Τα στοιχηματικά blogs φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη δίνη της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Σε μια προσπάθεια ανεύρεσης των απαιτούμενων πόρων, ώστε να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, κάποια επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι συνδρομής. Θα πληρώνατε τη συνδρομή αυτή;
Εγώ όχι.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Γιατί επιτυχημένες ιστοσελίδες στο χώρο του στοιχήματος επιλέγουν τη λύση της συνδρομής; Δεν αρκούν τα κέρδη της διαφήμισης;
Το κόστος μιας ιστοσελίδας και τα έσοδα από διαφημίσεις
Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας μιας ιστοσελίδας, ενός blog για το στοίχημα μπορεί να κυμανθεί από ελάχιστα ευρώ έως πολλές χιλιάδες ευρώ. Ακόμα και με μηδαμινό κόστος μπορείτε κι εσείς οι ίδιοι να ξεκινήσετε το δικό σας στοιχηματικό blog. Αρκεί να επιλέξτε τη φιλοξενία που σας προσφέρουν υπηρεσίες όπως το Blogspot του Google ή το WordPress.com.
Με μηδαμινό κόστος φιλοξενίας και με έτοιμα templates, το κόστος ενός τέτοιου blog είναι στην πραγματικότητα ο χρόνος που θα επενδύσετε σε αυτό. Και σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος θα καταναλωθεί στη συγγραφή των άρθρων σας, αλλά και στην προώθηση του blog σας. Ειδικά όσο η επισκεψιμότητα είναι σε διψήφιο νούμερο, στόχος σας θα πρέπει να είναι να κάνετε γνωστά τα πρώτα άρθρα που γράψατε, πριν ξεκινήσετε να γράφετε καθημερινά.
Μερικές συμβουλές για το δικό σας blog:
- Τι πρέπει να γράφετε σε ένα blog για στοίχημα
- Τι δεν πρέπει να γράφετε σε ένα blog για στοίχημα
- Είναι απαραίτητα τα προγνωστικά στοιχήματος για ένα στοιχηματικό blog;
- Ο blogger του στοιχήματος είναι ο πιο παρεξηγημένος blogger!
Από εκεί κι έπειτα, καθώς το blog αποκτά καθημερινούς επισκέπτες, τακτικούς αναγνώστες και θαυμαστές, το κόστος θα ανέβει. Το blog πλέον θα χρειαστεί:
- Νέα, πιο επαγγελματική μορφή της ιστοσελίδας (σχεδιασμός από τρίτους, αγορά template).
- Πρόσληψη αρθρογράφων για συχνότερη ανανέωση του blog.
- Αναβάθμιση server. Όσο οι επισκέπτες πληθαίνουν, τόσο θα αγκομαχάει ο αρχικός server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Θα χρειαστεί περισσότερο bandwidth, χώρο και resources (καλύτερα χαρακτηριστικά).
- Τεχνικές βελτιώσεις. Πέρα από το server, ένα blog χρειάζεται επιπλέον προσθήκες, όπως για παράδειγμα ένα CDN για επιτάχυνση του φορτώματος των σελίδων. Οι υπηρεσίες αυτές δεν προσφέρονται δωρεάν (συνήθως).
- Τεχνική υποστήριξη. Ξεκινώντας τα πράγματα φαίνονται απλά. Στην πορεία και καθώς το blog γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, ο διαχειριστής του blog θα αναγκαστεί να αναζητήσει το απαραίτητο know-how. Εφόσον δεν είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο, θα κληθούν να προσλάβουν τεχνικό προσωπικό.
- Άλλα έξοδα, όπως νομική κάλυψη και λογιστικά. Μιλάμε βέβαια για ιστοσελίδες που πλέον έχουν σημαντικά κέρδη.
Μπορούν οι αμοιβές που έρχονται από τις διαφημίσεις να καλύψουν τα έξοδα αυτά; Σαν ιδιοκτήτες ενός στοιχηματικού blog, λογικά θα έχουν κάνει ένα σχετικό business plan. Σύμφωνα με αυτό, θα έχουν προβλέψει τις μελλοντικές τους κινήσεις. Ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθούν προ εκπλήξεως, ειδικά στις συνθήκες της αγοράς σήμερα, ελέω οικονομικής κρίσης.
Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα της αλλαγής πλεύσης της λειτουργίας μιας δημοφιλούς στοιχηματικής ιστοσελίδας είναι το SurfBet, που αποφάσισε να μετατραπεί σε συνδρομητική ιστοσελίδα από την αρχή του επόμενου έτους. Στον ίδιο όμιλο εταιριών ανήκει και το BetVIP, που λειτουργεί εξαρχής έναντι συνδρομής.
Γιατί ο κόσμος δεν κάνει κλικ στις διαφημίσεις;
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στοιχηματικά blogs αλλά και γενικά οι ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου, έχει να κάνει με τα διαφημιστικά έσοδα που ολοένα μειώνονται. Σκεφτείτε έναν κουβά, ο οποίος γεμίζει με τα κέρδη από διαφημίσεις κι αδειάζει προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα που περιέγραψα πιο πάνω.
Κι όταν οι επισκέπτες δεν κάνουν κλικ στις διαφημίσεις, οι εγγραφές νέων παικτών μειώνονται. Κατ’ επέκταση μειώνεται ο τζίρος των πωλήσεων, που φυσικά λειτουργεί ανασταλτικά για τις διαφημιζόμενες εταιρίες να ανανεώσουν τα διαφημιστικά συμβόλαια.
Συν τοις άλλοις, οι ήδη υπάρχοντες παίκτες έχουν μειώσει δραματικά τα ποσά που στοιχηματίζουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες εγγραφές νέων παικτών, τα μηνιαία έσοδα από διαφήμιση μειώνεται δραστικά.
[box type=”info”]Θυμίζω εδώ ότι τα blogs κερδίζουν προμήθεια επί των ποσών που χάνουν οι παίκτες στις εταιρίες στοιχημάτων. Όσο οι παίκτες κερδίζουν, οι συνεργάτες δεν κερδίζουν τίποτα (εκτός αν έχουν διαφορετική συμφωνία, όπως π.χ. μηνιαίο συμβόλαιο έναντι σταθερής αμοιβής).[/box]
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αλλαγές στη νομοθεσία του στοιχήματος στην Ελλάδα έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Με μικρότερο ανταγωνισμό αναπόφευκτα μειώνεται και το κόστος της διαφήμισης. Εκεί που 20 εταιρίες θα μάχονταν για μια διαφημιστική θέση, ανεβάζοντας το τίμημα, τώρα μόλις 2-3 είναι πρόθυμες να πληρώσουν για την προβολή τους στα στοιχηματικά κι αθλητικά blogs. Πριν 2 χρόνια μάλιστα, είχαν αφαιρεθεί διαφημίσεις εταιριών στοιχήματος από πασίγνωστες Ελληνικές ιστοσελίδες.
Κι όταν υπάρχουν 5-6 θέσεις προβολής συνολικά σε μια ιστοσελίδα, υπάρχει αρκετός χώρος για να διαφημιστούν όλοι. Δείτε πώς η φορολογία του διαδικτυακού στοιχήματος περιορίζει τη διαφήμιση σε Ισπανία και Γαλλία.
Από την άλλη βέβαια οι διαχειριστές των ιστοσελίδων δεν είναι αλάνθαστοι. Το γεγονός ότι οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας δεν κάνουν κλικ στις διαφημίσεις είναι δυνατόν να οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση των διαφημιστικών θέσεων, στην προβολή λανθασμένων προϊόντων ή στη διαφήμιση πολύ δημοφιλών εταιριών (στις οποίες πλέον όλοι έχουν λογαριασμό). Δείτε γιατί ένα blog μπορεί να μη βγάλει ποτέ λεφτά!
Εφόσον τα έσοδα της διαφήμισης μειώνονται, θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της ιστοσελίδας. Οπότε είτε οι διαχειριστές/ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα πρέπει να βρουν επιπλέον πόρους, είτε θα πρέπει να μειώσουν τα έξοδα. Μην ξεχνάμε πως ένα από αυτά είναι και οι απολαβές του προσωπικού τους.
Η συνδρομή ως λύση εξεύρεσης πόρων ενός στοιχηματικού blog
Σκοπός είναι βεβαίως να είναι πάντα γεμάτος ο… κουβάς που προανέφερα!
Η συνδρομή αποτελεί κομμάτι της δεύτερης λύσης, η οποία ταυτόχρονα όμως καταργεί και τα έσοδα της διαφήμισης. Θα πρέπει με άλλα λόγια, τα έσοδα των συνδρομών να υπερκαλύπτουν τα έσοδα των υπαρχουσών διαφημίσεων. Εκτός κι αν συνεχίσουν να προβάλλονται διαφημίσεις στους συνδρομητές, τακτική που δε γνωρίζω αν ακολουθείται.
Πάντως ως συνδρομητής που καταβάλλω «μηνιάτικο», δε θα έβλεπα με καλό μάτι διαφημίσεις σε μια συνδρομητική ιστοσελίδα.
Με απλή αριθμητική μπορούμε εύκολα να κάνουμε μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς. Εφόσον για παράδειγμα μια ανοικτή ιστοσελίδα έχει $1.000 μηνιαία έσοδα από διαφημίσεις κι επιθυμεί να περιορίσει την πρόσβαση μέσω μιας συνδρομής αξίας $10, θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 ενεργούς συνδρομητές κάθε μήνα.
Μπορεί να τους πετύχει;
Η μετατροπή στο συνδρομητικό μοντέλο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Δεν είναι δυνατόν μια ιστοσελίδα που την επισκέπτονται σήμερα 10.000 άνθρωποι, να εξακολουθούν να την επισκέπτονται έναντι συνδρομής τόσοι πολλοί! Εάν καταφέρει η ιστοσελίδα να μετατρέψει το 1% των επισκεπτών αυτών σε συνδρομητές (conversion rate), θα έχει πετύχει το στόχο της. Αρκεί φυσικά να έχει κάνει τους ανάλογους υπολογισμούς, σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.
Διότι μην ξεχνάμε το αρχικό πρόβλημα: τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα, για αυτό κι αναζητείται ένα υγιέστερο μοντέλο.
Φυσιολογικά με τη λύση της συνδρομής η διαχείριση ελπίζει σε περισσότερα έσοδα. Ή το λιγότερο, να ανακόψει την πτωτική τάση των διαφημιστικών εσόδων.
Γιατί ένας επισκέπτης να μετατραπεί σε συνδρομητής;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες. Είστε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας; Χαρακτηρίζετε την ενημέρωση μοναδική και άξια πληρωμής; Πιστεύετε ότι δε θα βρίσκετε ανάλογες πληροφορίες σε άλλες ιστοσελίδες;
Τελικά, πόσο ωφελήστε από την επίσκεψή σας σε ένα στοιχηματικό blog, που προσφέρει ειδήσεις, προγνωστικά, συστήματα, νέες ιδέες και αναλύσεις; Είναι το κόστος της συνδρομής μικρότερο από το όφελος αυτό;
Τότε ναι, η συνδρομή συμφέρει.
Ποια είναι η γνώμη σας γύρω από τις συνδρομητικές ιστοσελίδες για το στοίχημα; Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε κάποια από αυτές; Διατηρείτε συνδρομή σε κάποια συγκεκριμένα και πόσο ευχαριστημένοι είστε; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.
Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να λαμβάνετε τα άρθρα του Στοίχημα Online στο email σας εντελώς δωρεάν. Για πάντα.
9 Comments
Κάποτε ήταν ιεροτελεστεία η αγορά της καθημερινής εφημερίδας. Οι καθηγητές του σχολείου ερχόντουσαν με την πρωϊνή στην τσέπη – έτσι ξέραμε και τι ψηφίζει ο καθένας. Μετά παίρναμε και μεσημεριανή. Οι προπάκηδες των 80s αγόραζαν ΠΡΟΠΟΡΑΜΑ ΣΠΟΡ, 12Χ, ΧΡΥΣΗ ΣΤΗΛΗ αλλά και το ηρωϊκό ΠΡΟΠΟ ΤΣΕΠΗΣ του “συγκροτήματος”. Αγόραζαν όμως και προγράμματα computer για την ανάλυση του ΠΡΟΠΟ. Ρωτάω κάποιον που είχε το Amstrad 64 μία μέρα τι λογισμικό έχει εκτός του ΠΡΟΠΟ -από περιέργεια. Και μου λέει να έχω ένα λογιστικό φύλλο που δίνει η Amstrad. Η ίδια η εταιρεία είχε βέβαια πολλά παιχνίδια -τύπου Pacman- και μετά που ρώτησα τον υπεύθυνο μου είπε ότι είχε φτιάξει ένα λογισμικό για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών, που έβγαζε και φόρμα ΥΠΕΧΩΔΕ. Μεγάλη συγκίνηση ! Κάνα-δυό φοβερά ψαγμένοι απέκτησαν τότε κονέ με προπάκηδες στην Ιταλία και εγώ με Αγγλία με κάποιους που ίσως επιζούν ακόμα στις μέρες μας σαν ιστοσελίδες. Οι Ιταλοί κυκλοφορούσαν με κάτι φοβερά ονόματα όπως “sistemi pulsar” και “sistemi laser fusion”. Αλλά στη σημερινή εποχή ο άλλος παρεξηγείται όταν δεν είναι τζάμπα τα πάντα όλα και μας προέκυψε και ο Ευγένιος με την ΕΕΕΠ. Το 2010 με το βουβουζελιακό μουντιάλ πήραμε μισή πεντάρα από διαφημίσεις στοιχήματος – τώρα απαγορεύεται.
Μου θύμισες τον πρώτο μου υπολογιστή, άσχετο. Έναν Amstrad.
Τους Amstrad τους ξεκίνησε ο Alan Sugar, Βρετανός. Τυχαίο το όνομα Amstrad;
(A)lan (M)ichael (S)ugar (Trad)ing… http://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad
Nick Papadaki γεια σου! ήθελα να σε ρωτήσω μιας και ψάχνω κάτι και βλέπω ότι έχεις καλή μνήμη. Υπήρχε ποτέ εφημερίδα Πρόπο Τσέπης, γιατί στο σχόλιο σου γράφεις Προπό Τσέπης του “συγκροτήματος”. Σ’ευχαριστώ πολύ!
Είμαι κι εγώ ιδιοκτήτης ενός μικρού στοιχηματικού μπλογκ, δεν αναφέρω ποιο είναι. Γράφουμε 3 άτομα καθαρά για ψυχαγωγία και δεν έχουμε καθόλου διαφημίσεις (ούτε θα βάλουμε). Παρά τον ερασιτεχνισμό, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.
Μερικές σκέψεις :
1. Δεν μου κάθεται καθόλου καλά η ιδέα να κερδίζει το μπλογκ όσο ο παίκτης χάνει σε εταιρείες στοιχημάτων. Μου είναι αδιανόητο. Δηλαδή θες να του δώσεις παικτική αξία, αλλά εν συνεχεία μέσα σου εύχεσαι να χάσει 1000 ευρώ για να πάρεις εσύ πχ 50. Μπορεί πχ να τα χάσει στην ρουλέτα. Γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη φύση είναι επιρρεπής. Είναι ανήθικο να σπρώχνουμε κάποιους στην καταστροφή για να πάρουμε τα ψιλά των στοιχηματικών πολυεθνικών.
2. Η διαφήμιση έχει νοήμα και δεν είναι ενοχλητική μόνο όταν προσφέρει κάτι χρήσιμο στο κοινό. Πρέπει δηλαδή να είναι στοχευμένη και αξιόλογη. Υπό αυτή την έννοια η διαφήμιση στοιχηματικών εταιρειών δεν προσφέρει τίποτα καινούριο στους αναγνώστες.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Μπορείς να αναφέρεις τη διεύθυνση του blog σας. Καμία αντίρρηση όταν συνοδεύεται από ένα σχόλιο που βοηθάει τη συζήτηση, όπως το δικό σου.
1. Έχεις σε όλα δίκιο, αλλά αυτό είναι το μοντέλο διαφήμισης που ακολουθείται σε αυτόν τον κλάδο. Ας μη γελιόμαστε, όμοιο μοντέλο ακολουθείται παντού, όχι μόνο στον τζόγο. Συστήνω εγώ σε κάποιον πελάτη έναν εργολάβο, μεσίτη, μπακάλη, μανάβη, έμπορο ξυλείας, τζακιών, κουφωμάτων, αυτοκινήτων, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, κ.ά. Εφόσον ο επαγγελματίας τελικά κάνει κάποια δουλειά για τον πελάτη που του έστειλα, αναλόγως τη συμφωνία ίσως υπάρξει ένα ποσοστό προμήθειας για εμένα. Όταν στέλνουμε ένα πελάτη σε ένα φίλο μας που έχει ένα κατάστημα/επιχείρηση, δεν ακούμε μετά από το φίλο μας καλά λόγια; Δεν είναι πρόθυμος να μας ανταποδώσει την πελατεία που του φέραμε;
Αν ο πελάτης έπαιρνε χρήματα από τον επαγγελματία, θα ερχόταν ο επαγγελματίας να μας πληρώσει κι από επάνω; Μην ξεχνάμε πως οι εταιρίες πωλούν υπηρεσίες ψυχαγωγίας, δεν μοιράζουν λεφτά. Εφόσον ο πελάτης πλήρωσε για την ψυχαγωγία του, δικαιούσαι μια φιλική αμοιβή για την πελατεία που έφερες.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο κόσμος δεν είναι δίκαιος.
2. Υποθέτω ότι προτείνεις τη διαφήμιση άλλων προϊόντων που θα βοηθήσουν τον παίκτη. Συμφωνώ. Όμως για να έχει αξία η διαφήμιση για εσένα, εμένα κι οποιονδήποτε άλλο “εκδότη” (publisher, μην παρεξηγηθούμε!) θα πρέπει το προϊόν να έχει κάποια τιμή κτήσης. Να μην προσφέρεται δωρεάν. Διαφορετικά με τι χρήματα θα γίνει η όποια διαφήμιση;
Εννοείς τα “προγράμματα συνεργασίας” site-εταιρειών. Αυτά μπορεί να είναι και βάσει τζίρου, να μην εύχεσαι να χάσει ο παίκτης δηλαδή. Δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω το κάθε πρόγραμμα τι κάνει, αλλά οπωσδήποτε αν η συμφωνία βάσει χασούρας παίκτη είναι 10%, βάσει τζίρου παίκτη δεν μπορεί να είναι πάνω από 2%. Τελικά κανένας δεν βγάζει μία από αυτά (εκτός κάτι μεγαλοπαράνομοι της δεκαετίας του 90 να καίνε λεφτά μ’ αυτόν τον τρόπο – ίσως). Διαφημίσεις εταιρειών επ’ αμοιβή που δεν έχουν σχέση με affiliate υπάρχουν βέβαια στα site με google rank.
Εγώ προβάλω ότι νομίζω θα είναι χρήσιμο ή θα αρέσει στον παίκτη -βιβλία, software, άλλα site) χωρίς να με νοιάζει η ανταπόδοση (γιατί είναι ζήσε μάη να φας τριφύλι ούτως ή άλλως …).
Αλλά ένα αθλητικό-στοιχηματικό σάϊτ βασικά εταιρείες στοιχήματος θα προβάλει. Τι να προβάλει ; Κλωστές ντε-μι-σέ ; Αυτή τη στιγμή δε υπάρχουν κάποιοι ανόητοι περιορισμοί που ούτε καν έχουν σχέση με το ζητούμενο του στοιχηματικού νόμου (να μην γίνεται παράνομο στοίχημα δηλαδή).
Μερικές εταιρείες στο παρελθόν ήταν ξηγημένες και έδιναν κάτι λίγα στις μικρομεσαίες ιστοσελίδες για διαφήμιση. Η Hill, η 888 η κακομοίρα και η paddy μία φορά αλλά στην περίπτωση της paddy δεν ήταν τελικά η ίδια η paddy – ήταν ένα γραφείο διαφημίσεων συνεργαζόμενο με αυτήν. Γενικά το παίζουν πολύ ντίβες και δεν δίνουν πενηνταράκι τσακιστό.
Αυτοί που λένε “δεν πληρώνουμε” το έχουν πάρει λίγο στραβά. Εφημερίδα πως πληρώνετε ;;;
Να μου πει ότι κύριε θέλω κάποιο προϊόν που να “τρίζει” προκειμένου να πληρώσω, ναι, αλλά όχι να λένε ότι πρέπει να είναι τζάμπα τα πάντα όλα και ότι είμαστε ξέρω γω σεϊχηδες-εμίρηδες οι στοιχηματο-αθλητικογράφοι και βγάζουμε τα τετράκις τρισεκατομμύρια. Εκ του πονηρού λέγονται αυτά.
τζαμπατζοεισπράκτορες χορηγιών είναι οι έχοντες δόντι στον οπάπ βέβαια, αν και οι τσέχοι το επανελέγχουν αυτό απ’ ότι μαθαίνω …
Κι ο ΟΠΑΠ θέλει τον… Τσέχο του;
Μεγάλη ιστορία η διαφήμιση στην Ελλάδα, όχι μόνο η αθλητική/στοιχηματική. Όλα ξεκινούν από το μικρό (σχετικά) πληθυσμό (αν και αυτό συνεπάγεται λιγότερο ανταγωνισμό) και τη μικρή του αγοραστική δύναμη σε σχέση με άλλες χώρες.
Αν δεν “αγοράζει” ο Έλληνας, με τι λεφτά να ξοδέψει σε διαφήμιση μια εταιρία; Θα πάει σε άλλη χώρα, όπου το ένα ευρώ διαφήμισης θα του αποφέρει δύο. Εκτός κι αν θέλει κάποιος στην Ελλάδα να την διαφημίσει έναντι 10 λεπτών του ευρώ, αφού η εταιρία θα βγάλει το πολύ 20 λεπτά αντί για δύο ευρώ.
Έτσι είτε η διαφήμιση είναι πενιχρή συγκριτικά με τα δεδομένα του εξωτερικού, ή η εταιρία δε βρίσκει το λόγο να διαθέσει budget για μια αγορά που αργοπεθαίνει, στοχεύοντας σε πιο “πλούσιες” αγορές.
Πιθανώς μια ιδέα θα ήταν βιβλία και software καλής ποιότητας (ή ίσως ένα βιβλίο που έχεις γράψει εσύ !) Εννοείται επί πληρωμή. Δεν είμαι αντίθετος στο να βγάζει ένα μπλογκ λεφτά μέσω affiliates, κάθε άλλο, αλλά κάνοντάς το αυτό να βγαίνουν και τα 3 μέρη ευχαριστημένα.