Εάν η πρόσφατη ανακοίνωση της Manchester United για τη συμφωνία με την Aon για την χρήση του προπονητικού κέντρου, ύψους 160 εκατομμυρίων λιρών, είναι το ζητούμενο, τότε η επιχείρηση «ποδόσφαιρο» είναι σε υγιή κατάσταση.

Αλλά ο σύλλογος του Old Trafford πάντα ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, επομένως το συνέδριο της Soccerex αυτή την εβδομάδα (Τετάρτη) έδωσε μια ευκαιρία για να ακουστούν ευρέως τα οικονομικά προβλήματα και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στο άθλημα.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και τους οργανισμούς, τους μεγαλύτερους συλλόγους, τους κατόχους δικαιωμάτων, τις κορυφαίες εταιρείες, επιχειρηματίες αλλά και άλλους που σχετίζονται με την βιομηχανία του ποδοσφαίρου.

Ο Sir John Madejski υπήρξε πρόεδρος και κινητήρια δύναμη της Reading FC, συλλόγου της Premier League, από το 1990, ξοδεύοντας εκατομμύρια από την περιουσία του τα τελευταία 23 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 25 εκατομμυρίων λιρών που έδωσε για την κατασκευή του Madejski Stadium που χτίστηκε το 1998.

Πέρυσι, πούλησε το 51% του συλλόγου στον Ρώσο επιχειρηματία Anton Zingarevich, αλλά εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου της γενέτειρας του.

«ΒΑΘΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ»

«Το ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση με ρίσκο και πολύ δύσκολη», δήλωσε. «Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν ζημίες και είναι πολύ δύσκολο να τα φέρεις βόλτα. Είναι μια πολύ ακριβή επιχείρηση και όχι για αυτούς που έχουν πρόβλημα στην καρδιά. Πρέπει να έχει πολύ βαθιά τσέπη εάν θέλεις να την τρέξεις με τον σωστό τρόπο».

Και προσέθεσε: «Αλλά δεν είναι το χρήμα το παν, είναι και η καρδιά και το μυαλό, αλλά και η καλές σχέσεις και η κοινότητα. Για πολλά χρόνια λειτουργούμε πάνω από τις δυνάμεις μας επειδή έχουμε αξίες και αρχές».

Πιστεύει πως οι μισθοί των ποδοσφαιριστών είναι πολύ υψηλές και πως οι ατζέντηδες των παικτών λειτουργούν «παρασιτικά», βγάζοντας χρήματα από το παιχνίδι.

Αλλά, παρά τους παράγοντες αυτούς, είναι μεγάλος οπαδός της Premier League, αποκαλώντας την «το καλύτερο εξαγώγιμο προϊον της χώρας». «Είναι ένας τεράστιος πόλος έλξης γι’ αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε ο 71χρονος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Εχοντας δυο εκ των κορυφαίων συλλόγων της Premier League, ο Sir Howard Bernstein, οικονομικός διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της πόλης του Μάντσεστερ, δεν αμφιβάλλει σε καμία περίπτωση για τα πλεονεκτήματα που φέρνει το ποδόσφαιρο στην πόλη.

«Πρέπει να ευχαριστούμε το ποδόσφαιρο για την παγκόσμια αναγνώριση που έχει η πόλη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από άλλες χώρες και εκατομμύρια θαυμαστές», σχολίασε.

«Το ποδόσφαιρο παίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική μας στρατηγική. Το 2010-11, περίπου 380 εκατομμύρια λίρες μπήκαν στην τοπική οικονομία ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην πόλη. Το ποδόσφαιρο παίζει καταλυτικό ρόλο στο πώς θα αναπτυχθεί οικονομικά η πόλη μας στο μέλλον».

Ωστόσο, παραμένουν βασικά θέματα άλυτα στην βιομηχανία του ποδοσφαίρου, με το πιο ανησυχητικό να είναι ο παράνομος στοιχηματισμός και η διαφθορά ομάδων και παικτών, με τα τεράστια ποσά που διακυβεύονται.

Μια αναφορά της Europol πριν λίγες βδομάδες αποκάλυψε πως περίπου 380 αγώνες σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να ήταν στημένοι, με το οργανωμένο έγκλημα να είναι πίσω από τις περισσότερες παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες.

«Και το ένα στημένο παιχνίδι, είναι πάρα πολύ», είπε ο Gianni Infantino, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (UEFA), προσθέτοντας πως παρακολουθούνται 32.000 αγώνες κάθε σεζόν!

«Τα στημένα παιχνίδια είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για μας. Είναι καρκίνος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να επιτίθεται στην ψυχή του ποδοσφαίρου.» Δήλωσε ακόμη πως το 0.7% των αγώνων έδειξαν κάποιες παραβάσεις, οι οποίες όμως να μην σημαίνουν αυτόματα και στήσιμο. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις, τις νομικές υπηρεσίες και την αστυνομία. Θέλουμε όμως και τη βοήθεια των αρχών, επειδή πίσω από τα στημένα παιχνίδια δεν είναι ο καθορισμός του αγώνα για το αποτέλεσμα, αλλά επειδή από πίσω βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα που χρηματοδοτεί τα ναρκωτικά και την πορνεία, με τα χρήματα να προέρχονται από τα στημένα παιχνίδια».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η εισαγωγή των κανονισμών του Financial Fair Play (FFP), οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή το 2014-15 και υπό τους οποίους οι σύλλογοι θα μπορούν να ξοδεύουν όσα βγάζουν.

Οι κανονισμοί εισάγονται, επίσης, για να αναγκαστούν οι σύλλογοι να πληρώσουν τους πιστωτές τους, συμπεριλαμβανομένων των παικτών, άλλους συλλόγους και τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εφορίας. Προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες, η UEFA παρακολουθεί τα τρέχοντας έξοδα των συλλόγων και, όπου συντρέχει λόγος, τις ετήσιες απώλειες.

«Νομίζω πως πηγαίνει πολύ καλά», είπε ο Infantino. «Η μεγαλύτερη επιτυχία του Financial Fair Play δεν είναι τόσο ότι σκοπεύουμε να τιμωρήσουμε συλλόγους, αλλά το όχι ενθαρρύνουμε ιδιοκτήτες, προέδρους, προπονητές και παίκτες ώστε όλοι να έχουν μια ιδέα του τι εστί το οικονομικό ευ αγωνίζεσθε (FFP). Αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε».

Ο Infantino δήλωσε πως η UEFA έχει μια επιτροπή νομικών προκειμένου να ελέγχει τις μεγάλες συμφωνίες χορηγιών – όπως τη συμφωνία για το στάδιο της Manchester City με την αεροπορική εταιρεία Etihad – ώστε να διασφαλίζει πως όλα γίνονται σύμφωνα με τους νέους οικονομικούς κανόνες.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Ο Dan Jones, διευθυντής του αθλητικού επιχειρηματικού ομίλου της Deloitte, συμφωνεί πως το μήνυμα της UEFA φαίνεται να περνάει. «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, είναι το Financial Fair Play. Όταν ο πρόεδρος της UEFA, Michel Platini, ανακοίνωσε πρώτη φορά αυτά τα σχέδια, υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά θέτοντάς το ως προτεραιότητα, έχει αλλάξει το οικονομικό τοπίο».

Η Football League και η Premier League έχουν εισαγάγει νέες εκδοχές του FFP, οι οποίες έχουν γίνει ευρέως δεκτές, αλλά ο Madejski δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος. «Θα είναι δύσκολο να φέρουμε την ισορροπία σε αυτό το επίπεδο», επεσήμανε. «Νομίζω πως είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για να το κάνουμε να δουλέψει αφού υπάρχουν πάρα πολλά έξυπνα μυαλά στους κορυφαίους συλλόγους που θα βρουν έναν τρόπο να το παρακάμψουν. Όταν ανακατεύεσαι με πολλά, μπερδεύεσαι».

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version