Δεν βλέπει κανείς συχνά το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών να βρίσκει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών! Αυτό συνέβη την Πέμπτη, ενώ η επαλήθευση της στήριξης σημειώθηκε χθες με το Δείκτη να ανοίγει με gap up παρακαλώ (υψηλότερα του υψηλού της Πέμπτης) και να κλείνει με κέρδη.
Η επιβεβαίωση της στήριξης αποτελεί ταυτόχρονα σημάδι της αναστροφής της βραχυπρόθεσμης αρνητικής τάσης, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 25% της αξίας του τις τελευταίες 30 ημέρες. Ή αν θέλετε, ένδειξη για την επιστροφή της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης του Δείκτη που κρατάει από το περσινό καλοκαίρι. Από όποια μεριά κι αν το δει κανείς, η τεχνική ανάλυση προβλέπει θετικά πρόσημα τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Φρένο στην προβλεπόμενη άνοδο ενδεχομένως να βάλει το παλαιότερο επίπεδο αντίστασης στις 1.050 μονάδες και ακόμα περισσότερο το υψηλότερο υψηλό των 52 εβδομάδων που σημειώθηκε το Μάιο (1.150 μονάδες). Μέχρι να φτάσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα αυτά, μεγαλύτερη σημασία έχει αν τελικά διαψευστούν οι προβλέψεις και διασπαστεί η στήριξη και ταυτόχρονα ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (τελευταία φορά που κουβεντιάσαμε για αυτόν το μέσο όρο ήταν στη μετοχή του Facebook). Κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον δούμε το Χρηματιστήριο κάτω από τις 850 μονάδες.
Αυτό σημαίνει πως κάποιος που αγόρασε το Δείκτη χθες, ημέρα Παρασκευή, στις 900-920 μονάδες περίπου, ρισκάρει 80 μονάδες με πιθανό κέρδος τουλάχιστον 130 μονάδες, εάν κλείσει τη θέση του ή μέρος της στο πρώτο επίπεδο αντίστασης (1.050). Με λίγα λόγια η αναλογία κέρδους ρίσκου είναι 1,625 προς 1 ή όπως λέμε στο στοίχημα, ο επενδυτής στοιχημάτισε σε απόδοση 2.62. Αρκεί η συγκεκριμένη πρόβλεψή μας να είναι σωστή συχνότερα από 39% για να βγούμε κερδισμένοι από το Χρηματιστήριο μακροχρόνια. Ας δούμε την πορεία των πιθανών κερδών, εάν πετυχαίνουμε την παραπάνω πρόβλεψη σωστά 4 στις 10 φορές:
Για τους περισσότερο ριψοκίνδυνους επενδυτές, υπάρχει η επιλογή να κλείσουν τη θέση τους στις 1.150 μονάδες. Σε εκείνη την περίπτωση το κέρδος θα είναι 230 μονάδες και η αναλογία κέρδους/ρίσκου διπλασιάζεται σχεδόν στο 2,875 προς 1 (ή απόδοση 3.85). Έτσι για αυτούς αρκεί η πρόβλεψη να είναι επιτυχημένη λίγο παραπάνω από 1 στις 4 φορές, ώστε να αυξήσουν το κεφάλαιό τους σε βάθος χρόνου.
Όποιο στόχο κι αν θέσουν οι επενδυτές, εφόσον οι προβλέψεις τους επαληθεύονται 40% στην πρώτη περίπτωση και 27% στη δεύτερη, το τελικό κέρδος θα είναι παρόμοιο, αφού όπως φαίνεται στα αποτελέσματα των γραφημάτων, το προσδοκώμενο κέρδος είναι 5% και στις δύο στρατηγικές. Ωστόσο εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσοστού επιτυχίας (40%) συνιστάται η πρώτη περίπτωση, καθώς η διακύμανση του κεφαλαίου θα είναι ομαλότερη σαν επακόλουθο.
Βεβαίως, για τους επενδυτές που δε θα έχουν το σθένος να εγκαταλείψουν τη θέση τους στην πιθανότητα διάσπασης της στήριξης και δε θα τηρήσουν τους παραπάνω στόχους, οι παραπάνω γραμμές δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Ούτε καν ο τίτλος δεν είναι ακριβής, αφού η επενδυτική “ευκαιρία” αποτελεί ακόμα μια αφορμή για να εγκλωβιστούν άπειροι επενδυτές στο Ελληνικό χρηματιστήριο και να διογκώσουν τις ζημίες τους, αδυνατώντας να θέσουν κανόνες στο trading τους. Αποφύγετε να είστε ένας από αυτούς.