Φραγή στο Ιντερνετικό Στοίχημα, Φραγή στην Ενημέρωση

Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών ρυθμίστηκε στην Ελλάδα δια νόμου τα τελευταία χρόνια. Συγκροτήθηκε επιτροπή που επιβλέπει την σωστή λειτουργία της αγοράς (βλέπε ΕΕΕΠ), προβλέθηκαν κυρώσεις και πρόστιμα, δόθηκαν άδειες και φορολογήθηκαν οι νόμιμες πλέον εταιρίες στοιχημάτων και λοιπών τυχερών παιχνιδιών.

Όσον αφορά τον παίκτη των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς του τζόγου τον επηρέασε κατά δύο τρόπους κυρίως:

 1. Τη φορολόγηση των κερδών του και
 2. Τη φραγή της πρόσβασης στις ιστοσελίδες των μη αδειοδοτούμενων εταιριών.

Σήμερα θα σταθούμε στο δεύτερο σκέλος. Νομίζω ότι είναι και το σημαντικότερο, τουλάχιστον στο χώρο του στοιχήματος. Στο πόκερ για παράδειγμα, θα έλεγα ότι σημαντικότερη είναι η φορολόγηση των κερδών. Σε αρκετές περιπτώσεις η φορολόγηση του παίκτη κάνει το παιχνίδι «μη βιώσιμο». Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν κερδίζεται σε βάθος χρόνου.

Τι σημαίνει φραγή των παράνομων ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών

Όταν λέμε παράνομες ιστοσελίδες, εννοούμε εταιρίες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών που ενώ δεν έχουν αιτηθεί/λάβει άδεια λειτουργίας στην ελληνική αγορά, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν. Στην ουσία πρόκειται για εταιρίες που δεν αποτρέπουν την εγγραφή Ελλήνων χρηστών στις ιστοσελίδες τους. Ενώ λοιπόν οι Betfair και William Hill επί παραδείγματι αποχώρησαν οικειοθελώς από την ελληνική αγορά, η Pinnacle δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μερική πρόσβαση στις δυο πρώτες από Ελλάδα και η απαγόρευση πρόσβασης στην τελευταία από τους παρόχους ίντερνετ.
φραγη-μπλοκαρισμα-προσβαση-στοιχημα-εεεπ

Αν επισκεφτείτε τις σελίδες των Betfair και William Hill, δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στην πλοήγησή σας. Είστε σε θέση να δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρουν, στοιχεία για τις εταιρίες, ακόμα και τις αποδόσεις των στοιχημάτων που διαθέτουν στους πελάτες τους.

Εκείνο που δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε, είναι να ανοίξετε ένα νέο λογαριασμό. Στην περίπτωση που είχατε ήδη λογαριασμό σε μία από τις εταιρίες που αποχώρησαν, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν, απλά δεν μπορείτε να στοιχηματίσετε. Για να προλάβω τους πιο έμπειρους αναγνώστες, τα παραπάνω δεν ισχύουν αυτολεξί για όλες τις εταιρίες που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Ίσως δεν έχετε πρόσβαση στις αποδόσεις, ή σας καλωσορίζουν με ένα εισαγωγικό ενημερωτικό μήνυμα για την αδυναμία να σας εξυπηρετήσουν λόγω χώρα προέλευσης.

Η σύντομη αυτή αναφορά ωστόσο, περιγράφει σε γενικές γραμμές τι θα αντιμετωπίσετε στις συγκεκριμένες εταιρίες στοιχημάτων.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν, έχουμε δύο περιπτώσεις και πάλι σχετικά με τις μη νόμιμες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα:

 1. Τις εταιρίες που αποχώρησαν οικειοθελώς από την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών.
 2. Τις παράνομες στην Ελλάδα εταιρίες, στις ιστοσελίδες των οποίων δεν έχουμε πρόσβαση.

Ξανά, θα ασχοληθούμε με εκείνες της δεύτερης.

Το κόστος της φραγής για τον παίκτη του διαδικτυακού στοιχήματος

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζουμί του άρθρου. Αν ήδη γνωρίζατε όσα είπαμε μέχρι τώρα, ήταν ανάγκη να γραφτούν για τους παίκτες που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στα διαδικτυακά παιχνίδια. Και σίγουρα είναι περισσότεροι πλέον, τώρα που οι διαφημίσεις των διαδικτυακών εταιριών κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους στα τηλεοπτικά μέσα.

Το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων καταρχήν δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία (ευτυχώς).

Η γενική παγκόσμια τάση για νομοθετική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών έχει φέρει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία. Ακόμα και η ευρωπαϊκή Μέκκα του τζόγου, η Μ. Βρετανία, μόλις πέρσι εξανάγκασε τις offshore εταιρίες να φορολογηθούν για τα κέρδη που αποκομίζουν μέσω των Βρετανών πελατών τους. Διαφορετικά τους έδειξαν την πόρτα εξόδου, την οποία είδαν ακόμα και δημοφιλείς εταιρίες.

Έτσι, μία από τις τακτικές που ακολουθούνται για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς αποτελεί και το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων (αν και η Μ. Βρετανία αντιστάθηκε σε αυτό). Για να δείτε ποιες εταιρίες μπλοκάρονται σε κάθε χώρα, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην black list που ανακοινώνει η κάθε χώρα. Κάτι που θα σας φανεί χρήσιμο αν ταξιδεύετε αρκετά και στοιχηματίζετε στα ταξίδια σας.

Να η πρώτη συνέπεια του μπλοκαρίσματος των ιστοσελίδων αυτών. Όμως το πραγματικό κόστος είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό.

Ο περιορισμός της ελευθερίας για ενημέρωση και αυτο-βελτίωση

Είναι πλέον πάγια τακτική των εταιριών στοιχήματος να διατηρούν ένα blog παράλληλα με το sportsbook τους. Δεν είναι αθώα η τακτική αυτή προφανώς. Το blog λειτουργεί ως προθάλαμος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι αναγνώστες θα κατευθυνθούν προς το κύριο προϊόν της εταιρίας, το sportsbook.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξία/value στα όσα γράφονται στα blogs τους. Πράγματι, τα περισσότερα άρθρα είναι αδιάφορες αναλύσεις, προγνωστικά και ειδησεογραφία χωρίς σημασία. Γιατί να μην μπορούν οι Έλληνες κάτοικοι να τα ρίξουν μια ματιά;

Επιπλέον όμως, αρκετά είναι πολύ ενδιαφέροντα και μερικά ακόμα έχουν χρήσιμες πληροφορίες που βοηθούν στο να γίνουμε καλύτεροι στο στοίχημα. Δείτε το blog της Pinnacle για παράδειγμα, που… Α συγγνώμη, δεν μπορείτε να το διαβάσετε εξαιτίας του μπλοκαρίσματός της.

Ιδού μερικοί τίτλοι ενδεικτικά από τα άρθρα που θα μπορούσατε να διαβάσετε και να επωφεληθείτε (στα Αγγλικά):

 • Using standard deviation to measure betting probabilities.
 • Is a short-term profit always a sign of good betting?
 • How confirmation bias affects your betting.
 • Why bettors should understand heuristics.
 • Mean, mode and median crucial concepts for betting.
 • Using a Monte Carlo model to predict sports.

Μόνο κερδισμένοι θα έβγαιναν οι παίκτες του στοιχήματος αν διάβαζαν τα άρθρα αυτά. Ναι, οι περισσότεροι θα τα προσπερνούσαν. Ακούγονται πολύ επιστημονικά για κάποιον χομπίστα του στοιχήματος. Ακόμα και για αυτόν όμως, δεν είναι μια μορφή στέρησης της ελευθερίας του;

Έπειτα, κάποιοι παίκτες είχαν στηρίξει τις προβλέψεις τους στις τάσεις της αγοράς, όπως αυτές απεικονίζονται στο ανταλλακτήριο της Betfair. Τώρα πλέον είναι αδύνατο (ή έστω δύσκολο) να έχουν πρόσβαση στα γραφήματα αυτά. Ούτως ή άλλως η εταιρία δεν επιτρέπει το στοιχηματισμό ή το trading. Ποιος ο λόγος ο παίκτης να μην έχει πρόσβαση σε μια πληροφορία που έχουν άλλοι παίκτες; Δεν τον τοποθετεί το γεγονός αυτό σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού;

Είδατε; Μιλάω αποκλειστικά για ενημέρωση. Για την αξία της πληροφόρησης που έχει χαθεί μέσω της ρύθμισης της αγοράς. Κοντά στα ξερά, κάηκαν και τα χλωρά. Δεν μίλησα για να στοιχηματίσουν σε παράνομη εταιρία. Πολύ καλά γίνεται και δεν μπορούν να στοιχηματίσουν. Αλλά γιατί να τοποθετούμε τους συμπολίτες μας ένα τουλάχιστον σκαλί πιο κάτω από τους Άγγλους για παράδειγμα, που μπορούν να ενημερωθούν μέσω των παραπάνω πηγών; Γιατί να γίνει καλύτερος, πιο ενημερωμένος ο Άγγλος παίκτης και να μη δίνεται η δυνατότητα να τον ακολουθήσει ο Έλληνας; Γιατί να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω;

Γιατί δημιουργούμε όλο εμπόδια σε αυτή τη χωρά; Αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας.

Υπάρχει εναλλακτική λύση για τις παράνομες ιστοσελίδες στοιχήματος;

Ας μην κατηγορούμε την Ελλαδίτσα για την παραβίαση αυτή της ελευθερίας των χρηστών του διαδικτύου. Η τακτική του μπλοκαρίσματος των ιστοσελίδων συμβαίνει παντού και μάλιστα, δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών. Η τακτική ακολουθείται για ιστοσελίδες που κατηγορούνται για πολύ σοβαρότερα αδικήματα από το να επιτρέπουν κάποιον να στοιχηματίσει.

Παρόλα αυτά δεν παύει να φαίνεται σε εμάς, τους χρήστες του διαδικτύου ως μια μέθοδος αφαίρεσης δικαιωμάτων μας. Το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι να ενημερωνόμαστε και να πληροφορούμαστε από όπου εμείς νομίζουμε καλύτερα.

Ναι, γίνεται για την προστασία μας. Κατανοητό. Αλλά μήπως υπάρχει μια καλύτερη λύση, αντί να κόβουμε μαχαίρι τα πάντα; Μακάρι να την είχα, να την έγραφα εδώ. Είναι όντως κρίμα που σας κούρασα με όλα τα παραπάνω και δεν έχω μια λύση να προτείνω. Ελπίζω κάποιος να έχει μια αξιόλογη πρόταση, να τη στηρίξουμε. Ας πρωτοτυπήσουμε μια φορά σαν Ελλάδα και να είναι για καλό! Να μην ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες, αλλά να μας ακολουθήσουν εκείνες.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως η γνώση είναι δύναμη. Και η γνώση και ενημέρωση είναι πολύ σημαντικές στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών, όπως είναι και στο χώρο των επενδύσεων. Θα άρεσε στους τραπεζίτες και τους χρηματιστές να μην μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ανακοινώσεις και ισολογισμούς εταιριών, όταν άλλοι θα είχαν το δικαίωμα αυτό; Στοιχηματίζω πως όχι.

By Jim Makos

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

6 comments

 1. Μην το συζητας Jimmako, η παρουσα ερμαφροδιτη κατασταση ειναι παρανομη και αντισυνταγματικη ως προς το δικαιο της Ε.Ε. που υποτιθεται σεβομαστε…οσο για το δευτερο σκελος, τα γραφηματα της betfair και τα blog της Pinnacle ειναι ορατα για καποιον που το θελει πολυ….το σταματαω εδω.

 2. Υπάρχει το μπλοκάρισμα των σελίδων αλλά μας έχουν κάνει μπλοκάρισμα και οι ίδιες οι ιστοσελίδες. Η betfair για παράδειγμα δεν είναι μπλοκαρισμένη αλλά δεν είναι προσβάσιμη. Οι ίδιοι οι της betfair το έχουν κάνει για οικονομία bandwidth.

  Επίσης η ΕΕΕΠ σε μερικές περιπτώσεις δεν έχει ξεχωρίσει ενημερωτικές σελίδες από σελίδες παικτικής συνεδρίας και γινεται αυτό που γίνεται με τα blog.

  Η κατάσταση είναι λίγο ανώμαλη.
  Φαντασθείτε το έτος 1966 η εθνική επιτροπή λογοκρισίας να γυρνάει γύρω-γύρω ταα περίπτερα της πλατείας Συντάγματος και να κάνει κατάσχεση του. … Αμερικάνικου τύπου, όταν αυτός διαφήμιζε είδη μη εισαγόμενα στην Ελλάδα.
  Ποιά ήταν αυτά ;
  Οικιακές συσκευές RCA για παράδειγμα.
  Τελικά το είδαμε και αυτό αλλά για άλλους λόγους – ήταν το πρώτο τεύχος του TIME Magazine που κυκλοφόρησε μετά την 21/4/1967 και πουλιόταν στην Αθήνα με κομμένες δύο σελίδες (τις έκοψαν με το ψαλίδι, ένα-ένα τεύχος !).

  Αν κάποιος θέλει να παίξει από το σπίτι του σε μία μη εγκεκριμένη εταιρεία δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να το κάνει. Σε μιά τέτοια περίπτωση δεν θα πληρωθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Αν είναι Γερμανός τουρίστας και θα πληρωθεί αργότερα στη Γερμανία, άστον να πληρωθεί.
  Μετά, η διοργάνωση παιχνιδιού σε δημόσιους χώρους όπως είναι τα internet cafe, ούτως ή άλλως απαγορευόταν από παλιά (σ.σ. βλέπε και πρακτορείο Stanley στο Κολωνάκι που άνοιξε το 2006 και το έκλεισαν αμέσως).

  Έχουμε φτιάξει ένα υπερ-δρακόντειο νόμο για λόγους εντυπώσεων.
  Αλλά και γενικώτερα, στις εγκεκριμένες εταιρείες και στον ΟΠΑΠ η κατάσταση δεν είναι καλή.

  Διάλογος πριν από αυτό το νόμο πρακτικά δεν υπήρξε, εκτός από την προπαγάνδα αυτών που τον υποστήριξαν.
  Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν από τη μία η τηλεόραση που δεν άφηνε κανέναν που είχε αντίθετη άποψη να πλησιάσει. Αλλά και η αδιαφορία-φοβία ημών των ιδίων να δραστηριοποιηθούμε.

  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά και οι κάτοικοι των νησιών ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
  Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κατά πόσο είναι αναγκαίο αυτό το μέτρο καθώς επίσης αν είναι αναγκαίο κατά πόσο θα αποδώσει καρπούς, αλλά στέκομαι στη διαφορά της μιάς καταστάσεως από την άλλη.
  Οι νησιώτες εν πάσει περιπτώσει θα βγουν συντεταγμένα και θα πουν τις απόψεις τους, εμείς φοβηθήκαμε το bullying.

  Τω καιρώ εκείνω είχε υπάρξει μία προσπάθεια αντίδρασης από την betfair, με την ιστοσελίδα right2bet.com που είχαν φτιάξει.
  Αλλά αντί να την βελτιώσουν την έκλεισαν !
  Είχα συναντήσει και τον εκπρόσωπο της betfair ο οποίος ήλπιζε να πετύχει κάτι διαπραγματευτικά αλλά ήταν απόλυτα έως κάθετα αρνητικός στο θέμα της δημιουργίας ενός κινήματος διαμαρτυρίας από χρήστες. Του είχα πει οργανωτικά και μόνο να βοηθήσει ένα τέτοιο κίνημα – όχι να δώσει λεφτά.

  Τότε η betfair είχε τα betfair blogs σε διάφορες γλώσσες που προσέφεραν αθλητική ενημέρωση.
  Κύριε Τζιμ που μας φιλοξενείτε εδώ, το Ελληνικό εσείς το είχατε και ήταν πολύ καλό μάλιστα.
  Αλλά της right2bet.com π.χ. ούτε ένα link δεν βάλατε ή -μάλλον- δεν σας ενημέρωσαν ότι έπρεπε να βάλετε. Εμένα τυχαία βρέθηκε ένας ξένος -Βέλγος ήταν απ’ ότι θυμάμαι- και μου είπε ξέρεις υπάρχει κι αυτή η σελίδα.

  Δεν βλέπω φως.
  Η betfair τω όντι είχε φτιάξει εκείνο το site αλλά όπως φαίνεται το μετάνοιωσε την άλλη μέρα.
  Το αντίθετο συμβαίνει βέβαια με τους κρατικούς-μονοπωλειακούς που έχουν και ιστοσελίδες και φόρουμ δικά τους καθώς επίσης στρατολογούν χειροκροτητές-ποδοκροτητές, όσους περισσότερους μπορούν.

  Δεν θα αποτελούσε χειραγώγηση να συμμετέχουν οι εταιρείες μαζί με τους χρήστες σε ένα οργανωμένο κίνημα διαμαρτυρίας.
  Το αντίθετο ισχύει. Μία εταιρεία που δεν θα υποστήριζε θα ήταν -ενδεχόμενα- άξια κριτικής.

  Μας πάνε -δυστυχώς- για μία μουλτι-χουντική κατάσταση με κομμάτια από κάθε μία από τις διάφορες χούντες του παρελθόντος, Ιβηρικές-ανατολικές-παπαδοπουλικές και καθόμαστε και κοιτάμε !

  Να και κάτι άλλο που έγραψα πρόσφατα εγώ σε Εγγλέζικο φόρουμ:

  http://theukbettingforum.co.uk/XenForo/threads/sports-punters-are-treated-unfairly-%E2%80%93-can-they-fight-back.37334/

  Δεν ξέρω γιατί δεν απάντησε κανένας σ’ αυτός – θα το υπενθυμίσω στον διαχειριστή αυτού του φόρουμ ο οποίος είναι φίλος. Πιό πριν είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις.

  1. Στο μόνο που θα σταθώ και με αφορά προσωπικά είναι η αναφορά του ελληνικού blog της Betfair. Με εκείνο το blog είχα απλά μια συνεργασία αρθρογράφου και τίποτα περισσότερο. Άλλοι άνθρωποι έκαναν κουμάντο κι άλλοι ήταν υπεύθυνοι για τις δημόσιες σχέσεις. Εκείνα τα άρθρα μου (πρέπει να πλησίαζαν τα 100), έχουν πλέον χαθεί από το ίντερνετ, αλλά υπάρχουν στον υπολογιστή – δυστυχώς χωρίς τις εικόνες που τις συνόδευαν τα περισσότερα. Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

   1. Το θυμάμαι το blog αλλά εγώ ξέρω και τον επίσημο εκπρόσωπο της bf εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.
    Έλεγε αυτός “όχι, τα ξέρω εγώ, θα σας πουν ότι είσαστε όργανα της εταιρείας αν γράψετε, άστο”.
    Του απάντησα εγώ ότι αν γράψουμε θα μας πουν ότι δέρνουμε και τις γυναίκες μας, μην την ψάχνεις.
    Μετά αυτός κόλωσε, λέει “α είναι θέμα διοίκησης να γίνει καμπάνια – τι να πω”.

 3. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ με τα άρθρα που έχει η Pinnacle. Τρεις λύσεις μου έρχονται αυτή τη στιγμή. Η πρώτη είναι πολλοί έλληνες παίκτες του στοιχήματος να ζητήσουν να αρθεί ο περιορισμός, τουλάχιστον ως προς το blog της Pinnacle. Δεύτερη λύση, κάποιος που έχει blog να μπορεί με επίσημη άδεια της εταιρείας να αναδημοσιεύει τα άρθρα της στην Ελλάδα. Και τρίτη λύση κάποιος κάτοικος εκτός Ελλάδος να γράφει δικό του άρθρο που να βασίζεται σε άρθρα της Pinnacle.
  Τώρα που το σκέφτομαι ίσως να υπάρχει και μία τέταρτη, που δυστυχώς παραπέμπει σε εποχές σκοταδισμού.

  1. Είχα μια ιδέα να μεταφράσω κάποια από εκείνα τα άρθρα. Προτιμώ όμως να γράφω με το δικό μου τρόπο, διατηρώντας έναν προσωπικό τόνο στο blog. Δεν αποκλείω την εφαρμογή της ιδέας, καθώς υπάρχει πλούσιο και χρήσιμο υλικό, παρόλο που αρκετά έχουν ήδη γραφτεί σε αυτή εδώ τη γωνιά του ίντερνετ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

   Πάντως είναι πολύ πιο ωφέλιμο από επιχειρηματικής άποψης η ακριβώς αντίστροφη λύση: να μεταφράσω τα ελληνικά άρθρα στα αγγλικά. :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version