Όταν η απόδοση του στοιχήματος εμφανίζει πολύ μεγάλη κι απρόβλεπτη πτώση, ο αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο πονηρός ή ύποπτος. Αν δεν εκμεταλλευτήκαμε τη μεγάλη απόδοση αρχικά, πώς θα στοιχηματίσετε έναν τέτοιο αγώνα;
Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως δε μιλάμε για στημένους αγώνες. Στημένοι είναι οι αγώνες εκείνοι που αποδεδειγμένα υπάρχουν στοιχεία παραποίησης του αποτελέσματος και έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Οι υπόλοιποι, για τους οποίους απλώς κυκλοφορούν φήμες που πηγάζουν από τις περίεργες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των στοιχημάτων, θα τους ονομάσουμε «πονηρούς» για χάρη αυτού του κειμένου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνήθως ξεκινούν έρευνες για στημένα παιχνίδια κατόπιν περίεργων συμπεριφορών στα στοιχήματα (betting patterns).
[box type=”info”]Το έξυπνο χρήμα δύσκολα μπορεί να κρυφτεί.[/box]
Στα χθεσινά στοιχήματα εντύπωση προκάλεσε λοιπόν η πτώση της απόδοσης του Λεβαδειακού που φιλοξενούσε τον Πανιώνιο για τη Super League. Όχι άδικα, αφού η απόδοση κατρακύλησε στο 1,30 έχοντας ξεκινήσει από τιμές άνω του 2,00 σε αρκετές εταιρίες στοιχημάτων. Στη συνέχεια μάλιστα η πλειοψηφία των εταιριών αυτών διέκοψαν το στοιχηματισμό στο συγκεκριμένο αγώνα, κάτι που μάλλον έπραξε και το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, έχοντας νωρίτερα προσφέρει τον άσο στο 1,90.
Μάλλον, γιατί δε βρίσκω την ανάλογη ανάρτηση στο RSS του Πάμε Στοίχημα με τη φραγή του αγώνα, πέρα από τη φραγή των στοιχημάτων κόρνερ και πρώτου γκολ.
Για την πτώση αυτή έγραψα στο Google+ χθες το απόγευμα, επισυνάπτοντας τόσο το γράφημα του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων της Betfair, όσο και την εικόνα των υπολοίπων bookmakers. Η λίστα με τη φραγή των στοιχημάτων και των αποδόσεων προερχόταν από το Betexplorer, που αποτελεί μία από τις ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν τις μεταβολές των αποδόσεων στα στοιχήματα.
Γιατί πέφτει η απόδοση; Αξίζει να στοιχηματίσουμε κατόπιν εορτής;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πέφτει η απόδοση ενός στοιχήματος όπως έχω γράψει στο παρελθόν. Στο συγκεκριμένο αγώνα, όλο το προηγούμενο τριήμερο έγραφαν οι παίκτες σε φόρουμ και blogs για το «πολύ χρήμα» που πέφτει στον άσο του Λεβαδειακού. Αναπόφευκτα, ο άσος έπεσε σχεδόν άμεσα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αρχική εκτίμηση της αγοράς, που ήθελε το Λεβαδειακό να κερδίζει κατά 50% (σύμφωνα με τις εκτιμώμενες πραγματικές πιθανότητες που προκύπτουν από τις τρέχουσες αποδόσεις).
[box type=”warning”]Πρόκειται απλώς για μια μάχη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.[/box]
Τελικά η πτώση βρήκε «πάτο» στο 1,25 (στην Betfair) για να «διορθώσει» όπως λέμε στην ορολογία του χρηματιστηρίου στο 1,50 λίγες ώρες αργότερα, οπότε και δημοσίευσα την παραπάνω εικόνα.
Οπότε λοιπόν, υπάρχει αξία στις αποδόσεις μετά από μεγάλη πτώση; Άλλο ένα ερώτημα που έχουμε απαντήσει εδώ στο Στοίχημα Online. Εν συντομία, ναι, υπάρχει αξία, τουλάχιστον όσο η πτωτική τάση διατηρείται μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα.
Στο παράδειγμα του Λεβαδειακού ωστόσο, η διόρθωση στο 1,50 και η δεύτερη φορά που «βρήκε στήριξη» η πτώση στο 1,25 νωρίτερα, λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάποιον που θα στοιχημάτιζε στον άσο. Δεδομένου ότι η αγορά θεώρησε πως το 1,25 παραήταν χαμηλή απόδοση, θεωρώ προσωπικά πως το 1,25 δεν ήταν value bet. Ούτε καν το 1,50 ίσως να μην ήταν, αφού η απόδοση δεν έπεσε ξανά κάτω από το 1,40 (θυμίζω, προσφορά και ζήτηση).
Επιπλέον, έχουμε αποδείξει εμμέσως, γιατί έκαναν value bet όσοι στοιχημάτισαν πριν από τέτοιου είδους πτώση μιας απόδοσης. Αναμφίβολα, όσοι πρόλαβαν αποδόσεις ακόμα και άνω του 1,60 χθες υπέρ της νίκης του Λεβαδειακού, στοιχημάτισαν με value, στην ουσία κερδίζοντας το στοίχημα σε βάθος χρόνου.
Τουλάχιστον όσοι πόνταραν στο Λεβαδειακό βγήκαν κερδισμένοι χθες, αφού ο άσος επαληθεύτηκε. Μάλιστα, η εικόνα των στοιχημάτων στο 30ο λεπτό έμοιαζε κάπως έτσι:
Τη στιγμή που η Betfair δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μιλάμε για κέρδος από trading στοιχήματος, παρά μόνο για τον… απόδημο Ελληνισμό στις χώρες που επιτρέπεται η Betfair. Το κέρδος αυτό θα προερχόταν εάν κάποιος στοιχημάτιζε σε απόδοση άνω του 1,50 από νωρίς και εν συνεχεία έκλεινε το στοίχημά του με ένα κατά στοίχημα στην περιοχή του 1,25-1,50. Κι όλα αυτά πριν την έναρξη του αγώνα.
Εάν τώρα ακολουθήσατε το ρεύμα και καταφέρατε να στοιχηματίσετε υπέρ του Λεβαδειακού σε απόδοση μεγαλύτερης του 1,50, κατά τη γνώμη μου τοποθετήσατε ένα value bet, που εξ ορισμού σας οδηγεί σε μακροχρόνιο κέρδος. Εάν τώρα είχα στοιχηματίσει στο 1,25, παρόλο που κέρδισε ο Λεβαδειακός, νομίζω ότι μάλλον έχασα χρήματα. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το γράφημα των αποδόσεων, η πιθανότητα να κέρδιζε ο Λεβαδειακός δεν ήταν καλύτερη από 80% (=1/1.25). Εκτός φυσικά κι αν στο μέλλον αποδειχθεί ότι ο αγώνας ήταν κάτι παραπάνω από… πονηρός!
5 Comments
Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος, κρυφός ή φανερός. Τσέλση-Σάλκε ανέβαινε και μετά που έψαξα, είχε αλλάξει έξη παίκτες ο Μουρίνιο – λόγω εκνευρισμού μετά την ήττα από Νιουκάστλ. Όμως κέρδισε, 3-0. Πρέπει να τα ελέγχει κανείς αλλά δεν επαληθεύει πάντα. Ζενίτ – Γιούβε πέρυσι λέγανε χι – το φέρανε διπλό (το είχα πιάσει αυτό). Ειδικά εκεί που πέφτει κράξιμο το χαλάνε. ΠΑΟΚ – Σάλκε το 2-2 (πριτς) ήταν ένα άλλο. Να μας πεις για το φαινόμενο των lemmings αν γίνεται κι αυτό – εγώ έχω πέσει και σε τέτοιο και προέκυψε παλτό.
Τι μου θύμισες τώρα. Lemmings…
Παίζανε ένα άλογο ονόματι Κόκκινος Πράκτορας και σβήσαμε τα καλά και παίξαμε αυτό και τρέχει ακόμα. Σε μιά άλλη φάση τους ρωτάνε γιατί το βγάλατε κουμουνιστικό όνομα αυτό και λένε όχι είναι για τον πράκτορα εισιτηρίων στη Χίο που ονομάζεται Κόκκινος.
Μιας και είμαι άσχετος με ιπποδρομίες, ποιος “βαφτίζει” το άλογο; Ο ιδιοκτήτης; Ή υπάρχει κάποιος κανόνας που βασίζεται π.χ. στη διαδοχή;
Εσύ το βαφτίζεις. Ο κανόνας είναι να μην είναι όμοιο με ένα άλλο που τρέχει τώρα. Έχουν απαγορευτεί μερικά. Το τσιρλιπιπίμ απαγορεύτηκε ως κακόηχο. Το πιό περίεργο που θυμάμαι ήταν το Frank O Farrel στην Αγγλία τη χρονιά που έπεσε η Γιουνάϊτεντ.