Όλος ο κόσμος φαίνεται να περιμένει να ακούσει τον ήχο της φούσκας του Bitcoin που θα σκάσει. Δεκάδες κείμενα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το Bitcoin και είναι μάλλον αδύνατο να μην έχετε πετύχει τουλάχιστον μια αναφορά σε αυτό αυτή τη βδομάδα. Βλέπετε αυτή τη βδομάδα η συνολική αγορά του Bitcoin ξεπέρασε το 1 δις δολάρια, ενώ η τιμή του εκτινάχθηκε πάνω από τα $140, όταν η αξία ενός Bitcoin ήταν μόλις 0.04 δολάρια το 2010.
Τι είναι το Bitcoin; Μια σύντομη έρευνα μπορεί να σας δώσει τις απαντήσεις. Μια ενδιαφέρουσα (και τεράστια) ανάλυση για το bitcoin μπορείτε να διαβάσετε και στα Ελληνικά εδώ, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Το κείμενο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές, αφού ακόμα κι ο Γιάννης Βαρουφάκης το σχολίασε κολακευτικά, ενώ ήδη τα σχόλια ξεπερνούν τα 500 σε αριθμό! Μπορείτε βέβαια να εμπιστευθείτε ξενόγλωσσες πηγές που θα σας κατατοπίσουν για το τι ακριβώς είναι το Bitcoin, όπως το μικρό αυτό γραφικό της Washington Post.
Ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία γίνονται και τα bitcoin καζίνο, επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κέρδη!
Ωστόσο το θέμα πλέον είναι εάν το Bitcoin αποτελεί μια ακόμα φούσκα, όπως τόσες άλλες του παρελθόντος από… τουλίπες μέχρι τα dot-com. Η πορεία της τιμής του bitcoin μέχρι στιγμής αυτό λέει. Ειδικά μετά την πρόσφατη έκρηξη της τιμής του, γεγονός που αποδίδεται και στα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας. Το παρακάτω γράφημα του Dr. Jean-Paul Rodrigue είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.
Με κόκκινη γραμμή αναπαριστάνεται η πορεία μιας κλασικής επενδυτικής φούσκας. Κάπως έτσι εξελίσσεται η τιμή ενός επενδυτικού προϊόντος εάν πρόκειται για φούσκα, είτε αυτό είναι τουλίπες, είτε οι τιμές των ακινήτων, είτε οι τιμές μετοχών. Προσέξτε τη γραμμή με μαύρο χρώμα, η οποία δείχνει την αξία του Bitcoin από το φετινό Ιανουάριο.
Παραδείγματα… φούσκας είχαμε και στην Ελλάδα, με πιο αντιπροσωπευτική τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 2000.
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής για το Bitcoin ήταν η 3η Απρίλη, κατά την οποία η αξία ενός Bitcoin ήταν αρχικά $100, στη συνέχεια εκτοξεύθηκε στα $145…
…και μέχρι το τέλος της μέρας η τιμή είχε διορθώσει στα 126 δολάρια (κάθε μπάρα/κερί αντιπροσωπεύει 15 λεπτά συναλλαγών)!
Πολλοί «ειδικοί» θα γράψουν για το Bitcoin τις επόμενες μέρες. Ίσως η καλύτερη πρόβλεψη/ανάλυση θα ήταν εκείνη του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto (ψευδώνυμο), του οποίου ποτέ δεν έγινε γνωστή η πραγματική ταυτότητα (είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο, είτε για μια ομάδα ανθρώπων). Ο κ. Nakamoto όμως έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο από την άνοιξη του 2012! Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη στιγμή για μια επιστροφή αυτό το διάστημα που όλος ο κόσμος συζητά για τη φούσκα του Bitcoin! Αν και το βλέπω μάλλον απίθανο.
3 Comments
Χμμμ το είχα ακούσει για πρώτη φορά όταν δημιουργήθηκε αλλά ποτέ δεν του έδωσα σημασία γιατί δεν πίστευα ότι θα ”πιάσει”. Πάντως έχει γίνει πολύ ντόρος στο net τις τελευταίες μέρες.Και εγώ το βλέπω για καλή φούσκα.
Παραλείψατε να αναφέρετε ότι η τιμή του Bitcoin είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο και το 2011, την οποία ακολούθησε σημαντική πτώση λόγω της μικρής τότε αγοράς και την αντίστοιχη ευκολία χειραγώγησης. Η μέγιστη τιμή του 2011 έχει τριπλασιαστεί σήμερα, κάτι που δε συνάδει με τον ορισμό της φούσκας, τουλάχιστο όχι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Eurogroup τοποθέτησε δυναμίτη στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΕ κι αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, η αποδοχή του Bitcoin από τον κόσμο όλο και θα μεγαλώνει. Τέλος, σημειώστε ότι έναν ορισμό που θα μπορούσαμε να δώσουμε στη «φούσκα» είναι αγοραπωλησία σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές, αλλά πώς ακριβώς μπορούμε να προσδιορίσουμε την πραγματική αξία ενός παγκόσμιου κι ασφαλούς συναλλακτικού μέσου (Bitcoin), για να μπορέσουμε να μιλάμε για «φουσκωμένες» τιμές;
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Διάβασα και στο blog σου το πρόσφατο κείμενο για τους λόγους που το Bitcoin δεν είναι φούσκα.
Πράγματι σε ότι αναφέρεις στο παραπάνω σχόλιο, παραλείφθηκε η αναφορά στην άνοδο του 2011 αν και φαίνεται στο αρχικό γράφημα. “Γραφικά” όμως η φούσκα ενός προϊόντος ξεκινά από ένα σημείο. Για παράδειγμα η φούσκα του χρηματιστηρίου (που όλοι την αναγνωρίζουν) δεν αφορά τις αυξομειώσεις πριν το 1998. Ποιο το νόημα να πούμε για την αξιόλογη πράγματι άνοδο του Bitcoin το 2011; Ή μήπως δεν ήταν μια “μίνι φούσκα” με δεδομένη την μετέπειτα πτώση σε τιμές εφάμμιλες με το παρελθόν;
Δεν αντιλέγω πως η τάση του Bitcoin μπορεί να είναι γενικά ανοδική (σαν μέση τιμή, όπως φαίνεται στο γράφημα του Rodrigue). Καμία αντίρρηση πως ενδεχομένως η “δίκαιη” τιμή του Bitcoin να σημειώνει άνοδο. Αυτή την απότομη όμως έξαρση συγκεκριμένα θα την χαρακτήριζα ως φούσκα.
Τέλος όσον αφορά την πραγματική τιμή του Bitcoin, το ίδιο μπορεί κανείς να μπει για την πραγματική (δίκαιη) τιμή μιας απόδοσης στοιχήματος, την τιμή μιας μετοχής, μιας ισοτιμίας νομίσματος κ.ο.κ.. Με θεμελιώδη νούμερα και θεωρία πιθανοτήτων ίσως καταλήξει κανείς κάπου και προχωρήσει σε value investing. Τη στιγμή όμως αυτή προσωπικά πιστεύω πως τα 200+ δολάρια του Bitcoin είναι πολύ υψηλότερα από την πραγματική του αξία (που όπως είπα, κι εγώ πιστεύω πως ανεβαίνει). Για αυτό και θα απέχω, προσανατολιζόμενος προς άλλα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται κάτω από την πραγματική του τιμή.