Η απληστία ήταν το ίδιο γνώρισμα στην πρόσφατη οικονομική κρίση στην οποία αναφέρεται και το φιλμ/ντοκυμαντέρ «Inside Job» που παρακολούθησα μόλις χθες και συστήνω ανεπιφύλακτα. Ίσως βέβαια σε αυτήν την περίπτωση η απληστία να μην ήταν και τόσο καλή και να έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο σκέψης της Wall Street, αφού άνθρωποι έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν δουλειές και σπίτια, όταν οι λίγοι συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Η απληστία είναι ικανή να καταρρίψει ηθικούς φραγμούς, ενώ αμφιβάλλω εάν τα επιπλέον κέρδη φέρνουν την πολυπόθητη ευτυχία, η οποία μπορεί να έρθει με πολύ λιγότερα.
Για όσους τελικά επιλέξουν να παρακολουθήσουν το εν λόγω ντοκυμαντέρ, αξίζει να ρίξουν και μια ματιά στο Boiler Room. Η συσχέτιση των δύο φιλμ βρίσκεται στην τακτική των επενδυτικών ιδρυμάτων να διαρρέουν θετικές ειδήσεις και προτεινόμενες επενδύσεις γύρω από προϊόντα, τα οποία θέλουν να… ξεφορτωθούν. Με λίγα λόγια εάν εγώ έχω στην κατοχή μου μετοχές μιας εταιρίας που ξέρω ότι θα χρεωκοπήσει, πληρώνω άρθρα και ανθρώπους ώστε να ακουστεί πως η εταιρία αυτή είναι κελεπούρι, ώστε να βρεθεί η αγοραστική δύναμη (ζήτηση) να απορροφήσει τις μετοχές που θέλω να πουλήσω (προσφορά). Κάπως έτσι όπως θα δείτε μεταπήδησε και το χρέος των δανείων της Lehman Brothers κι άλλων παρόμοιων ιδρυμάτων στους επενδυτικούς συμβουλευτικούς κολοσσούς (Goldman Sachs, Merrill Lynch κλπ) κι από εκεί στους διάφορους επενδυτές. Να μην ξεχνάμε φυσικά και το bail-out μερικών εξ αυτών μέσω της Αμερικάνικης κυβέρνησης που χάρισε μερικά δισεκατομμύρια των φορολογούμενων πολιτών, όπως και τη [intlink id=”3164″ type=”post”]σκοπιμότητα των υποβαθμίσεων της χώρας από διάφορους οίκους όπως η Moody’s[/intlink], στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην ταινία Inside Job.
Κινδυνεύοντας να βγω εντελώς εκτός στοιχηματικού ενδιαφέροντος, επιστρέφω στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του online τζόγου αλλά και την αδειοδότηση για βιντεολόττο και φρουτάκια. Διάβασα αυτές τις μέρες πως η απόρριψη του νομοσχεδίου από την Ευρώπη ίσως οφείλεται εν μέρει και στο lobby της Betfair, η οποία θα έβλεπε μεγάλη μείωση των κερδών της εάν το νομοσχέδιο τίθετο σε εφαρμογή. Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή αναφορά πως τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων απαγορεύονται! Όμως δεν είναι η μόνη που θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
«Προβλέπονται παράβολα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς και για την εγγραφή στα σχετικά μητρώα, διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, και συμμετοχή του δημοσίου στα έσοδα σε ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών καθώς και φόρος 10% στα κέρδη των παικτών.»
Πολλοί πιστεύουν πως ο μεγάλος κερδισμένος από τα παραπάνω είναι ο ΟΠΑΠ. Αν αναλογιστούμε πως γίνονται συζητήσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τις τελευταίες βδομάδες, η έγκριση του νομοσχεδίου μάλλον θα αυξήσει το τίμημα. Άλλωστε η απόρριψη του νομοσχεδίου και η επιστροφή του προς διόρθωση είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΠΑΠ να χάσει 11.7% μέσα σε δύο μέρες (30-31 Μαρτίου). Προς το παρόν πάντως οι παίκτες του online στοιχήματος και πόκερ μπορούν να κοιμούνται και πάλι ήσυχοι για κάποιο διάστημα μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.