Το Oddschecker έρχεται να προστεθεί στις ιστοσελίδες που παρουσιάζουν μεταβολές αποδόσεων των στοιχημάτων. Ωστόσο το Oddschecker πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με τα πολύτιμα γραφήματα που χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό.
Θα ξέρεις ήδη τη σημασία που δίνω στις μεταβολές των αποδόσεων. Κατά τη γνώμη μου, οι αλλαγές στις αποδόσεις των στοιχημάτων στις εταιρίες κρύβουν αρκετές πληροφορίες. Πληροφορίες που βοηθούν για να κερδίσεις στο στοίχημα.
Σήμερα λοιπόν ανακάλυψα τα γραφήματα του Oddschecker. Πιθανόν να έχει πολύ καιρό που είναι διαθέσιμα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν δεν τα έχεις δει, θα σε συμβούλευα να τα ρίχνεις μια ματιά πριν ρίξεις το στοίχημά σου. Είτε στο Πάμε Στοίχημα, είτε στο στοίχημα στο ίντερνετ.
Ας δούμε γιατί νομίζω ότι τα συγκεκριμένα γραφήματα είναι τόσο πολύτιμα.
Μεταβολές αποδόσεων στο Manchester United – Wigan
Η Manchester United αντιμετωπίζει τη Wigan για το Community Shield Cup. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Αφού το ξέρεις ότι είμαι άσχετος από ποδόσφαιρο και διοργανώσεις. Από την άλλη είμαι σαφώς καλύτερος όταν μιλάμε για γραφήματα και τεχνική ανάλυση.
Το Oddschecker ήταν κατεξοχήν μια ιστοσελίδα όπου οι παίκτες σύγκριναν τις αποδόσεις των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος. Η σύγκριση αυτή γίνεται με τον παρακάτω τρόπο.
Έχουμε λοιπόν τις αποδόσεις δημοφιλών και μη εταιριών στοιχήματος. Τα χρώματα έχουν τη σημασία τους. Το ροζ (σομόν για τις γυναίκες) φανερώνει απόδοση που ανεβαίνει. Το μπλε (θαλασσί για τις γυναίκες) δείχνει απόδοση που πέφτει. Οι αποδόσεις με bold είναι οι καλύτερες αποδόσεις. Καλά θα ήταν να μπορούσες να στοιχηματίσεις σε αυτές, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.
Πού βρίσκονται τα γραφήματα του Oddschecker;
Ακριβώς πριν την ομάδα και μετά το «καλάθι». Ας κάνουμε κλικ στο γράφημα της Manchester United.
Εεεεμ, χάλια. Δε μας λέει τίποτα αυτή η γραμμή. Μάλλον μας λέει πως σήμερα οι μεγαλύτερες αποδόσεις δεν έχουν αλλαγή, κάτι που δεν μπορώ να πω ότι θα σε βοηθήσει. Ίσως σε κάποιο άλλο αγώνα να έχει κάποια πιο σημαντική αλλαγή.
Μη βιάζεσαι να το ελέγξεις. Το στοίχημα στο Manchester United – Wigan δεν ξεκίνησε σήμερα, έχει μέρες. Οπότε κάνοντας κλικ στο «All History» που βλέπεις στο πάνω μέρος του γραφήματος, βλέπεις ότι υπήρξαν μεταβολές στις αποδόσεις, ακόμα και για ένα τόσο «σίγουρο» στοίχημα, όσο η Manchester United. Τόσο σίγουρο που οι αποδόσεις δεν έπεσαν στο 1.01. Άρα δεν είναι 100% σίγουρο, είναι 80% πιθανό.
Είναι προφανές ότι οι καλύτερες αποδόσεις δεν μεταβλήθηκαν και ιδιαίτερα, παρά μόνο μεταξύ 1.20 και 1.30. Ακριβώς από κάτω από το γράφημα όμως υπάρχει μια σειρά με εταιρίες στοιχημάτων. Ας κάνουμε κλικ σε μερικές από αυτές.
Η απόδοση της Manchester United βλέπουμε ότι δεν προτιμάται από τους παίκτες τις τελευταίες μέρες. Για αυτό και παρατηρείται μια ανοδική τάση της απόδοσής της. Κάτι που επιβεβαιώνει και το αντίστοιχο γράφημα της Betfair.
Πώς αξιοποιώ την πληροφορία που παρέχει το γράφημα του Oddschecker
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς μπορούν να με βοηθήσουν στο στοίχημά μου; Το στοίχημα σε πολλές από αυτές τις εταιρίες δεν είναι νόμιμο στην Ελλάδα. Γιατί να με νοιάζει που η απόδοση της Manchester United ανεβαίνει – και ταυτόχρονα πέφτει της Wigan;
Προσωπικά δε θα ήθελα να στοιχηματίσω υπέρ της Manchester United όταν οι περισσότεροι (ή το έξυπνο χρήμα) στοιχηματίζει κόντρα στο φαβορί. Είτε έχουν διαβάσει κάτι, είτε κυκλοφόρησε μια φήμη, είτε διάσημοι tipsters προτιμούν τη Wigan (κι αυτοί είναι λίγοι μόνο λόγοι γιατί πέφτει μια απόδοση). Οπουδήποτε κι αν στοιχηματίσω.
[quote type=”center”]Δεν θέλω να πάω κόντρα στην τάση.[/quote]
Αντί λοιπόν να χάνω χρόνο διαβάζοντας τις αναλύσεις του αγώνα και τις προτάσεις ιστοσελίδων, το γράφημα του Oddschecker που δείχνει με μια ματιά τι συμβαίνει στην αγορά του στοιχήματος.
Από εκεί και πέρα φυσικά θα πρέπει να κάνω το δικό μου homework. Θα διαβάσω προτάσεις και προγνωστικά στοιχήματος. Αλλά θα είμαι επιφυλακτικός όταν κάποιος θα μου προτείνει να παίξω υπέρ της Manchester. Όχι γιατί είναι χαμηλή η απόδοση, αλλά γιατί η μειοψηφία των παικτών μοιράζεται αυτήν την άποψη.
Υπάρχει και η άλλη σχολή, που λέει πως η μεταβολή της απόδοσης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που ενδέχεται να προσφέρει value. Δηλαδή στο παράδειγμα της Manchester, το 1.35 ίσως τελικά συμφέρει. Κάτι που δεν έκανε το 1.25. Δες εδώ καλύτερα τι εννοώ.
Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά το 1.35 να είναι value bet, ίσως και να πρέπει να φτάσει το 1.50 για να γίνει. Από την άλλη μπορεί το 10.0 της Wigan να είναι ήδη value bet και να πρέπει να προλάβω τη γενναιόδωρη απόδοση πριν πέσει περισσότερο και χαθεί το value.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα θα ξέρω. Γιατί τότε η αγορά θα έχει φέρει τις αποδόσεις στην πραγματική πιθανότητα της κάθε επιλογής. Μέχρι στιγμής όμως ξέρω ότι χιλιάδες ευρώ στοιχηματίζονται υπέρ της Wigan. Αυτή είναι και η πολύτιμη πληροφορία που μας δίνει το γράφημα του Oddschecker.
18 Comments
Είναι καλύτερο απο το Bet Brain?! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το Oddschecker
Το είχα ξεχάσει εντελώς το BetBrain! Θα το ρίξω μια ματιά κι αν αξίζει θα γράψω 2 λόγια και για εκείνο.
Πολύ καλή σελίδα είναι επίσης και η http://www.betexplorer.com, παρόλα αυτά όπως έχουμε πει πολλάκις και στο παρελθόν είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Μετά από μια παρακολούθηση και καταγραφή εδώ και περίπου ενός έτους κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Υπάρχουν πρωταθλήματα που έχουν το απόλυτο μέχρι στιγμής και στα οποία όταν παρατηρείται πτώση απόδοσης είναι sure bet και πάντα σε σχέση με τον εγχώριο διοργανωτή.
Είχα γράψει παλιότερα για αυτό. Όντως πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Μπορεις σε παρακαλω να μας πεις ποια ειναι τα πρωταθληματα αυτα?
Η Championship Αγγλίας, το γαλλικό κύπελλο, το γερμανικό κύπελλο, το Ιταλικό κύπελλο και τέλος το Τούρκικο και το Ολλανδικό πρωτάθλημα.
Ας κάνω μια ερώτηση: σήμερα υπάρχει το Λυόν-Σοσιεδάδ για τα προκριματικά του CL. Από το Oddschecker προκύπτει ότι (τώρα που μιλάμε) οι παίκτες έχουν επιλέξει τα 3 σημεία με ποσοστά 67,80-28,81-3,39. Οι τωρινές αποδόσεις είναι 2.00-3.30-3.80 κάτι που σημαίνει ότι ο άσσος θα υποχωρήσει πιθανότατα και άλλο. Όμως εμείς, δεν έχουμε betfair για να το εκμεταλλευτούμε αυτό.
Ψάχνω λοιπόν ένα τρόπο να το εκμεταλλευτώ. Από τη μία λες “μη στοιχηματίσεις κόντρα στην τάση”, άρα παίξε άσσο Λυόν. Όμως οι ρεαλιστικές πιθανότητες της Λυόν στο ματς δεν είναι φυσικά 67,8%! Περισσότερο τείνουν στο 40-45% (το ίδιο υποστηρίζει μια πιο μαθηματική μέθοδος πρόβλεψης βάσει ELO, αν θυμάσαι από τα περσινά). Άρα, το “μη στοιχηματίζεις κόντρα στην τάση” με στέλνει σε bet με τρομερά αρνητικό value;
Από τη άλλη, πες ότι αγοράζεις Σοσιεδάδ. Οι πιθανότητές της ρεαλιστικά δεν είναι σίγουρα 3,4% (προς Θεού!) οπότε τις υπολογίζουμε σε 100-45(ο άσσος)-25 (το Χ)=περίπου 30%. Η απόδοση 3.80 δίνει 10% value σε αυτή την επιλογή, μια επιθυμητή αξία. Όμως, ξεκάθαρα θα “έχω στοιχηματίσει κόντρα στην τάση”.
Το σωστό ποιο είναι; (Το σωστότερο είναι να είχαμε betfair να χώναμε ένα pre-game trading bet στον άσσο που κατά τη γνώμη μου θα πέσει ως το 1.90 και ίσως περισσότερο. Αλλά από τις 2 ρεαλιστικές επιλογές κόντρα στον μπουκ, ποια είναι η σωστή;)
Γεια σου Στέφανε! Καιρό είχα να δω σχόλιό σου.
Γράφεις: “…οι παίκτες έχουν επιλέξει τα 3 σημεία με ποσοστά 67,80-28,81-3,39. Οι τωρινές αποδόσεις είναι 2.00-3.30-3.80.”
Πώς γίνεται αυτό;; Τα αρχικά ποσοστά πώς τα συμπέρανες;;
Δημήτρη, αν πας στο Oddschecker και χτυπήσεις τη σελίδα για το στοίχημα “winner αγώνα” (http://www.oddschecker.com/football/champions-league/olympique-lyonnais-v-real-sociedad/winner) θα δεις ένα διάγραμμα-πίτα που (τουλάχιστον εγώ έτσι το διαβάζω) μας λέει πόσο % των επιλογών των παικτών έχει πάει στο “1”, πόσο στο “Χ” και πόσο στο “2”. Με βάση αυτά τα νούμερα (που βέβαια είναι δυναμικά και κάθε λίγο αλλάζουν) και τις αποδόσεις την ίδια στιγμή, έκανα την ερώτησή μου παραπάνω.
Α, τώρα το πρόσεξα. Παλαιότερα ξεκίνησα να το ψάχνω όπως κι εσύ, αλλά όταν διαπίστωσα ότι είναι το αποτέλεσμα άτυπης ψηφοφορίας, το εγκατέλειψα. Άλλο να λέμε ποιος πιστεύουμε ότι θα κερδίσει, κι άλλο να ρισκάρουμε στις επιλογές. Είναι πολύ πιο αξιόπιστες οι αποδόσεις.
Δεκτό. Όμως, τελικά, πώς θα εκμεταλλευτούμε τις τάσεις για να αποφασίσουμε για το τελικό μας bet; Να ποντάρουμε απλώς στη Λυόν γιατί έτσι είναι η τάση και σίγουρα σε 4-5 ώρες δε θα προσφέρονται αποδόσεις του 2.00; Ή να κάνουμε “NO BET” επειδή η Σοσιεδάδ, που κατά το ELO σύστημα (πχ.) έχει value, είναι “κόντρα στην τάση της αγοράς”;
Επίσης, αν ξέρεις, στο Betbrain που ανέφερε ένα άλλο παιδί, στη σελίδα του εκάστοτε αγώνα έχει μια γραμμή μετά τις max προσφερόμενες αποδόσεις που δίνει “probability”, εννοώντας πιθανότητα κάθε σημείου. Μάλιστα, φαίνεται αρκετά πιο κοντά στην πραγματικότητα από την …ψηφοφορία του Oddschecker (αυτή τη στιγμή δίνει 47-28-25 για κάθε ένα από τα 3 σημεία -δες εδώ: http://www.betbrain.com/football/europe/uefa-champions-league/olympique-lyonnais-v-real-sociedad/#!/odds/) Αυτή η πληροφορία ξέρεις πώς προκύπτει; Σου φαίνεται αξιόπιστη;
Ακριβώς, είτε θα ποντάρεις στο 2.00 γιατί πιστεύεις ότι η απόδοση θα πέσει χαμηλότερα, οπότε και σύμφωνα με όσα είπαμε η πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης θα είναι πάνω από 50% (άρα +EV), είτε θα ακολουθήσεις ένα άλλο σύστημα (π.χ. Elo ratings) και θα αγνοήσεις την υπάρχουσα τάση. Υπάρχει και μια τρίτη, να φτιάξεις ένα σύστημα που θα τα συνδυάζει όλα αυτά! :)
Οι πιθανότητες που αναφέρει το betbrain προκύπτουν (νομίζω) από τις highest odds, εάν αναχθούν σε 0% γκανιότα (ή αντίστοιχα 100% bookmaking).
Όσο για την αρχική σου ερώτηση, υπάρχουν δυο σχολές είπαμε: είτε πας με την τάση, είτε εναντίον. Το εάν θα έχεις κάνει τη σωστή επιλογή θα φανεί 1 λεπτό πριν την έναρξη, ανάλογα με τις αποδόσεις που θα έχει ορίσει η αγόρα εκείνη την ώρα. Εάν πόνταρες στο 2.00 της Λυών και στις 21:44 είναι 2.10, πόνταρες λάθος. Αυτό λέει η market efficiency. Απλά “συνήθως” η τάση δεν αλλάζει μέχρι τότε, οπότε “θεωρητικά” όσο νωρίτερα ποντάρεις, τόσο μεγαλύτερο value θα πάρεις. Υπάρχει όμως όπως γνωρίζεις και η περίπτωση αναστροφής της τάσης (είτε εξαιτίας του πανικού των στοιχημάτων, είτε ειδήσεων, εξελίξεων κλπ.), οπότε και να έχεις παρασυρθεί σε λάθος bet. Όλα αυτά θα φανούν στις 21:44. :)
Έτσι όπως το λες, αν θες να πας κόντρα στην τάση πρέπει να περιμένεις ως το εναρκτήριο λάκτισμα, γιατί τότε θα πετύχεις τη μέγιστη τιμή. Αν, δηλαδή, υποθέσουμε ότι εγώ θέλω να παίξω υπέρ της Σοσιεδάδ, και πιστεύω ότι η απόδοσή της θα ανέβει (αφού η αντίστοιχη της Λυόν θα πέφτει), τότε οφείλω να περιμένω και να ποντάρω στις 21.44.
Αν βέβαια τότε η απόδοση της Σοσιεδάδ είναι μικρότερη από την τωρινή (και αντίστοιχα της Λυόν μεγαλύτερη), τότε θα έχω παρασυρθεί σε λάθος bet.
Και το value σε μια τέτοια περίπτωση πώς το υπολογίζουμε; Ας πούμε το πιο απλό, παίζεις Λυόν το πρωί στο 2.00 και στις 21.44 η απόδοση είναι 1.90. Τι value έχει αυτό;
Χμ, εδώ υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο σύστημα των Elo ratings. Αφού μόνο σε εκείνη την περίπτωση θα επιθυμούσες να ανέβει κι άλλο η απόδοση.
Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι στις 21:44 οι αποδόσεις ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δείχνουν την πραγματική πιθανότητα (αν την ανάγουμε σε 0% γκανιότα, για αυτό και συνήθως αναφέρομαι στις αποδόσεις της Betfair χωρίς προμήθεια). Οπότε στο παράδειγμά σου κι υποθέτοντας πως το 1.90 είναι στην betfair, η πιθανότητα για νίκη της Λυών είναι 52.6%. Αφού έπαιξες στο 2.00, έχεις περίπου 5% value.
Λοιπόν ακολουθεί μεγάλο σχόλιο αλλά με καλό περιεχόμενο (!).
Δοκίμασα να παίξω βάσει της μεταβολής των αποδόσεων όπως συζητείται στο άρθρο. Όπως τα είπαμε, υπάρχουν 2 περιπτώσεις: να θες να πας με την τάση και να θες να πας κόντρα στην τάση.
Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ποντάρεις νωρίς, όσο η απόδοση είναι ψηλά. Πρώτον, είναι δύσκολο να ξέρεις ποιες αποδόσεις θα πέσουν όντως (οπότε κάποια πονταρίσματα θα γίνουν λάθος). Ακόμα και αποδόσεις που είναι ξεκάθαρα σε πτώση το προηγούμενο βράδυ, μπορείς να τις βρεις το επόμενο πρωί να έχουν αναστρέψει. Αν περιμένεις πάρα πολύ, τότε θα ποντάρεις χαμηλότερα και θα λάβεις μικρότερο value. Δεύτερον, όπως το περιγράφεις, πρέπει την ώρα έναρξης του αγώνα η “αγορά” να δίνει μικρότερη τιμή στο σημείο απ’ ότι το αγόρασες. Δλδ. πρέπει στη betfair η τιμή να είναι μικρότερη από την τιμή που πόνταρες (παρεπιπτόντως, έχω κανονικά πρόσβαση στα markets της betfair από την Ελλάδα, πχ. κλικάροντας πάνω στις αποδόσεις του oddfsair.net, πώς γένεν αυτό;). Αν έβαλες λεφτά στον book στο 1.70, πρέπει η betfair (που έδινε ας πούμε 1.85 όταν εσύ έβαλες λεφτά στον book) να δίνει 1.65 την ώρα έναρξης… Πράγμα πάρα πολύ δύσκολο… Εσύ όταν ποντάρεις στο book έχεις και τη γκανιότα να αντιμετωπίσεις… Είσαι σίγουρος ότι έτσι προκύπτει το σωστό value; Γιατί τότε, πρέπει να πετυχαίνεις ματς με τεράστιες πτώσεις στην απόδοση, και πάλι το ονομαστικό value θα είναι πολύ μικρό… Πχ. παίζω Standard με 1.57 (στο book), πέφτει 1.50 (στο book), άρα θεωρητικά έχω ένα value bet. Όοοοοχι, λέει όμως η λογική του άρθρου σου, αφού όταν ξεκινά το ματς η betfair δίνει 1.58, με άλλα λόγια έχω value -1%!!! Ενώ ξέρω ότι με το comission της betfair, το 1.58 είναι χειρότερη τιμή από το 1.57 που πόνταρα στον book!!! Υπάρχει κάποιο λάθος εδώ;
Μετά, υπάρχει το θέμα να πας κόντρα στην αγορά, με άλλα λόγια να ποντάρεις “Χ2” (lay το σημείο). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να περιμένεις υπομονετικά έως πριν ξεκινήσει το ματς, να πέσει όσο πέσει το σημείο που θες να κοντράρεις ώστε να ποντάρεις ψηλά το “Χ2”. Πώς όμως τότε υπολογίζεται το value; Αφού δε θα υπάρχει άλλος χρόνος για να κινηθεί και άλλο η απόδοση (είπαμε, ποντάρεις ακριβώς πριν το ματς). Παίζεις ένα “Χ2” σε απόδοση 2.00, ξέρεις ότι πριν 10 ώρες ήταν 1.83, αλλά τότε η αγορά δεν ήταν ακόμα “efficient”, ποιο είναι λοιπόν το “σωστό” bet και ποιο το value που αποκόμισες;
Τέλος, στη betfair πολλές φορές μέσα στα τελευταία 10 λεπτά πριν την έναρξη του ματς γίνονται αρκετά σημαντικές αυξομειώσεις τιμής. Σπάνια η τιμή μόνο αυξάνει ή μόνο μειώνει, συνήθως πάει και έρχεται για λίγο. Ενδέχεται σημείο που σου έδινε value 10 λεπτά πριν το ματς να σου βγάζει αρνητικό value 2 λεπτά πριν το ματς. Πόσο παίρνουμε υπόψη μας τέτοιες μεταβολές; Θεωρούμε ότι η αγορά έμαθε κάποιο νέο, σχεδόν πάντα 10 λεπτά πριν το ματς;
Αυτές οι απορίες όσον αφορά εύρεση value σε πτώση αποδόσεων και market efficiency.
Πωπω, χείμαρρος! Εν συντομία, έχεις δίκιο στην πρώτη παράγραφο όπου συγκρίνεις τον book με την betfair. Όντως εάν πόνταρες στο 1.57 και στο τέλος η Betfair ισορροπήσει στο 1.58 με 99.9% book (σχεδόν 0% γκανιότα δηλαδή), έχεις παίξει λάθος. Στη θεωρία πάντα, έτσι;
Το παράδειγμά σου είναι μια τέλεια απόδειξη για το πλεονέκτημα που έχει το ανταλλακτήριο. Σκέψου να είχες και 2% αντί για 5% προμήθεια, πόσο περισσότερο value θα είχες. Βεβαίως υπάρχει η περίπτωση να βρεις book που να δίνει ίδια απόδοση και να γλυτώνεις την προμήθεια. Κι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, να στοιχηματίζεις στην απόδοση της betfair με μηδενική προμήθεια, όπως θα το έκανες σε bookmaker. Αλλά υπάρχουν μερικά προβλήματα σε εκείνη την περίπτωση, όπως το να έχεις λογαριασμούς σε πολλές εταιρίες και να μη σε… φράξουν.
Το να πας κόντρα στην αγορά, σημαίνει ότι νομίζεις ότι η αγορά δεν είναι efficient αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση. Στο παράδειγμά σου όμως το δεύτερο, λες ότι πέφτει ο άσος και ανεβαίνει μονίμως το διπλό μέχρι την έναρξη του αγώνα. Μα τότε η αγορά όντως είχε σωστή τάση! Το value ήταν το κατά του Χ2 στο 1.83 αφού κλείδωσε στο 2.00 ένα λεπτό πριν το Kickoff.
Όταν λέμε κόντρα στην τάση, εννοούμε ότι η αγορά έχει κάνει λάθος γενικά, ότι πορεύεται προς λάθος κατεύθυνση. Ας πούμε ο άσος από το 2.00 έχει πάει στο 1.90. Όμως πιστεύεις ότι η δίκαιη τιμή είναι στο 2.00. θα ποντάρεις στο Χ2, ξερώ γω στο 2.20 (δεν έχω ιδέα πώς κινούνται οι αποδόσεις του Χ2). Εφόσον έχεις δίκιο, ο άσος θα επανέλθει στο 2.00 (όπως και το Χ2 υποθέτω). Άρα εάν είχες ποντάρει στο 2.20 του Χ2, έχεις ποντάρει σωστά.
10 λεπτά πριν την έναρξη του ματς υπάρχουν διακυμάνσεις για αρκετούς λόγους. Οι Bookmakers κάνουν hedging τα στοιχήματά τους, ανακοινώνονται οι ενδεκάδες και το έξυπνο χρήμα έχει πλέον όλες τις πληροφορίες για να τοποθετηθεί. Όλα αυτά γίνονται ΠΑΝΤΑ στα 10 τελευταία λεπτά. :) Τελικά όμως όταν όλοι θα έχουν στοιχηματίσει, η απόδοση θα έχει σταματήσει κάπου. Εκείνη είναι και η πιθανότητα να έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στον αγώνα. Λίγο πάνω λίγο κάτω σίγουρα (π.χ. 1.97 – 2.03), κάπου εκεί είναι η πραγματική πιθανότητα. Εάν είχες ποντάρει στο 2.20 έπαιξες έξυπνα, εάν πόνταρες στο 1.85, μακροχρόνια έκανες λάθος.
Χαχα, μου άρεσε που ξεκίνησα με το “εν συντομία”.
Δημήτρη, είσαι τρομερός! Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις σου!
Για το πρώτο θέμα με τη betfair και το book, κατάλαβα. Και για το τρίτο θέμα με τις διακυμάνσεις των τελευταίων 15′, πάλι κατάλαβα. Σαν “άμυνα” για το σύστημά μου θα θεωρήσω ότι το μικρό αρνητικό value (πχ. -2%) είναι ένα σωστό bet, γιατί από το +2% στο -2% είναι μικρή αλλαγή, που προκύπτει από διακυμάνσεις τύπου 1.97-2.03 που λες κι εσύ.
Για το δεύτερο θέμα, εγώ είχα καταλάβει πως “κόντρα στην αγορά” σημαίνει ότι έχουμε μια αγορά που έχει μία και μόνη (και πολύ σαφή) τάση, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι “δεν ξέρει τι της γίνεται” (=δεν είναι efficient) και περιμένουμε να πάει “όσο πιο λάθος γίνεται” ώστε να την κοντράρουμε. Εσύ τώρα διευκρινίζεις ότι “κόντρα στην αγορά” είναι να εκμεταλλεύεσαι τις μεταβολές γύρω από τη δίκαιη τιμή ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, κάτι που όμως είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει σε ανταλλακτήριο παρά σε book. Θα κρατήσω, για χάρη της δικής μου αξιολόγησης, την πρώτη ερμηνεία.
Θα δοκιμάσω τις επόμενες μέρες να κάνω οτ εξής: όταν η απόδοση ξεκινά από 2.00 και κάτω και πέφτει, θα την εμπιστεύομαι. Όταν ξεκινά πάνω από 2.00 και πέφτει (ακόμα και αν φτάσει κάτω από 2.00) θα την κοντράρω. Με άλλα λόγια θα “ακούω” όταν η αγορά λέει ένα ισχυρό σημείο “ότι γίνεται ισχυρότερο” αλλά θα “κοντράρω” όταν λέει ένα σημείο λιγότερο ισχυρό (λιγότερο από 50% αρχική πιθανότητα) “τείνει να ισχυροποιηθεί”.
Χαιρετώ προς στιγμήν!