Εδώ και λίγα λεπτά έγινε γνωστή η αποχώρηση της Betfair από τη Γερμανία, καθώς όπως ενημερώνει το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, η επιβολή 5% φόρου στα στοιχήματα που εισήχθη από τη Γερμανική νομοθεσία φέτος μετέτρεψε το μοντέλο του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων ως μη βιώσιμο. Η betfair θα συνεχίσει ωστόσο να προσφέρει υπηρεσίες πόκερ, καζίνο και στοιχημάτων fixed odds κανονικά στη Γερμανική αγορά, η οποία ευθύνεται για το 4% των κερδών του ανταλλακτηρίου. Τι γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας;

Τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το Ελληνικό νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, ίσχυε πως τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων απαγορεύονται, κάτι για το οποίο εξέφρασε παράπονα η betfair στην Ε.Ε. όταν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των κερδών της για το 2012. Υποτίθεται δηλαδή, γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα έπρεπε να μην μπορούμε να στοιχηματίζουμε σε εταιρίες που δεν έχουν πάρει άδεια ήδη από τις 20 Ιανουαρίου 2012. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι με τις 4 εταιρίες διαδικτυακού τζόγου που λειτουργούν νόμιμα πάντως.

Η εξέλιξη στη Γερμανία όσον αφορά την αποχώρηση της betfair δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη έκπληξη, αφού πριν ένα χρόνο είχαμε δει την πτώση των μετοχών της betfair ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του Γερμανικού νόμου. Επίσης πριν 9 μόλις μήνες η betfair αποχώρησε και από τη Νότια Αφρική, είδηση η οποία όμως πρέπει να καθησυχάσει τους πελάτες τους ανταλλακτηρίου, αφού σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής ήταν σε θέση να κάνουν ανάληψη τα χρήματα των λογαριασμών τους. Έτσι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που η betfair όχι μόνο διακόψει την υπηρεσία του ανταλλακτηρίου αλλά αποχωρήσει εντελώς, τα χρήματα υποτίθεται θα είναι ασφαλή.

Σχετικά με την Ελλάδα τώρα, τα πράγματα είναι λίγο πολύ περίεργα. Καταρχήν πριν ένα χρόνο περίπου οι πρώτες επιπτώσεις του επικείμενου νομοσχεδίου περί τυχερών παιχνιδιών ήταν η αποχώρηση της Ladbrokes από την Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχε διακόψει τη λειτουργία της και η Eurobet λόγω της γενικής ρύθμισης των τυχερών παιγνίων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα μεγαλύτερες ήταν όμως οι συνέπειες στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και στα έσοδα που παρείχαν οι διαφημίσεις των εταιριών στοιχημάτων. Συν τοις άλλοις, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες γύρω από το στοίχημα αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατάληξη από .gr σε .com και κάποιες να μεταφέρουν και τους servers.

Ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει φόρο 10% στα κέρδη των παικτών ακόμα και του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ, ενώ φυσικά ο φόρος αυτός θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις του online στοιχήματος. Ωστόσο πριν μερικούς μήνες το capital.gr έφερε στην επιφάνεια μερικές αλλαγές του νομοσχεδίου για το διαδικτυακό τζόγο, που περιελάμβαναν την κατάργηση της κάρτας παίκτη και τη μείωση της φορολογίας. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για αναδρομική φορολόγηση από το 2010!

Κι ερχόμαστε στο Νοέμβριο του 2012 με τη betfair να αποχωρεί από τη Γερμανία. Άλλο Γερμανία κι άλλο Ελλάδα θα μου πείτε. Τι θα λέγατε όμως αν σκεφτείτε πως στην κοντινή Κύπρο ήδη η πρόσβαση στην betfair «κόβεται» από τους παρόχους ίντερνετ, ενώ η betfair έχει ήδη κινηθεί εναντίον της Κύπρου με καταγγελία στην ΕΕ; Ακόμα και η Κύπρος φαίνεται μακριά; Διαβάστε τα αποσπάσματα της εφημερίδας της κυβέρνησης που δημοσίευσε το antiopap.com, σύμφωνα με τα οποία:

«Απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν.2238/1994, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.. Στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου που παραβαίνει την υποχρέωση αυτή, επιβάλλεται πρόστιμο που ορίζεται με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.»

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

9 Comments

 1. Miltiadis Georgiadis on

  Στην ανκοίνωση του Q1 της betfair, λεγεται πως η γερμανική αγορά συνεισφέρει μόνο 5% στα συνολικά κέρδη της εταιρίας , ποσοστό μάλλον χαμηλό για τον πληθυσμό και την οικονομική της δύναμη. Ισως ο νομικός αγώνας να μην “άξιζε” για την betfair.. Ας ελπίσουμε να μην επιβάλλουν κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα !

  • Πάντως στη χθεσινή ανακοίνωση η ίδια η Betfair μιλάει για 4% για ολόκληρο το οικονομικό έτος του 2012.

   http://www.investegate.co.uk/betfair-group-plc/bet/update-on-germany/201211070700064940Q/

   Θα έχει ενδιαφέρον να βρούμε πόσο είναι το ποσοστό για την Ελλάδα. Πάντως η sportingbet λέει πως Ελλάδα και Ισπανία είναι οι δύο μεγαλύτερές της αγορές, που αποφέρουν το 27% των εσόδων μαζί.

   http://www.sportingbetplc.com/~/media/Files/S/Sportingbet/content-pdfs/chairmans-statement.pdf

   • Γνωρίζω αρκετά καλά θα έλεγα ότι το 2009 η Ελλάδα μαζί με τη Κύπρο, αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Betfair μετά τη Βρετανική. Από το 2010 και έπειτα, έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη με πέμπτη θέση περισσότερο λόγω της κρίσης. Αν η Betfair χάσει την Ελληνική και Κυπριακή αγορά, θα είναι σίγουρα πλήγμα και…… πολύ κόσμος θα χάσει δουλειά και χρήμα.

  • Μπράβο, τις έψαχνα και είχα χαθεί μέσα στα αναρίθμητα φύλλα της εφημερίδας. Προτίμησα να διαβάσω το κείμενο που ανέβασες χθες στο infobeto, ενώ το taxheaven δεν μου ανοίγει. Εντάξει, για όποιον είναι έκπληξη όλα αυτά, μάλλον δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις εδώ και ένα χρόνο περίπου. Εκείνο για το οποίο έχω ερώτηση όμως είναι, εάν οι ISPs κόψουν την πρόσβαση στις εταιρίες που δεν πάρουν άδεια, πώς θα κάνεις ανάληψη; Θα στέλνεις email ζητώντας τα χρήματα; Δε θα μπορείς καν να ανοίξεις την ιστοσελίδα τους. Και δε μιλάω για εμένα κι εσένα που θα βρούμε τρόπο να μπούμε στην ιστοσελίδα, μιλάω για τον απλό παίκτη που δε θα στήσει virtual private networks και fake IPs.

 2. Η betfair δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις και γι αυτό την κυνηγάνε. Αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί βάσει ενός λογιστικού τύπου που επιτρέπει να υπάρχει το “κατά” σε όλα τα είδη παιχνιδιού. Όλα όσα λένε, ειδικά για τη betfair, είναι κουραφέξαλα και στην ουσία τιμωρείται ο λογιστικός τύπος ! Αλλά και η ίδια η betfair δεν έχει βγει ποτέ να τους τα πει: Ρε παιδιά διαφέρουμε μόνο ως προς τον λογιστικό τύπο από την william hill, την bet365, την-την-την. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και καταλήξαμε σε μερικές χουντικές καταστάσεις τελικά που θα τις ζήλευε και ο Φράνκο.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version