Έχοντας ήδη αναφερθεί στην [intlink id=”1883″ type=”post”]ασφάλεια χρημάτων στους online λογαριασμούς[/intlink], τόσο στην περίπτωση εταιριών στοιχήματος όσο και γενικότερα, αξίζει να αναφερθούν μερικές συμβουλές, που εάν εφαρμοστούν στην καθημερινότητα των παικτών, όχι μόνο αυτοί θα αισθάνονται πιο ασφαλείς, αλλά θα μπορούν να εμπιστευθούν ευκολότερα οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω διαδικτύου, η οποία μέχρι σήμερα έμοιαζε τρομακτική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αφού τους πω με λίγα λόγια με τι ασχολούμαι, η πρώτη τους ερώτηση είναι «δηλαδή χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα online;»! Ίσως οφείλεται στη γενική φοβία του Έλληνα απέναντι στο πλαστικό χρήμα. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν να απαλλαγούμε από τέτοιες ανησυχητικές σκέψεις.
- Πληκτρολόγηση επιπλέον άχρηστων χαρακτήρων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων μας παρουσιαστεί στο διαδίκτυο. Εφόσον καλείστε να πληκτρολογήσετε ευαίσθητα δεδομένα, εισάγετε επιπλέον χαρακτήρες σε κωδικούς ασφαλείας, σε usernames και σε αριθμούς πιστωτικών καρτών. Ο λόγος ακούει στο όνομα Key Loggers, τα οποία είναι προγράμματα υπολογιστών, για τα οποία ποτέ δεν είμαστε σίγουροι εάν έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας – ακόμα και αν έχουμε Antivirus. Η ικανότητά τους να καταγράφουν όλα τα πλήκτρα που πατάμε διαδοχικά, τα κάνει αρκετά επικίνδυνα για υποκλοπή των δεδομένων. Φυλάξτε τα ρούχα σας λοιπόν και πληκτρολογείτε ένα-δυο τυχαία νούμερα πριν και μετά την εισαγωγή ευαίσθητων δεδομένων. Αυτή η λύση έρχεται να προστεθεί στην ήδη [intlink id=”2786″ type=”post”]αυξημένη προστασία που παρέχουν οι συσκευές κωδικών ασφαλείας[/intlink].
- Ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή προπληρωμένες/χρεωστικές κάρτες. Τόσο τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets) όσο και οι χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες έχουν το πλεονέκτημα έναντι των πιστωτικών καρτών πως δεν μπορεί να χάσετε περισσότερα χρήματα από όσα έχετε διαθέσιμα σε αυτά. Εάν έχετε μια προπληρωμένη κάρτα των €50 ή μια χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη σε λογαριασμό τραπέζης όπου αποταμιεύσατε €100, στη χείριστη περίπτωση κλοπής των πολύτιμων δεδομένων κατά τις συναλλαγές σας online δε θα χάσετε περισσότερα από αυτά τα χρήματα. Προσοχή στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπου υπάρχουν προεπιλογές για αυτόματη χρέωση συνδεδεμένου τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, εάν η επικείμενη χρέωση υπερβαίνει το υπόλοιπο του online λογαριασμού. Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να κλείσει κάποια εταιρία ηλεκτρονικού πορτοφολιού, παραπέμπω στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στην ανησυχίες γύρω από τις Ελληνικές τράπεζες. Ποτέ μη λες ποτέ!
- Έλεγχος διεύθυνσης ιστότοπου. Όταν καλείστε να πραγματοποιήσετε μια ηλεκτρονική συναλλαγή στο διαδίκτυο, δώστε σημασία στη διεύθυνση του ιστότοπου στον οποίο βρίσκεστε. Συχνά θα πρέπει να υπάρχει μια εικόνα μικρού λουκέτου πριν τη διεύθυνση η οποία θα εξασφαλίζει την ασφαλή μετάδοση δεδομένων. Εναλλακτικά η διεύθυνση πρέπει να αρχίζει με https:// κι όχι http://. Ελέγξτε επίσης ότι αφού πατήσατε για τη συναλλαγή, βρίσκεστε ακόμα στο site που σας ενδιαφέρει και δεν έχετε μεταφερθεί σε κάποια «περίεργη» διεύθυνση που μοιάζει με την υποτιθέμενη αυθεντική διεύθυνση της εταιρίες – τρανά παραδείγματα τα emails που μας προσκαλούν να ελέγξουμε την ορθότητα των τραπεζικών μας λογαριασμών κάνοντας είσοδο στον υποτιθέμενο λογαριασμό μας, εισάγοντας αριθμούς και κωδικούς σε εικονικές ιστοσελίδες.