Ξεκινείστε την τεχνική ανάλυση ενός γραφήματος, βρίσκοντας τη φάση της αγοράς!
Τρεις είναι οι φάσεις μιας αγοράς: η άνοδος, η κάθοδος και η σταθεροποίηση ή συσσώρευση.
Πριν αναλύσουμε οποιοδήποτε γράφημα οτιδήποτε κι αν αναπαριστά αυτό, θα πρέπει εξαρχής να διακρίνουμε την κατάσταση που διαδραματίζεται στο γράφημα. Τι κάνει η τιμή; Ανεβαίνει, πέφτει ή σταθεροποιείται;
Είτε πρόκειται για μια τιμή μετοχής, ενός παραγώγου, της απόδοσης ενός στοιχήματος, την τιμή του καφέ ή την τιμή του Bitcoin, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια! Ακόμα και στα ειδικά στοιχήματα, όπως είναι τα Όσκαρ ή η Eurovision!
Η άνοδος ή κάθοδος εντοπίζονται συνήθως μέσω της γραμμής τάσης
Καθώς έχω ήδη γράψει για τη γραμμή τάσης στα γραφήματα των αποδόσεων στο στοίχημα, ας δούμε ένα χαρακτηριστικό γράφημα από εκείνο το κείμενο.
Στο συγκεκριμένο γράφημα πρόκειται για μια κάθοδο. Η κάθοδος εντοπίζεται αρκεί να ενωθούν οι υψηλότερες κορυφές. Δείτε ένα ακόμα παράδειγμα στο στοίχημα της Formula 1!
Αντίστροφα, για την εξακρίβωση μιας ανοδικής τάσης, αρκεί να ενωθούν τα χαμηλά της τιμής, γνωστά ως «πυθμένες» στα Ελληνικά ή bottoms στα Αγγλικά. Ας δούμε τώρα ένα τέτοιο.
Συσσώρευση ή σταθεροποίησης της αγοράς
Όταν η αγορά δεν ανεβαίνει αλλά ούτε πέφτει, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά σταθεροποιήθηκε. Είναι η στιγμή που οι επενδυτές υποτίθεται «κατοχυρώνουν» τα κέρδη τους, όπως συχνά γράφεται στον Τύπο. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια σχετική ηρεμία, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι μια νέα άνοδος ή κάθοδος.
Με λίγα λόγια, η αγορά συσσωρεύει ενέργεια μέχρι το σημείο που αυτή η ενέργεια θα εξελιχθεί σε μια νέα τάση.
Αυτή η συσσώρευση συνηθίζεται να εντοπίζεται μεταξύ δύο επιπέδων στήριξης κι αντίστασης, όπως στο γράφημα της Coca Cola 3E στις αρχές του έτους.
Εύκολα διακρίνουμε ότι η τιμή της μετοχής για τουλάχιστον 4 μήνες είχε κυμανθεί μεταξύ 16 και 18 ευρώ. Εφόσον η τιμή παραμένει μεταξύ αυτών των ορίων, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον.
Πρώτο μας μέλημα λοιπόν είναι η εξακρίβωση της φάσης της αγοράς. Μέσα στο πρώτο λεπτό που θα αντικρύσουμε ένα γράφημα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε εάν η τιμή ανεβαίνει, πέφτει ή σταθεροποιείται. Η αναγνώριση της τάσης ή της συσσώρευσης θα αποτελέσει τον κύριο άξονα για οποιαδήποτε μελλοντική μας πρόβλεψη, ειδικά μάλιστα όσο εμβαθύνουμε την ανάλυσή μας, προχωρώντας σε γραφήματα πιο βραχυπρόθεσμης μεταβολής (π.χ. όταν μετά το ημερήσιο γράφημα, αναλύουμε το γράφημα των 15 λεπτών).
Η παραπάνω βασικότατη τεχνική ανάλυση θα χρησιμεύσει επίσης και σε πιο προχωρημένους σχηματισμούς, όπως είναι το ανοδικό τρίγωνο. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin και η άνοδος της μετοχής της ΕΥΔΑΠ που τελικά επαληθεύτηκε!
[box type=”info”]Σπάνια παρατηρείται μια άνοδος να μετατρέπεται αμέσως σε κάθοδο ή το αντίστροφο. Συνήθως μεσολαβεί μια περίοδος συσσώρευσης, ακόμα κι αν ακολουθήσει νέα τάση προς την ίδια φορά.[/box]
Κάπως έτσι προβλέπω αν θα ανέβει ή θα πέσει μια απόδοση στο στοίχημα.
Εσείς χρησιμοποιείτε τεχνική ανάλυση στα γραφήματα του στοιχήματος; Εμπιστεύεστε τα γραφήματα ή βρίσκετε την τεχνική ανάλυση ανώφελη; Υπάρχει κάποιο γράφημα που σας δυσκολεύει να προβλέψετε αν η τιμή θα ανέβει ή θα πέσει; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω, συμπεριλαμβάνοντας και το γράφημα ως εικόνα!
2 Comments
Καλησπερα,
παρατηρώ την ενημέρωση σχετικά με τα γραφήματα. Δεδομένου οτι η πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη εφόσον δεν πληρώνεις κάποιον οργανισμό, προσπαθείς να κινηθείς με τα υπάρχοντα εργαλεία. Για παράδειγμα οι τιμές μετοχών απο το site capital, σου δείχνει μια εικόνα για το πως έχει μεταβληθεί μια μετοχή για συγκεκριμένους περιόδους. Καθώς σου δείχνει το κλείσιμο μηνός (συνήθως το μεγαλύτερο). Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να καταλάβεις εαν μια μετοχή εχει ανοδικη/καθοδική τασή απο τα γραφήματα, παρα μόνο εαν πάρεις σαν βάση σου το κλείσιμο του μηνός και θεωρήσεις οτι εφόσον το εφτάσε μια περίοδο θα το ξανακάνει. Δηλαδή θέλω να πώ οτι το base ουσιαστικά δημιουργείται μια φορά, εχει καθοδική τάση στην συνέχεια, μαζεύει ενέργεια, και ξαναφτάνει το base που είχε δημιουργήσει. Το ερώτημα είναι εαν κάποιος τζογάρει η απλά περιμένει να κερδίσει χρήματα μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά την ενημέρωση των γραφημάτων σε πραγματικό χρόνο, όντως απαιτείται κάποια μηνιαία συνδρομή για τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου. Ωστόσο η συνδρομή για κάποια από αυτά είναι σχεδόν μηδαμινή (5 λίρες για το Αγγλικό χρηματιστήριο), ή επιστρέφεται στον πελάτη εφόσον κάνει ένα Χ ποσό σε μηνιαία προμήθεια (Αμερικάνικο χρηματιστήριο).
Στην Ελλάδα οι περισσότερες χρηματιστηριακές προσφέρουν τιμές σε πραγματικό χρόνο και μέχρι 5 επίπεδα στο βάθος αγοράς από όσο γνωρίζω.
Δύσκολα φυσικά να διατίθεται ανάλογη ενημέρωση από ιστοσελίδες. Κάπως πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής των δεδομένων, οπότε δε μου κάνει εντύπωση που sites όπως το capital χρεώνουν τους επισκέπτες που επιθυμούν real-time δεδομένα.
Τώρα, όσον αφορά τα μηνιαία γραφήματα, οι προβλέψεις και η τεχνική ανάλυση ισχύουν είτε βλέπει κανείς το μηνιαίο, είτε το εβδομαδιαίο, είτε το ημερήσιο, είτε και το 15λεπτο γράφημα, εφόσον δεν υπάρχει noise, ή υπάρχει το απαιτούμενο volatility. Θα παραπέμψω στο άρθρο σχετικά με τα διαφορετικά timeframes:
http://www.stoiximaonline.com/2013/12/timeframe/
Εκτός κι αν κατάλαβα κάτι λάθος στο συλλογισμό σου.