Αποφάσισες να καταστρώσεις ένα σχέδιο δράσης για τα στοιχήματά σου. Επινόησες ένα δικό σου σύστημα και είπες να το ακολουθήσεις. Έμαθες ότι καλό είναι να τα καταγράφεις και να παρακολουθείς την πορεία του συστήματος.
Όλα καλά μέχρι εδώ.
Γρήγορα διαπίστωσες ότι έχει αρκετή δουλειά μέχρι να εξάγεις κάποιο συμπέρασμα για την απόδοση του συστήματος. Χρειάζεσαι μεγάλο δείγμα στοιχημάτων. Αυτό σημαίνει αναζήτηση στατιστικών, συχνή ενημέρωση της βάσης δεδομένων με τα αποτελέσματα και γενικά δουλειά ρουτινάς σε καθημερινή βάση.
Ψάχνεις τρόπους να «κόψεις δρόμο». Δεν έχεις τόσο χρόνο στη διάθεσή σου. Βιάζεσαι να καταλήξεις αν αυτό το σύστημα θα σε βοηθήσει να κερδίσεις το στοίχημα κι αν όχι, να προχωρήσεις στο επόμενο.
Έχεις ήδη έτοιμες κάποιες ιδέες. Ανυπομονείς να τις δοκιμάσεις. Ξέρεις ότι δε χρειάζεται να είναι περίπλοκο ένα σύστημα για να κερδίσεις. Σκέφτεσαι ότι ακόμα και για εκείνες τις ιδέες, πρέπει να περάσεις την ίδια, χρονοβόρα διαδικασία. Δε γλυτώνεις από το «χαμαλίκι». Δεν μπορεί, κάποια λύση θα υπάρχει.
Συγκεντρώνεις τους αγώνες σε γκρουπ βάσει αποδόσεων
Τι σημαίνει αυτό; Η βάση δεδομένων σου έχει πια φτάσει να έχει 200 αγώνες, 200 στοιχήματα. Άκουσες – ίσως από εμένα – ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερο δείγμα.
Ειδικά για τα στοιχήματα με μεγάλες αποδόσεις, απαιτείται πολύ μεγαλύτερο δείγμα συγκριτικά με τις μικρές αποδόσεις. Ο λόγος είναι ότι προφανώς θα επαληθεύονται πολύ σπανιότερα, άρα και χρειάζεται η συλλογή πολλών αγώνων μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα.
Μήπως να ασχοληθείς μόνο με τις «ανθρώπινες» αποδόσεις; Ας πούμε κάτω από 3,00;
Και πάλι, το δείγμα σου είναι μικρό. Κάτι πρέπει να γίνει.
Αποφασίζεις να ομαδοποιήσεις τους αγώνες που βρίσκονται σε ένα φάσμα πιθανοτήτων. Ας πούμε τους αγώνες από 1,80 έως 2,20. Άλλους μεταξύ 1,50 και 1,80. Γενικά, δημιουργείς «γκρουπάκια» από αγώνες.
Στόχος; Να θεωρήσεις την ίδια απόδοση για το κάθε γκρουπ, ίση με το μέσο όρο.
Ας πάρουμε το γκρουπ 1,80 – 2,20. Αντί για 20 αγώνες με διαφορετικές αποδόσεις, τώρα έχεις 20 αγώνες με μέση απόδοση 2,00. Αμέσως-αμέσως έχεις ένα πιο ικανοποιητικό δείγμα στοιχημάτων στην ίδια απόδοση!
Ήδη τα πράγματα φαίνονται ευνοϊκότερα. Αλλά δε σταματάς εκεί.
Αφού, λες, τώρα έχω 20 αγώνες με μέση απόδοση 2,00, η πιθανότητα επαλήθευσής τους είναι 50% θεωρητικά. Άρα αν βρίσκεις αποδόσεις πάνω από 2,00 για αυτά τα στοιχήματα, έχεις την ευκαιρία για value bet!
Πραγματικά, το πιστεύεις;
Καταρχήν, αν ισχύει το παραπάνω, κατευθείαν φαίνεται να σε συμφέρει να στοιχηματίσεις τους συγκεκριμένους αγώνες με απόδοση 2,01 με 2,20! Χωρίς καν σύστημα. Χωρίς κάποιο κριτήριο.
Να το τραβήξω λίγο παραπέρα. Μάζεψε όλα τα στοιχήματα από το κουπόνι του Πάμε Στοίχημα για το σαββατοκύριακο και υπολόγισε το μέσο όρο της απόδοσης των άσων. Ας πούμε αυτός είναι 1,90.
Μην τρέξεις σε παρακαλώ, να ποντάρεις τυφλά σε όλους τους άσους άνω του 1,90! Θα χάσεις.
Κάθε στοίχημα, κάθε αγώνας καλύτερα είναι ανεξάρτητο γεγονός. Έχει τη δική του πιθανότητα επαλήθευσης. Χι, Ψι, Ωμέγα, είναι κάποιος αριθμός. Δεν τον ξέρουμε. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε μια εκτίμηση που θα τον προσεγγίζει το δυνατό καλύτερα.
Αν τώρα η εκτίμηση αυτή είναι μεγαλύτερη από την απόδοση που μας δίνεται, ναι, έχουμε ένα στοίχημα μπροστά μας που φαίνεται να μας συμφέρει. Αν όχι, πάμε παρακάτω.
Το να αυξάνουμε όμως την πιθανότητα να κερδίσει μια ομάδα, επειδή κάποια άλλη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα (κι άρα ο μέσος όρος ανεβαίνει), είναι πέρα για πέρα λάθος.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στηρίζουμε τις εκτιμήσεις μας στις ίδιες τις αποδόσεις. Άρα αποδεχόμαστε ότι η εταιρία στοιχήματος κάνει σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων. Εφόσον δεχόμαστε κάτι τέτοιο, γιατί να στοιχηματίσουμε;
Υποτίθεται ότι ψάχνουμε τα λάθη των sportsbooks. Και μόνο η σκέψη ότι οι αγώνες με απόδοση 1,80 και 2,20 έχουν 50% πιθανότητα, αυτομάτως ερμηνεύεται ότι το 1,80 και το 2,20 δείχνουν την πραγματική πιθανότητα των γεγονότων! Ακόμα κι έτσι όμως, ο αγώνας του 2,20 έχει 45% επαλήθευση. Δεν έχει 50.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχω συνυπολογίσει και τον παράγοντα της γκανιότας στον υπολογισμό των πιθανοτήτων. Το 2,20 δηλαδή θα έπρεπε να είναι 2,40 π.χ. κι άρα η πραγματική πιθανότητα που εκτιμά το sportsbook είναι ακόμα χαμηλότερη (41,6%)!
Κι εσύ λες τώρα, ότι αν βρεις τον αγώνα αυτό στο 2,10, είναι value bet αφού με βάση το μέσο όρο που υπολόγισες νωρίτερα, η πιθανότητα να επαληθευτεί είναι 50%! Καταλαβαίνεις πόσο λάθος είναι αυτή η τακτική;
Σαν συμπέρασμα λοιπόν, ας έχουμε στο νου μας ότι κάθε αγώνας είναι ανεξάρτητο γεγονός. Ακόμα και οι ίδιες ομάδες να συναντηθούν ξανά, πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός, διαφορετικό από τις προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Άλλοι παίκτες, άλλες τακτικές, άλλες συνθήκες καιρού, άλλη ψυχολογία. Απέφυγε να κάνεις λάθη που κάνουν άλλοι παίκτες, άλλωστε με εκείνους συναγωνίζεσαι!
Και το χειρότερο, μην ομαδοποιείς τις αποδόσεις. Αγώνες με τον άσο στο 1,80 δεν είναι όλοι το ίδιο. Απλά η εταιρία εκτιμά την πιθανότητα του άσου κοντά στο 50% για τον καθένα. Αντί να δίνει 1,78 και 1,81 σε κάθε αγώνα, το στρογγυλοποιεί. Έτσι κι αλλιώς το λάθος της στρογγυλοποίησης δε θα τις κοστίσει. Δίνει αγώνες του 48-52% με απόδοση 1.80. Ποιος θα κερδίσει σε βάθος χρόνου; Εσύ ή αυτές;
3 Comments
Φίλε καλημέρα φίλε έχω σκάσει! Τρόπος του λέγειν! Όπως σου έχω ξαναπεί, έχω πέσει με τα μούτρα στο να φτιάξω το πρώτο μου σύστημα αξιολόγησης των αγώνων. Έχω αποφασίσει να τρέξω μόνο 2 πρωταθλήματα για την επόμενη σεζόν, να καταγράφω πλήρως όλα τα τελικά αποτελέσματα τους, τα ημίχρονα, τα γκολ και τις αποδόσεις.
Αυτή θα είναι η βάση δεδομένων μου. Ένα excell για το κάθε ένα πρωτάθλημα.
Θα φτιάξω ένα ακόμα με λεπτομερή καταγραφή των πονταρισμάτων μου και όλες τις άλλες λεπτομέρειες.
Δηλαδή αποδόσεις, αν είναι live ποντάρισμα ή όχι, λεπτό αν είναι live, σημείο επιλογής, πρωτάθλημα, χώρα κλπ κλπ κλπ. Αυτό το ξεκίνησα ήδη για φέτος αλλά αρκετά αργά, έχω βέβαια ένα δείγμα 300+ πονταρισμάτων.
Αυτά είναι κάποια excell που γνωρίζω πως να τα κάνω γιατί τα είχα ξανακάνει και δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάθομαι με τις ώρες να συμπληρώνω στοιχεία. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι δεν με πειράζει.
Το πρόβλημα για το οποίο χρειάζομαι τη βοήθεια σου είναι το τρίτο και σημαντικότερο excell (αξιολόγησης αγώνων) το οποίο δεν έχω ακόμα αποφασίσει πως θα φτιάξω. Η σκέψη μου είναι η εξής: Θα χρησιμοποιήσω 10 μεταβλητές. Το σύνολο τους σε βαθμούς, θα είναι το 100. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές θα είναι : Φόρμα, Προϊστορία, Απουσίες, Κίνητρο, Στατιστικά εντός εκτός, Καιρός ο οποίος θα είναι της ίδιας βαρύτητας και για τα 3 αποτελέσματα, δηλαδή ή θα δίνει + σε όλους ή θα δίνει -, και άλλες 2-3 μεταβλητές.
Έστω λοιπόν πως το (μπακάλικο θα το έλεγα) σύστημα μου, μου βγάζει πως ο γηπεδούχος έχει 40 από τα 100, το Χ 30 από τα 100 και το διπλό 30 από τα 100. Δηλαδή οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 40%-30%-30%, πάντα με βάση το σύστημα μου. Πως εφαρμόζω εκεί επάνω τις αποδόσεις για να δω αν είναι +EV το να ποντάρω πάνω σε ένα σημείο? Πως μετατρέπεις τις αποδόσεις σε ποσοστό επί τοις εκατό? Αυτό είναι το βασικό μου πρόβλημα. Το πως βλέπω τι ποσοστό επιτυχίας θεωρούν οι μπουκ πως έχει το κάθε σημείο σε τοις 100. Το 1,60-3,40-6,00 πως μεταφράζονται σε ποσοστό τοις εκατό, υπάρχει κάποιος τύπος που μπορώ να βάλω στο excell?
Είδα πιο πάνω το έκανες όταν έγραψες πως το 1.80 είναι στο 50% γιαυτό σε ρωτάω.
Πιστεύεις πως έχει τύχη ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης, αξίζει η προσπάθεια ή παρά είναι εύκολο?
Και πάλι χίλια ευχαριστώ για το χρόνο σου, ελπίζω να μου απαντήσεις. Να ξέρεις πως προσπαθώ να αφομοιώσω πολλά από όσα γράφεις, γιατί έχω βαρεθεί τους κουβάδες, αν και οφείλω να ομολογήσω πως αρκετά μου φαίνονται κινέζικα γιατί δεν έχω τόση άνεση με τα μαθηματικά και τους τύπους που χρησιμοποιείς. Πάντως εσύ είσαι ο μόνος που με ταρακούνησες με πολλά από αυτά που γράφεις και επειδή στη ζωή μου δεν έχω μάθει να είμαι loser γιαυτό το λόγο το έχω πάρει πολύ εγωιστικά να πετύχω και σε αυτό το τομέα.
Φίλε άκυρο το ερώτημα! Βρήκα την απάντηση σε ένα από τα κείμενα σου!
Αν θες μου απαντάς αν πιστεύεις πως αξίζει η προσπάθεια ενός τέτοιου εγχειρήματος με αυτόν τον υπολογισμό.
Απαντώ έστω και καθυστερημένα, καθώς μπορεί κάποιον να βοηθήσει η συζήτηση στο μέλλον.
Ο @Dimitrisgr4:disqus λοιπόν επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε ένα άλλο παράδειγμα, οπότε αντιγράφω:
“[…] πχ τα ποσοστα που δινω εγω στο 1 Χ 2 ειναι 55.39-28.05-16.57
Πως τα μετατρεπω σε αποδοσεις χωρις να ξερω τις αποδοσεις και τα ποσοστα που δινει ο μπουκ?[…]”
Η απάντησή μου είχε ως εξής:
Διαιρείς το 100 με τα ποσοστά. Στο παράδειγμά σου είναι 100 δια 55,39, 100 δια 28,05 και 100 δια 16,57. Άρα οι δίκαιες τιμές των αποδόσεων είναι: 1,80 – 3.56 – 6.03.
Θα έπαιζα άσο σε απόδοση μεγαλύτερη του 1,95, Χ σε απόδοση μεγαλύτερη του 4,20 και διπλό σε απόδοση μεγαλύτερη του 8,00 ή 9,00 ακόμα καλύτερα.