Ανακοινώθηκαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για τον ΟΠΑΠ. Όπως ήταν αναμενόμενο τα κέρδη του Οργανισμού εμφανίζουν σημαντική μείωση, εξαιτίας κυρίως της φορολόγησης με 30% των μικτών εσόδων του (GGR). Επιπλέον όμως παρουσιάζεται μείωση των πωλήσεων (τζίρος) των τυχερών παιχνιδιών που διοργανώνει η εταιρία.

Πωλήσεις, έσοδα και κέρδη του ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με τη συνοπτική εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ, διαπιστώνεται μείωση τόσο στις πωλήσεις των τυχερών παιχνιδιών, όσο και στα τελικά καθαρά κέρδη, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο τρίμηνο κι εξάμηνο του 2012. Ενώ η μείωση των EBITDA και των καθαρών κερδών είναι αποτέλεσμα της νέας φορολογίας που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου φέτος, η μείωση των πωλήσεων αποδίδεται σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ στην οικονομική κρίση και στην απουσία εσόδων από μεγάλες διοργανώσεις, όπως ήταν πέρσι το EURO 2012.

Εδώ όμως να θυμίσω τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ, όπου τότε η μείωση των πωλήσεων (του τζίρου, των χρημάτων δηλαδή που παίζονται στα πρακτορεία του Οργανισμού) είχε εμφανίσει πτώση 18,4%! Παρόλο που το α’ τρίμηνο του 2012 δεν υπήρχε κάποια «μεγάλη διοργάνωση». Τώρα οι πωλήσεις β’ τριμήνου εμφανίζουν και πάλι πτώση (11,6%), αλλά είναι σαφώς μικρότερης έκτασης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, οι πωλήσεις του β’ τριμήνου είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις πωλήσεις του α’ τριμήνου!

Με απλά λόγια, περισσότερα χρήματα στοιχηματίστηκαν φέτος στα πρακτορεία ΟΠΑΠ μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου, παρά Ιανουαρίου-Μαρτίου. Παρόλο που δεν υπήρχε διοργάνωση τύπου EURO. Ενώ για τις ίδιες περιόδους το 2012 υπήρξε μείωση του τζίρου! Ακριβώς το αντίστροφο δηλαδή.

Πριν προχωρήσω, να τονίσω στον παραπάνω πίνακα και τη μείωση του payout ποσοστού, του ποσοστού διανομής κερδών στους παίκτες με άλλα λόγια.

Παιχνίδια ΟΠΑΠ

Το ΚΙΝΟ εξακολουθεί να αποτελεί τη ναυαρχίδα του ΟΠΑΠ. Αν και οι παίκτες δεν ριψοκινδύνευσαν τόσα πολλά όσο το 2012, η μείωση δε νομίζω να είναι ανησυχητική. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Πάμε Στοίχημα, που συνεχίζει την πτωτική του πορεία, παρουσιάζοντας πτώση 25% στον τζίρο του, τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και τριμήνου. Πάντως οι μειώσεις είναι ελαφρώς μικρότερες σε ποσοστιαία βάση σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του α’ τριμήνου.

Προμήθειες πρακτόρων

Ένας άλλος πίνακας που περιλαμβάνεται στο χθεσινό δελτίο Τύπου του ΟΠΑΠ (PDF), εμφανίζει τις προμήθειες των πρακτόρων. Καθώς δύο από τα δημοφιλέστερα άρθρα στο στοιχηματικό blog που βρίσκεστε αφορούν την επένδυση σε πρακτορείο ΟΠΑΠ και τις συμβουλές ενός νέου πράκτορα, μάλλον θα ενδιαφέρει η κερδοφορία των πρακτορείων. Κάτι που αποδεικνύεται κι από τις αναζητήσεις στο Google, από το οποίο προέρχεται η πλειοψηφία των επισκεπτών του blog.

Στο συγκεκριμένο πίνακα λοιπόν, παρατηρώ ότι οι προμήθειες των πρακτόρων για το α’ εξάμηνο του 2013 ανήλθαν στα 147 εκατ. ευρώ περίπου. Υποθέτοντας πως υπάρχουν 5.000 πρακτορεία σε λειτουργία (είναι λίγο λιγότερα στην πραγματικότητα), αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 ευρώ αναλογούν σε κάθε πρακτορείο κατά μέσο όρο για το α’ εξάμηνο του 2013.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου περιέχει και την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες αναφορές σχετικά με το online στοίχημα, τους κινδύνους της αγοράς για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 καθώς και πληροφορίες για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ. Θα τα δούμε όλα αυτά σε επόμενο κείμενο.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

2 Comments

  1. Η φράση “περίπου 30.000 ευρώ αναλογούν σε κάθε πρακτορείο κατά μέσο όρο για το α’ εξάμηνο του 2013” σημαίνει ότι ένα τυπικό πρακτορείο θα εισπράξει 60.000 ευρώ μέσα στο 2013, από τα οποία, αφαιρώντας τα λειτουργικά του έξοδα, θα προκύψουν τα κέρδη του;

    Με άλλα λόγια, υποθέτωντας 1500 ευρώ το μήνα λειτουργικά έξοδα (νοίκι, ΔΕΗ, NOVA κτλ), το τυπικό πρακτορείο κάνει 40.000 ευρώ κέρδος το χρόνο; Ή υπερβάλω; Ή κάτι καταλαβαίνω λάθος;

    • Πρέπει να συνυπολογίσουμε φόρο επιτηδεύματος, ασφάλιση, εφορία και ίσως άλλα έξοδα που μου διαφεύγουν πέρα από τα λειτουργικά έξοδα. Και μιλάμε για μέσο όρο, έτσι; Κάπου είχα διαβάσει ότι 5-10% των πρακτορείων βγάζει πολύ πάνω από το μέσο όρο και τα υπόλοιπα απλά “αντέχουν” την κρίση. Με κάθε επιφύλαξη για αυτή τη δήλωση, αφού δεν προέρχεται από εμένα.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version