Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία των αποδόσεων και ιδιαίτερα για τις μεταβολές τους. Έχουμε καταλήξει πως εφόσον η απόδοση έπεσε από τη στιγμή που στοιχηματίσαμε, παίξαμε σωστά. Για αυτό το λόγο άλλωστε, συχνά πυκνά παρουσιάζω γραφήματα στοιχημάτων στα οποία οι αποδόσεις κατρακυλούν.

Υπάρχει όμως περίπτωση να στοιχηματίσουμε σωστά, ακόμα κι όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν!

Σήμερα θα δούμε ένα τέτοιο παράδειγμα με αφορμή το χθεσινό αγώνα της Ιταλικής Serie B μεταξύ Cagliari και Perugia. Η φιλοξενούμενη ομάδα κατάφερε να κάνει την έκπληξη και κέρδισε με 0-2. Τι συνέβη με τις αποδόσεις της;

Για να το εξακριβώσουμε, θα δούμε το παρακάτω γράφημα, όπου απεικονίζεται η πορεία των αποδόσεων για τα τρία σημεία του τελικού αποτελέσματος, όπως αυτή εξελίχθηκε στην PinnacleSports.

Εκ πρώτης όψεος θα έλεγε κανείς ότι η απόδοση της Perugia ανέβηκε, ενώ της Cagliari έπεσε. Με όσα έχουμε πει στο παρελθόν, το σωστό ποντάρισμα ήταν στην Cagliari, παρόλο που θα ήταν τελικά ένα χαμένο στοίχημα. Παίξε σωστά κι ας χάσεις, λέμε συχνά.

Όμως αν δούμε λίγο πιο προσεκτικά το γράφημα, θα δούμε ότι το στοίχημα που είχε αξία, με άλλα λόγια το value bet, ήταν στην Perugia! Οι συνθήκες για ένα τέτοιο στοίχημα εμφανίστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας, από νωρίς το πρωί και μέχρι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Ας εξετάσουμε τη μεταβολή των αποδόσεων της Perugia με τη σειρά:

 • Η Pinnacle αρχικά «άνοιξε» το στοίχημα στο 5.68 μια βδομάδα πριν.
 • Πολύ γρήγορα την ανέβασε στο 5.80 όπου και παρέμεινε για τρεις ημέρες.
 • Η ανώτερη τιμή της απόδοσης άγγιξε το 7.41.

 • Ακριβώς την ώρα που άρχισε το παιχνίδι, η απόδοση είχε επιστρέψει στο 5.87.

Με βάση τα παραπάνω, η αρχική εκτίμηση της Pinnacle ήταν σωστή. Αν κάποιος πόνταρε είτε στις αρχικές είτε στις τελικές αποδόσεις, σε βάθος χρόνου θα έβγαινε χαμένος. Κι αυτό επειδή όπως γνωρίζουμε οι αποδόσεις είναι κατά τι μικρότερες από τη δίκαιη τιμή τους. Με λίγα λόγια δηλαδή, οι εταιρίες δίνουν 1.95 στο κορώνα-γράμματα όταν θα έπρεπε να δίνουν 2.00 φυσικά.

Τη Δευτέρα όμως, την ημέρα δειξαγωγής του αγώνα, η αγορά φάνηκε να ευνοεί την Cagliari. Ο δυσανάλογα μεγάλος όγκος στοιχημάτων που δέχθηκε η γηπεδούχος ομάδα, έσπρωξε την απόδοσή της χαμηλότερα από πολύ νωρίς. Σαν αποτέλεσμα, η απόδοση της Perugia ανέβηκε.

Έτσι από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) η απόδοση της τελευταίας κυμαινόταν μεταξύ 6.80 και 7.40. Σαφώς υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση της Pinnacle. Αν έπεφτε στην αντίληψή μου το γράφημα του συγκεκριμένου αγώνα, πιθανόν να πρότεινα κι εγώ ένα στοίχημα υπέρ της Cagliari με τα μέχρι πρώτινος δεδομένα.

Το τελευταίο μισάωρο όμως πριν να σφυρίξει για πρώτη φορά ο διαιτητής, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Μεταξύ 19:00 και 19:11 η απόδοση της φιλοξενούμενης ομάδας έπεσε από το 7.04…

…στο 6.26 κι από τις 19:20 ως τις 19:30 (επίσημη ώρα έναρξης), κατηφόρισε λίγο ακόμα για να κλείσει στο 5.87 όπως προείπαμε.

Συμπεραίνουμε ότι:

 • Το σωστό στοίχημα ήταν υπέρ της Perugia καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
 • Η αρχική και τελική απόδοση είναι εφάμιλλες, που αποδεικνύουν τη σωστή εκτίμηση της εταιρίας στοιχημάτων.
 • Ήταν λάθος να ποντάρει κανείς σε αυτές υπέρ του φαβορί, Cagliari. Ήταν ακόμα μεγαλύτερο λάθος να το κάνει την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, όταν οι αποδόσεις της Cagliari ήταν ακόμα χαμηλότερες.
 • Το έξυπνο χρήμα στοιχηματίζει λίγη ώρα πριν την ώρα έναρξης. Το συγκεκριμένο στοίχημα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη περί τούτου στις τόσες που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
 • Το έξυπνο χρήμα είναι ικανότερο να κινήσει τις αποδόσεις και είναι αυτό που φοβάται περισσότερο μια εταιρία. Σκεφτείτε πως οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της μέρας, παρά τα στοιχήματα που οπωσδήποτε θα δέχθηκε η εταιρία.

Γραφήματα από OddsArchive. Κερδίστε έκπτωση 15% όταν εγγραφείτε με το κουπόνι JIMMAKOS.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

5 Comments

 1. Συγχαρητήρια για το άρθρο καταρχάς. Δεν κατάλαβα όμως πώς συσχετίζεται με όσα έχεις γράψει πριν για το θέμα των μεταβολών αποδόσεων. Σύμφωνα με τα όσα είχες πει μέχρι τώρα αν ποντάρουμε σε αποδόσεις που πρόκειται να πέσουν πριν αυτές πέσουν θα είμαστε μακροχρόνια κερδισμένοι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αν κάποιος πόνταρε στην Κάλιαρι, θα συνέβαινε αυτό.
  Πώς λοιπόν κάποιος κοιτώντας τις μεταβολές αποδόσεων μες στη χτεσινή μέρα θα μπορούσε να προβλέψει ότι η Περούτζια ακριβώς πριν ξεκινήσει ο αγώνας θα πήγαινε από το 7.04 στο 5.87, ώστε να κερδίσει ποντάροντάς την (προφανώς πριν γίνει αυτή η πτώση απόδοσης); Το γράφεις σαν συμπέρασμα αλλά δεν εξηγείς πρακτικά πώς θα μπορούσε κάποιος να το καταλάβει από την κίνηση των αποδόσεων μέσα στην ημέρα.

  • Δεν το διευκρίνησα σωστά, πολύ πιθανόν. Ναι, θα είμαστε κερδισμένοι εφόσον οι αποδόσεις εξακολουθήσουν να πέφτουν αφού ποντάραμε, αλλά ΚΥΡΙΩΣ να “κλείσουν” χαμηλότερα από εκεί που ποντάραμε. Στην Κάλιαρι δε θα ήταν σωστό ένα τέτοιο στοίχημα σύμφωνα με τη θεωρία, αφού τελικά στο τέλος η απόδοση έκλεισε σίγουρα υψηλότερα από οπουδήποτε κι αν ποντάραμε.

   Έτσι, εκείνο που ήθελα να δείξω είναι ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η τελική τιμή των αποδόσεων, παρά η γενική τάση. Κάτι που οδήγησε σε ένα σωστό στοίχημα την Περούτζια, παρά την άνοδό της. Μια αναστροφή της τάσης που βέβαια θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Ή τουλάχιστον θα χρειαζόταν περισσότερη λεπτομέρεια στο γράφημα για να ελέγξουμε αν όντως αυτό μπορούσε να γίνει (τεχνική ανάλυση, π.χ. το ότι δεν έφτασε ξανά στο 7.41 και έκανε “κορυφή” στο 7.04 ίσως ήταν ένα σημάδι, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστο χωρίς άλλες ενδείξεις).

   • Συμφωνούμε επομένως ότι απλά κοιτώντας το γράφημα κάποιος είναι αδύνατο να μπορεί να προβλέψει την τελική τιμή που θα “κλείσει” ένα στοίχημα. Ακόμα και αν παρατηρήσει ότι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα η απόδοση πέφτει, αυτό απλά σημαίνει ότι οδεύει προς τη “σωστή” τιμή της pre-game. Δε σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα παίζοντας ακριβώς πριν ξεκινήσει το ματς στην πεσμένη (τα τελευταία λεπτά) απόδοση θα είμαστε κερδισμένοι.
    Γενικά πιστεύω η τεχνική ανάλυση βασισμένη μόνο σε γραφήματα είναι δύσκολο να αποδώσει, δηλ. να μας δείξει καθαρά την value bet απόδοση. Αν συνέβαινε αυτό πολύ απλά οι εταιρείες θα το διαπίστωναν σύντομα και θα τα χειραγωγούσαν προς όφελός τους. Προφανώς αυτό αποτελεί μια δική μου εκτίμηση και δεν μπορώ να το αποδείξω.

    • Να το προβλέψει 100%, ναι, είναι αδύνατον. Εκείνο που επιχειρούμε είτε μέσω τεχνικής ανάλυσης είτε μέσω οποιασδήποτε μεθόδου, είναι να ανεβάσουμε το ποσοστό επιτυχιών και σωστών προβλέψεων. Και το Ιταλικό παιχνίδι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζεται μεγάλο δείγμα για ικανοποιητικά συμπεράσματα.

     Σχετικά με το αν είναι σωστό να στοιχηματίσουμε ακριβώς πριν ξεκινήσει ο αγώνας σε πεσμένη απόδοση είναι ένα ερώτημα. Παλαιότερα ακολούθησα για κάποια φεγγάρια τη μέθοδο αυτή με θετικά αποτελέσματα, αλλά δε τη συνέχισα. Κάπου είχα γράψει ότι ενδεχομένως “δεν πρόλαβε” να πέσει η απόδοση στη δίκαιη τιμή και για αυτό να βγαίνουμε “κερδισμένοι”. Στη θεωρία τουλάχιστον. Δες κι αυτό που έγραψα πρόσφατα:

     http://www.stoiximaonline.com/2016/02/kerdiste-tis-telikes-apodoseis-sto-stoixima/

     Η τεχνική ανάλυση είναι ένα από τα εργαλεία που υπάρχουν. Συνήθως οι περισσότεροι ασχολούνται με τη θεμελιώδη ανάλυση, που στο στοίχημα έχει να κάνει με ειδήσεις, πληροφορίες, στατιστικά και απουσίες. Η τεχνική ανάλυση των μεταβολών των αποδόσεων είναι κάτι με το οποίο δεν ασχολούνται πολλοί και λέγεται ότι “αν κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι, το κάνεις λάθος”. :)

     Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση!

 2. Ωραιο το θεμα συζητησης. Οι αριθμοί μου αρεσουν, η αποδοση έχει τεραστια σημασία στο στοιχημα, αλλά στη συζητηση επίσης πρέπει να μπει ποια είναι η εκτίμηση μας για τις πιθανότητες των ομάδων με αγωνιστικά κριτήρια πριν το ματς.Θα κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
  1) Αν για παραδειγμα η (υποκειμενικη) εκτίμηση μας πριν το ματς ηταν 55-25-20 τότε και το 5,87 μας κάνει ανεξαρτητα αν την απόδοση την αγοράσαμε 3 μέρες πριν το ματς ή 1 λεπτό πριν το ματς.
  2) Οταν η απόδοση της Περουτζια έγινε 7,40 λιγο πριν το ματς θα πρέπει να απαντήσουμε “γιατί”. Γενικά θα πρέπει να έχουμε πολλά ¨γιατι” όταν παίζουμε στοιχημα. Αν δεν άλλαξε κάτι, και απλά η “μάζα” πήγε στην Κάλιαρι, το 7,40 εννοείται ότι είναι “SUPER value”, Αν όμως προέκυψαν σημαντικά προβλήματα την τελευταία στιγμή στην αποστολή της ομάδα της Περουτζια, αυτα θα πρέπει να αξιολογηθούν γιατι τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει.
  Θα αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα στο Europa League (Ντορτμουντ-Τοτεναμ) όπου το διπλό (@5,50-6,00) ξένιζε λες και η Ντορτμουντ θα έπαιζε με κανένα χωριό. Λίγη ώρα πριν το ματς η απόδοση έγινε 8,00. Φοβερό value θα λέγαμε όλοι. Και επιπλέον ΔΕΝ ξέρεις ότι στην έναρξη του ματς το 8,00 θα μείνει 8,00 ή θα έχει πέσει. Αν κάποιος ήταν προσεκτικός (και εγω δεν ήμουν) θα έβλεπε ότι η ενδεκάδα της Τότεναμ ήταν για το επόμενο ματς της Premier που την “έκαιγε” περισσότερο, από το Europa. Η Τοτεναμ δεν ασχοληθηκε με το ματς και το 8,00 έλεγε την αλήθεια.
  Θέλω να πω ότι καλά κάνουμε και δίνουμε σημασία στους αριθμούς, αλλά για να παίξεις Περουτζια και Κάλιαρι πρεπει να ξερεις τη Λίγκα, να ξέρεις τις ομάδες, να ξέρεις ρεπορταζ να είσαι ετοιμος για να μαθαίνεις τα νέα των ομάδων και να μπορείς να βγάλεις “δικαιες αποδοσεις”. Αν δεν το κάνεις αυτό, ούτε το 5,80 ούτε το 7,40 μπορείς να εκτιμήσεις.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version