Στις 08 Νοεμβρίου 2016, οι πολίτες των ΗΠΑ εκλέγουν τον Πρόεδρό τους. Στο παρελθόν, το κυβερνών κόμμα συχνά αντικαταστεκόταν μετά από δύο εκλογικές περιόδους. Στην πραγματικότητα, τώρα είναι η σειρά των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Δημοκράτες έχουν μια καλή ευκαιρία να εξασφαλίσουν με την υποψήφια Χίλαρυ Κλίντον την τρίτη συνεχή περίοδο. Το πώς τα δύο σενάρια επηρέασαν το χρηματιστήριο κατά το παρελθόν, εξετάζεται από τον Robert Rethfeld στο ακόλουθο άρθρο.
Ένας συγκεκριμένος αστερισμός
Η πιθανότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για μια τρίτη θητεία φέρνει μια νέα πτυχή στο παιχνίδι. Μια δεύτερη επανεκλογή ενός κόμματος (και άρα μια τρίτη θητεία) είναι τόσο σπάνια, ώστε μπορεί να ερμηνευθεί ως ανέκδοτο. Τα έτη 1904, 1928 και 1988 ήταν οι Ρεπουμπλικανοί, το 1940 δόθηκε μια τρίτη θητεία στους δημοκράτες. Στο διάγραμμα 2 δείχνουμε τις μεμονωμένες πορείες του δείκτη Dow Jones για εκλογικά έτη, με έναρξη τρίτης θητείας. Έχει προστεθεί η σημερινή πορεία του 2016 (κόκκινη γραμμή). Αν μπορεί κάποιος να μιλήσει για ομοιότητες, θα αναφερόταν στην πλάγια μετακίνηση έως τον Μάιο. Το 1940 (ροζ γραμμή) ήταν έτος πολέμου. Η αποκαλούμενη «Δυτική» εκστρατεία των γερμανικών στρατευμάτων (παράδοση Ολλανδίας, Βελγίου και Γαλλίας) επίσης σημάδεψε την αμερικανική χρηματαγορά. Εκτός από αυτό το έτος, ο δείκτης Dow Jones είχε μια θετική κατάληξη στα επόμενα έτη, όπου ένα κόμμα είχε μια τρίτη θητεία. Τα έτη 1904 και 1928 ήταν «υπερβολικά θετικά», με αύξηση άνω του 40% το κάθε ένα. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το ενδεχόμενο νίκης της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική περίοδο αναμένεται να ηρεμήσει την χρηματαγορά των ΗΠΑ.
Η εναλλακτική
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δύο τρόπους για να διατηρήσουν τις πιθανότητές τους. Ο έναs θα ήταν μια κίνηση-έκπληξη, όπου θα εμφάνιζαν έναν υποψήφιο από το πουθενά, ο οποίος δεν θα εκλεγεί μόνο από την ομάδα των απογοητευμένων λευκών Αμερικανών. Μια σαφής, απότομη επιδείνωση στην οικονομία των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές θα έδινε στους Ρεπουμπλικάνους όπλα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος το 2008, εν μέσω της οικονομικής κρίσης του Νοεμβρίου. Αν προκύψει η μία από τις δύο δυνατότητες, από στατιστική άποψη, η πρόγνωση θα επιδεινωθεί. Τότε θα μπορούσε να γίνει αυτό που φαίνεται στο διάγραμμα 1, σε σχέση με την κόκκινη γραμμή. Οι χρηματιστές θα πρέπει συνεπώς να ελπίζουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα διατηρήσει την ορμή της. Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστές δεν πρέπει στατιστικά να περιμένουν πολλά. Ο Μάιος είναι ο τρίτος πιο αδύναμος μήνας στα χρηματιστήρια, μετά από τον Σεπτέμβριο και τον Ιούνιο, όταν κάποιος εξετάσει τους μήνες μετά από το 1960. Σε εκλογικά έτη, το αποτέλεσμα είναι (μείον 0,5 τοις εκατό) κατά μέσο όρο, πιο αδύναμο. Στο εκλογικό έτος 1996, ο δείκτης Dow Jones είχε θετική ανάπτυξη τον Μάιο. Κατά τα έτη 2000, 2004, 2008 και 2012, ο Μάιος ήταν αρνητικός. Στο τέλος του Μαΐου προσφέρθηκε μια καλή αρχή για ένα καλοκαιρινό ράλι που θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από το Σεπτέμβριο, αν οι δημοσκοπήσεις και τα στοιχήματα έδειχναν νίκη των Δημοκρατών. Σε περίπτωση που το καλοκαίρι/τέλος καλοκαιριού υπήρχαν σημάδια για καλύτερη θέση των Ρεπουμπλικανών, ένα καλοκαιρινό ράλι θα μπορούσε να σταματήσει απότομα το Σεπτέμβριο. Θα προσφερόταν μια άλλη ευκαιρία για αγορά μόνο στα μέσα Οκτωβρίου.
Συμπέρασμα
Ακόμα και στο παρελθόν φάνηκε ότι οι πολιτικά ενδιαφέρουσες περίοδοι έχουν αντίκτυπο στις αγορές. Μένει να δούμε προς τα πού θα κινηθούν οι εκλογές των ΗΠΑ. Οι επενδυτές και οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει πάντα να κρατούν τα μάτια τους ανοικτά και να ελαχιστοποιούν το ρίσκο.
Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:
http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers