Στοιχηματίζοντας Ανάποδα ένα Χαμένο Σύστημα

anastrofi-stoiximatonΚαθώς τα περισσότερα συστήματα στοιχήματος δεν είναι κερδοφόρα, η σκέψη να στοιχηματίσουμε ανάποδα τις προβλέψεις του συστήματος για να κερδίσουμε μοιάζει λογική. Εάν κιόλας χάνουμε χρήματα με σταθερό ρυθμό παίζοντας τα προγνωστικά του συστήματος, αρκεί να αντιστρέψουμε τα σημεία και το κατηφορικό γράφημα του λογαριασμού μας αναμένουμε να μετατραπεί στο ακριβώς αντίστροφο ανοδικό. Ειδικά και με την παρουσία του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων δε χρειάζεται να παίζουμε στοίχημα τα δύο άλλα σημεία, απλά να στοιχηματίσουμε εναντίον της αρχικής μας επιλογής με lay/κατά στοιχήματα. Δυστυχώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεως με τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, διότι η προμήθεια στο ανταλλακτήριο της Betfair και η γκανιότα στους bookmakers εξανεμίζουν όποιο κέρδος περιμέναμε.

Για να γίνει κατανοητό πώς η αναστροφή των προγνωστικών δεν οδηγεί αυτομάτως στο κέρδος, θα χρειαστούμε ένα παράδειγμα με εύκολα μαθηματικά. Έστω λοιπόν ένα στοίχημα ποδοσφαίρου στο οποίο τα σημεία 1, Χ, 2 προσφέρονται σε αποδόσεις 2 – 3 – 3.5 αντίστοιχα. Η γκανιότα αυτού του στοιχήματος προκύπτει πως είναι 12%, αφού εάν διαιρέσουμε τη μονάδα με κάθε απόδοση και προσθέσουμε τα ποσοστά πιθανότητας το άθροισμα είναι 112% (αντί για 100% σε μια δίκαιη αγορά). Ο παραπάνω αγώνας επαναλαμβάνεται 100 φορές και πάντα υπό τις ίδιες συνθήκες και φυσικά με τις ίδιες αποδόσεις. Τα προγνωστικά του συστήματός μας συνεχίζουν να προβλέπουν το ίδιο σημείο, το οποίο ας πούμε ότι είναι ο άσσος. Έχουμε λοιπόν 100 στοιχήματα στον άσσο με απόδοση 2.00.

Θεωρούμε πως η πραγματική πιθανότητα του κάθε σημείου του αγώνα αυτού είναι 45% – 30% – 25% αντίστοιχα για 1, Χ, 2. Εφόσον 45% είναι η πιθανότητα επαλήθευσης του άσσου που στοιχηματίζουμε, 45 στοιχήματα των €10 θα μας κερδίσουν €450 και 55 στοιχήματα θα μας χάσουν €550 παίζοντας στοίχημα σε έναν bookmaker. Το γεγονός αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο σύστημα που εφαρμόζουμε, καθώς ποντάρουμε χρήματα σε μια πρόβλεψη που δεν είναι [intlink id=”288″ type=”post”]value bet[/intlink]. Έτσι, περιμένουμε πως αν στοιχηματίσουμε στο Χ2 θα πάρουμε τα χρήματα αυτά ως κέρδος.

Στοιχηματίζοντας €10 και πάλι ανά στοίχημα με μέση απόδοση 1.625 ((3 + 3.5)/4), το Χ2 θα επαληθεύεται 55% των περιπτώσεων, έτσι 55 στοιχήματα θα μας κερδίσουν €344 και 45 στοιχήματα θα χάσουν €450. Έτσι και πάλι βρισκόμαστε να χάνουμε το 10% των στοιχημάτων μας. Ο λόγος είναι ότι ούτε τώρα τα στοιχήματά μας έχουν value. Με μέση απόδοση 1.625, που υπολογίστηκε από τις αρχικές αποδόσεις των bookmakers, η πιθανότητα επαλήθευσης θα έπρεπε να είναι 61.5% αντί για 55%.

Οι δίκαιες αποδόσεις λοιπόν θα έπρεπε να είναι 2.22 – 3.30 – 4.00, τις οποίες θα χρειαστούμε τώρα που θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα στο ανταλλακτήριο. Θεωρώντας ότι η στοιχηματική αγορά έχει ισορροπήσει σε αυτές τις αποδόσεις (πολύ σπάνιο να υπάρχει τόση ισορροπία σε 100% book – μηδενική γκανιότα), εάν στοιχηματίζαμε τον άσσο του στοιχήματός μας και πάλι θα καταλήγαμε χαμένοι λόγω προμήθειας αυτή τη φορά. 45 στοιχήματα θα κέρδιζαν €549 προ προμήθειας – άρα €521 μετά προμήθειας – από τα οποία αφαιρώντας τα €550 των χαμένων στοιχημάτων θα ήμασταν χαμένοι €30. Σαφώς καλύτερα σε σχέση με τους bookmakers, αλλά και πάλι χάνουμε. Αντίστοιχα ενεργώντας στην περίπτωση του Χ2, θα καταλήξουμε να χάνουμε και τότε χρήματα, οπότε για άλλη μια φορά αντιστρέφοντας τα στοιχήματα δε θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στην περίπτωση που παίξουμε κατά/lay τον άσσο, αφού τώρα θα πληρώνουμε 45 φορές όταν επαληθεύεται ο άσσος (€549 – προμήθεια χρεώνεται μόνο στα κερδισμένα στοιχήματα) και θα κερδίζουμε €550 από τα κερδισμένα, άρα και πάλι €521 κέρδος μετά προμήθειας.

Όμως σαν τελευταίο σενάριο ας πούμε πως οι αποδόσεις στο ανταλλακτήριο είναι 2 – 3.4 – 4.70. Τώρα το σύστημά μας εξακολουθεί να μην προβλέπει value bets, αλλά η αναστροφή των σημείων προσφέρει value. Παίζοντας κατά/lay τον άσσο πια, 45 φορές θα πληρώσουμε συνολικά €450 κατά την επαλήθευση του άσσου, αλλά 55 φορές θα κερδίσουμε συνολικά €550. Κατά την αφαίρεση 5% προμήθειας στα κερδισμένα χρήματα, στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι συνολικά κατά €72!

Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε πως εάν είναι να δοκιμάσουμε να παίξουμε ανάποδα τα προγνωστικά του χαμένου συστήματός μας, προτιμότερο είναι να το κάνουμε σε ανταλλακτήριο πρώτον δεδομένης της δυνατότητας να στοιχηματίσουμε κατά/lay της πρόβλεψης και δεύτερον λόγω των σημαντικά μεγαλύτερων αποδόσεων εφόσον αποφασίσουμε να στοιχηματίσουμε διπλή ευκαιρία. Με το ίδιο σκεπτικό αντιστρέφουμε και τα προγνωστικά από tipsters που εμφανίζουν ζημίες με σταθερό ρυθμό.

By Jim Makos

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

9 comments

 1. Καλησπέρα φίλε. Τρίτη ερώτηση για σήμερα και ήδη αισθάνομαι ενοχές για τον χρόνο που ενδεχομένως θα σπαταλήσεις για να μου απαντήσεις. Διάβασα εδώ : http://www.stoiximaonline.com/systimata-stoiximatos/ αυτό το κομμάτι και θέλω να σε ρωτήσω κάτι:

  Γράφει το άρθρο: Εάν πρόκειται για πιθανότητες, τότε το προτεινόμενο σημείο θα προκύψει συγκρίνοντας την πιθανότητα αυτή με την τρέχουσα απόδοση που θα στοιχηματίσουμε. Σύμφωνα με τη θεωρία του value betting, εάν το γινόμενό της με την απόδοση είναι μεγαλύτερο της μονάδας, θα πρέπει να στοιχηματίσουμε.

  Έστω πως το δικό μου σύστημα αξιολόγησης μου δίνει πως ο άσος έχει 45% πιθανότητες να επαληθευτεί, αυτό πως το κάνω απόδοση? Γιατί αν κατάλαβα καλά, για να υπολογίσω αν το γινόμενο είναι μεγαλύτερο της μονάδας, πρέπει το 45% να το κάνω νούμερο. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα το κάνω. Πως κάνω δηλαδή τα ποσοστά 45%-30%-25%, καθαρά νούμερα? Μπορείς να βοηθήσεις?

  Ευχαριστώ και πάλι.

  1. Διαιρείς το 100 με κάθε ένα ποσοστό που υπολόγισες. Για το παράδειγμά σου προκύπτει: (100/45) – (100/30) – (100/25).

   Άρα οι δίκαιες αποδόσεις που υπολόγισες είναι: 2,22 – 3,33 – 4,00.

   Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να κάνεις αυτή τη δουλειά. Αρκεί να πολλαπλασιάζεις την πιθανότητα του κάθε σημείου με την απόδοση που προσφέρει η εταιρία. Αν το γινόμενο βγαίνει μεγαλύτερο από μονάδα, είναι value bet.

   Η παραπάνω μετατροπή χρησιμεύει ώστε να εντοπίζουμε γρηγορότερα τα value bets, αφού στην ουσία πλέον θα ψάχνεις για μεγαλύτερες από τις παραπάνω αποδόσεις.

 2. γεια σου Jim Makos.. θα ηθελα να επικοινωνησω μαζι σου με προσωπικο μηνυμα…θα με βρεις στο φβ ως George Marini A..ελπιζω να δεις το σχολιο μου! Ευχαριστω εκ των πρωτερων!

   1. Γεια σου Jim! Ήθελα να σε ρωτησω με ποια κριτήρια βρίσκεις τη πιθανότητα που έχει το 1 Χ 2.. Γιατί βλέπω 45% 30% κτλπ αλλά δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια βγαίνουν αυτές οι πιθανότητες.. Τα βλέπετε από κάποιο σάιτ; Και κάτι άλλο..όταν βρίσκω value bet αξίζει πάντα να το πονταρω;
    Α! Και τι είναι το στοίχημα ” lay” και πως παίζεται?
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!
    Στις 10 Οκτ 2015 5:04 μ.μ., ο χρήστης “Disqus” έγραψε:

    1. 1. Οι πιθανότητες άλλοτε αποτελούν εκτιμήσεις (π.χ. δίνω 50% να κερδίσει η γηπεδούχος ομάδα, ή το σύστημα που ακολουθώ υπολογίζει την πιθανότητα του Χ στο 38%) κι άλλοτε προκύπτουν από τις αποδόσεις (π.χ. η απόδοση 2,00 έχει θεωρητικά 50% πιθανότητα να κερδίσει – χωρίς να υπολογίζουμε την γκανιότα).
     2. Όταν (νομίζεις ότι) βρίσκεις value bet, το αν το ποντάρεις εξαρτάται από το πόσο… value έχει. Αν έχει π.χ. 2% value, το ποντάρεις εφόσον το ποντάρισμά σου είναι πολύ μικρό του κεφαλαίου σου (π.χ. 0,5%) γιατί θα έχεις μεγάλη διακύμανση/variance παίζοντας τέτοια στοιχήματα. Αν έχει π.χ. 12% value, τότε ποντάρεις ακόμα κι αν ρισκάρεις το 4-5% του κεφαλαίου σου. Για αυτό άλλωστε λένε να ποντάρεις με “σκάλες”, να βάζεις τα πιο μεγάλα πονταρίσματά σου στα στοιχήματα που θεωρείς τα πιο “σίγουρα”.
     3. Το lay είναι το στοίχημα κατά μιας ομάδας, ότι δηλαδή θα χάσει. Προσφέρεται μόνο σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων από όσο γνωρίζω.

     1. Ξέρεις να μου πεις κάποιο σάιτ που δίνει value bets?
      Ουσιαστικά το Lay στη γηπεδούχο είναι Χ2 Διπλή ευκαιρία;

     2. Τα value bets είναι στην ουσία μια εκτίμηση ότι οι εταιρίες έχουν δώσει “λάθος” αποδόσεις. Το αν είναι value τελικά να στοιχηματίσουμε δεν το ξέρουμε, παρά μόνο αν μετά από μεγάλο δείγμα, βγαίνουμε φυσικά… κερδισμένοι.
      Ας πούμε ότι είναι το ίδιο, γιατί με το X2 χάνεις πολύ από την γκανιότα.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version