Τα social media ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εργαλεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα στους παίκτες του στοιχήματος. Αρκεί εκείνοι να γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν και να τα αξιοποιούν, προκειμένου να βρίσκουν είτε προγνωστικά κι αθλητικά νέα για το στοίχημα, είτε πολύτιμη ενημέρωση και πληροφορίες γενικότερα.
Πριν εξηγήσω πώς χρησιμοποιώ εγώ τα social media και προτείνω μερικούς τρόπους αξιοποίησής τους, θα κάνω μια παρένθεση για τους… αντιρρησίες των μέσων αυτών! Διότι ποιος ο λόγος να αναλύσουμε τη χρησιμότητά τους, αν δεν τα χρησιμοποιείτε! Αν κι ελπίζω αυτό το άρθρο να σας αλλάξει γνώμη.
Αν έχω λογαριασμό Facebook; Όχι βέβαια, δε φακελώνομαι εγώ!
Και πολύ καλά κάνεις! Είσαι ελεύθερος να πράξεις όπως επιθυμείς. Έχεις κάθε λόγο να ανησυχείς μήπως οι εταιρίες πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που εισάγεις στο προφίλ σου.
Προφανώς και έχουν, hello, είσαι στην ιστοσελίδα τους, οι πληροφορίες που εισάγεις αποθηκεύονται στο server τους, στο σκληρό τους δίσκο! Αλήθεια όμως, δεν ανησυχείς ποιος άλλος διαβάζει τα… emails σου; Γιατί μη μου πεις ότι δεν έχεις ΚΑΝ email! Δεν αναρωτήθηκες ποτέ, πού αποθηκεύονται τα μηνύματα που ανταλλάζεις με τόση άνεση;
Κι όμως, δε σκέφτηκες με παρόμοιο τρόπο όταν δημιουργούσες το email σου στο Hotmail, Yahoo ή Gmail! Υπέθετες ότι το «greeklover1821» (τυχαία αναφορά) που επέλεξες για όνομα χρήστη θα προφύλαγε την ανωνυμία σου. Για ρίξε μια ματιά στα emails που έχεις στείλει τελευταία. Μήπως το περιεχόμενό τους λέει πολλά περισσότερα για σένα που κρύβεσαι πίσω από ένα τυχαίο username; Ουπς…
Κάπως έτσι είναι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες πάνε κι έρχονται και πρακτικά όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ειδικά όσες μοιράζεσαι δημόσια.
[quote type=”center”]Όμως εσύ είσαι αυτός που θα τους δώσει τις πληροφορίες![/quote]
Εάν φοβάσαι για την ιδιωτική σου ζωή (και καλά κάνεις), συγκρατήσου και περιόρισε τα στοιχεία που μοιράζεσαι. Μη μας πεις πού μένεις ακριβώς, ποιο είναι το τηλέφωνό σου και πού βρίσκεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή (γνωστό ως check-in).
Τις περισσότερες φορές αρκεί ένα email και το όνομά σου για να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στα social media. Ή έστω ένα ψευδώνυμο, αν και ίσως αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο μέλλον αν θελήσεις να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στο διαδίκτυο. Εκτός κι αν είσαι ο επόμενος Iggy Pop! Που δεν είσαι αν χρησιμοποιείς το «greeklover1821» για email και κοιλιακούς (αγνώστου) για φωτογραφία του προφίλ σου!
Ωραία, τώρα που είπαμε δυο λόγια για το πόσο ασφαλή είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όσο ασφαλή τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι δηλαδή), ας περάσουμε στο κύριο θέμα μας.
Μάθε τα νέα του στοιχήματος γρήγορα μέσω social media!
Όταν λέμε social media, εννοούμε ταχύτητα. Ταχύτητα διότι πόσα πράγματα να γράψει κανείς και να μοιραστεί με τους φίλους του, με τους followers και fans μιας σελίδας; Αναπόφευκτα το μήνυμα θα είναι σύντομο, λιτό αλλά πολύ περιεκτικό. Δείτε ας πούμε το σημερινό μήνυμα του Στοίχημα Online που δημοσίευσα πριν μια ώρα:
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για τις αποδόσεις στο στοίχημα των Augsburg και Walsall! http://t.co/BKcapIjXIu
— Stoixima Online (@stoiximaonline) October 5, 2013
Δεν είχα κάτι περισσότερο να γράψω για τις πτώσεις των αποδόσεων. Επιπλέον μόλις χθες αναφέρθηκα εκτενώς σε μεταβολές αποδόσεων με αφορμή πτώσεις αποδόσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή, αλλά και την Πέμπτη με τους αγώνες του Europa League. Ποιος ο λόγος να ξαναγράψω τα ίδια, απλά για να “ανεβάσω” ένα ακόμα άρθρο στο blog;
Από την άλλη όμως ήθελα να ενημερώσω τους φίλους της ιστοσελίδας για τις μεταβολές που είχα εντοπίσει από το πρωί. Και μάλιστα άμεσα, καθώς στο στοίχημα μια απόδοση για value bet ίσως και να μην υπάρχει σε μια ώρα (και πολύ λέω).
Όμως πώς ξέρω ότι το μήνυμα θα το λάβουν οι επισκέπτες τους blog; Σίγουρα δε θα το λάβουν όλοι όσοι επισκέπτονται το blog, αυτό είναι αλήθεια (ακούς μπαμπά;). Σίγουρα όμως θα το δουν οι πραγματικοί φίλοι του blog.
[box type=”bio”]Και δεν υπάρχει πιο πραγματικός φίλος από εκείνον που μας ακολουθεί στο Facebook, στο Google+ ή στο Twitter (ψέματα, οι πραγματικοί είναι εκείνοι που στέλνουν και emails!).[/box]
Twitter; Μήπως ήθελες να πεις Swiffer;
Κακά τα ψέματα οι Έλληνες είμαστε λίγο πίσω από τον κόσμο. Μια μικρή μερίδα μόνο Ελλήνων παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και υιοθετεί νέες τάσεις, αφού για τους περισσότερους η τεχνολογία ξεκινά και σταματά στην αγορά του πιο καινούριου (κι ακριβότερου) κινητού τηλεφώνου. Άσχετα αν το χρησιμοποιούν μόνο για να στέλνουμε χιλιάδες SMS και να μιλάμε με τις ώρες στο τηλέφωνο. Α, ναι, και για παιχνίδια.
Οπότε είναι πιθανότερο να είστε πιο εξοικειωμένοι με τα πανάκια Swiffer παρά με το Twitter. Εξαιρούνται οι εργένηδες.
Οπότε πού να σας λέω τώρα ότι το Twitter ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πλουτίζοντας τους δημιουργούς του αλλά και τους αρχικούς επενδυτές του, όπως ο Ashton Kutcher.
«Ώπα, καλέ αυτός είναι γνωστός, τον βλέπω στην τηλεόραση!»
Είδες πώς ξέρω τι να γράψω για να σε κρατήσω; Έχεις ήδη κουραστεί να διαβάζεις τις παραπάνω 750 λέξεις οπότε πρέπει να πετάω λίγο… τυράκι πού και πού.
Ας μην ξεφεύγουμε.
Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το Twitter για να μαθαίνεις τα νέα μας, αν δεν γνωρίζεις το μέσο αυτό. Αν γίνεις φίλος μας στο Facebook αρκεί. Ωστόσο θα σε συμβούλευα να μας παρακολουθείς στο Google+. Μεγάλη ιστορία, σίγουρα θα σου πω για αυτήν στο μέλλον, αλλά προς το παρόν η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσεις να μαθαίνεις το Google+. Ειδικά αν έχεις ήδη Gmail λογαριασμό (οπότε και Google+ αυτομάτως). Αν δεν έχεις, τρέχα άνοιξε έναν! Θα με ευχαριστείς σε μερικά χρόνια.
Πώς βρίσκουμε προγνωστικά και νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Και ναι, επιτέλους, φτάσαμε στο ζουμί της ιστορίας!
Δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο. Για κάτι φοβερό. Για κάτι πρωτότυπο. Δεν είναι καν κάτι καινούριο. Πρόκειται για μια λειτουργία που όσο διαδεδομένη είναι, άλλο τόσο είναι παρεξηγημένη. Δεν είναι άλλη από την αναζήτηση που συνήθως τη βρίσκετε δίπλα σε έναν καλά κρυμμένο μεγεθυντικό φακό!
Έχετε συνηθίσει να κάνετε χιλιάδες αναζητήσεις στο Google. Δεν ξέρεις κάτι; Το ψάχνεις στο Google. Ψάχνεις συνταγή για να μαγειρέψεις το μεσημέρι; Google. Τηλέφωνο κρατήσεων για τα μπουζούκια; Google. Χάρτες, ταξίδια, φωτογραφίες και τόσα άλλα τα ψάχνεις στο Google.
[quote type=”center”]Γιατί δεν κάνεις παρόμοιες αναζητήσεις και στα social media;[/quote]
Κι εξηγώ.
Έστω ότι ψάχνουμε για προγνωστικά για το σημερινό Walsall – Bradford. Πολύ ωραία. Πού θα το κάνουμε;
Στο Google φυσικά.
Βάζεις τις δυο ομάδες μαζί με κάποια από τις λέξεις «στοίχημα», «προγνωστικά», «προβλέψεις», «προτάσεις». Και βρίσκεις κυρίως Ελληνικά κείμενα για τον αγώνα, αν είσαι τυχερός. Τις περισσότερες φορές θα βρεις κείμενα που αναφέρονται σε παλιές αναμετρήσεις, ή ξενόγλωσσα κείμενα. Στα τελευταία θα έχεις περισσότερη τύχη αν έγραφες «tips», «predictions», ή «bet».
Ακριβώς τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας δούμε τα αποτελέσματα στο Facebook:
Όχι κάτι ιδιαίτερο. Ξεχωρίζει η επίσημη σελίδα της Αγγλικής κατηγορίας και το «event» του αγώνα. Ας δούμε τώρα το Twitter:
Α, πολύ πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα, περιλαμβάνοντας και αναφορά σε απουσίες των ομάδων! Τώρα μπορείτε να πάρετε μια γεύση από όλες τις συζητήσεις που αφορούν τον αγώνα Walsall – Bradford. Επίσης μπορείτε να συμμετέχετε και στις συζητήσεις ή να σχολιάσετε κάποια γνώμη/tweet. Όπως εκείνου του Jim που λέει κάτι για dropping odds. Top Tweet και καλά…
Επίσης έχω κάνει κλικ στις ρυθμίσεις της αναζήτησης. Όπως βλέπετε μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο περίπλοκη (advanced) αναζήτηση, βάζοντας περισσότερα κριτήρια (δεν το έχω ψάξει περισσότερο πάντως).
Παρόμοιες αναζητήσεις μπορείτε να κάνετε στο Google+, στο LinkedIn και σε άλλα social media. Το σκεπτικό είναι παντού το ίδιο. Ψάχνουμε τις ομάδες που μας ενδιαφέρουν και βρίσκουμε οποιαδήποτε συζήτηση περιέχει αναφορά στις ομάδες αυτές. Από όλον τον κόσμο! Παντού! Επιπλέον μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα, αν ψάχνετε για παράδειγμα συγκεκριμένους ανθρώπους, επίσημες σελίδες ομάδων, μηνύματα, εικόνες και τόσα άλλα.
[quote type=”center”]Γιατί να χάσετε αυτή τη δυνατότητα με τη δικαιολογία του… φακελώματος;[/quote]
Πέρα από τις ομάδες, μπορείτε φυσικά να ψάχνετε για «προγνωστικά», «στοίχημα» κι οποιαδήποτε άλλη λέξη-κλειδί πιστεύετε ότι θα έχουν αναφέρει. Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να ψάξετε, σκεφτείτε τι θα γράφατε εσείς και ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε. Πολύ πιθανόν κάποιος άλλος να το έχει κάνει ήδη!
Η δυναμική των social media είναι τεράστια. Η χρησιμότητά τους δεν περιορίζεται στο να βρίσκετε χαμένους φίλους, μελλοντικούς συντρόφους και να μαλώνετε με τον κάθε άγνωστο χρήστη του διαδικτύου. Αξιοποιήστε τα φοβερά αυτά εργαλεία, μάθετε τη διαφορά μεταξύ hashtag και mention (ισχύουν παντού ίδια κι απαράλλαχτα) και μη φοβηθείτε να πείτε τη γνώμη σας κόσμια, αφήνοντας ένα σχόλιο όπου νομίζετε ότι θα ενθαρρύνει μια εποικοδομητική συζήτηση. Όπως ας πούμε στα σχόλια αυτού του άρθρου ή στην κοινοποίησή του σε Facebook, Twitter και Google+!