Πιστεύετε ότι ο Μήτρογλου ή ο Νίνης θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ανεβάζοντας την αξία τους στον κόσμο του ποδοσφαίρου; Νομίζετε ότι ο Σπανούλης ή ο Διαμαντίδης θα υπογράψουν μεγαλύτερα συμβόλαια στο μέλλον; Τους επόμενους μήνες ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να αγοράσετε μετοχές αθλητών σαν κι αυτούς, ώστε να… επενδύσετε στα μελλοντικά κέρδη και στις επιτυχίες των αθλητών.
Αυτήν την ιδέα είχε Αμερικάνικη εταιρία, η Fantex Holdings, που σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα χρηματιστήριο μετοχών αθλητών. Οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές κάποιου αθλητή, που θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα έσοδα του αθλητή, από όπου κι αν προέρχονται αυτά (συμβόλαια, διαφημίσεις, έπαθλα, μπόνους/πριμ εμφάνισης, κ.ά.). Η ανακοίνωση της νέας αυτής εταιρίας έγινε χθες, Πέμπτη κι έχει την υποστήριξη τόσο στελεχών της Wall Street όσο και των ίδιων των αθλητών.
Εδώ που τα λέμε, βρίσκεστε σε ένα blog που μιλάει το ίδιο για στοίχημα και για χρηματιστήριο!
Η αρχή έγινε ήδη με τη συμφωνία του παίκτη των Houston Texans, Arian Foster, να διαθέσει το 20% των μελλοντικών του κερδών στην εταιρία, προκειμένου η τελευταία να προσφέρει μετοχές του παίκτη. Ο Foster υπέγραψε το 2012 νέο συμβόλαιο, αποκομίζοντας $43,5 εκατομμύρια για τα επόμενα 5 χρόνια.
Κατά τη… δημόσια εγγραφή των μετοχών του Foster, θα διατεθούν συνολικά 1,06 εκατομμύρια μετοχές προς $10 η μία. Κάτι που σημαίνει ότι η αξία του Foster εκτιμάται στα $10,6 εκατ. σε αξία μετοχών! Από τη συμφωνία αυτή ο Foster θα καρπωθεί τα 10 εκατομμύρια δολάρια, εφόσον η δημόσια εγγραφή (IPO – Initial Public Offering) ολοκληρωθεί.
Ωστόσο εάν η ζήτηση είναι περιορισμένη, η εταιρία θα ακυρώσει τη συμφωνία.
Τελευταία φορά που μιλήσαμε για δημόσιες εγγραφές εταιριών, ήταν όταν η Manchester United διέθεσε μετοχές της μέσω της Wall Street, ενώ μόλις προχθές πήρα μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση σύγκρισης του Ελληνικού με το Αμερικάνικο χρηματιστήριο.
Κι όμως η ιδέα διάθεσης τέτοιων μετοχών δεν είναι πρωτότυπη!
Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Στη δεκαετία του ’90 ένας επενδυτής δημιούργησε την Bowie Bonds, προσφέροντας… ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα 25 άλμπουμ του David Bowie! Το κέρδος των επενδυτών ήταν φυσικά το επιτόκιο των ομολόγων. Στην ουσία οι ομολογιούχοι αναλάμβαναν το ρίσκο της διάθεσης των άλμπουμ αυτών, κερδίζοντας το επιτόκιο σαν αντάλλαγμα. Όπως ακριβώς γίνεται και σε κάθε άλλη αγορά ομολόγων, όπου μετακυλίεται το ρίσκο/χρέος έναντι επιτοκίου.
Υπάρχει επίσης και το Hollywood Stock Exchange όπου οι συμμετέχοντες στοιχηματίζουν με εικονικά χρήματα στις περιουσίες των ταινιών και των πρωταγωνιστών τους!
Τα θετικά της διάθεσης μετοχών αθλητών
- Έχετε κάποιον αγαπημένο αθλητή και χαίρεστε όταν βλέπετε την καριέρα του να εκτοξεύεται; Τώρα η χαρά σας θα μπορεί να μετατραπεί σε… δολάρια!
- Οι ιδρυτές της Fantex δεν είναι τυχαίοι στον κόσμο των επενδύσεων και της τεχνολογίας. Ο Buck French πούλησε την εταιρία του (OnLink) την εποχή του dot-com boom του Αμερικάνικου χρηματιστηρίου έναντι 600 εκατ. δολαρίων! Ο συνιδρυτής, David Beirne, ήταν μέλος επενδυτικής εταιρίας, που ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στο… eBay!
- Η Fantex αποτελείται ακόμα από στελέχη της E*Trade και της Deutsche Bank, ενώ ο πρόεδρός της, John Rodin, ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs!
- Η εταιρία δε θέλει να περιοριστεί στον κόσμο των αθλημάτων, αλλά σκοπός της είναι να προσφέρει μετοχές για celebrities, τραγουδιστές και ηθοποιούς του Hollywood! Φαντάζεστε να είχατε αγοράσει μετοχές του Leonardo di Caprio πριν (ή και μετά) τον Τιτανικό;
- Η εταιρία προτίθεται να πληρώνει ακόμα και μέρισμα στις μετοχές!
Τα αρνητικά ενός χρηματιστηρίου αθλητών
- Οι μέτοχοι δεν επενδύουν άμεσα στον Foster ή σε οποιονδήποτε άλλο αθλητή και δεν έχουν δικαίωμα ή έλεγχο του ονόματός του.
- Το trading των μετοχών αυτών θα γίνεται σε χρηματιστήριο που θα λειτουργεί και θα ελέγχει η ίδια η Fantex. Η οποία είναι και υπεύθυνη για τις δημόσιες εγγραφές, αλλά και για τους αθλητές που προσεγγίζει. Κάποιοι θα παραπονεθούν ότι τα συμφέροντα συγκρούονται.
- Μεγάλη χαρακτηρίζεται η προμήθεια του 1% ανά εντολή, τόσο στους αγοραστές, όσο και στους πωλητές των μετοχών!
- Το ενδιαφέρον των αθλητών που θα ήθελαν να συμμετέχουν, ίσως να μην ήταν τόσο ειλικρινές. Πιθανόν τα χρήματα που θα λάβουν μετά τη δημόσια εγγραφή να είναι ικανά να αποτρέψουν τους αθλητές από περαιτέρω βελτίωσή τους στους αγωνιστικούς χώρους, ή να χρησιμοποιηθεί ως hedging ενός καλά κρυμμένου τραυματισμού.
- Εάν η μετοχή ενός αθλητή πάρει την… κατηφόρα, δεν υπάρχουν «πακέτα διάσωσης», ούτε χρηματοδότες σαν τον Warren Buffett , που θα ρίξουν χρήμα για να σταθεροποιήσουν τη μετοχή. Ένας τραυματισμός που θα στοιχίσει την καριέρα του αθλητή, αυτομάτως θα μηδενίσει πιθανότατα την αξία της μετοχής.
- Οι μέτοχοι δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουν οι μέτοχοι εταιριών. Δεν υπάρχουν συνελεύσεις με τους αθλητές, ούτε τριμηνιαία conference calls!
- Εάν η καριέρα του αθλητή τερματιστεί αμέσως μετά την προσφορά μετοχών, η επένδυσή σας στην ουσία έχει εκμηδενιστεί. Ακόμα κι όταν οι εταιρίες χρεωκοπούν, υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία να ρευστοποιηθούν.
- Οι απολαβές/επιδόσεις των αθλητών στα προηγούμενα έτη δεν έχουν καμία σημασία στην επένδυση. Η επένδυση είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά και μόνο με τις μελλοντικές απολαβές των αθλητών.
Αν όντως αυτό το εγχείρημα προχωρήσει, ξέρω ήδη ποια θα είναι η στρατηγική μου: να shortάρω, να πουλήσω δηλαδή προσδοκώντας πτώση των τιμών. Δυστυχώς το επάγγελμα του αθλητή έχει ημερομηνία λήξης. Ακόμα κι αν μεταπηδήσει σε προπονητική ή διοικητική θέση, δε νομίζω ότι οι μελλοντικές τους απολαβές θα συγκρίνονται με εκείνες που θα έχει εν ενεργεία.
Εσείς τι λέτε; Σε ποιον αθλητή θα… επενδύατε αυτήν την εποχή;
3 Comments
Jimmako φοβέρη απάντηση στην ερώτηση μου!
Εξαιρετικό άρθρο!
Σε ευχαριστώ! Το Σ/Κ είναι ημέρες που αφιερώνω χρόνο στα emails μου, οπότε και θα απαντήσω και στα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσες.
Το σημερινό όμως συνέπεσε απόλυτα με το ερώτημά σου, που ήδη το είχα βρει ενδιαφέρον. Φαντάσου την έκπληξή μου όταν έπεσα προχθές στην παραπάνω είδηση!
Βλέπω όμως ότι δεν στο sign in έχει επιλογές μόνο για ΗΠΑ.
Με την Ευρώπη τι γίνεται?