Ένα από τα πρώτα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο νέος trader είναι η εύρεση χρήσιμων, λειτουργικών και ενημερωμένων γραφημάτων, είτε πρόκειται για μετοχές, forex, commodities ή οτιδήποτε άλλο τον ενδιαφέρει να εμπορευθεί. Καθώς στα πρώτα βήματα συστήνεται να προφυλάξει το κεφάλαιό του, η ιδανική λύση που θα βρει πρέπει απαραίτητα να προσφέρεται δωρεάν. Ευτυχώς πλήθος ιστοσελίδων προσφέρουν τέτοιου είδους γραφήματα. Κάποιες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω και είναι απλά ένα δείγμα των δωρεάν γραφημάτων που έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής.
Ελληνικές οικονομικές ιστοσελίδες
Εάν ενδιαφερόμαστε για Ελληνικές μετοχές δύσκολα θα βρούμε αμεσότερη πληροφόρηση από τις εγχώριες οικονομικές ιστοσελίδες. Προσωπικά επισκέπτομαι συχνά το Capital.gr που διατυμπανίζει κιόλας πως είναι «στην κορυφή των οικονομικών sites». Τα δωρεάν γραφήματα intraday (μες στη μέρα δηλαδή) που παρουσιάζει στους επισκέπτες του δε θα έλεγα πως είναι πολύ χρήσιμα, αφού υπάρχει μόνο ενός τύπου απεικόνιση των μεταβολών σε μορφή γραμμής.
Ωστόσο αρκετές περισσότερες επιλογές διατίθενται όσον αφορά τα end-of-day δωρεάν γραφήματα των μετοχών, όπου υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες candlesticks, ενσωμάτωση Bollinger bands και Envelopes, καθώς επίσης και μια πληθώρα δεικτών τεχνικής ανάλυσης όπως RSI και MACD. Τα γραφήματα αντλούν πληροφορίες από μια βάση δεδομένων που μπορεί να δείξει τι συνέβαινε μέχρι και 10 χρόνια πριν.
Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε τα: finance.in.gr, euro2day.gr, reporter.gr, naftemporiki.gr και αρκετά άλλα.
Finance από Yahoo και Google
Δύο ιστοσελίδες, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις αναζητήσεις στο internet, προσφέρουν αξιόπιστα και σε πραγματικό χρόνο γραφήματα μετοχών, ισοτιμιών ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε και μάλιστα δωρεάν! Το google.com/finance υστερεί σίγουρα όσον αφορά στα γραφήματα αλλά είναι πολύ γρηγορότερο του finance.yahoo.com, το οποίο ωστόσο διαθέτει χρήσιμα γραφήματα, τα οποία έχουν αρκετό εύρος παραμετροποίησης. Επιπλέον είναι πολύ ευκολότερο να βρείτε και τις Ελληνικές μετοχές στο Yahoo, αρκεί να γνωρίζετε το Αγγλικό σύμβολο ή να υποθέτετε σωστά πώς μπορεί να είναι η Αγγλική ονομασία μιας Ελληνικής εταιρίας εισηγμένης στο ΧΑΑ. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα δεν είναι ETE αλλά NBG όπως κι ο ΟΤΕ είναι HTO (Hellenic Telecommunications Organization).
Bloomberg
Το κομμάτι του Bloomberg.com που ασχολείται με τα γραφήματα των μετοχών ίσως είναι το λιγότερο λειτουργικό από όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχει καν η επιλογή των candlesticks ενώ συνολικά μόλις 5 δείκτες τεχνικής ανάλυσης είναι διαθέσιμοι. Δε θα ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά από την άλλη στο Bloomberg θα βρείτε μερικά από τα γραφήματα που θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε αλλού, όπως είναι τα CDS των Ελληνικών ομολόγων (αν και πλέον δε διατίθενται δωρεάν)!
Wall Street Journal
Τα δωρεάν γραφήματα που προσφέρει στους επισκέπτες του το Wall Street Journal είναι αναμφισβήτητα από τα κορυφαία, εάν μιλάμε για παραμέτρους και δυνατότητες. Φυσικά η ενημέρωση είναι πολύ καλύτερη εάν μιλάμε για Αμερικάνικες μετοχές, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει και η δυνατότητα να εξετάσει κανείς και τις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αν και στο γράφημα του ΟΠΑΠ λείπουν τα δεδομένα της χθεσινής ημέρας!