Σταθερή και εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Θα τολμήσω κάποιες προβλέψεις μετοχών, βασιζόμενος αποκλειστικά στην τεχνική ανάλυση, στην ανάλυση των γραφημάτων με άλλα λόγια.
Τα γραφήματα προέρχονται από το Capital (μία από τις ιστοσελίδες με ελεύθερη πρόσβαση σε γραφήματα μετοχών), ενώ με ενδιαφέρει η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μετοχών. Έτσι θα αναφερθώ σε γραφήματα τουλάχιστον έτους. Η μόνη επιπλέον γραμμή που σχεδιάζεται είναι του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.
Οι μετοχές που θα με απασχολήσουν είναι οι μετοχές με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου. Η κεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα από τα τρία κριτήρια επιλογής των μετοχών που κάνω trading. Στο κείμενο που σας παραπέμπω, οι μετοχές με τόσο μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήταν μόλις 7 πέρσι τέτοιο καιρό.
Σήμερα είναι 14! Τα warrants της Alpha (ΤΠΔ) προφανώς δεν τα υπολογίζω.
Τραπεζικές Μετοχές
Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank είναι οι τρεις πρώτες εταιρίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Λίγο πιο κάτω συναντώ την Eurobank. Εκτός από την Alpha, τα γραφήματα των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Και θα τα αγνοήσω εντελώς, όπως θα αγνοούσα γενικά τις τραπεζικές μετοχές.
Στην περίπτωση της Alpha τώρα και στο γράφημα των 4 ετών, παρατηρώ μια μεταβολή της τιμής της μετοχής μεταξύ 0,20 και 0,80 τα τελευταία δύο χρόνια. Έχοντας ακολουθήσει πτωτική πορεία από τα 8 ευρώ του 2007, θα έλεγα ότι η πτωτική αυτή τάση έχει πλέον τερματίσει.
Η μετοχή συσσωρεύει ενέργεια. Το θέμα είναι προς τα πού θα τη διοχετεύσει κι αυτό θα μας το φανερώσει η διάσπαση ενός εκ των παραπάνω επιπέδων.
Αν διέθετα μετοχές της Alpha Bank, αγορασμένες κάτω από το 0,50 ευρώ, θα πωλούσα τις μισές, εξασφαλίζοντας κέρδη από τη θέση μου και θα μετακινούσα το stop loss μου στο σημείο αγοράς. Έτσι δε θα κινδύνευα να χάσω χρήματα πλέον, ενώ θα είχα άλλα τόσα τεμάχια σε περίπτωση που η μετοχή ξεπεράσει τα 0,80 ευρώ.
ΟΤΕ
Προσπερνώντας τη μετοχή της Coca-Cola HBC, εξαιτίας των λίγων δεδομένων που υπάρχουν μετά την αλλαγές στην εταιρία, βλέπω το γράφημα του ΟΤΕ. Μετοχή που αποτελεί σημαδούρα θα έλεγα για το Χρηματιστήριο Αθηνών!
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,89 ευρώ την Παρασκευή, ακριβώς στο επίπεδο αντίστασης που έχω σχεδιάσει στο παραπάνω γράφημα. Για τη σχεδίασή του βασίστηκα στις κορυφές μεταξύ 2008-09, σε εκείνη του 2004 αλλά και στον πυθμένα του 2008!
Όσες περισσότερες κορυφές ή πυθμένες (tops/bottoms) επαληθεύουν ένα επίπεδο, τόσο σημαντικότερο είναι αυτό. Έτσι θα έλεγα ότι η μετοχή του ΟΤΕ θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το εμπόδιο των 13 ευρώ. Προβλέπω μια διόρθωση στα 8 ευρώ, όπου ήταν η προηγούμενη αντίσταση, ώστε να επαληθευτεί η στήριξη πλέον, πριν αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο οι «ταύροι» (αγοραστές) της αγοράς.
Ενδεχομένως η μετοχή να βρει στήριξη και στο κινητό μέσο όρο, λίγο ψηλότερα από τα 8 ευρώ. Αναμφισβήτητα η τάση της μετοχής του ΟΤΕ είναι ανοδική, ξεκινώντας από το 2012. Δεν αποκλείεται να σημειώσει παύση και να συσσωρευτεί τους επόμενους μήνες μεταξύ 8 και 13 ευρώ.
Όσο κινείται πάνω από το κινητό μέσο όρο και τον επαληθεύει αναπηδώντας σε αυτόν, θα ποντάρω στην άνοδο. Αν τέλος διέθετα μετοχές ΟΤΕ αυτή τη στιγμή, θα έκλεινα το 50 με 70% της θέσης μου από βδομάδα, κατοχυρώνοντας τα πρώτα μου κέρδη.
ΟΠΑΠ
Η εταιρία που συζητάμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο blog αυτό, μιας και τα περισσότερα άρθρα αφορούν το στοίχημα! Τελευταία φορά που έγραψα για αυτήν, ήταν το Δεκέμβριο, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στα 10 ευρώ. Τότε είχα μιλήσει για τιμή στόχο τα… 32 ευρώ!
Ωστόσο σαν πρώτο στόχο είχα θέσει τα 18 ευρώ. Σήμερα θα χαμήλωνα το στόχο αυτό στα 16 ευρώ και θα κατοχύρωνα τα πρώτα κέρδη στο επίπεδο εκείνο εφόσον το φτάσει.
Διαφορετικά, ένα χαμηλότερο υψηλό θα χτυπούσε καμπανάκι. Απομένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει η άνοδος. Διότι αν ακολουθήσει το παράδειγμα της πτώσης 2006-12, το 2018 η μετοχή του ΟΠΑΠ θα βρίσκεται στα 32 ευρώ!
ΔΕΗ
Προβλέπω ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα συνεχίζει να ανεβαίνει. Πού θα περιμένω να συναντήσει εμπόδιο και να κατοχυρώσω κέρδη; Μάλλον στα 17 ευρώ περίπου. Και στην περίπτωση της ΔΕΗ ισχύει ότι και για τον ΟΤΕ σχετικά με τον κινητό μέσο όρο.
ΕΛΠΕ
Το γράφημα της μετοχής ΕΛΠΕ έχει ενδιαφέρον καθώς μοιάζει σαν ακανόνιστη κίνηση της τιμής της. Θα χρειαστεί να περιγράψω τις περιόδους που ακολούθησε η μετοχή, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Μέχρι το 2006 βλέπουμε άνοδο. Ακολουθεί συσσώρευση μέχρι το 2008 κι ακολουθεί πτώση μέχρι τις αρχές του 2009. Κατά τη διάρκεια του 2009 κάποιος μπορεί να μιλήσει για διόρθωση, άλλος για άνοδο. Εφόσον όμως μέχρι το 2012 δεν έχουμε νέο χαμηλό, θα έλεγα πως έχουμε συσσώρευση.
Θυμίζω ότι οι φάσεις της αγοράς, οποιοδήποτε κι αν είναι το προϊόν που κάνουμε trading (μετοχή, forex, αγαθά, κλπ), είναι τρεις: άνοδος, κάθοδος και συσσώρευση. Η τιμή βρίσκεται απαραίτητα σε κάποια από αυτές τις τρεις φάσεις και με βάση αυτό το σκεπτικό πρέπει να ενεργούμε στα χρηματιστήρια του κόσμου.
Ερχόμαστε στο 2012 όπου έχουμε πτώση. Ή όχι; Πρόσκαιρη πτώση, ή όπως λέγεται στην τεχνική ανάλυση, breakdown fail. Με άλλα λόγια υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια των πωλητών να επανεκκινήσουν την πτωτική τάση. Αποτυχημένη αφού η μετοχή γρήγορα ανέκαμψε («γρήγορα» σε σχέση με το 10ετές γράφημα που βλέπουμε). Πολύ πιθανό αυτή η εξέλιξη να παγίδευσε επενδυτές, που είτε πούλησαν τις μετοχές τους απογοητευμένοι, είτε άνοιξαν μια νέα short sale θέση (πόνταραν στην πτώση δηλαδή).
Μπορούμε να φανταστούμε την ψυχολογία τους όταν τους επόμενους 12 μήνες η μετοχή κατέγραψε 100% άνοδο! Και το χρηματιστήριο είναι ένα παιχνίδι ψυχολογίας, όπου ο πιο ψύχραιμος επενδυτής συνήθως είναι κι ο νικητής.
Έτσι η μετοχή επανήλθε στην περιοχή συσσώρευσης (5 και 9 ευρώ). Στα τέλη του 2013 προς στιγμήν προσπάθησε να φτάσει τα 10 ευρώ, ανεπιτυχώς όμως. Breakout fail σε αυτήν την περίπτωση; Πιθανόν.
Πάντως με τη μετοχή να βρίσκεται στα 7,40 ευρώ, μια πρόβλεψη είναι δύσκολη. Αν στηριχτώ στο επίπεδο στήριξης των 6,50-7,00 ευρώ, θα πόνταρα σε μια άνοδο μέχρι τα 9 ευρώ τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτό για εμένα που γνωρίζω να διαχειρίζομαι το ρίσκο. Διαφορετικά, αν κάποιος που αγοράσει στα 7,40 ευρώ δεν κλείσει στα 6,50 ευρώ, κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα με κακή διαχείριση, αφού η μετοχή είναι το ίδιο πιθανό να ξανακατρακυλήσει στα 5 ευρώ.
ΤΙΤΑΝ
Παρόμοια περίπτωση με τον ΟΤΕ. Κατοχυρώνω κέρδη στα 26 ευρώ και περιμένω διόρθωση στα 18 ευρώ ή στον κινητό μέσο όρο για να «ξαναμπώ». Φυσικά αποφεύγω να αγοράσω κοντά στο επίπεδο αντίστασης.
Δεν αποκλείω συν τοις άλλοις και μια διόρθωση στα 16 ευρώ, οπότε και θα ελέγξω γραφήματα μικρότερων timeframes για να αγοράσω την κατάλληλη στιγμή.
Jumbo
Με σχεδόν 400% άνοδο σε 1,5 χρόνο δε θα κάνω κάποια πρόβλεψη για την μετοχή των Jumbo. Ακόμα και τα 12 ευρώ δεν προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, κάτι που ενισχύει πάντως τις προβλέψεις ότι η άνοδος θα συνεχιστεί άνευ απροόπτου.
Folli-Follie
Κατοχύρωση κερδών στα 25 ευρώ, επόμενη αντίσταση στα 30 ευρώ. Τα στρόγγυλα νούμερα ενδείκνυνται για επίπεδα στηρίξεων κι αντιστάσεων.
Motor Oil
Διάσπαση της αντίστασης των 9 ευρώ τον προηγούμενο μήνα κι εκκίνηση ανοδικής τάσης. Επόμενος στόχος είναι τα 12 ευρώ, αλλά θα περίμενα μια διόρθωση (στα 9 ευρώ;) για να εκμεταλλευτώ την πρόβλεψη αυτή.
Με τη μετοχή της Βιοχάλκο δε θα ασχοληθώ για τον ίδιο λόγο που ανέφερα στην περίπτωση της Coca Cola.
ΕΥΔΑΠ
Θυμάστε όταν είχαν προβλέψει ότι η ΕΥΔΑΠ θα ανέβαινε στα 9 ευρώ; Πλέον απέχουμε λίγα… λεπτά του ευρώ από την τιμή στόχο. Προηγήθηκε βέβαια η κατοχύρωση κερδών στα 8 ευρώ πριν 6 μήνες.
Πράγματι, αν και η μετοχή δεν έχει την κεφαλαιοποίηση των προηγούμενων εταιριών, η αναφορά γίνεται για να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά και ως μια μικρή απόδειξη ότι η τεχνική ανάλυση δουλεύει πού και πού.
Οι παραπάνω προβλέψεις αποτελούν προβλέψεις και προσωπική γνώμη. Οι προβλέψεις στηρίζονται στις πιθανότητες και με αυτό το σκεπτικό πραγματοποιούνται. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο από αυτό που περιγράφεται είναι επίσης πιθανό, απλώς εκτιμάται μικρότερη η πιθανότητα επιβεβαίωσής του από τα προαναφερθέντα.
Φυσικά δεν αποτελούν προτροπή αγοράς ή πώλησης οποιασδήποτε μετοχής. Τα χρήματα είναι δικά σας και ο μοναδικός υπεύθυνος ζημίας είστε εσείς. Τέλος, κατά τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου, δε διαθέτω καμία Ελληνική μετοχή στο χαρτοφυλάκιό μου, αφού δεν επενδύω στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προτιμώντας τις ξένες αγορές.
3 Comments
Καλησπέρα,
Πολύ ωραία ανάλυση με απλούς και κατανοητούς όρους για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία.
Θα ήθελα και την άποψη σου για τη ΜΙΓ. Η μετοχή τα τελευταία χρόνια έχει “ταλαιπωρηθεί” πολύ στην περιοχή 0,2 – 0,50 περίπου. Πιστεύω ότι αν σπάσει το φράγμα του 0,5 (όπου φαίνεται να είναι σημείο κλειδί για εμένα) η μετοχή θα δει πολύ καλύτερες ημέρες. Αν κάτι με ανησυχεί είναι τα θεμελιώδη της εταιρείας (κυρίως υψηλός δανεισμός και συμμετοχές σε εταιρείες που δεν έχουν δυναμική στην αγορά τους). Πάντως νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα αποδώσει καλά κέρδη.
Να είσαι καλά και να συνεχίσεις την καλή δουλειά.
Κώστας.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Σχετικά με τη ΜΙΓ θα συμφωνήσω μαζί σου. Άλλωστε ακολουθεί το σκεπτικό κάποιων εκ των μετοχών του άρθρου. Περιμένουμε διάσπαση της αντίστασης, βάζουμε stop loss σε ένα ευδιάκριτο πυθμένα (μπλιαχ, “πυθμένας”) και βάζω στόχο το 1 ευρώ για να κλείσω το 50% της θέσης εκεί, μετακινώντας ταυτόχρονα το stop loss μου στο σημείο εισόδου. Εξασφαλίζω ένα risk-free trade και έχω 50% ακόμα της θέσης να εκμεταλλευτώ μια περαιτέρω άνοδο, αν έρθει.
Με δεδομένη την αναπήδηση (bounce) πάνω στο κινητό μέσο όρο στα τέλη του 2013, θα όριζα το stop loss μου λίγο χαμηλότερα από εκεί.
Τώρα βέβαια σε μετοχή που διαπραγματεύεται κάτω από 1 ευρώ και με χαμηλό τζίρο/κεφαλαιοποίηση, δε θα έβαζα μεγάλο μέρος των χρημάτων μου. Just my 2 cents που λένε και στα βόρεια.
Συμφωνω σε πολλα οχι στο θα αγνοούσα γενικά τις τραπεζικές μετοχές.!!!! Γνωμη μου : οι τραπεζες θα αναλαβουν να σηκωσουν τον δεικτη πανω απο τις 1500 μοναδες μεχρι τα τελη Απριλιου παρακαλω