Στο Στοίχημα online έχουμε δώσει ήδη τη δικιά μας άποψη για κάποια από τα παραπάνω, όπως ενδεικτικά γιατί δεν πρέπει να φοβίζει η black list και γιατί δε θα έπρεπε να έχει κάποιος χρήματα στις εταιριές διαδικτυακού τζόγου. Ας δούμε τώρα την ανακοίνωση όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ε.Π.
Ανακοίνωση Ε.Ε.Ε.Π.
Με αφορμή ερωτήσεις πολιτών, σε σχέση με τον κατάλογο (black list) ιστοτόπων από τους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, τον οποίο συνέταξε η Αρχή, διευκρινίζονται τα εξής:
Τι είναι η μαύρη λίστα;
Ο κατάλογος μη αδειοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων (black list) ή μαύρη λίστα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, περιλαμβάνει τους ιστοτόπους από τους οποίους παρέχονται τυχερά παιχνίδια, χωρίς άδεια στην Ελλάδα. Ο νόμος επιβάλλει αυτή τη λίστα να τη συντάσσει η Ε.Ε.Ε.Π., η οποία και οφείλει να το κάνει. Κατόπιν, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν την υποχρέωση να απαγορεύουν την πρόσβαση στους ιστότοπους που είναι γραμμένοι στη λίστα και οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να διακόπτουν τις συναλλαγές.
Η μαύρη λίστα είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να μην επιτρέπουν την παροχή τυχερών παιχνιδιών χωρίς άδεια στην επικράτειά τους.
Ποιες εταιρείες προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες τυχερών παιγνίων;
- Οι άδειες για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 έως και 48 του ν.4002/2011 (Α 180). Μέχρι σήμερα, τέτοιες άδειες δεν έχουν χορηγηθεί.
- Με βάση τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του παραπάνω νόμου, στη μεταβατική περίοδο, μέχρι να χορηγηθούν οι παραπάνω άδειες, όσες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους στην Ελλάδα μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως, οικειοθελώς και αναδρομικά στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 που περιγράφει ο ίδιος νόμος.
- Στο καθεστώς της προαναφερόμενης μεταβατικής περιόδου έχουν υπαχθεί εικοσιτέσσερις εταιρείες, οι οποίες και έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια, με ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του στις 9 Φεβρουαρίου 2012 (βλ. http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adce2057-71fb-4925-b094-42ca230af81f )
Τι θα γίνει με τα χρήματα που ενδεχομένως είχαν παίκτες σε λογαριασμούς παρόχων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα;
- Η Ε.Ε.Ε.Π., ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, είχε εκδώσει δημόσιες προειδοποιήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, με τις οποίες είχε επισημάνει ότι παροχή τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χωρίς άδεια αντίκειται στο νόμο και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, διότι εκτίθενται οι πολίτες σε κινδύνους από τη μη ελεγχόμενη παροχή των παιγνίων αυτών, δεν προστατεύονται οι ανήλικοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια, ενώ υπονομεύονται τα δημόσια έσοδα και τα γενικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Η Αρχή, επανειλημμένα, σημείωσε δημόσια ότι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η παροχή μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων αποτελεί ιδιαίτερα βαρύ ποινικό αδίκημα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Η συμμετοχή παικτών σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια, αν και πολύ πιο ελαφρά, διώκεται επίσης ποινικά. Και στις δύο περιπτώσεις, επιβάλλονται, επιπλέον, σημαντικές διοικητικές κυρώσεις, με τη μορφή προστίμων.
- Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, κυρίως στο διαδίκτυο, υπήρξε εκτεταμένη με δημοσιεύσεις ειδήσεων, άρθρων αλλά και σχολίων παικτών, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν. Την τελευταία φορά που υπήρξε πλήρης δημόσια αναφορά στο θέμα ήταν στο τέλος Μαΐου 2013, κατά την επίσημη ακρόαση της Αρχής από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, όπου ρητά αναφέρθηκε ότι έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες ιστοτόπων, οι οποίοι προσφέρουν τυχερά παίγνια χωρίς άδεια και ότι ξεκινάει η σύνταξη της προβλεπόμενης μαύρης λίστας. (βλ. σχετικά δημοσιεύματα, σε ορισμένους, ενδεικτικά και τυχαία, από τους ιστοτόπους που ασχολήθηκαν: Στοίχημα Online: ακολουθεί λίστα με ιστοσελίδες του χώρου)
- Έτσι, είχαν δοθεί δημόσια όλες οι πληροφορίες, οι προειδοποιήσεις και επαρκής χρόνος σε ενδεχόμενους μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, ώστε να διακόψουν μόνοι τους τη λειτουργία τους, καθώς και στους πιθανούς παίκτες, ώστε αυτοί να αποσυρθούν έγκαιρα.
- Οι συναλλαγές παικτών με μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου δεν είναι θέμα για το οποίο η Αρχή έχει αρμοδιότητα, η δε ποινική φύση των σχετικών πράξεων δεν επιτρέπει καμία απολύτως ανάμιξή της.
Πως μπορούν να επικοινωνήσουν οι παίκτες με τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών που είναι καταχωρημένοι στη μαύρη λίστα, αφού οι ιστότοποι των παρόχων δεν είναι πια προσβάσιμοι;
Επειδή η ερώτηση αυτή είναι πολύ συχνή, η Αρχή, προκειμένου να βοηθήσει, σημειώνει ότι, πιθανολογεί πως, εφόσον έχουν υπάρξει συναλλαγές, τα στοιχεία των παρόχων είναι καταχωρημένα στις συναλλαγές αυτές που έχουν πραγματοποιήσει οι παίκτες μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Εμείς από την πλευρά μας (Στοίχημα Online) προσθέτουμε σε αυτό το άρθρο το βίντεο με την επίσημη ακρόαση της Αρχής από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.Π και που δημοσιεύθηκε από το praktores.com στο Youtube.