Τι πρέπει να έχει υπόψη του ένας νέος επιχειρηματίας που αναζητά να επενδύσει σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ; Συμβουλές, προτάσεις και παρατηρήσεις που θα διευκολύνουν την απόφασή σας να αποκτήσετε μια άδεια ΟΠΑΠ.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως όλο και περισσότεροι προσανατολίζονται προς την απόκτηση άδειας ΟΠΑΠ και τη λειτουργία ενός δικού τους πρακτορείου. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθησή μου μετά από 2-3 emails που δέχτηκα της προηγούμενη βδομάδα. Επειδή ίσως δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να επιχειρήσουν κάτι δικό τους και να συνεργαστούν με τον ΟΠΑΠ, ας δούμε τα κυριότερα σημεία, στα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν και να εστιάσουν οι φιλόδοξοι νέοι επιχειρηματίες.
Τα οικονομικά δεδομένα του ΟΠΑΠ
Καταρχήν τη μεγαλύτερη σημασία έχει το πιθανό κέρδος ενός πρακτορείου ΟΠΑΠ. Διότι ποιο το νόημα να επενδύσει κανείς σε έναν επιχειρηματικό κλάδο, εάν δεν υπάρχει το απαραίτητο δέλεαρ. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, υπάρχει αρκετό… ζουμί. Κι αυτό προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει κατά καιρούς, όπως έκανε πρόσφατα για το εννεάμηνο του 2013. Εκεί μπορεί να δει ο μελλοντικός (αλλά και σύγχρονος) πράκτορας την πορεία του Οργανισμού, όπως αυτή κρίνεται από τους ψυχρούς αριθμούς που λένε – συνήθως – την αλήθεια. Το ενδιαφέρον μας εκεί εστιάζεται στα μεικτά έσοδα (GGR), στα καθαρά έσοδα αλλά και στο περιθώριο κέρδους. Δε νομίζω να θέλει κανείς να επενδύσει σε μια ζημιογόνο εταιρία.
Ωστόσο, ο πίνακας που θα έπρεπε να απασχολήσει κυρίως τον ενδιαφερόμενο είναι ο πίνακας που έχει τίτλο «κόστος παροχής υπηρεσιών». Σε αυτόν τον πίνακα περιλαμβάνονται οι πολύ σημαντικές κατά τη γνώμη μου προμήθειες πρακτόρων. Ας δούμε τον αντίστοιχο πίνακα των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων.
Σε επίπεδο τριμήνου οι προμήθειες σημείωσαν μια ανεπαίσθητη άνοδο (0,8%) αλλά συγκρινόμενες με τα στοιχεία εννεάμηνου, οι προμήθειες εμφάνισαν πτώση 9,7%. Ενδεχομένως να αποτελεί μια σχετικά ανησυχητική ένδειξη. Από την άλλη πλευρά τα νούμερα που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο πίνακα, είναι δυνατόν να υποδείξουν ένα σχετικό μέγεθος της κερδοφορίας ενός πρακτορείου.
Πώς; Αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν σχεδόν 5.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ (όπως αναφέρει και η προχθεσινή επιστολή των πρακτόρων) και υποθέσουμε ότι οι προμήθειες πρακτόρων για το σύνολο του έτους 2013 ανέλθουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 75 εκατ. ανά τρίμηνο), συμπεραίνουμε χοντρικά ότι σε κάθε πρακτορείο αναλογεί προμήθεια ύψους 60.000 ευρώ.
Φυσικά το νούμερο αυτό αποτελεί το μέσο όρο και δε λαμβάνει υπόψη επιπλέον φορολόγηση του πρακτορείου ΟΠΑΠ, καθώς και τα λειτουργικά του έξοδα. Με άλλα λόγια το νούμερο αποτελεί ένα μέγεθος εσόδων κι όχι κερδών.
[box type=”info”]Συμβουλή: πριν ξεκινήσετε, μην αμελήσετε να καταστρώσετε ένα business plan, όπως θα κάνατε για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση![/box]
Η νομοθεσία του στοιχήματος και το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ
Εφόσον καταλήξατε εάν σας συμφέρει η επένδυση σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ (απόκτηση άδειας, διαμόρφωση ή ανακαίνιση χώρου, λειτουργικά έξοδα < πιθανά έσοδα), θα πρέπει να προβλέψετε το μελλοντικό στοιχηματικό τοπίο στην Ελλάδα. Μια πρόβλεψη που είναι σχετικά δύσκολη να γίνει. Ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε μια σχετική εικόνα της αγοράς και μια πρώτη εντύπωση για την κατεύθυνση που δείχνει να έχει πάρει.
[box type=”info”]Συμβουλή: Παρακολουθείτε στενά τις αλλαγές στη νομοθεσία του στοιχήματος και τις εξελίξεις σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Επίσης μην ξεχνάτε να ελέγχετε τα δρώμενα της αγοράς του τζόγου, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.[/box]
Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ειδησεογραφία αλλά και φημολογία γύρω από μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει ίντερνετ καφέ, στα οποία θα προσφέρεται ιντερνετικό στοίχημα. Σαν πιθανός πράκτορας θα πρέπει να παρακολουθείτε ανάλογες εξελίξεις του χώρου, ώστε τουλάχιστον να μην εκπλαγείτε αρνητικά.
Η συγκεκριμένη τώρα είδηση έχει πολύ παρασκήνιο, που ακόμα δε φαίνεται να έχει βγει στην επιφάνεια κατά την άποψή μου. Κάποιοι λένε πως είναι «ράδιο αρβύλα», κάποιοι ορκίζονται σε αυτήν! Η αλήθεια όπως πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση και ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ στην πλήρη έκτασή της. Πάντως, εκείνο που μπορώ να πω είναι πως ακόμα δεν έχουν ακουστεί τα σημαντικότερα μέρη αυτής της είδησης.
Μια επιπλέον συμβουλή λοιπόν είναι να διαβάζετε πίσω από τις λέξεις των εφημερίδων και των ΜΜΕ, καθώς επίσης και να πραγματοποιείτε τη δική σας έρευνα. Συν τοις άλλοις, καλό είναι πάντα να μην αποδεχόμαστε άκριτα οτιδήποτε φτάνει στα αυτιά μας, αλλά να αφιερώνουμε λίγη σκέψη παραπάνω.
Άλλες παρατηρήσεις
Πέρα από το οικονομικό και το νομικό κομμάτι της επένδυσης αυτής, η απόκτηση άδειας ΟΠΑΠ έχει προεκτάσεις, που πιθανόν να αγνοεί ο νέος επιχειρηματίας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αλλαγή της σύμβασης του ΟΠΑΠ με τα πρακτορεία, που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κλιμακωτής προμήθειας του πράκτορα. Ενδεικτικές είναι οι συζητήσεις προ διετίας μεταξύ ΟΠΑΠ και πρακτόρων για τις προμήθειες. Σύμφωνα με εκείνο το άρθρο, η ΟΠΑΠ πρότεινε κλιμακωτή προμήθεια από 3% έως 11% στο Πάμε Στοίχημα, ενώ η ΠΟΕΠΠΠ αντιπρότεινε προμήθεια από 5% έως 11% και διαφορετική γκανιότα. Οι διεργασίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει παλαιότερα, αφού διαβάζουμε ανάλογες προτάσεις σε άρθρο της Καθημερινής του 2008. Αν δεν κάνω λάθος, η προμήθεια των πρακτόρων είναι 8% μέχρι σήμερα.
Είναι κατανοητό πως οποιαδήποτε αλλαγή της προμήθειας των πρακτόρων, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης.
Από εκεί κι έπειτα, ως πράκτορας πολύ πιθανόν να σας ενδιαφέρει το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μελλοντικών σας συναδέλφων (ή ανταγωνιστών, όπως το πάρει κανείς). Θα σας προτρέψω να επισκεφτείτε το Vetoneto (ιστοσελίδα πρακτόρων), και κυρίως να διαβάσετε τα τελευταία 10-15 νήματα στο φόρουμ που θα βρείτε εκεί. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη και το ηλεκτρονικό στέκι των πρακτόρων ΟΠΑΠ που θα βρείτε στο Volosbet.
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΟΠΑΠ, μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την εξαγορά του 33% από την Emma Delta. Μια εξαγορά που αναμφίβολα θα έχετε υπόψη σας, εφόσον ενδιαφέρεστε για απόκτηση αδείας ΟΠΑΠ. Ειδήσεις όπως εκείνη του Πρώτου Θέματος, σύμφωνα με την οποία «σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της ανώτερης διοίκησης έχουν τοποθετηθεί στελέχη της επιλογής των νέων μετόχων, κυρίως Τσέχοι», δε θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες.
Οπότε, αξίζει η απόκτηση μιας νέας άδειας πρακτορείου ΟΠΑΠ και μια τέτοιου είδους επιχειρηματική κίνηση; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας. Εκείνο που προσπάθησα με τα παραπάνω ήταν να σας διευκολύνω στην απόφασή σας. Φυσικά, εάν έχετε κάτι να προσθέσετε, αν έχετε κάποια παρατήρηση ως πράκτορας ή αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, αφήστε μας σχόλιο παρακάτω.
3 Comments
Οι άδειες ΟΠΑΠ ήταν μήλο της έριδος και έπρεπε να είχες μπάρμπα στην Κορώνη. Από το 2001 έως και πολύ πρόσφατα δεν δινόταν καμία, πέραν των όσων υπήρχαν τότε. Επίσης ο πόλεμος μεταξύ κοντινών πρακτόρων που αμφισβητούσαν ο ένας τη νομιμότητα του άλλου ήταν εντονώτερος από τον πόλεμο μεταξύ ΟΠΑΠ-b*tfair.
Μερικοί έχουν κλείσει, ακόμα και επί εποχής “ισχυράς Ελλάδος” αλλά υποψιάζομαι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έφταιγε κακή οικονομική διαχείριση από πλευράς τους (τα έπαιξαν οι ίδιοι). Υπάρχει και η ιστορική απόπειρα ληστείας ΑΠΟ πράκτορα υποκαταστήματος της εθνικής στο Καλαμάκι, μετά από ένα ΡΕΑΛ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-1 που είχε γίνει …
Τώρα με την κρίση δεν βλέπω να έχει κλείσει κανένας του ΟΠΑΠ αλλά έχω την εντύπωση ότι μερικές άδειες δίνονται επειδή έχω δει ένα-δυό καινούρια μαγαζιά.
Τι θα γίνει στο μέλλον ;
Υπάρχει το internet. Μέχρι πριν 10 χρόνια όταν τους λέγαμε να βάλουν -για να βλέπουμε τα σάϊτ στο χώρο όχι για αλλότριο παιχνίδι βέβαια- κορόϊδευαν και έλεγαν τι κουταμάρα είναι αυτή ; Σε 10 χρόνια όμως από τώρα τι τοπίο θα υπάρχει ; Και θα έχουμε δημοκρατία ή χούντα ; Κάποτε οι αισιόδοξοι στην Αμερική αγόραζαν Ρώσικο λεξικό και οι απαισιόδοξοι Κινέζικο.
Σίγουρα ένα ανταγωνιστικό επίγειο δίκτυο θα τους έκανε να τρέχουν και να μην φτάνουν, αν και θα μπορούσαν να ζητήσουν να αρθεί ο κανονισμός της αποκλειστικότητας.
Ούτε μπαράκι δεν μπορεί να ανοίξει ο πράκτορας που να δουλεύει μαζί με το πρακτορείο – πόρρω μάλλον να παίξει ανταγωνιστικό στοίχημα. Μεγάλη βλακεία αυτό. Ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε να ελέγχει βέβαια την καταλληλότητα του χώρου αλλά όχι να απαγορεύει. Ήταν ένας που άνοιξε ένα μπαράκι και τον υποχρέωσαν να το κλείσει την άλλη μέρα. Επειδή όμως στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, υπάρχει και πρακτορείο -παλιό- που είναι ταυτόχρονα παντοπωλείο, με τυριά-λουκάνικα-απορρυπαντικά-αναψυκτικά-όλα τα είδη ! Σε άλλες χώρες αυτοί οι περιορισμοί δεν υπάρχουν. Στην Αγγλία δε υπάρχουν τα franchise shops της Coral-Ladbrokes κλπ και ταυτόχρονα άλλα που λέει σκέτο “turf accountants”.
Όταν πρωτοφτιάχτηκε ο ΟΠΑΠ το 1958, το πρακτορείο ήταν θεσμός και δεν νοείτο άλλου είδους σημείο πώλησης. Στη σημερινή εποχή ζούμε έναν αναχρονισμό χωρίς λόγο, με τον προστατευτισμό που υπάρχει αλλά και με τους υπέρ το δέον αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας.
Προσωπικά έχω παρατηρήσει αρκετά πρακτορεία ΟΠΑΠ να κλείνουν τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα έχω δει να ανοίγουν κιόλας σε νέα “στέκια” και γειτονιές. Τώρα την αναλογία κλειστών/ανοιχτών δεν την ξέρω να πω την αλήθεια, αλλά με δεδομένη την πτώση του αριθμού των πρακτορείων, νομίζω θα είναι άνω της μονάδας. Αλήθεια, υπάρχει πουθενά κανένα στατιστικό στοιχείο με την αυξομείωση του αριθμού των πρακτορείων ανά έτος;
Πάντως, σαν λεξικό, εκείνο της Οξφόρδης είναι το καλύτερο. :)
Ο ΟΠΑΠ έχει στατιστικά – εγώ δεν έχω. Ξέρω ότι ιπποδρομιακά έχουν κλείσει πολλά ή όσα είναι ΟΠΑΠ-ΟΔΙΕ παραδίνουν τον ΟΔΙΕ – για να πάρουν πίσω τα λεφτά των εγγυήσεων κλπ. ΟΠΑΠ να έχει κλείσει τώρα λόγω μνημονίου δεν έχω δει, μπορεί όμως. Δύο από τα 10-15 ΟΠΑΠ της γειτονιάς μου έχουν κλείσει όμως πριν 10 χρόνια, ποιός ξέρει για τι λόγους. Εκείνο που είδα τώρα τελευταία και μου άρεσε είναι τα πρακτορεία-μπιφτεκάδικα της Γαλλίας και έχει και πωλήτριες μιλάμε άρφα. Επίσης οι Γάλλοι επειδή είναι μαιτρ της ραπτικής ντύνουν ωραία και τις μικρούλες που είναι αδυνατούλες. Αλλά τρως κουβά πελωρίων διαστάσεων. Μόνο οι Εγγλέζοι είναι για να παίζεις μαζί τους. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί τα παίζουν και οι ίδιοι. Βασίλισσα-Μπλέρ-Τσώρτσιλ. Έβγαινε ο Τσώρτσιλ και έλεγε “ποιοί είναι οι μπουκ που θα με φάνε εμένα ; για καθείστε καλά”. Στο Ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν μερικοί αλλά είναι οπωσδήποτε εντελώς στα κρυφά.