Θυμάμαι φίλους που αγόρασαν μετοχές τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία δυο χρόνια. «Ε, πόσο πιο χαμηλά να πέσουν, τράπεζες είναι, θα ξανανέβουν» ήταν η συνήθης απάντηση όταν τους ρωτούσα πού είχαν σκοπό να πουλήσουν εάν η πρόβλεψή τους αποδεικνυόταν λανθασμένη. Με άλλα λόγια δεν προγραμμάτιζαν να πουλήσουν ποτέ με ζημιά! «Ή θα τα χάσουμε όλα, ή θα δεκαπλασιάσουμε την επένδυσή μας, έτσι κι αλλιώς δεν είναι πολλά τα λεφτά που έβαλα». Προς το παρόν βέβαια οι μετοχές των τραπεζών πέφτουν, πέφτουν και πού θα σταματήσουν;
Τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι επενδυτές του χρηματιστηρίου είναι συνειδητοποιημένοι. Μπορεί να μην πίστευαν πόσο χαμηλά θα πέσουν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών, αλλά ήταν προετοιμασμένοι να δεχθούν όση πίεση κι αν ασκούσε η αγορά. Και στην παρούσα φάση ασκεί αρκετή. Μερικοί λένε πως οι μετοχές τραπεζών είναι καταδικασμένες μέχρι το 2020 – δε γνωρίζω γιατί μέχρι τότε συγκεκριμένα.
Αλλαγές στους δείκτες FTSE για μετοχές τραπεζών
Μία είδηση που ίσως να πέρασε απαρατήρητη από τους άπειρους επενδυτές ήταν η αφαίρεση των μετοχών της Εθνικής, Alpha και Eurobank από το δείκτη FTSE Mid Cap. Οι μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών μαζί με τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ εισάγονται στη σύνθεση του FTSE Small Cap μετά το ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης! Παράλληλα από τον ίδιο δείκτη (Small Cap) αφαιρούνται οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και Cyprus PB. Η σημασία αυτής της αλλαγής έχει να κάνει με τις ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτικών οίκων όσον αφορά τις παραπάνω μετοχές το τελευταίο διάστημα, μιας και κάποιοι είναι αναγκασμένοι από την πολιτική του οίκου τους να μην έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές που ανήκουν σε μικρότερους δείκτες FTSE. Με απλά λόγια έχει κάποιος έναν επενδυτικό οίκο που διαχειρίζεται 10 δισεκατομμύρια ευρώ κι επιτρέπει τους χρηματιστές του να επενδύουν αποκλειστικά σε μετοχές που βρίσκονται στο FTSE Large και Mid Cap. Προφανώς η αφαίρεση μια μετοχής από τους δείκτες αυτούς συνεπάγεται την πώληση των εν λόγω μετοχών πριν ολοκληρωθεί η αλλαγή στη σύνθεση των δεικτών.
Μετοχή Εθνικής
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεσε και πάλι κάτω από το 1 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές Ιουνίου – περίοδο εκλογών. Εάν κάποιος είχε αγοράσει 1,000 τεμάχια στα 5.0 ευρώ, τώρα θα πρέπει να ελπίζει σε μια άνοδο της τάξης του 400% για να βρεθεί στα λεφτά του. Αντίθετα, εάν είχε πουλήσει στα 4.0 ευρώ χάνοντας το 20% της αξίας της επένδυσής του, θα μπορούσε τώρα να αγοράσει 5,000 τεμάχια στα 0.80 λεπτά και να χρειάζεται 25% άνοδο της μετοχής της Εθνικής για να «ρεφάρει».
Μετοχή Πειραιώς
Εγκλωβισμένοι στο χρηματιστήριο κι όσοι στοιχημάτισαν στη μετοχή Πειραιώς όταν η τιμή της μετοχής βρήκε στήριξη στα 1 ευρώ και δεν πούλησαν όταν το επίπεδο στήριξης διασπάστηκε. Πλέον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς επέστρεψε στα ιστορικά χαμηλά των 0.20 λεπτών, με το δείκτη RSI να υποδεικνύει πως η μετοχή είναι oversold (RSI<30).
Μπορεί η εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα να σηματοδοτήσει τον τερματισμό της πτώσης των μετοχών των τραπεζών. Μετά από μια σειρά από Μαύρες Δευτέρες για το δείκτη των τραπεζικών μετοχών, ίσως μια Καθαρά Δευτέρα να αλλάξει την τάση στις μετοχές των τραπεζών. Αν και πιθανότερα να οφείλεται στην παύση των ρευστοποιήσεων εξαιτίας των αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών FTSE, παρά στον αέρα που θα φυσήξει την Καθαρά Δευτέρα!