Ο νέος Βρετανικός φόρος βάζει σαν στόχο το 15% των κερδών που λαμβάνουν οι offshore εταιρίες στοιχήματος από Βρετανούς πελάτες.
Τουλάχιστον 300 εκατ. λίρες εκτιμώνται τα έσοδα που θα φέρει η νέα φορολογία που προωθεί η Βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά το διαδικτυακό τζόγο. Ο ιντερνετικός τζόγος ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια λίρες στη Μεγάλη Βρετανία, νούμερο που την κατατάσσει πρώτη στην Ευρώπη στον online τζόγο. Η Ελλάδα βρίσκεται 10 θέσεις χαμηλότερα.
Ο νέος φόρος πρόκειται να εφαρμοσθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στόχος είναι η φορολόγηση των μεικτών κερδών των offshore εταιριών στοιχήματος που προέρχονται από τους Βρετανούς πελάτες τους. Έτσι, οπουδήποτε κι αν έχει έδρα η εταιρία στοιχημάτων, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 15% επί των συγκεκριμένων αυτών κερδών.
Ενδεικτικά ο Guardian επισημαίνει πως ο φόρος αυτός θα πλήξει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στοιχήματος στο ίντερνετ, όπως η Ladbrokes, η Bwin.Party, η William Hill και η Betfair. Οι εταιρίες αυτές έχουν ως έδρα λειτουργίας του ιντερνετικού τους στοιχήματος στο Γιβραλτάρ, όπου η φορολογία (1%) έχει μάλιστα και πλαφόν τις 425.000 λίρες!
Η William Hill από τη μεριά της δήλωσε πως πρόκειται να αντιδράσει στην επερχόμενη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Σύμφωνα με εκπροσώπους της, μία από τις επιλογές της ίσως αποτελέσει η αμφισβήτηση της απόφασης θεωρώντας πως παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο ο νέος φόρος δεν αποτελεί έκπληξη για τις εταιρίες στοιχήματος. Ήδη από το 2012 η Βρετανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο πως είχε σκοπό να μεταβάλλει το καθεστώς της φορολόγησης του τζόγου, από «place of supply» σε «place of consumption». Με άλλα λόγια, δε θα είχε σημασία από ποιο μέρος του κόσμου παρέχονται υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, αλλά ποιο μέρος εξυπηρετούν. Κι εφόσον οι υπηρεσίες αυτές στόχο έχουν Βρετανούς πολίτες μεταξύ άλλων, οι εταιρίες θα κληθούν του χρόνου να πληρώσουν επιπλέον φόρο που θα καταλήξει στα ταμεία της Βρετανίας.
Εάν φυσικά εξακολουθούν να δέχονται Βρετανούς πελάτες. Ωστόσο ποιος μπορεί να αγνοήσει τη μεγαλύτερη αγορά ιντερνετικού τζόγου στην Ευρώπη;
Φόρος α λα Ελληνικά στη Βρετανία; Μάλλον όχι
Θα λέγαμε πως η είδηση αφορά αποκλειστικά τους Βρετανούς κατοίκους. Με αρκετούς Έλληνες όμως να έχουν ήδη μεταναστεύσει ή να σκέφτονται να φύγουν προς τη Βρετανία, η είδηση πιθανόν να αφορά και τους Έλληνες παίκτες. Άλλωστε κατά κάποιο τρόπο οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τη ζημιά, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται με την προσφορά μικρότερων αποδόσεων. Γεγονός που θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στο πορτοφόλι των παικτών.
Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως για τους ίδιους τους κατοίκους της Βρετανίας παραμένουν αφορολόγητα τα κέρδη που προέρχονται από τον τζόγο. Κάτι που δεν ισχύει για τους κατοίκους της Ελλάδας, είτε αυτοί ασχολούνται με το στοίχημα στο ίντερνετ, είτε στοιχηματίζουν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
Ας μην ξεχνάμε επίσης τη διαφορά στη φορολόγηση των εταιριών που προωθεί η κάθε χώρα. Η Βρετανία θα φορολογήσει με 15% τα έσοδα των εταιριών, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει φόρο της τάξης του 30% σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η επίπτωση της νέας αυτής φορολόγησης των κερδών αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ του α’ τριμήνου.
Ο ΟΠΑΠ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2013 στα τέλη Αυγούστου που αναμένονται με ενδιαφέρον.
1 Comment
Βασικά δεν είναι παράλογο. Αν ήξεραν από ηλεκτρονικό εμπόριο οι Ντε Γκωλ-Σπάακ-Αντενάουερ που ίδρυσαν την ΕΟΚ, place of consumption θα έλεγαν. Το παράλογο είναι τα σούπερ-χαράτσια και ο φόρος στη χασούρα του παίκτη. Γι αυτό έχουμε γίνει χούντα.