Οι αποδόσεις των γηπεδούχων συνεχώς ανεβαίνουν στους εξής αποψινούς αγώνες του Europa League:

  • Valencia – St. Gallen
  • Salzburg – Standard Liege
  • Betis – Guimaraes

Σε ποιον αγώνα θα σημειωθεί η έκπληξη;

Προφανώς η απάντηση δεν είναι απλή και μπορεί να είναι από «κανέναν» μέχρι «και στους 3»! Γιατί όμως ξεχωρίζουν οι συγκεκριμένοι αγώνες από τους υπόλοιπους, που διεξάγονται απόψε για το Europa League;

Φυσικά εξαιτίας των μεταβολών των αποδόσεων! Είναι προφανές ότι – μέχρι στιγμής – οι εταιρίες στοιχημάτων απέτυχαν να προβλέψουν σωστά την αναλογία των παικτών που θα στοιχημάτιζαν σε κάθε ομάδα. Το αποτέλεσμα είναι να ποντάρουν περισσότεροι από το προβλεπόμενο παίκτες στα αουτσάιντερ, αλλά και στις ισοπαλίες. Κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τα γραφήματα των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, όσο κι από την καταγραφή των μεταβολών του Oddschecker.

Γιατί να επιλέξω να στοιχηματίσω στο Χ2 κι όχι στο διπλό

Ποιος δε θα ήθελε να κερδίσει στοίχημα με απόδοση 6,00 ή ακόμα και 7,40; Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό να συμβεί. Όχι βεβαίως αδύνατο, αλλά οπωσδήποτε είναι δυσκολότερο από το να κερδίσουμε στοίχημα με απόδοση 2,15 ή 2,44, που προσφέρει στη διπλή ευκαιρία στους αγώνες αυτούς το Πάμε Στοίχημα.

Αυτή η «ευκολία» να κερδίσουμε στοιχήματα με μικρότερες αποδόσεις έχει νόημα και μεταφράζεται στη συχνότητα που τα στοιχήματά μας θα είναι επιτυχημένα. Εάν αποδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμα value μετά από πτώση των αποδόσεων, τότε θεωρητικά το Χ2 έχει κι αυτό value όσο έχει το διπλό σημείο στον καθένα από τους παραπάνω αγώνες. Πιθανόν να μην έχει το ίδιο value, οπότε και οι παίκτες να έχουν μικρότερο ROI μακροχρόνια. Παρόλα αυτά η «ευκολία», το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας είναι εκείνο που μας οδηγεί να στοιχηματίσουμε στο Χ2.

Γιατί;

[quote type=”center”]Επειδή θα έχουμε μικρότερη διακύμανση κεφαλαίου.[/quote]

Με δύο απλά παραδείγματα είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό:

  1. Ρίψη νομίσματος: Στο κορώνα γράμματα έχουμε 50% να κερδίσουμε. Εφόσον μας προσφέρουν απόδοση 2,20 θα είμαστε τρελοί αν δε δεχτούμε να στοιχηματίσουμε. Οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή μας, σε βάθος χρόνου θα βγούμε κερδισμένοι.
  2. Ζάρια: Ρίχνουμε ένα κανονικό ζάρι και μας προσφέρουν απόδοση 6,60 αν μπορούμε να προβλέψουμε σωστά την πλευρά του ζαριού. Με 16,6% είναι και πάλι προφανές ότι ΠΡΕΠΕΙ να ποντάρουμε. Ξανά, οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή μας, θα βγούμε κερδισμένοι.

Ποιο από τα δύο στοιχήματα θα επιλέγατε; Αφού το expected value (γινόμενο πιθανότητας επί την απόδοση) προκύπτει σχεδόν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις (10%), η μόνη διαφορά είναι η πιθανότητα. Η συχνότητα δηλαδή που θα κερδίζουμε το στοίχημα.

[quote type=”center”]Στο νόμισμα θα κερδίζουμε μία στις δύο και στο ζάρι, μία στις έξι.[/quote]

Αν ακόμα και τώρα αμφιβάλλετε ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή, ας δούμε την πιθανή διακύμανση κεφαλαίου στην περίπτωση του νομίσματος:

…και στην περίπτωση του ζαριού:

 

Συγκρίνετε τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές των παραπάνω γραφημάτων, για να διαπιστώσετε τη διαφορά στη διακύμανση του κεφαλαίου. Επίσης προσέξτε πως μετά από 500 στοιχήματα, ένας στους 10 παίκτες θα έχανε χρήματα στο στοίχημα με το ζάρι!

Για τον ίδιο λόγο, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να ποντάραμε στη διπλή ευκαιρία του κάθε αγώνα ως μονό αποδεκτό στοίχημα. Δυστυχώς το κουπόνι του Πάμε Στοίχημα δε μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι εφόσον υπάρχει value, δε θα βγούμε κερδισμένοι παίζοντας μια διάδα ή και τριάδα τις διπλές αυτές ευκαιρίες! Απλά θα έχουμε… 8πλασιάσει τη διακύμανση του κεφαλαίου (θεωρώντας περίπου 2,00 την απόδοση της κάθε επιλογής).

Η χειρότερη επιλογή από την άλλη είναι να κυνηγήσουμε μια τριάδα, προσδοκώντας τη νίκη και των τριών φιλοξενούμενων ομάδων. Αναμφίβολα απόδοση μεγαλύτερη του 150,0 είναι ζηλευτή, αλλά πόσο συχνά θα την πετυχαίνετε; Ακόμα και μία φορά στα 140 στοιχήματα είναι αρκετή να σας αποφέρει κέρδος. Μέχρι όμως να σταθούμε τόσο τυχεροί (κι εκεί μονάχα υπεισέρχεται ο παράγοντας της τύχης), θα έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να αντέξουμε το (πολύ πιθανό) αρνητικό σερί;

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

2 Comments

  1. κυριε Τζιμακο, θα ηθελα να σας προτεινω-ρωτησω σχετικα με τις προβλεψεις-αναλυσεις του σημερινου σας αρθρου τα εξης:
    αν επιλεξουμε την επιλογη ημιχρονο-τελικο που ειναι αποδεκτη σαν μονο στοιχημα και αποκλεισουμε τις περιπτωσεις να κερδιζει η γηπεδουχος στο ημιχρονο οποτε ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει στο β’ ημιχρονο καθως και την περιπτωση να ειναι ισοπαλο το ημιχρονο και να κερδισει η γηπεδουχος, ειναι επιλογη που μπορει να σταθει σαν μονο αποδεκτο στοιχημα; ειναι παρομοιο με το συστημα του φιλου της στηλης που περιοριζε τις στηλες σε συστημα που ειχες δημοσιευσει παλαιοτερα;
    Ευχαριστω για τον πολυτιμο χρονο σου.

    • Καλώς τον bigman! Στην ουσία τα τρία σημεία του τελικού αποτελέσματος ανάγονται στις 9 επιλογές του Η/Τ (ημίχρονο/τελικό). Οπότε αποκλείοντας κάποιες από αυτές (όπως τις ανατροπές), απλά αφαιρούμε ένα χ% από το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή εκεί που το διπλό είχε 50% για παράδειγμα για να επαληθευτεί, αφαιρόντας την ανατροπή (1/2), τώρα αρκεί να κερδίσει κατά 45% π.χ. (τυχαίο ποσοστό), εξαιτίας του μικρού ποσοστού επαλήθευσης της ανατροπής.

      Το value ωστόσο – λογικά, δεν το έχω ψάξει – μάλλον διασκορπίζεται και στις 3 επιλογές του Η/Τ. Θα μου έκανε εντύπωση ας πούμε αν ήταν λάθος μόνο η επιλογή Χ/2 στις αποδόσεις του Η/Τ, εφόσον υπάρχει value στην απόδοση του διπλού ως τελικού σημείου. Οπότε αποκλείοντας κάποια ενδεχόμενα του Η/Τ μάλλον παίρνουμε λιγότερο value, αλλά εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα του μονού αποδεκτού στοιχήματος, ενδεχομένως είναι μια συμφέρουσα επιλογή. Αρκεί να μην παρασυρθούμε και τη συνδυάσουμε και με άλλα στοιχήματα, οπότε και να καταρρίψουμε οικειοθελώς τη δυνατότητα αυτή!. :)

      Είναι περίπου πράγματι σαν εκείνο το σύστημα που αναλύσαμε εδώ: http://www.stoiximaonline.com/2013/08/systimata-triades-tetrades-pame-stoixima/

      Και πάλι μιλάμε για ξεχωριστά στοιχήματα, οπότε θα πρέπει να εντοπίσουμε το value στο καθένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα το 2,20 του διπλού ίσως να έχει value και να έπρεπε να είναι 2,00. Ωραία.

      Αν τώρα έχουμε αποδόσεις για τα τρία ενδεχόμενα του Η/Τ (1/2,Χ/2 και 2/2), θα πρέπει να δούμε ποια από αυτές έχουν value. Προφανώς εάν το διπλό έχει value, θα έχουν κάποιες εξ αυτών. Ξέρουμε όμως πόση και ποια είναι αυτή η αξία σε κάθε μία από τις αποδόσεις του Η/Τ; Κι αν τελικά όλο το value είναι στην ανατροπή (αν κι ακούγεται παράλογο); Παίζοντας το Χ/2 και 2/2 δε θα βγούμε τότε ποτέ κερδισμένοι, όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται. Μπορούμε να το αποκλείσουμε το γεγονός αυτό;

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version