Εάν η απόδοση ενός στοιχήματος είναι τόσο μεγάλη, που προσφέρεται για value bet, αναπόφευκτα θα σημειώσει πτώση. Άρα κάθε απόδοση που πέφτει, είναι ένδειξη value bet;
Για να κερδίσεις στο στοίχημα, πρέπει να βρίσκεις στοιχήματα με αξία, τα λεγόμενα value bets. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσεις στο στοίχημα, αλλά είναι ένας από τους βασικούς που θα αυξήσουν το κεφάλαιό σου. Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτει το εξής ερώτημα:
Πώς καταλαβαίνω ότι επέλεξα ένα value bet;
Ο πιο εύκολος τρόπος; Να καταγράψεις τα αποτελέσματά σου και μετά από ένα ικανοποιητικό δείγμα (200, 500 ή 1.000 στοιχήματα) να δεις την τσέπη σου. Εάν είναι γεμάτη με ευρώ, στοιχηματίζεις σωστά. Αν κοντεύει να αδειάσει, είναι προφανές ότι κάτι δεν κάνεις σωστά. Τι κάτι δηλαδή… Συγκεκριμένα στοιχηματίζεις σε αποδόσεις που μακροχρόνια είναι μη συμφέρουσες. Μην ψάχνεις για δικαιολογίες γιατί χάνεις στο στοίχημα!
Θυμήσου το παράδειγμα με το νόμισμα και το κορώνα/γράμματα στο άρθρο για το value betting. Στην πραγματικότητα στοιχηματίζεις στη ρίψη ενός νομίσματος με απόδοση 1,90 ή και 1,85. Όσο καλά και να έχεις μελετήσει το νόμισμα, όσο «κολλητός» σου και να είναι αυτός που πετάει το νόμισμα στον αέρα, όσο και να καταστρώνεις συστήματα με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα (προϊστορία) ή το είδος του εδάφους στο οποίο προσγειώνεται το νόμισμα… Γενικά όσο χρόνο κι αν σπαταλήσεις στη μελέτη της ρίψης του νομίσματος, είναι αδύνατο να κερδίσεις όσο η απόδοση που σου προσφέρεται για να στοιχηματίσεις είναι κάτω του 2,00. Τόσο απλά!
Προς Θεού, μη χαρείς αν στην αρχή κερδίσεις χρήματα! Πρόκειται για τυχαία θετική διακύμανση. Είναι η παγίδα που λένε για τα καζίνο, στα οποία καλύτερα να χάσεις από την αρχή, παρά να κερδίσεις και να γλυκαθείς, νομίζοντας ότι θα βγεις κερδισμένος σε βάθος χρόνου! Άκουσέ με, κάτι ξέρω. Πήγαινε να κάνεις μια δοκιμή στην εξομοίωση της διακύμανσης του κεφαλαίου με βάση το στοίχημα στο κορώνα/γράμματα. Θα δεις ότι υπάρχει 1 στις 50 πιθανότητα να είσαι κερδισμένος κατά 47 μονάδες μετά από 385 ρίψεις! Έτσι, τυχαία! Όπως φυσικά και μία στις 50 να χάσεις το μισό σου κεφάλαιο!
Είμαι ανυπόμονος. Θέλω να ξέρω αν στοιχημάτισα σε απόδοση με value σήμερα!
Για σένα γράφτηκε το άρθρο αυτό! Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει λένε, αλλά από την άλλη το γοργόν και χάρη έχει. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ποιος καταγράφει τώρα αποτελέσματα; Χρονοβόρα και κοπιαστική δουλειά. Στο στοίχημα κάνεις το χόμπι σου, δεν έχεις όρεξη να κρατάς βιβλία όπως σε μια επιχείρηση. Σίγουρα, το στοίχημα είναι μια επιχείρηση για λίγους. Εσύ θέλεις να κάνεις το κέφι σου κι απλά να γίνεις καλύτερος στο στοίχημα. Δεκτόν.
Άκου τώρα μια θεωρία που λέει πως οι αποδόσεις μεταβάλλονται ανάλογα με το value που προσφέρουν.
Αν διάβασες το άρθρο για το value bet, έχεις καταλάβει αυτό που θέλω να πω. Αν όχι, διάβασέ το. Μην ξεχάσεις να διαβάσεις κι ό,τι έγραψα για τις πραγματικές πιθανότητες.
Ωραία, τώρα που ξέρεις τι σημαίνει πτώση αποδόσεων και market efficiency, δώσε βάση στο παρακάτω:
[quote type=”center”]Εάν μπορείς να προβλέψεις την κατεύθυνση που θα κινηθεί η απόδοση ενός στοιχήματος, στην ουσία θεωρητικά μπορείς να εντοπίσεις τα στοιχήματα με value![/quote]
Προβλέπεις πως η απόδοση ενός συγκεκριμένου στοιχήματος θα μεταβληθεί προς τα κάτω. Δεν νιώθεις την ανάγκη να αναλύσεις στατιστικά, προϊστορία, φόρμα των ομάδων και ειδήσεις. Απλά έχεις την αίσθηση πως η απόδοση είναι τεράστια!
Ας πούμε πως στον αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, ο άσος προσφέρεται στο 10,0! Ακόμα και ΠΑΟΚ να είσαι, δεν μπορεί να μη σε πονηρεύει αυτή η απόδοση. Είναι αφύσικα μεγάλη, έτσι; Ελκυστικότατη. Υποσυνείδητα εκείνη τη στιγμή θεωρείς πως ο Ολυμπιακός έχει πάνω από 10% πιθανότητα να κερδίσει. Άσχετα που δεν το σκέφτεσαι κατά αυτόν τον τρόπο. Για να θεωρείς το 10,0 μεγάλη απόδοση, σημαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα.
Η απόδοση αυτή δεν περνάει απαρατήρητη κι από άλλους παίκτες, οι οποίοι σπεύδουν να στοιχηματίσουν υπέρ του Ολυμπιακού. Ακόμα και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Άλλο το συναίσθημα και η αγάπη για την ομάδα σου, κι άλλο να κερδίσεις λεφτά στο στοίχημα. Σκέψου το εξής: Θα στοιχημάτιζες στο 1,25 του ΠΑΟΚ σε αυτήν την αναμέτρηση; Το θεωρείς έξυπνη κίνηση; Θα ήσουν ευχαριστημένος με το στοίχημά σου;
Για αυτόν ακριβώς το λόγο (αλλά και για πολλούς ακόμη), ο όγκος των στοιχημάτων που προβλέπουν νίκη του Ολυμπιακού θα ήταν δυσανάλογη ως προς τον όγκο που θα συγκέντρωνε το στοίχημα του ΠΑΟΚ. Οι εταιρίες θα αναγκάζονταν να ρίξουν την απόδοση του Ολυμπιακού και να ανεβάσουν του ΠΑΟΚ. Στην αρχή θα πήγαινε στο 9,00 και στο 1,35 αντίστοιχα. Μετά από λίγη ώρα θα ήταν στο 7,00 και στο 1,45. Λίγα λεπτά αργότερα η απόδοση του Ολυμπιακού θα ήταν στο 5,00 και του ΠΑΟΚ στο 1,60. Κάποτε όμως οι αποδόσεις θα ισορροπούσαν. Και πλέον δε θα υπήρχε καμία μεταβολή μέχρι την έναρξη του αγώνα.
Υποθέτοντας πως οι αποδόσεις ισορρόπησαν στο 2,50 για τον Ολυμπιακό και στο 2,80 για τον ΠΑΟΚ, θα ήθελες να είχες στοιχηματίσει στο 10,0 του Ολυμπιακού, ή στο 1,25 του ΠΑΟΚ;
Μην πυροβολείτε αν διαφωνείτε με τις αποδόσεις, είναι τυχαίες. Δεν είμαι οπαδός καμίας ομάδας, με ενδιαφέρει μόνο να βελτιώνομαι σαν παίκτης κι επενδυτής.
Τώρα πλέον ελπίζω να γίνεται πλήρως κατανοητό γιατί η πτώση μιας απόδοσης είναι πιθανόν να φανερώνει την ύπαρξη ενός value bet. Ένα στοίχημα με αξία όπως λέμε, που όμως υπήρξε με βάση τις αρχικές αποδόσεις. Πλέον δεν υπάρχει νόημα να στοιχηματίσει κανείς στο 2,50 ή στο 2,80, εκτός κι αν πιστεύεις ότι η αγορά έχει κάνει λάθος, ακόμα και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Για αυτό άλλωστε αναρωτηθήκαμε: Υπάρχει value μετά από πτώση της απόδοσης;
Για να κερδίσεις στο στοίχημα, κάποιος πρέπει να χάσει. Άρα κάποιος πρέπει να κάνει περισσότερα λάθη από εσένα. Συμπέρασμα; Αν στοιχηματίσεις στο 2,50 του Ολυμπιακού, πιστεύεις πως η παγκόσμια αγορά του στοιχήματος εξακολουθεί να κάνει λάθος! Αν επιλέξεις το 2,80 του ΠΑΟΚ είναι σαν να λες πως ενώ η αγορά έκανε αρχικά λάθος όσον αφορά το στοίχημα του Ολυμπιακού, τώρα πανικοβλήθηκε και κάνει λάθος στο στοίχημα του ΠΑΟΚ (του οποίου ανέβασε υπερβολικά την απόδοση).
Όλα αυτά σε έναν ιδανικό κόσμο. Γιατί ο κόσμος του στοιχήματος είναι έτη φωτός μακριά από έναν τέτοιο, καθώς υπάρχει η γκανιότα των εταιριών. Έτσι το 2,50 του Ολυμπιακού και το 2,80 του ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είναι 2,70 και 3,00 εάν δεν υπήρχαν γκανιότες, προμήθειες κι άλλες αηδίες. Οπότε ακόμα κι αν το 2,70 έπρεπε να είναι 2,55 και το 3,00 να είναι 2,85 (άρα ύπαρξη value), στοιχηματίζοντας στο 2,50 ή στο 2,80 στις εταιρίες στοιχήματος, θα βγεις χαμένος στο στοίχημα. Γκέγκε;
Κλείνοντας τι κρατάμε από το παραπάνω σεντόνι; Ότι υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η απόδοση ενός στοιχήματος λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του αγώνα, φανερώνει την πραγματική πιθανότητα. Κατ’ επέκταση, εάν στοιχημάτισες σε απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν, επέλεξες ένα value bet. Οπότε, μήπως θα ήταν καλύτερα να μάθεις να προβλέπεις πότε θα πέσει η απόδοση ενός στοιχήματος, αντί να προσπαθείς να υπολογίσεις το τρίτο δεκαδικό της εκτιμώμενης πιθανότητας του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ; Που εδώ που τα λέμε, σιγά μην το καταφέρεις. Εδώ πανεπιστήμια και εταιρίες στοιχημάτων δεν το έχουν πετύχει για αιώνες!
2 Comments
Ξερεις ποτε εκανες value bet; Οταν η αποδοση του στοιχηματος επεσε! Συμφωνώ με τον τίτλο σας. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να επεκταθώ. Εσείς μιλάτε για την πτώση της απόδοσης του σημείου που παίξαμε ΠΡΙΝ τον αγώνα. Και το ερώτημα είναι αν η πτώση της απόδοσης του σημείου που παίξαμε KATA TH ΔΙΑΡΚΕΙΑ του αγώνα (στο live δηλαδή) ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του αγωνα, αποτελεί ένδειξη value bet.
Τι εννοώ. Παράδειγμα: εχω πονταρει έναν άσο στο 2,20. Η ομάδα μου κάποια στιγμή σημειώνει γκολ οπότε η απόδοση του άσου πέφτει (ανάλογα βεβαια και με το πότε σημειώθηκε το τερμα) ας πουμε στο 1,40. Δεν το συζητάμε ότι τωρα εχω περισσότερες πιθανότητες να κερδίσω το στοιχημα από ό,τι όταν το τοποθετούσα. Ο ορισμός του value bet. Ποιος διαφωνεί; Το ίδιο και αν έχω πονταρει (όπως χθες) μια ισοπαλία στο 3,20. Στο 85΄ το σκορ είναι 0-0 και ζήτημα είναι αν πληρώνει 1,20 πλέον το Χ. Value bet, γιατί η πιθανότητα να λήξει ο αγώνας ισόπαλος τωρα είναι πολύ μεγαλύτερη απ όταν αρχικά τοποθετείτο το στοιχημα. (Ασχετα αν τελικά το στοιχημα χάθηκε και δεν μπορω να πω ότι τελικά χάρηκα που έστω είχα κάνει value bet).
Από την άλλη όταν έχεις ποντάρει μια ομάδα η οποία τελικά χάσει 4-0 σου δημιουργείται η εντύπωση λόγω της εξέλιξης του ματς ότι αυτο το στοίχημα αποκλείεται να ήταν value. Ουτε που “ακουμπήσαμε” την αληθεια.
Ο αντιλογος είναι ότι αν έχεις εκτιμήσει π.χ. 50% την πιθανότητα να κερδίσει το στοιχημα σου, στο άλλο 50% υπάρχει και η ισοπαλια και η ήττα με 1-0 αλλα και η ήττα με 4-0.
Που είναι τελικα η αλήθεια, αν υπαρχει κατι τετοιο;
Η εξέλιξη του αγώνα μας βοηθά να εκτιμήσουμε αν έχουμε κάνει value bet?
Ακριβώς, μιλάμε για πριν τον αγώνα. Εφόσον μιλάμε για live στοίχημα όμως, οι πιθανότητες μεταβάλλονται ανά… δευτερόλεπτο.
Στο παράδειγμα που αναφέρεις με την επίτευξη του τέρματος και πτώση απόδοσης στο 1.40, η εξέλιξη επ ουδενί δεν ερμηνεύεται ως value bet του αρχικού στοιχήματος! Εφόσον πιστεύεις ότι είχε 50% ο άσος αρχικά, ακόμα κι αν γινόταν 0-1 και η απόδοση εκτοξευόταν στο 4,50, το στοίχημά σου παρέμενε ένα value bet!
Το τι συμβαίνει στο live είναι ένα νέο, ξεχωριστό στοίχημα.
Επίσης, ακόμα κι αν χάσει 4-0 η ομάδα μας δεν ερμηνεύεται ότι παίξαμε λάθος! Αν βγει 5 φορές στη σειρά κορώνα στη ρίψη του νομίσματος κι εμείς ποντάραμε στο 2,50 των γραμμάτων, παίξαμε λάθος; Όχι φυσικά.
Συμπέρασμα: η εξέλιξη του αγώνα είναι πιστεύω αδύνατον να συσχετιστεί με το αν κάναμε value bet πριν την έναρξη. Ακόμα και στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης οι πιθανότητες μπορεί να αλλάξουν και κάθε λεπτό του αγώνα είναι ένα νέο, ξεχωριστό κι ανεξάρτητο γεγονός στο οποίο καλούμαστε να στοιχηματίσουμε.