Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της Τουρκικής κρατικής λοταρίας, Το Βήμα σύγκρινε τη διαδικασία με εκείνη της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Δυστυχώς όμως δεν έμεινε στα της διαδικασίας και προχώρησε σε μια ατυχή σύγκριση των οικονομικών μεγεθών των δύο εταιριών, διδάσκοντας μαθήματα οικονομικής ανάλυσης, παραφράζοντας τον τίτλο του κειμένου, «μαθήματα ιδιωτικοποιήσεων από τους Τούρκους».

Πράγματι, η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι τρεις πλειοδότες ανταγωνίστηκαν ζωντανά στην Τουρκική τηλεόραση για τη μεγαλύτερη προσφορά. Όταν μάλιστα έμειναν δύο, κατατέθηκαν συνολικά 75 επιπλέον βελτιωτικές προσφορές, ανεβάζοντας το τελικό τίμημα στα 2,755 δις δολάρια από τα 1,8 που αποτέλεσε την τιμή εκκίνησης.

Όλα καλά μέχρι εδώ και όντως η διαδικασία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το λόγο που αναφέρει κι ο αρθρογράφος στο Βήμα: διαφάνεια.

Στη συνέχεια όμως αναφέρει το εξής:

«Αντιθέτως, οι Τούρκοι για μια δεκαετή άδεια παραχώρησης και όχι πώληση μετοχών, που δεν συνιστά μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, και για μια λοταρία με ετήσιο τζίρο το 1/5 του ΟΠΑΠ κατάφεραν να προσελκύσουν 2,755 δισ. δολάρια ή 2,037 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.»

1/5 του τζίρου; Αλήθεια;

Σύμφωνα με το άρθρο που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, έχουμε τα εξής στοιχεία για την Τουρκική εταιρία:

  • Ετήσια έσοδα 2013: 800 εκατ. ευρώ
  • Ετήσια κέρδη 2013: 184 εκατ. ευρώ
  • Τυχερά παιχνίδια: Λοταρίες (όχι αθλητικό στοίχημα)

Ας δούμε τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το ίδιο οικονομικό έτος.

3,7 δις ευρώ ο συνολικός τζίρος, στον οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα του στοιχήματος. Ο τζίρος που προήλθε από τα αριθμολαχεία όμως, σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, ανέρχεται στα 2,37 δις. Τελευταία φορά που έκανα τη διαίρεση 0,8/2,37 έβγαλα πηλίκο κοντά στο 1/3.

Προφανώς Το Βήμα έκανε τη διαίρεση του συνολικού τζίρου των δύο εταιριών για να φτάσει στο παραπάνω συμπέρασμα. Μήπως έτσι συγκρίνουμε πορτοκάλια με αγγούρια;

Ίσως για κάποιους να στέκομαι στις λεπτομέρειες, αλλά το ύφος του άρθρου είναι εκείνο που με οδήγησε σε αυτό το κείμενο.

Τονίζεται στο άρθρο λοιπόν, πώς ο ΟΠΑΠ με τζίρο 3,7 δις ευρώ πωλήθηκε έναντι 650 εκατ. ευρώ, ενώ η Τουρκική κρατική εταιρία με τζίρο 800 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκε για 10 χρόνια έναντι 2,037 δις ευρώ (κι εσάς σας έμεινε το 2,755, ε; Μόνο που είναι δολάρια εκείνο το ποσό!). Θυμίζω όμως ότι πουλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι το 1,23 δις του τζίρου αντιστοιχεί στην πώλησή του.

Ξαφνικά η σύγκριση με τα 800 εκατ. ευρώ της Τουρκικής εταιρίας δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, έτσι;

Ναι, φυσικά είναι διαφορετικό να πωλείται ένα μέρος του ΟΠΑΠ και να παραχωρείται για 10 χρόνια η εκμετάλλευση του προϊόντος μιας εταιρίας. Άλλο η πώληση, άλλο το leasing. Δε συζητάω αυτό όμως εδώ. Τονίζω τη δημιουργία εντυπώσεων που προκαλεί η σύγκριση των οικονομικών μεγεθών κατά τον τρόπο που πραγματοποιεί ο αρθρογράφος.

Κλείνοντας να κάνω και εγώ με τη σειρά μου μια σύγκριση που απέφυγε να κάνει Το Βήμα.

[quote type=”center”]Τα έσοδα της Τουρκικής εταιρίας ανήλθαν όπως προείπαμε στα 184 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ το 2013 ανήλθαν στα 141 εκατ. ευρώ.[/quote]

Διαιρέστε και με το ένα τρίτο τα καθαρά αυτά έσοδα του ΟΠΑΠ (47 εκατ. ευρώ) και πιθανόν να βγει ένα συμπέρασμα αν τελικά τα 650 εκατ. ευρώ που πουλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ ήταν χαμηλό τίμημα μπροστά στα 2,03 δις ευρώ που δόθηκε η εκμετάλλευση για 10 χρόνια της Τουρκικής εταιρίας με κέρδη 184 εκατ. ευρώ. Και ξαναθυμίζω ότι τα παραπάνω έσοδα του ΟΠΑΠ συμπεριλαμβάνουν KAI τα έσοδα από το Πάμε Στοίχημα!

Διαβάστε: Αξίζει η πώληση ΟΠΑΠ… πριν την πώληση;

Όχι, μη βιάζεστε. Δεν υπερασπίζομαι την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Κάνω μια ίσως πιο αντικειμενική παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών των δύο εταιριών, μιας και σπανίζει η αντικειμενικότητα στα ηλεκτρονικά κι έντυπα μέσα σε αυτή τη χώρα.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version