Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Ο Charles Lewis Sizemore, CFA είναι ιδρυτής και διευθυντής της Sizemore Capital Management LLC, μιας καταχωρημένης συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων. Η Sizemore Capital είναι μια εγγεγραμένη συμβουλευτική εταιρεία βάσει αμοιβών, με έδρα της το Ντάλας του Τέξας και προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού επενδύσεων και διαχείρισης χρημάτων σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Ο Charles υπήρξε επανειλημμένα καλεσμένος σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και έχει αναφερθεί στα περιοδικά Barron, The Wall Street Journal και The Washington Post. Είναι επίσης ο συγγραφέας, μαζί με τον Douglas C. Robinson, του βιβλίου «Boom or Bust: Understanding and Profiting from a Changing Consumer Economy» (2008). Ο Charles κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στα χρηματοοικονομικά και λογιστικά από το London School of Economics, και διατηρεί επίσης την πιστοποίηση Chartered Financial Analyst (CFA).

» TRADERS´: Πότε ανακαλύψατε το πάθος σας για τις αγορές;

Sizemore: Μεγάλωσα βλέποντας τον παππού μου να επενδύει. Ήταν η εποχή πριν από το CNBC και τα 24ωρα νέα της αγοράς, αλλά το CNN έδειχνε τιμές μετοχών να περνάνε στο κάτω μέρος της οθόνης. Ήμουν δέκα χρονών και θυμάμαι να βλέπω τον παππού μου να κρατάει πυρετωδώς σημειώσεις σε ένα κίτρινο σημειωματάριο.

Δεν είχα ιδέα τι σήμαινε αυτό. Ήταν ένα ακατάληπτο χάος από σύμβολα και τιμές που αναφέρονταν σε κλάσματα. Αλλά ήξερα ότι φαινόταν καταπληκτικό και ποτέ δεν το ξέχασα. Εκείνη την εποχή, στην ηλικία των δέκα, ήθελα να γίνω χρηματιστής. Δεν είχα ιδέα για το τι έκανε ένας χρηματιστής, αλλά είχα κολλήσει. Η ειρωνεία είναι ότι ποτέ δεν έγινα μπρόκερ. Μέχρι να ενταχθώ στο χώρο, το μοντέλο Registered Investment Advisor (RIA)  είχε ήδη κυριαρχήσει επί του παλιού μοντέλου μπρόκερ.

TRADERS´: Παρακαλώ πείτε μας για την εμπειρία σας στις προσωπικές επενδύσεις. Τι λειτούργησε καλά, τι πήγε στραβά και τι διδαχθήκατε από όλα αυτά;

Sizemore: Ήμουν άσχετος όταν ξεκίνησα κι έτσι δοκίμασα τα πάντα. Θεμελιώδη ανάλυση, τεχνική ανάλυση, value investing, επενδύσεις ορμής, συναλλαγές contrarian, παρακολούθηση τάσης. Σχεδόν τα πάντα εκτός από βουντού. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι καμία μέθοδος δεν λειτουργεί για όλους ή σε όλες τις αγορές. Πρέπει να επιλέξεις ένα επενδυτικό ύφος και χρονικό ορίζοντα που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σου. Για μένα είναι οι σταθερές επενδύσεις αξιών με έμφαση στο εισόδημα. Ο χρονικός μου ορίζοντας είναι γενικά ένα έως δύο έτη. Φαίνεται ότι χρειάζεται αυτό το διάστημα για να ολοκληρώσει την πορεία της μια απ’ τις επενδυτικές μου θέσεις.

Αλλά το ύφος μου δεν είναι κατάλληλο για όλους. Κι άλλοι προσπαθούν να επενδύσουν με τον δικό μου τρόπο και αποτυγχάνουν, ακριβώς όπως αποτυγχάνω συχνά κι εγώ όταν παρεκλίνω από τον τομέα που γνωρίζω και δοκιμάζω ένα ύφος που δε μου ταιριάζει.

TRADERS´: Το χρονικό πλαίσιό σας είναι πάντα ένα έως δύο χρόνια;

Sizemore: Απλά φαίνεται ότι χρειάζεται αυτό το χρονικό πλαίσιο για να αποδώσει πλήρως μια από τις επενδυτικές θέσεις μου. Επίσης προτιμώ να διατηρώ τουλάχιστον για δώδεκα μήνες τη θέση μου προκειμένου να επωφελούμαι από την ευνοϊκή μακροπρόθεσμη υπεραξία φορολογικού συντελεστή στις ΗΠΑ.

Αλλά θέλω επίσης να πιστεύω ότι είμαι ρεαλιστής. Εάν μια μετοχή κάνει ένα ξαφνικό άλμα στην τιμή που θεωρώ υπερβολικό, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πουλήσω νωρίς. Είναι καλύτερα να παίρνεις τα κέρδη και να πληρώνεις τους φόρους από το να κρατάς μια θέση για πολύ καιρό και να βλέπεις τα κέρδη να χάνονται.

Με την ίδια λογική, μπορεί να πουλήσω νωρίς αν η θέση μου αποδειχθεί λανθασμένη ή αν οι λόγοι για την αγορά των μετοχών πάψουν ξαφνικά να υφίστανται.

TRADERS´: Όταν αναλύετε σήμερα τις αγορές, ποιά είναι η προσέγγισή σας;

Sizemore: Υπάρχει τόση πληροφόρηση εκεί έξω που μπορεί να σε πνίξει. Για να βγάλεις νόημα πρέπει να τη φιλτράρεις. Προσωπικά, θέλω να ικανοποιούνται τέσσερα βασικά κριτήρια. Πρώτον, η μετοχή πρέπει να είναι στη σωστή πλευρά μιας μεγάλης μακροοικονομικής τάσης. Μπορεί να επιλέξεις μια μεγάλη εταιρεία, αλλά θα είναι μάταιο αν η ευρύτερη βιομηχανία έχει πρόβλημα ή εάν, για παράδειγμα, η μετοχή επηρεάζεται υπερβολικά από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Δεύτερον, η μετοχή πρέπει να είναι φθηνή σε σχέση με το ιστορικό της και σε σχέση με ανάλογες μετοχές. Μπορείτε να μετρήσετε «τη φτήνια» με διαφορετικούς τρόπους, και χρησιμοποιώ διαφορετικές μετρήσεις για διαφορετικούς τύπους μετοχών (για παράδειγμα, η αναλογία τιμής/λογιστική αξία μπορεί να είναι χρήσιμη για μια επένδυση σε υποθήκη ακινήτου (mortgage real estate investment trust – REIT), αλλά άχρηστη για μια εταιρεία τεχνολογίας). Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι η τιμή της μετοχής είναι χαμηλότερη από την εσωτερική αξία.

Τρίτον, η διαχείριση πρέπει να είναι φιλική προς τους μετόχους. Θέλω να βλέπω ένα εκτενές ιστορικό από αυξήσεις μερίσματος, ένα ιστορικό καλά συγχρονισμένης επαναγοράς μετοχών ή, κατά προτίμηση, και τα δύο. Αλλά πιο φιλοσοφικά, θέλω να βλέπω μια ομάδα διαχείρισης που αναγνωρίζει ότι είναι εκεί για την εξυπηρέτησή σου, του μετόχου, και δεν διοικεί την εταιρεία για τους δικούς της λόγους.

Τέλος, θέλω να βλέπω δυναμική διαχείριση. Μεγάλες αγορές από άτομα εντός της εταιρείας αποτελούν γενικά ένα πολύ καλό σημάδι.

Αυτό είναι πιο χρήσιμο για μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες και πολύ λιγότερο χρήσιμο για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αλλά είναι κάτι που λαμβάνω πάντα υπόψη κατά την αξιολόγηση μετοχών.

Εκτός από αυτά τα βασικά κριτήρια, συχνά προσπαθώ να βρω ένα συγκεκριμένο καταλύτη που θα στείλει τη μετοχή ψηλότερα. Αυτοί δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, αλλά όταν εμφανίζονται προσπαθώ να τους εκμεταλλευτώ.

TRADERS´: Παρακαλώ, δώστε μας μερικές επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης μιας καλής συναλλαγής. Πώς επιλέγετε τις εισόδους σας;

Sizemore: Δεν προσπαθώ να είμαι πολύ ακριβής με την τιμή εισόδου. Για να παραφράσω τον οικονομολόγο John Maynard Keynes, θα προτιμούσα να είμαι σε γενικές γραμμές σωστός από το να είμαι επακριβώς λάθος. Αλλά η τιμή που πληρώνεις έχει πράγματι σημασία, και υπάρχουν κανόνες που ακολουθώ.

Κατ’ αρχάς, ποτέ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Εάν μια μετοχή βρίσκεται σε πτωτική τάση, δεν προσπαθώ να προβλέψω το κατώτατο όριο. Περιμένω έως ότου να δείχνει τουλάχιστον πως ξεκινά μια νέα ανοδική τάση ή έως ότου μετακινείται τουλάχιστον πλάγια.

Επίσης, προσπαθώ να μην αγοράζω μια μετοχή εάν βρίσκεται στο μέσο μιας απότομης ανόδου της τιμής που μοιάζει μη βιώσιμη. Εάν μια μετοχή είναι υπεραγορασμένη, μπορεί να περιμένω για μια υποχώρηση προτού αγοράσω.

TRADERS´: Χρησιμοποιείτε στοπ;

Sizemore: Τα stop-loss θέλουν προσοχή. Η διαχείριση κινδύνου είναι κρίσιμη για την αποφυγή μεγάλων απωλειών, αλλά η επιλογή μιας προσέγγισης για όλες τις περιπτώσεις είναι σπάνια η καλύτερη. Μερικές μετοχές χρειάζεται ευρύτερο stop-loss από άλλες. Ως γενικό κανόνα, προσπαθώ να κρατάω τα στοπ μου κοντά στο επίπεδο του 20 τοις εκατό. Αυτό δίνει στη μετοχή την ελευθερία να τρέξει χωρίς να με εκθέτει σε μια απαράδεκτη απώλεια.

TRADERS´: Παρακαλώ, δείξτε μας μερικές πρόσφατες συναλλαγές που υπογραμμίζουν τη μέθοδό σας.

Sizemore: Η Kinder Morgan είναι η «ιδανική» μετοχή για μένα αυτή τη στιγμή (από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015). Ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου κατρακύλησαν πρόσφατα, η παραγωγή πετρελαίου καύσης και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να πέσει σύντομα. Και ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αγωγών, ο Kinder Morgan, είναι εκεί για να μεταφέρει το εμπόρευμα.

Επίσης, η μετοχή έχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή αυτή τη στιγμή και συναλλάσσεται στην υψηλότερη μερισματική απόδοση της ιστορίας της. Είναι εξαιρετικά φιλική προς τους μετόχους, με μεγάλο ιστορικό αύξησης του μερίσματος και μια υπόσχεση για να συνεχίσει να το αυξάνει κατά 10% ετησίως, για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Και έχει από τα μεγαλύτερη ποσοστά αγοράς εκ των έσω που έχω δει ποτέ σε οποιαδήποτε μετοχή.

TRADERS´: Θυμάστε κάποιες συναλλαγές με μεγάλες απώλειες;

Sizemore: Ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος που έκανα ποτέ ήταν η αγορά της BlackBerry χωρίς την τοποθέτηση ενός περιοριστικού stop-loss. Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μικρή απώλεια, κατέληξε σε απώλεια της τάξης του 60%. Ήταν μια κλασική παγίδα αξίας. Μια «φτηνή» μετοχή που συνέχισε να γίνεται ακόμη φθηνότερη καθώς επιδεινώνονταν οι επιχειρηματικές συνθήκες.

TRADERS´: Ποιά είναι η μέθοδός σας στη διαχείριση κινδύνου και χρημάτων;

Sizemore: Εδώ, το μέγεθος θέσης έχει μεγάλη σημασία. Θέλετε το μέγεθος θέσης να είναι αρκετά μεγάλο για να έχει πραγματικά σημασία στις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου σας, αλλά όχι αρκετά μεγάλο, ώστε να θέτει το κίνδυνο μιας μεγάλης απώλειας. Ο κανόνας που επιλέγω συνήθως είναι περίπου το πέντε τοις εκατό. Μια θέση του πέντε τοις εκατό, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, δεν θα καταστρέψει το χαρτοφυλάκιό σας.

Στα ίδια πλαίσια, υπάρχει και η εναλλαγή τομέων. Δεν με πειράζει να ρίχνω μεγάλο βάρος σε έναν τομέα που θεωρώ υποτιμημένο, αν και προσπαθώ να διατηρώ την έκθεσή μου γύρω στο 20%, το πολύ.

TRADERS´: Παρακαλώ, εξηγήστε μας μερικά κριτήρια που χρησιμοποιείτε για να διαμορφώσετε ένα καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία;

Sizemore: Για να είναι ισορροπημένο ένα χαρτοφυλάκιο, απαιτείται πραγματική διαφοροποίηση. Και εδώ διαφοροποιώ τον ορισμό μου για τη διαφοροποίηση από την ψευδή διαφοροποίηση που βλέπουμε στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Η αγορά πέντε διαφορετικών αμοιβαίων κεφαλαίων με στιβαρές μετοχές δεν μετράει ως διαφοροποίηση.

Χρειάζεσαι προϊόντα που να είναι ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά να προσφέρουν ανταγωνιστικές αποδόσεις. Αναμιγνύω τις στρατηγικές μου για μετοχές με αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη περιουσία και άλλες ομάδες κεφαλαιακών αγαθών που προσφέρουν αποδόσεις ανάλογες των μετοχών αλλά χωρίς σημαντική συσχέτιση με το χρηματιστήριο.

TRADERS´: Τι προτείνετε στους νέους επενδυτές για να ξεκινήσουν;

Sizemore: Να κάνετε αναδρομικό έλεγχο της στρατηγικής σας, αλλά να μην φοβάστε να ξεκινήσετε συναλλαγές με πραγματικά χρήματα. Θα δίνετε πολύ μεγαλύτερη προσοχή όταν ρισκάρετε πραγματικά χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσετε με ένα μικρό ποσό μετρητών, εάν είστε αβέβαιοι για τη στρατηγικής σας. Αλλά το κλειδί είναι απλά να το κάνετε. Σηκωθείτε και μπείτε στο χορό.

TRADERS´: Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις για το μέλλον, ποιά χαρακτηριστικά λάθη κάνουν οι περισσότεροι;

Sizemore: Το μεγαλύτερο λάθος είναι απλά να μην αποταμιεύεις αρκετά χρήματα σε αρκετά νεαρή ηλικία. Ένα δολάριο που αποταμιεύεται στην ηλικία των 20 ετών είναι πολύ πιο πολύτιμο από ένα δολάριο που αποταμιεύεται στην ηλικία των 40 ετών. Αλλά πέρα από αυτό, το να μη λαμβάνεις αρκετό ρίσκο μπορεί να αποβεί το ίδιο καταστροφικό όσο το να λαμβάνεις υπερβολικό ρίσκο. Χρήματα που αποταμιεύονται σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή σε ομόλογα πιθανώς να μην συμβαδίζουν ούτε με τον πληθωρισμό.

TRADERS´: Τι θα συνιστούσατε να κάνουν οι γονείς για να επενδύσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Sizemore: Τα αποκαλούμενα πλάνα 529 αποτελούν μια αξιοπρεπή εναλλακτική λύση για τις περισσότερες οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διαχειρίζομαι τέτοια πλάνα για πελάτες. Η απόδοση φόρου είναι καλή, αν και οι επενδυτικές επιλογές είναι κάπως περιορισμένες.

TRADERS´: Ποιά είναι η γνώμη σας για τα ETF; Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες (λανθασμένες τιμολογήσεις προϊόντων) καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές μεταβαίνουν σε παθητικές επενδύσεις;

Sizemore: Ένα ETF μιάζει πολύ με ένα όπλο. Στα σωστά χέρια, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο. Σε λάθος χέρια είναι επικίνδυνο ή ακόμα και εγκληματικό. Ως γενικός κανόνας, μου αρέσει πολύ η δομή των ETF. Αλλά σε ορισμένους τομείς, συμφωνώ ότι διαστρέφουν την αγορά. Ένα παράδειγμα είναι τα ομόλογα. Τα ETF των ομολόγων έχουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα, ενώ τα υποκείμενα ομόλογα πολύ λιγότερη. Αλλά η ρευστότητα είναι πραγματική ή τεχνητή; Τι θα συμβεί αν, λόγω θεσμικής πώλησης, έχουμε εξόφληση μετοχών ETF και μια ξαφνική πλημμύρα απογραφής ομολόγων να χτυπά την αγορά; Ο θρυλικός επενδυτής Carl Icahn έθεσε ένα παρόμοιο ερώτημα, και συμφωνώ.

Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να πούμε ότι τα ETF αποτελούν ένα φανταστικό, φορολογικά ευνοϊκό επενδυτικό όχημα.

TRADERS´: Κατά την άποψή σας, ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με τις αγορές και τις συναλλαγές/επενδύσεις στα μάτια του κόσμου;

Sizemore: Ο κόσμος δείχνει πράγματι μικρή κατανόηση του ρίσκου. Η μεταβλητότητα δεν είναι ρίσκο. Η μεταβλητότητα είναι μεταβλητότητα, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ρίσκο είναι η πιθανότητα να χάσει σε αξία ο λογαριασμός σας και να μη την ανακτήσει ποτέ. Αλλά αυτό είναι δυσκολότερο να εκτιμηθεί σε σχέση με την απλή μεταβλητότητα, κι έτσι οι επενδυτές έχουν την τάση να εστιάζουν σε ασήμαντες μετρήσεις όπως είναι η τυπική απόκλιση και το βήτα.

TRADERS´: Υπάρχουν κάποιες πολύτιμες συμβουλές που δεχθήκατε από άλλους στο παρελθόν;

Sizemore: Ένας συνάδελφός μου μου έδωσε μια εντυπωσιακά απλή συμβουλή: «Απλά, βγάλε για εμάς κάποια χρήματα». Αυτό μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ουσιαστικό. Μερικές φορές παθιαζόμαστε με το κυνήγι ενός σημείου αναφοράς ή την επίτευξη ενός ορισμένου επιπέδου κινδύνου. Αλλά στο τέλος της ημέρας, είσαι ευχαριστημένος εάν έχεις βγάλει χρήματα.

TRADERS´: Εκτός από τις αγορές, υπάρχει κάποιο άλλο πάθος που ακολουθείτε;

Sizemore: Όταν ήμουν νεότερος, ήμουν ταξιδιώτης του κόσμου. Αλλά σήμερα, είμαι σπιτόγατος. Το πάθος μου είναι να περνάω χρόνο με τους γιους μου. Έχω μια ευλογημένη ζωή, και μερικές φορές είναι εύκολο να παρασυρθείς από τη δουλειά και να το λησμονήσεις αυτό. «

Η συνέντευξη έχει πραγματοποιηθεί από Marko Graenitz.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version