Το τελευταίο κομμάτι παρουσίασης του συστήματος με βάση τα Elo ratings, όπως αυτό εμφανίζεται στο clubelo.com, ολοκληρώνεται σήμερα με την ανάλυση του πλεονεκτήματος που έχουν οι ομάδες ποδοσφαίρου που παίζουν εντός έδρας. Τα Elo ratings που πρωτοεμφανίστηκαν στο σκάκι είναι δυνατόν να συμπεριλάβουν και τον παράγοντα «έδρα» κατά την κατασκευή ενός συστήματος στο στοίχημα, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να κάνουν όλα τα [intlink id=”19″ type=”category”]συστήματα ποδοσφαίρου[/intlink]. Στην ανάλυση του συστήματος Elo ratings παραλήφθηκε, ώστε να διατηρηθεί το μέγεθος του άρθρου σε λογικά επίπεδα. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός του, αφού χωρίς τις ανάλογες ρυθμίσεις, οι εντός έδρας ομάδες θα κέρδιζαν περισσότερους βαθμούς Elo από τις εκτός έδρας.

Έτσι, θα πρέπει να αξιολογηθούν υψηλότερα οι εντός έδρας ομάδες τεχνητά, έως ότου οι προσδοκώμενοι κερδισμένοι ή χαμένοι βαθμοί Elo να ισορροπήσουν μεταξύ των εντός και εκτός έδρας ομάδων. Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσους ακριβώς πόντους θα κέρδιζε κατά μέσο όρο η εντός έδρας ομάδα, αναλόγως την τεχνητή ρύθμιση.

Εμπειρικά λοιπόν καταλήγουμε πως το πλεονέκτημα της έδρας εκτιμάται στους 90 βαθμούς Elo στους σύγχρονους αγώνες ποδοσφαίρου Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στην περίπτωση των Ευρωπαϊκών κυπέλλων όπως το Champions League και το Europa League, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 120. Με άλλα λόγια, όταν μια ομάδα Α φιλοξενεί την ομάδα Β και η ομάδα Β έχει 90 βαθμούς Elo περισσότερους από την Α, τότε η πιθανότητα να κερδίσει η Α ομάδα ισούται με εκείνη της Β. Το γράφημα δείχνει τη διαφορά της προσδοκίας αποτελέσματος εφόσον οι αγώνες γίνονταν σε ουδέτερο γήπεδο.

Ο εμπνευστής του συστήματος των Elo ratings σε αγώνες ποδοσφαίρου διαπίστωσε ωστόσο μια σημαντική πτώση του πλεονεκτήματος της έδρας σε σχέση με την περίοδο πριν το 1970. Το παρακάτω γράφημα σημειώνει θετικές τιμές όταν οι εντός έδρας ομάδες κερδίζουν περισσότερους πόντους Elo από τις εκτός έδρας ομάδες. Κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού κατά μέσο όρο οι εντός έδρας κερδίζουν 1.1 περισσότερους πόντους!

Από την άλλη πλευρά είναι εμφανής η απώλεια του πλεονεκτήματος της έδρας κατά το πέρας του χρόνου, με τη μέγιστη τιμή να παρουσιάζεται τη δεκαετία του ’70. Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια οι 90 πόντοι που θεωρήσαμε νωρίτερα είναι αρκετά ακριβείς, αλλά όχι πριν το 2000. Προς στιγμήν το γράφημα δείχνει μια τάση αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της μεταβολής του πλεονεκτήματος της έδρας. Ο Lars, επιχειρώντας μερικούς υπολογισμούς κατέληξε πως πριν το 1985 η έδρα ερμηνευόταν ως 150 βαθμοί Elo και το 2005 ως 90 πόντοι με τα Ευρωπαϊκά κύπελλα να έχουν μεγαλύτερες τιμές (240 και 120 αντίστοιχα). Στο γράφημα παρακάτω συγκρίνονται οι δύο μέθοδοι, με την παλιά να διατηρεί το πλεονέκτημα έδρας στους 90 βαθμούς Elo.

Φαίνεται πως το πλεονέκτημα της έδρας έχει μειωθεί στο μισό από το τη δεκαετία του 1970 και η τάση αυτή συνεχίζει ως τις μέρες μας. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτού, αρκεί να αναφερθεί πως εφόσον η τάση εξακολουθήσει και στο μέλλον, το πλεονέκτημα της έδρας θα εξαλειφθεί το 2030! Αν κι ο Lars δεν πιστεύει κάτι τέτοιο – και δεν είναι ο μόνος – η διατύπωση είναι αρκετή για να αντιληφθούμε το μέγεθος του φαινομένου! Η απάντηση στο ερώτημα γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο έχει πολλές προεκτάσεις, μερικές εκ των οποίων είναι η καλύτερη προετοιμασία των εκτός έδρας ομάδων, οι διαφορετικές τακτικές των προπονητών καθώς και η ανταμοιβή με 3 βαθμούς για τη νίκη αντί για 2, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1981 στην Αγγλία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του υπολογισμού των πιθανοτήτων σε αγώνες ποδοσφαίρου όπως αυτές προκύπτουν με βάση τα Elo ratings, παραμένει ένα ερώτημα. Το σύστημα των Elo ratings υπολογίζει τις πιθανότητες για νίκη των ομάδων, αλλά αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο της ισοπαλίας. Τι γίνεται με τον υπολογισμό της πιθανότητας της ισοπαλίας;

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

5 Comments

  1. Stefanos Venios on

    Σε συνέχεια και του χθεσινού σχολίου, όσον αφορά την τελευταία σου ερώτηση, να ένας απλός τρόπος υπολογισμού. Έχουμε τον ματς Μπακού-Τρίπολη με αποδόσεις 2.00-3.25-3.80. Κάνοντας τους υπολογισμούς αυτό υπονοεί πιθανότητες (βασικά υπονοεί ποσοστά κάλυψης που αναμένει ο μπουκ, αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό για την ώρα) 47-29-24 (%) σε 1-Χ-2. Το elo δίνει 46-54 (%) για νίκη Μπακού ή Τρίπολης αντίστοιχα ΧΩΡΙΣ να υπολογίζει την ισοπαλία. (Δεδομένου ότι οι ομάδες αξιολογούνται “κοντά” η μία στην άλλη), παίρνω το 1/3 από την πιθανότητα του “1”, ήτοι 15,3, και το 1/3 από την πιθανότητα του “2”, ήτοι 18 και τα αθροίζω στο “Χ”. Οι “ανηγμένες” elo πιθανότητες γίνονται 31-33-36. Βλέπουμε ότι το ματς είναι “λάθος διαβασμένο” όσον αφορά τον άσσο και το διπλό (έχει ανάποδο φαβορί δλδ) και προσανατολίζουμε το ποντάρισμά μας στο “LAY 1” ή αλλιώς “Χ2”.

    Πρώτη πιθανή βελτίωση του συστήματος, η ρύθμιση των συντελεστών “1/3” που χρησιμοποιώ για την “αφαίρεση δύναμης” από “1” και “2”, οι οποίοι συντελεστές όταν οι ομάδες ΔΕΝ αξιολογούνται τόσο “κοντά”, μάλλον οφείλουν να αλλάζουν.

    Έχει πάντως μια λογική.

  2. Stefanos Venios on

    Δεύτερη βελτίωση, η απλή “κόντρα” των πιθανοτήτων elo με τις πιθανότητες των μπουκ για “draw no bet” στοιχήματα. Έχω elo πιθανότητες 46-54. Ο book με το dnb προτείνει 48-52. Ποντάρω στο “2 dnb”.

    • Ωραίος Στέφανε, αν και το 1/3 είναι αρκετά αυθαίρετη επιλογή. Ωστόσο είναι κι αυτή μια λογική σκέψη. Ειδικά στο dnb είσαι spot on.

      • Stefanos Venios on

         Το dnb μου το πρότεινε φίλος!

        Για το άλλο:

        Έκατσα και έφτιαξα χτες μια συνάρτηση που μετατρέπει τις πιθανότητες “1-2” χωρίς “Χ” σε πιθανότητες “1-Χ-2”. Πάει ως εξής:

        Αν οι “1-2” πιθανότητες είναι 50-50, οι “συντελεστές μείωσης” για “1” και “2” είναι 33% και 33% και οι “1-Χ-2” πιθανότητες υπολογίζονται σε 33-33-33.

        Αν οι “1-2” πιθανότητες είναι 100-0, οι “συντελεστές μείωσης” για “1” και “2” είναι 0% και 100% και οι “1-Χ-2” πιθανότητες είναι 100-0-0.

        Για τον υπολογισμό των “συντελεστών μείωσης” σε όλα τα ενδιάμεσα σημεία, ορίζω εκθετική συνάρτηση y=f(x) όπου f(0)=1 και f(50)=1/3 (δλδ. για πιθανότητα 50, μειώνω κατά 33%, για πιθανότητα 0, μειώνω κατά 100%).

        Οι υπολογισμοί είναι λίγο περίπλοκοι για να γραφτούν σε σχόλιο, αλλά η συνάρτηση (ενδεικτικά) δίνει:
        για 50-50  >  33-33-33
        για 55-45  >  39-33-28
        για 60-40  >  45-32-23
        για 70-30  >  60-26-14

        Προφανώς δουλεύει καλύτερα όταν οι πιθανότητες του φαβορί είναι μαξ στο 70-75%. Από κει και πέρα βγάζει πολύ τραβηγμένα αποτελέσματα.

  3. Stefanos Venios on

    Πάνω που την έψαχνα, πήγε ο θεούλης και βελτίωσε το μοντέλο του, χρησιμοποιώντας κατανομές Poisson για να βρει τις πιθανότητες να σκοράρει κάθε ομάδα ένα συγκεκριμένο αριθμό γκολ (πχ. πόσο τοις εκατό να έρθει “1-0”, “1-1” κτλ) Επεκτείνοντας αυτούς τους υπολογισμούς, υπολογίζεται πλέον και η πιθανότητα της ισοπαλίας!

    http://clubelo.com/Articles/Improvingthepredictionmodel.html

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version