Τι είναι το drawdown στο στοίχημα

Το drawdown είναι η μέγιστη πτώση του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια εφαρμογής συστήματος στο στοίχημα. Ο όρος είναι γνωστός στις χρηματαγορές και στους επενδυτικούς κύκλους, ενώ είναι πολύ σημαντικός για τη βιωσιμότητα μιας επένδυσης. Κατά αντίστοιχο τρόπο, είναι ένα από τα στοιχεία της σωστής διαχείρισης του κεφαλαίου στο στοίχημα, που θα εμποδίσει τη σύντομη εγκατάλειψη του συστήματος, με αποτέλεσμα τον αδιάκοπο στοιχηματισμό χωρίς μεταβολή των ποσών που στοιχηματίζονται. Το drawdown είναι υπεύθυνο ως ένα βαθμό και για τον ορισμό του αρχικού κεφαλαίου που θα επενδυθεί στο στοίχημα.

Ας λάβουμε υπόψη το εξής απλό παράδειγμα. Έχει βρεθεί ένα κερδισμένο σύστημα στο στοίχημα και μελετάμε την εφαρμογή του σε αγώνες των προηγούμενων χρόνων. Ξεκινώντας το 2005 με 10.000 ευρώ κεφάλαιο, ένας παίκτης που θα εφάρμοζε το σύστημα αυτό θα κέρδιζε άλλα 3.000 ευρώ στο τέλος του 2005. Το 2006 με 13.000 ευρώ πλέον θα τα έκανε 17.000, το 2007 θα γίνονταν 22.000 κλπ. Εάν εξετάσουμε προσεκτικότερα, θα δούμε ότι το 2005, ενώ το κεφάλαιο είχε φτάσει 12.000, μέσα σε ένα μήνα έπεσε στα 10.500. Από κι έπειτα όμως ξανανέβηκε γρήγορα. Η διαφορά αυτή ήταν 1.500 ευρώ. Το 2006 έφτασε το κεφάλαιο στα 18.000, πριν πέσει στα 15.000 κι από εκεί να ξαναφτάσει τα 17.000 όπου τερμάτισε το 2006. Η διαφορά αυτή ήταν 3.000. Το 2009 κι ενώ ο κεφάλαιο είχε γίνει πλέον 34.000, έπεσε στα 31.500 πριν ξαναρχίσει να αυξάνει. Διαφορά 2.500 ευρώ.

Το μέγιστο drawdown του συστήματος ήταν 3.000 ευρώ και σημειώθηκε το 2006. Παίζοντας με σταθερό ποντάρισμα συνεχώς (π.χ. 200 ευρώ ανά στοίχημα), η μέγιστη πίεση που δέχθηκε το σύστημα ήταν 15 στοιχήματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν σε κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθούμε ζημιωμένοι 10 στοιχήματα, δε θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Επιπλέον όμως θα πρέπει να το έχουμε προβλέψει στη διαχείριση του κεφαλαίου και να υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα στοιχήματα.drawdown-graph Προφανώς το συνολικό μας [intlink id=”1350″ type=”post”]κεφάλαιο[/intlink] πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το μέγιστο drawdown. Όμως και πάλι δεν αρκεί ένα τέτοιο κεφάλαιο της τάξεως των 15 στοιχημάτων, τη στιγμή που κάποτε θα ξανασυμβεί να χαθούν τόσα στοιχήματα. Επίσης χάνοντας 15 στοιχήματα, θα πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα να συνεχίζουμε να στοιχηματίζουμε με τον ίδιο ρυθμό και να μην μειωθούν τα πονταρίσματα. Για αυτό το σκοπό ένας απλός και αρκετά διαδεδομένος κανόνας είναι το κεφάλαιο να είναι ίσο με τουλάχιστον 50 στοιχήματα.Με άλλα λόγια να ρισκάρετε το 2% του κεφαλαίου σε κάθε στοίχημα. Εάν δεν είστε τόσο ριψοκίνδυνος, το 1% θεωρείται αρκετά ασφαλές εφόσον το σύστημα έχει αποδειχθεί κερδοφόρο.

Για να γίνει πιο αντιληπτή η έννοια του drawdown έχουν σημειωθεί τα δύο σημεία του μέγιστου drawdown στο γράφημα μιας υποτιθέμενης απόδοσης ενός συστήματος.

By Jim Makos

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

2 comments

  1. Καλημέρα και πάλι φίλε. Όπως καταλαβαίνεις μελετάω ανελλιπώς όλα σου τα κείμενα και προσπαθώ να αποκομίσω όσα περισσότερα μπορώ. Επειδή όμως η (εκπληκτική) δουλειά που έχεις κάνει είναι ταυτόχρονα και τεράστια, προσπαθώ να πιάσω την άκρη του νήματος και να το ξετυλίξω σωστά.
    Καταλαβαίνω πως και εσύ θα έχεις πολλές άλλες δουλειές να κάνεις από το να απαντάς στον καθένα αλλά όταν ευκαιρίσεις θα ήθελα μια βοήθεια, σχετικά πάντα με το “κερδοφόρο σύστημα αξιολόγησης αγώνων”. Όλα τα υπόλοιπα τα μελετάω προσεκτικά αλλά σχεδόν πάντα αναφέρεις “εφόσον έχουμε ένα κερδοφόρο σύστημα στα χέρια μας” και προσπαθώ να βρω μια άκρη για το πως θα ξεκινήσω.
    Αν θα βρεις το χρόνο απλά να μου βάλεις 1-2 link από το που να ξεκινήσω να διαβάζω θα σου είμαι και πάλι υπόχρεος.

    1. Σε ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τα καλά κι ενθαρρυντικά σου λόγια! Κάποτε η άκρη του νήματος θα ξεκινούσε από την μπάρα στο επάνω μέρος που λέει “Αρχική, Πώς να κερδίσω, κλπ”. Δυστυχώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ανανέωσα εκείνες τις σελίδες με τα πιο πρόσφατα χρήσιμα άρθρα που προστέθηκαν στην ιστοσελίδα. Και πάλι θα ξεκινούσα από εκεί, απλά υπάρχει πολύ υλικό που δεν έχει “συνδεθεί” από εκείνες τις σελίδες. Οπότε αφού τα διαβάσεις όλα εκείνα, μην νομίζεις ότι… τελείωσες! :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version