Στοίχημα ποδοσφαίρου. Απίστευτοι τζίροι, έντονα συναισθήματα, αναζήτηση κέρδους ή απλά συμμετοχή σε ένα δημοφιλές παιχνίδι. Θεωρητικά το Στοίχημα είναι μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο εξτρά (μικρό ή μεγάλο) εισόδημα, αν και στην πράξη για την πλειοψηφία των παιχτών στην Ελλάδα (και όχι μόνο) σημαίνει απώλεια μικροποσών σε καθημερινή βάση. Σε ρεαλιστική βάση ο μικρομεσαίος παίχτης στην ουσία σπαταλά καθημερινά το χαρτζιλίκι του με την ελπίδα ότι θα το μετατρέψει σε μισθό.

Τι και αν έρθουν κάποιες μεγάλες νίκες, τι και αν μας κάτσει απόδοση παρολί 300-500. Ο πιο μεγάλος εχθρός είναι ο χρόνος( η διάρκεια). Οπότε για να κοιτάξουμε άλλη μια φορά το στοιχηματικό ταμείο μας για να δούμε όσα χρόνια παίζουμε στοίχημα πόσο (+) ή πόσο (-) είμαστε.

Συστήματα, μέθοδοι, εμπνεύσεις, στάνταρ, μπόμπες κτλ χιλιάδες ανά Σαββατοκύριακο. Απόψεις για όλες τις αγορές τελικά, ημίχρονα-τελικά, ακριβή σκορ, over-under κτλ.

Δυστυχώς λίγοι κατανοούν βασικές έννοιες όπως «στοιχηματική αξία» και ο λόγος είναι διότι κάθε μέρα για αυτούς είναι μία διαφορετική ταινία με θέμα το στοίχημα και όχι ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς στοίχημα. Κάθε μέρα αναζητάμε το κέρδος της ημέρας. Οι περασμένες ήττες δεν λαμβάνονται υπόψιν. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για «νικητές ζωνών». Τι και αν ξεκίνησες στις 13:30 μέχρι των 16:00 και στις 15:30 είσαι στον κουβά, θα προσπαθήσεις να κερδίσεις την ζώνη των 16:00, των 17:00  των 18:00 και αν δεν έχεις καταφέρει κάτι θα κυνηγήσεις και τα σκόρπια των 19:30-21:30.

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι ο κάθε παίχτης του στοιχήματος, ο καθένας μας είναι ένα είδος ελεύθερου επαγγελματία; Γιατί το λέω έτσι; Θέλω να το συνδέσω με την έννοια της αξίας. Αν είχατε περίπτερο για παράδειγμα θα αφιερώνατε χρόνο να τιμολογήσετε τα προϊόντα που θα μεταπωλείτε ή όχι; Θα τα πουλούσατε έτσι στην τύχη και αν τύχει να βγάλετε κέρδος βγάλατε;

Θα μου πείτε όχι φυσικά. Θα δω πόσο μου κοστίζει και θα τιμολογήσω ώστε να έχω περιθώριο κέρδους. «τσάμπα θα δουλεύω; καλύτερα να το κλείσω». Λοιπόν αυτή την φράση θα πρέπει να την κάνει πράξη η μεγάλη πλειοψηφία των παιχτών του Στοιχήματος. Καλύτερα να το κλείσετε το «μαγαζί» δηλαδή να μην ξανά ασχοληθείτε.

Ο λόγος είναι απλός. Αν ερωτηθεί αυτή η πλειοψηφία αν αξίζει το σημείο που επέλεξε στην απόδοση που προσφέρεται θα παγώσει για 2 δευτερόλεπτα και το πολύ πολύ να απαντήσει «όλος ο κόσμος το παίζει, όλοι λάθος θα είναι;»

Το θέμα λοιπόν είναι ο καθένας μας να έχει την δική του βάση, το δικό του μέτρο σύγκρισης το οποίο θα είναι η αφετηρία του στοιχηματισμού του. Όποιο όμως και αν είναι το μέτρο αυτό, πρέπει να μπορεί να πάρει την απαραίτητη απλή μαθηματική μορφή που να υποδεικνύει αν κάποιο σημείο σε κάποια απόδοση αξίζει.

Παρακάτω δεν θα υποστηρίξω ότι το δικό μου μέτρο είναι το σωστό και οτιδήποτε άλλο είναι λάθος. Απλά ελπίζω να δώσω ιδέες. Γενικά δεν έχω ακούσει να προτείνεται στοιχηματισμός στο 2ο ημίχρονο. Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει live betting, άρα δεν απευθύνομαι σε πελάτες του ΟΠΑΠ. Προσωπικά παρατήρησα ότι υπάρχουν ισχυρές τάσεις όσον αφορά την τελική έκβαση των αγώνων συναρτήσει της κλάσης (αποδόσεων) στην οποία ανήκει το παιχνίδι και του αποτελέσματος του Ημιχρόνου.

Θα δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Μελέτησα τα αποτελέσματα των κλάσεων 0,30-0,50 για τα παιχνίδια της Premier League την 3ετία 2010-2013. Στο σύνολο οι κλάσεις 0,30-0,50 έγραψαν την 3τία αυτή 97-39-32 (1-Χ-2). Αν κάποιος στοιχημάτιζε 1 μονάδα σε όλους τους άσσους σε αποδόσεις ΟΠΑΠ θα είχε επιστροφή 159 μονάδες σε σύνολο 168 αγώνων. Δηλαδή ζημιά 9 μονάδες. Αν επιχειρούσε το αντίστοιχο στα «διπλά» θα είχε επιστροφή 133,05 δηλαδή ζημιά 35 σχεδόν μονάδες και στην ισοπαλία 37,5 μονάδες ζημιά. Ότι και να κάναμε χαμένοι θα ήμασταν λοιπόν. Σκέφτηκα λοιπόν να παρατηρήσω την συμπεριφορά του τελικού αποτελέσματος δεδομένου το αποτελέσματος του ημιχρόνου.

Οι κλάσεις 0,30-0,50 για να σας δώσω μια εικόνα έχουν φαβορί γηπεδούχους σε αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1,40-1,80 με μέσο όρο 1,65 περίπου. Από το δείγμα των 168 αγώνων στους 63 ο γηπεδούχος ήταν νικητής στο Α’ ημίχρονο. Σε ποσοστά ούτε το 40% καλά καλά δεν έδωσε νικητή τον γηπεδούχο στο Α ημίχρονο. Δηλαδή και έχουμε παίξει «φαβορί» σε χαμηλή απόδοση και έχουμε και αγωνία που δεν έχει καθαρίσει το σημείο από το ημίχρονο.

Ας συνεχίσω όμως. Από τα 63 αυτά παιχνίδια (άσσος ημίχρονο) τα 54 έληξαν και στον άσσο. Ποσοστό 86% και δίκαιη απόδοση 1,17. Δηλαδή αν κάποιο παιχνίδι της κλάσης λήξει άσσος στο ημίχρονο και η τιμή του σε live betting είναι >1,17 έχει αξία να ποντάρω και μάλιστα μεγαλύτερη από το να στοιχημάτιζα όπως είδαμε τον άσσο από την αρχή. Αυτά να τα σκεφτόμαστε στην διάρκεια πάντα όχι μεμονωμένα έτσι; Τώρα ένα θεωρητικό εμπόδιο είναι κατά πόσο είναι δυνατόν ένας άσσος σε απόδοση στο 1,65 πριν την έναρξη, να προσφέρεται >1,17 πριν την έναρξη του Β’ ημίχρονου με σκορ 1-0.

Εκεί όμως που θέλω να καταλήξω είναι στην τάση που υπάρχει όταν το ημίχρονο είναι ισοπαλία. Από τα 168 παιχνίδια 69 ήταν ισοπαλία στο ημίχρονο. Από αυτά τα 69 λοιπόν τα 40 τελικά κατέληξαν στον άσσο. Ποσοστό 58% περίπου με δίκαιη απόδοση 1,73. Ας σκεφτούμε λοιπόν το εξής. Αν έχουμε άσσο του 1,65 πριν την έναρξη, με ισοπαλία στο ημίχρονο πόσο θα είναι η απόδοση του πριν την έναρξη του Β’; Θα είναι ή όχι >1,73; Και προσοχή το 1,65 που λέω εγώ είναι απόδοση ΟΠΑΠ. Όταν ο ΟΠΑΠ έχει άσσο στο 1,65 δεν είναι 1,70 στο διαδίκτυο; Και ένας άσσος του 1,70 στο διαδίκτυο με ισοπαλία στο ημίχρονο δεν θα έχει ανέβει τουλάχιστον στο 1,75; Ακόμα και αυτό το 1,75 έχει αξία που στην τελική δεν θα είναι και τόσο, θα είναι σαφώς υψηλότερο εκτός πχ και συντρέχουν ειδικοί λόγοι (πχ, αποβολή παίχτη φιλοξενούμενων).

Θα κλείσω με την στατιστική των εν λόγω κλάσεων με τα διπλά στο ημίχρονο. Από τα 168 συνολικά παιχνίδια 36 έδωσαν διπλό το ημίχρονο. Από τα 36 αυτά τα 22 τελικά έγραψαν και διπλό τελικό. Ποσοστό 61% και δίκαιη απόδοση 1,63. Δηλαδή αν με 2πλό το ημίχρονο η απόδοση για τελικό 2πλό είναι >1,63 αξίζει να ποντάρω. Δηλαδή ένα διπλό με απόδοση περίπου στο 4,17 (ΟΠΑΠ) με 0-1 ημίχρονο θα έχει πέσει χαμηλότερα από το 1,63; Ενώ δεν έχω τα στοιχεία για να το υποστηρίξω 100% προσωπικά το θεωρώ εφικτό να είναι >1,63 διότι όλοι θα περιμένουν να συνέλθει το φαβορί και να κάνει την ανατροπή. Μόνο που αυτό είναι πιο πολύ δύσκολο από όσο φαντάζεται κανείς. Από τα 36 παιχνίδια με διπλό στο ημίχρονο, μόλις τα 3 (ναι σωστά διαβάζετε και σωστά το γράφω), έληξαν στον άσσο. Με άλλα λόγια αν το (πριν την έναρξη) φαβορί του 1,50-1,70 (αποδόσεις ΟΠΑΠ) στην Premier League χάνει στο ημίχρονο, τότε μόνο φαβορί που δεν ήταν.

Που καταλήγουμε λοιπόν; Πρώτον η προσωπική μου βάση είναι η στατιστική αποτελεσμάτων συναρτήσει αποδόσεων ΟΠΑΠ και δεύτερον οι παρατηρήσεις ισχυρών τάσεων για τον εντοπισμό αξίας στην διάρκεια. Όσον αφορά λοιπόν τις κλάσεις 0,30-0,50 το στοίχημα στο Β’ ημίχρονο μου προσφέρει την δυνατότητα να έχω σύμμαχο ισχυρές τάσεις με περιθώρια κερδοφορίας σε διάρκεια σε αντίθεση από το να ποντάρω πριν την έναρξη του αγώνα.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+

7 Comments

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη σου. Θα την έβρισκα ακόμα πιο χρήσιμη, αν στο σημείο που γράφεις “από τα 36 παιχνίδια με διπλό στο ημίχρονο, μόλις τα 3 (ναι σωστά διαβάζετε και σωστά το γράφω), έληξαν στον άσσο”, προσέθετες και πόσα από αυτά έληξαν στο Χ, για να δούμε αν και σε ποια τιμή θα άξιζε να πάρουμε το διπλό στο ημίχρονο.
    Αν και το δείγμα σου είναι πολύ μικρό, μας δίνεις ισχυρό έναυσμα για περεταίρω… έρευνα

    • Λοιπόν δίνω το update, συνυπολογίζοντας και παιχνίδια φετινά. Στις κλάσεις 0,3-0,5 σύνολο παιχνιδιών 209. 2πλό ημίχρονο 46. Τα 46 αυτά έχουν δώσει τελικό 4-15-27.

  2. Φοβάμαι πως τα όρια που έχεις βάλει για τον άσσο (1,40-1,80) είναι πολύ ευρέα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν συμπεράσματα.

    Πχ λες “Δηλαδή αν κάποιο παιχνίδι της κλάσης λήξει άσσος στο ημίχρονο και η τιμή του σε live betting είναι >1,17 έχει αξία να ποντάρω και μάλιστα μεγαλύτερη από το να στοιχημάτιζα όπως είδαμε τον άσσο από την αρχή.”

    Είναι ευνόητο ότι πάνω από 1,17 θα έχει όταν ο άσσος ξεκίνησε στο 1,70 – 1,80 και πχ. μόλις 1,10 εάν ξεκίνησε 1,40.

    • Θανος on

      Δεν μιλάει για ΑΣΣΟ, μιλάει για 2πλο ημίχρονο όταν η αρχική απόδοση του 2πλου είναι 4,κάτι και περιμένει να πέσει σε απόδοση 1,63 περίπου.
      Εκεί κάπου μπλέκουν τα πράγματα γιατί αναφέρει μετά παιχνίδια που η γηπεδούχος έχει αποδόσεις 1,40 ως 1,80.
      Κάτι που κι εμένα με παρέσυρε να μιλήσω για 1,17 αποδόσεις.

  3. Θάνος on

    Γεια σε όλους,

    έχω πάρα πολύ καιρό ν ασχοληθώ με το live στοίχημα λόγω κρίσης και λόγω αποχώρησης του ανταλλακτηρίου και χάρηκα που βλέπω εδώ να συνεχίζεται το ψάξιμο (στο στοίχημα).

    Πρώτα απ’ όλα η απόδοση 1,17 στο 2 του ημιχρόνου δεν είναι κάτι σταθερό, σαφώς και πέφτει η απόδοση για μια ομάδα που κερδίζει άλλα όχι με σταθερά κριτήρια. Όσο μικρότερη η διαφορά τόσο πιο πιθανό η ημι-ανατροπή του σκορ.

    Δε θα πας βέβαια να κοντράρεις ένα μεγάλο φαβορί που κερδίζει με 0-2 στο ημίχρονο, αντίθετα να κοντράρεις την ομάδα που προηγείται 0-1 σε καυτή έδρα. Εξηγούμαι προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

    Εδώ όμως ας δούμε τι συμβαίνει αν ποντάρεις με απόδοση 1,17 και στους 46 αγώνες με 2 ημίχρονο και περάσουν οι 27 μόνο, έχεις χάσει τουλάχιστον το 1/3 από όσα πόνταρες.

    Το σωστό και κερδοφόρο είναι να πας κόντρα στο 2 του ημιχρόνου να κάνεις lay δηλαδή, περιμένοντας να γυρίσει 1 ή Χ στους 19 αγώνες.

    Έστω 46 αγώνες με ποντάρισμα 100 μονάδες στον καθένα σύνολο ποντάρισμα 4600 μονάδες, επιστροφή 27 αγώνες με 117 μονάδες = 3159 ΑΡΑ ΜΕΙΟΝ 1451 μονάδες!!

    Ενώ με 17 μονάδες στο lay x 46 αγώνες = ποντάρισμα 782 μονάδες, επιστροφή 19 αγώνες με 100 μονάδες = 1900 – 782 ΑΡΑ ΚΕΡΔΟΣ 1118 μονάδες !!! ( το lay 1,17 απόδοση είναι σαν να ποντάρεις με 5,88 απόδοση μέσο όρο σε 1 και Χ)

    Αυταπάτη λοιπόν να κυνηγάς το 2πλο ημίχρονο καλύτερα να παίξεις κόντρα !! (άσε που κι ο Σάκης δεν θα ανησυχεί αν είναι στο 1,10 η απόδοση του 2…. καλύτερα ακόμα.)

    Λες να βρήκες έστω από λάθος προσέγγιση ένα sure bet; καθόλου απίθανο φίλε μου !!

    Να’ στε καλά και καλά κέρδη.

    Υ.Γ. δεν είμαι σίγουρος ότι μόνο 168 παιχνίδια στον ΟΠΑΠ είχαν απόδοση από 1,40 ως 1,80, λίγα μου φαίνονται. Μια προσεκτική έρευνα και μάλιστα ανά διοργάνωση με τα αποτελέσματα των παραπάνω αγώνων είναι απαραίτητη.

  4. Nikos Klapsinos on

    Εξαιρετικο αρθρο. Ωστόσο θα πάω από την ανάποδη.
    Πριν ξεκινησει ο αγώνας, εκτιμούμε ότι η πιθανότητα το παιχνίδι να ερθει άσος είναι (ας πουμε) 60%, οποτε δίκαιη απόδοση του 1,65.
    Φτανουμε στο ημιχρονο και ειναι Χ. Βεβαια άλλο το 0-0, άλλο το 1-1 και έχει επίσης σημασία ποιος προηγήθηκε ή πότε έγινε η ισοφάριση, (τροφή για σκέψη), αλλα ας πουμε ότι δεν τα εξεταζουμε αυτά, απλά ξέρουμε ότι το ματς στο ημιχρονο είναι Χ.
    Οπως και να το κανουμε, η πιθανότητα τώρα το ματς να έρθει άσος είναι χειρότερη από 60% που βλεπαμε αρχικά. Νομιζω όλοι συμφωνουμε. Η ομάδα που δεν καταφερε να ανοιξει το σκορ στο 1ο ημιχρονο λογικά θα έχει μειωμένες πιθανότητες στο 2ο ημιχρονο σε σχέση με οταν αρχιζε το ματς. Μιλαω κατα μέσο όρο, γιατι κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό, και όταν παίζουμε LIVE πρεπει να παρακολουθουμε αυτο καθευατο το ματς και να έχουμε “μυρωδιά” από το ματς.
    Αρα λοιπόν συμφωνούμε ότι η απόδοση του άσου στο ημίχρονο πρέπει λογικά να ανέβει.
    Αν τωρα πιστεύουμε ότι η απόδοση ανέβηκε υπερμετρα, καλώς πονταρουμε.
    Παραδειγμα: Προχθες επαιζε η Ελσινκι εκτος με την Ιντερ Τουρκου, ήταν το φαβορί και το 1,75, που κυκλοφορουσε στο διπλό ήταν “ευκαιρία” συμφωνα με καποια site. Εγω το απέφυγα, αλλά στο ημιχρονο που ηταν 1-1, πόνταρα στο διπλο στο 2,25 γιατι πίεστευα ότι ήταν παραπάνω από το αναμενόμενο. Τελικά το ματς ηρθε 3-3 και έχασα, αλλα νομιζω ότι καλά έκανα και πόνταρα.
    Εχω όμως μια θεωρητική απορια: σε σχέση με καποιον που πόνταρε στην έναρξη και στο 1,75, εγώ που πόνταρα στο ημιχρονο και στο 2,25 έκανα value bet? Ο,τι και να γίνει, το στοίχημα μου είναι καλύτερο από του αλλου, αν χάσω, χανει και αυτός, αν κερδίσω κερδίζω περισσότερα από αυτόν. Αλλα είναι value? Η απαντηση δεν ειναι ευκολη και δεν είναι κατ αναγκην ναι. Γιατι τότε είναι value και το να ποντάρω με απόδοση 3,0 στο 1-1 αλλα με μία κόκκινη κάρτα πάνω μου και προσωπικά θα το απέφευγα το στοιχημα αυτο.
    Προφανώς η απάντηση έχει να κάνει με την εκτιμώμενη πιθανότητα του διπλου στο 2ο ημίχρονο, που προφανώς έχει αλλάξει. Οι πιθανότητες αλλάζουν.

    • Πολύ σωστά, οι πιθανότητες αλλάζουν, μάλιστα ανά… δευτερόλεπτο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι άλλο στοίχημα ο άσος πριν την έναρξη, κι άλλο ο άσσος στο δεύτερο ημίχρονο με το σκορ 1-1. Ακόμα και 0-0 να ήταν, πάλι είναι διαφορετικό. 22 παίκτες, κάποιος έχει κουραστεί περισσότερο από τον άλλο, η ψυχολογία αλλάζει, οι τακτικές των προπονητών αλλάζουν. Ο αγώνας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζει 90 λεπτά.

      Με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο ανόμοια στοιχήματα και να πούμε ποιος είχε περισσότερο value. Μπορεί το 1,75 να ήταν 1,70 και το 2,25 να ήταν 2,22 ως δίκαιη τιμή, οπότε ο πρώτος παίκτης πήρε μεγαλύτερο value.

      Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν πάντα η απόδοση του γηπεδούχου ανεβαίνει μέχρι το β’ ημίχρονο όσο μένει το σκορ 0-0. Πέραν της εξέλιξης του αγώνα (κάρτες, τραυματισμοί), δε θα μου έκανε εντύπωση αν η απόδοση ενός αουτσάιντερ μειωνόταν στο β’ ημίχρονο όσο το 0-0 παραμένει στην έδρα του.

      Κάποιος που έχει κάποια μελέτη/καταγραφή, θα μπορούσε να μας πει μια γενική τάση που επικρατεί όσον αφορά το θέμα αυτό.

      Και τέλος, πολύ σωστά το θέτεις: Παίξε σωστά και χάσε. Σε βάθος χρόνου όμως, θα βγεις κερδισμένος.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version