Την άποψή μου τη γνωρίζετε εάν παρακολουθείτε όσα έχω γράψει στο παρελθόν γύρω από τις μεταβολές αποδόσεων.
Μεταβολές αποδόσεων: Τι κρύβεται από πίσω;
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε γιατί πέφτουν οι αποδόσεις στο στοίχημα. Οι μεταβολές των αποδόσεων ενδεχομένως να αποδεικνύουν την επιλογή στοιχημάτων που κάνει το έξυπνο χρήμα. Ταυτόχρονα μπορεί να ερμηνεύουν τις απουσίες και τραυματισμούς που έχει μια ομάδα.
Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταβολές των αποδόσεων. Για παράδειγμα η ίδια η Unibet παραδέχτηκε πως οι αποδόσεις των στοιχημάτων μεταβάλλονται ανάλογα με τον τζίρο των στοιχημάτων. Με άλλα λόγια οι αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική πιθανότητα αλλά την αναλογία του κόσμου που θα ποντάρει το κάθε σημείο. Έτσι όταν βρίσκετε ένα στοίχημα με απόδοση 2.00, αυτό σημαίνει πως η εταιρία του στοιχήματος προβλέπει πως το 50% του κόσμου θα ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μεταβολές αποδόσεων: Ποια η σημασία τους;
Το να βρει κανείς τις μεταβολές των αποδόσεων δεν είναι δύσκολο. Η δυσκολία υπάρχει στην ερμηνεία των μεταβολών αυτών. Έτσι αναρωτηθήκατε ποτέ εάν υπάρχει value μετά από μια μεγάλη πτώση της απόδοσης; Εντοπίζετε δηλαδή ένα στοίχημα που η απόδοσή του έχει κατρακυλήσει από το 2.00 στο 1.80. Διαβάζετε παντού πως όλοι οι tipsters προτείνουν το συγκεκριμένο σημείο και οι ειδήσεις ευνοούν το στοίχημα αυτό, εμφανίζοντας πλήθος αρνητικών εξελίξεων για την αντίπαλη ομάδα. Φως φανάρι πως το 2.00 είχε αξία ως στοίχημα. Είναι όμως και το 1.80 value bet;
Φυσικά οι μεταβολές των αποδόσεων δεν προβλέπουν το τελικό αποτέλεσμα όπως είδαμε τόσο στην περίπτωση του στοιχήματος για την εκλογή του Πάπα, όσο και της προβλεπόμενης ήττας του Usain Bolt στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Άλλες φορές πάλι επιβεβαιώθηκαν όπως σε αγώνες Europa League, ενώ τις περισσότερες φορές το ποσοστό επιτυχίας τους αυξάνεται εάν οι παίκτες του στοιχήματος συμβουλεύονται τις μεταβολές των αποδόσεων λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων.
Μεταβολές αποδόσεων: Πώς να τις εκμεταλλευτείτε
Κάποιοι αναζητούν τις μεταβολές αυτές είτε για να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψή τους, είτε για να επαληθεύσουν τα προγνωστικά και ειδήσεις που κυκλοφορούν για τα διάφορα παιχνίδια. Άλλοι ξεκινούν με βάση τις μεταβολές αποδόσεων προκειμένου να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα παιχνίδια εκείνα που εξαρχής συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων παικτών, ή στα παιχνίδια εκείνα που αποδεδειγμένα οι εταιρίες έχουν “τιμολογήσει” λάθος. Όχι σπάνια σε αυτές τις εταιρίες συγκαταλέγεται ακόμα και το Πάμε Στοίχημα, ειδικά όταν προσφέρει στοιχήματα σε νέες διοργανώσεις ή αθλήματα.
Το θέμα όμως είναι να προλάβει ο παίκτης την ευκαιρία που του προσφέρει η εταιρία του στοιχήματος. Με δεδομένη την αύξηση της αναζήτησης του λήμματος “μεταβολές αποδόσεων” στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, είναι αντιληπτό πως οι παίκτες θα ανακαλύψουν ιστοσελίδες που θα γίνουν οι αγαπημένες τους, αφού θα μπορούν να ενημερώνονται για τις μεγαλύτερες ή πιο πρόσφατες μεταβολές αποδόσεων στο στοίχημα. Μήπως όμως βρίσκονται ήδη ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό; Μήπως θα έπρεπε να είχαν ήδη εκμεταλλευτεί τις αποδόσεις πριν εκείνες μεταβληθούν; Ή μήπως τελικά οι εταιρίες στοιχημάτων έχουν κάνει τόσο λάθος και συνεχίζουν να προσφέρουν αξία στις αποδόσεις τους;
Ερωτήματα στα οποία απαντήσεις θα δώσει μόνο η καταγραφή των στοιχημάτων σας, για να ανακαλύψετε μόνοι σας εάν όντως έχει σημασία να ψάχνετε για τις μεταβολές των αποδόσεων στο στοίχημα. Στη συνέχεια το επόμενο βήμα θα ήταν να ταξινομήσετε τα στοιχήματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των μεταβολών αυτών, ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο στην αναζήτησή σας.
2 Comments
jimmako γεια χαρα.Πριν 4 χρονια με απασχολησε τι αποτελεσμα εχουν οι αγωνες που σε καποιο σημειο εχουμε μια εμφανη πτωση αποδοσης,απο τους περισσοτερους book.
Εκανα λοιπον ενα ιστορικο 5000 τετοιων αγωνων,απο το oddsportal .Το αποτελεσμα με τελικες τιμες betfair ειναι 5000 πονταρισματα= +4%.
Το αποτέλεσμα στην μεταβολή των αποδόσεων φαίνεται σε βάθος χρόνου. Πολλές φορές μάλιστα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και η προϊστορία των ομάδων, η φόρμα τους, η θέση στον βαθμολογικό τους πίνακα, η ανάγκη των βαθμών κ.α. Πριν διαλέξουμε ένα σημείο πρέπει να γίνεται συνδυασμός όλων των παραπάνω και δεν θα πρέπει να έχουμε σαν σημείο αναφοράς την πτώση των αποδόσεων. Πάντως για την τρέχουσα χρονιά 2012-2013 στην οποία κρατάω ιστορικό, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των αγώνων που έχουνε πτώση απόδοσης σε σχέση με τον εγχώριο πάροχο. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι ποσοστό πάνω από 80% στους αγώνες όπου δεν βγαίνει το σημείο στο οποίο υπάρχει πτώση, τα συγκεκριμένα ματς λήγουν ισόπαλα και επιπλέον τις περισσότερες φορές προηγείται η ομάδα στην οποία εμφανίζεται η πτώση απόδοσης.