Εάν είσαστε καλός στα προγνωστικά καιρού, μπορείτε να το αποδείξετε παίζοντας στοίχημα στο ενδεχόμενο χιονόπτωσης σε μεγάλες πόλεις την ημέρα των Χριστουγέννων! Η Αθήνα είναι μία από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά – ευτυχώς – οι Άγγλοι μάλλον είναι περισσότερο εθισμένοι στον τζόγο από τους Έλληνες κι έτσι δε θα βρείτε το παραπάνω στοίχημα παρά μόνο για Αγγλικές πόλεις και το Δουβλίνο. Το συγκεκριμένο στοίχημα… καιρού είναι ένα από τα δημοφιλή στοιχήματα στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων από τότε που με θυμάμαι να κάνω trading τις Αγγλικές ιπποδρομίες, ίσως επειδή η κακοκαιρία οδηγεί σε αναβολές πολλά από τα αθλητικά γεγονότα στη Μεγάλη Βρετανία κι έτσι θα σκέφτηκαν γιατί να μη στοιχηματίσουν σε αυτήν την κακοκαιρία! Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις αποδόσεις του στοιχήματος είναι πιθανότερο να μη χιονίζει ανήμερα των Χριστουγέννων μέσα στο Λονδίνο, όμως ίσως αυτό αλλάξει μέχρι τις μέρες των γιορτών. Άλλωστε η πρόγνωση του καιρού σε βάθος χρόνου 10 ημερών ακόμα δεν περιλαμβάνει τα Χριστούγεννα!
Πώς στοιχηματίζουμε σε ένα τέτοιο γεγονός; Καταρχήν πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους και κανόνες του εν λόγω στοιχήματος. Το White Christmas 2010 του Λονδίνου λοιπόν αφορά το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί έστω και μια νιφάδα χιονιού να πέφτει στο μετεωρολογικό σταθμό του Buckingham Palace. Εάν έχει χιονίσει μέχρι εκείνη τη μέρα και είναι ήδη χιονισμένο το Λονδίνο δεν σημαίνει ότι κερδίζει το «Ναι» στο στοίχημα αυτό. Αρκεί όμως μία και μόνο σταγόνα νερού να μετατραπεί σε νιφάδα. Για άλλη μια φορά όμως μιλάμε για ένα μακροχρόνιο στοίχημα κι έτσι το trading έχει την τιμητική του.
Καταρχήν η… θεμελιώδη ανάλυση αυτού του στοιχήματος περιλαμβάνει την τοπική πρόγνωση του καιρού. Όπως στα αθλήματα πληροφορούμαστε μέσω ειδήσεων για τραυματισμούς κι απουσίες παικτών, έτσι κι εδώ είναι απαραίτητη η πληροφόρηση γύρω από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Όσο πλησιάζουμε στη μέρα των Χριστουγέννων, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα επαλήθευσης των προβλέψεων και κατ’ επέκταση τόσο πιο αξιόπιστη η οποιαδήποτε μεταβολή της απόδοσης. Από την άλλη η προϊστορία παίζει κι εδώ σημαντικό ρόλο όπως στα στοιχήματα του ποδοσφαίρου, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση συζητάμε για τη στατιστική εμφάνιση χιονιού τα περασμένα χρόνια. Προφανώς η φερεγγυότητα τέτοιων στατιστικών είναι πολύ σημαντικότερη δεδομένου ότι βασίζονται σε επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης και παρατήρησης.
Από εκεί και πέρα τα γραφήματα των αποδόσεων αποτελούν για άλλη μια φορά την πραγματική εικόνα της αγοράς αυτού του στοιχήματος. Παρατηρείται λοιπόν όσον αφορά το στοίχημα του Λονδίνου, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ανοδική τάση του ενδεχομένου να μην χιονίσει τα Χριστούγεννα στην Αγγλική πρωτεύουσα. Με πάνω από 10 μέρες μέχρι εκείνη τη μέρα είναι λογικό να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα την επόμενη βδομάδα, όμως προς το παρόν είναι φανερή η τάση του κόσμου να αμφισβητήσει την κακοκαιρία τουλάχιστον με τη μορφή χιονιού. Όσες περισσότερες προβλέψεις του καιρού θα δημοσιοποιούνται, τόσο θα μεταβάλλεται η απόδοση του στοιχήματος και δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ντέρμπι αναλόγως τη προβλεπόμενη θερμοκρασία, υγρασία και πιθανότητα βροχής εκείνης της μέρας.
Τώρα όσον αφορά την πιθανότητα να δούμε χιόνια στην Αθήνα ή άλλες πόλεις της Ελλάδας, η Betfair δε θα έχει αντίρρηση να προσθέσει αντίστοιχες αγορές στο στοίχημά της με τους ανάλογους κανόνες, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους πελάτες της. Έτσι ίσως η πρώτη εικόνα του κειμένου να πάρει σάρκα και οστά. Τι αποδόσεις όμως θα είχε ένα τέτοιο στοίχημα στην περίπτωση της Ελλάδας;
Από την άλλη τα κανόνια μήπως είναι overkill; Αρκεί να πιάσουμε μια νιφάδα, να τη μεταφέρουμε με καταψύκτη έξω από το μετεωρολογικό σταθμό και να την αφήσουμε να πέσει, καταγράφοντας το ντοκουμέντο σε βίντεο για αποδεικτικό στοιχείο και voila!
2 Comments
Jimmako, ετοίμασε τα κανόνια χιονιού. Πάω για back στο 13……
Σσσστ, θα μας ακούσουν…!
Από την άλλη τα κανόνια μήπως είναι overkill; Αρκεί να πιάσουμε μια νιφάδα, να τη μεταφέρουμε με καταψύκτη έξω από το μετεωρολογικό σταθμό και να την αφήσουμε να πέσει, καταγράφοντας το ντοκουμέντο σε βίντεο για αποδεικτικό στοιχείο και voila!
Ή μπορούμε να πάμε να τρίψουμε πάγο…