Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «6 μέρες» έχει ως πρωτοσέλιδο άρθρο για τη φραγή στον τζόγο του ίντερνετ. Φαίνεται πως το θέμα του διαδικτυακού στοιχήματος και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕΕΠ παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά όσο πλησιάζουμε στις 5 Δεκεμβρίου οπότε και θα ισχύσουν – θεωρητικά – τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. Ο τζόγος ήταν ανέκαθεν δημοφιλές θέμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που θέλουν την πλειοψηφία των εταιριών στοιχήματος να αποχωρούν από την Ελλάδα.
Κίνδυνοι για τις ιστοσελίδες που διαφημίζουν «παράνομες» εταιρίες στοιχήματος
Σύμφωνα με τα παραπάνω πρόστιμα, στις ιστοσελίδες που διαφημίζουν εταιρίες στοιχήματος που δεν έχουν πάρει άδεια από την ΕΕΕΠ, θα επιβάλλεται πρόστιμο €20,000 ανά ημέρα! Ωστόσο ακόμα και μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, πλήθος ενημερωτικών και αθλητικών ιστοσελίδων εξακολουθούν να περιλαμβάνουν διαφημίσεις τέτοιων εταιριών ακόμα και στην αρχική τους σελίδα. Ιστοσελίδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας στην Ελλάδα με πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέψεις τη μέρα. Διόλου περίεργο ωστόσο, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα πρόστιμα θα ισχύσουν ένα μήνα από το δημοσίευσή τους, δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε μάλλον οι περισσότεροι διαχειριστές και εταιρίες διαχείρισης παρόμοιων ιστοσελίδων διατηρούν στάση αναμονής, μήπως και υπάρξει ανατροπή του σκηνικού την τελευταία στιγμή. Μία τέτοια ανατροπή προβλέπει και το άρθρο του Sentragoal, που με τίτλο «Κόκκινο από την Κομισιόν για το στοίχημα» προσπαθεί να βάλει φρένο στην ΕΕΕΠ. Κάτι μου προσωπικά αμφιβάλλω ότι θα το πετύχει.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ιστοσελίδες που διαφημίζουν εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος βρίσκονται στο στόχαστρο. Πριν 2 μήνες σύμφωνα με το Το Βήμα, σχηματίστηκε δικογραφία κατά 33 διαχειριστών ιστοσελίδων για παράνομο στοίχημα. Βέβαια ο τίτλος δε λέει την αλήθεια ακριβώς, αφού ήδη από την πρώτη παράγραφο διαβάζουμε πως η δικογραφία σχηματίστηκε για διαφήμιση παράνομου στοιχήματος. Έχει μεγάλη διαφορά η διοργάνωση παράνομου στοιχήματος σε σχέση με τη διαφήμιση εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα. Οι γραμμές ωστόσο εκείνου του ρεπορτάζ που μάλλον ενδιαφέρει τους περισσότερους διαχειριστές που φιλοξενούν τις ιστοσελίδες σε servers του εξωτερικού είναι οι εξής:
«Παράλληλα 22 από τις ιστοσελίδες εντοπίστηκαν σε διακομιστές (servers) στην Ελλάδα και έντεκα στο εξωτερικό. […]Στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης εντοπίστηκαν οι ιστοσελίδες εκ των οποίων 22 στην Ελλάδα, 8 στη Κύπρο και από μια σε Αυστραλία, Τσεχία και Μεγάλη Βρετανία. Για τις ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες αρχές της Europol και της Interpol.»
Πολύ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί δημοσίευση του NewsIt μόλις χθες, για σύλληψη διαχειριστή ιστοσελίδας που φέρεται να διαφήμιζε άλλες ιστοσελίδες με παράνομο στοίχημα.
Η άποψή μου για τις ιστοσελίδες στοιχήματος και τις διαφημίσεις
Η άποψή μου για τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με το στοίχημα (δε μιλάω για τις εταιρίες στοιχημάτων) και διαφημίζουν εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος είναι πως θα πρέπει πιθανότατα να εναρμονιστούν με τη νέα πραγματικότητα. Κατά καιρούς και ειδικά τον τελευταίο καιρό καλούμαι να απαντήσω κατά πόσο είναι ασφαλές να διαφημίσει κανείς εταιρίες στοιχήματος μέσα από το blog του ή την ιστοσελίδα του. Στο παρελθόν είδαμε πως μεγάλες ιστοσελίδες αφαίρεσαν τις διαφημίσεις δημοφιλών εταιριών στοιχήματος, για να τις επανατοποθετήσουν λίγες μέρες αργότερα. Τώρα μοιάζει πως το χτύπημα θα είναι οριστικό και πως θα προβάλλονται μόνο διαφημίσεις εταιριών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον θα πάψει αυτή η κατάσταση της… αμφιβολίας και ειλικρινά δε βλέπω κάτι κακό σε αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολλή διάθεση πλέον να αρθρογραφώ στα Ελληνικά. Ή έστω μέχρι να ξημερώσει η 6η Δεκέμβρη και να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και δείγμα αυτού θα είναι οι ενέργειες μεγάλων ενημερωτικών ιστοσελίδων. Θα επαναλάβω βέβαια όπως έκανα και σε προηγούμενο κείμενο πως πρόκειται για νόμο του κράτους που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης. Οπότε θεωρώ λίγο… αστείο να αμφισβητούμε ακόμα και τώρα την ισχύ του! Από την άλλη μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά, με παροτρύνουν να μην εγκαταλείψω τα… Ελληνικά μου.
Πάντως δεν κρύβω τις ανησυχία μου, αφού πια καθημερινά αναρωτιέμαι εάν πράγματι αξίζει τον κόπο και το άγχος να απευθύνομαι στην Ελληνική αγορά. Καλώς ή κακώς οι ιστοσελίδες στις οποίες με διαβάζετε δημιουργήθηκαν για να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, όπως ας πούμε εάν ασχολιόμουν με τη φωτογραφία και έγραφα σε blog φωτογραφίας. Με την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του blog, θυμήθηκα μια φράση από την ταινία του… Spiderman:
«With great power, comes great responsibility»
Ευτυχώς όμως που όλα τα υπόλοιπα blogs μου είναι στα Αγγλικά, στα οποία πολύ πιθανόν να επικεντρωθώ ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Αν κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Τελικά πώς διακρίνεται μια ιστοσελίδα πως απευθύνεται στην Ελληνική αγορά; Με το .gr πρόθεμα του domain, με την τοποθεσία του server ή με τη γλώσσα της ιστοσελίδας;
2 Comments
Τζιμμάκο, ο νόμος για τις διαφημίσεις είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Αλλά η σελίδα πρέπει να απευθύνεται στην Ελληνική κοινότητα για να υπάρχει παράβαση. Αλλοιώς είναι αυθαίρετο. Υπήρχαν μερικές σελίδες στοιχήματος στα Αγγλικά που έβγαιναν από Ελλάδα. Δεν φαινόταν αυτό από πουθενά αλλά το έμαθα εγώ επειδή μου έγραφαν webmasters για κάποιες πληροφορίες. Ας μην πω ποιές ήταν. Ρώτησα και την ΕΕΕΠ τι παίζει αλλά δεν λένε. Εγώ δεν έβαζα ποτέ, βασικά γιατί ήξερα από το 2006 ότι θα το απαγόρευαν και ότι θα ερχόταν αυτό το λούκι (γιατί τραινάρισε η ιστορία τόσο πολύ, δικό τους θέμα). Τα ΕΕΕΠόπουλα -που δεν θέλω να τα κοντράρω εγώ αυτή τη στιγμή- ούτε σε emails απαντάντε, ούτε στο τηλέφωνο βγαίνουν (βρίσκονται πάντα σε μιά αιώνια σύσκεψη).
Αν έχεις πρόβλημα με τα ξενόγλωσσα bloggs να απευθυνθείς στο συνήγορο του πολίτη ή στον Ευρωπαίο συνήγορο. Θα πάρεις απάντηση σε ένα χρόνο, γιατί τους κάνει τρεις κλήσεις και απαντάνε μόνο όταν εκπνεύσει η τελευταία (για να μην απειληθούν με διοικητικά μέτρα). Μία δίκη σε τακτικά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα θα την έχαναν αλλά οπωσδήποτε θέλει καιρό.
Στρέφεται και κατά των δικαιωμάτων του πολίτη αυτό το πράγμα, γιατί το κάνει ο άλλος για να βγάλει κάποια λίγα λεφτά και του απαγορεύουν να δουλέψει. Άλλοι βγάζουν πολλά -καμία αντίρρηση. Αν η απαγόρευση είναι να αρχίσει στις 6/12, ο Χελάκης είναι σε θέση να βάλει μία διαφήμιση ξένης εταιρείας από 2/12 μέχρι 5/12 και να πληρωθεί αδρά. Άλλα δεν βγάζουν όλοι πολλά λεφτά και βασικά θέλουν να φέρουν όλο τον κόσμο σε απόγνωση – φτωχούς και πλούσιους.
Μεγάλο θέμα αυτό της διαφήμισης Νίκο, ίσως να το αναλύσουμε στο μέλλον. Ενδιαφέροντα τα παραπάνω, πάντα μας τροφοδοτείς με πρωτότυπες πληροφορίες!