Δύο τοις εκατό. Τόσο είναι το ποσοστό του κεφαλαίου, που σε συμβουλεύουν οι ειδικοί να ρισκάρεις ανά στοίχημα. Είναι επειδή το κεφάλαιό σου θα αντέξει 50 χαμένα στοιχήματα;

Φυσικά και όχι! Ποιος χάνει 50 στοιχήματα στη σειρά; Ακόμα κι αν ποντάρετε σε… τριψήφιες αποδόσεις, κάποιο στοίχημα θα σας δελεάσει με τη μικρή συγκριτικά απόδοσή του. Ένα από εκείνα, ξέρετε, τα «σίγουρα», του 1,30 να κλείσετε το δελτίο.

50 σερί χαμένα στοιχήματα. Είναι δυνατόν να συμβεί; Προφανώς και είναι αλλά ποιος αντέχει να ποντάρει αληθινά χρήματα δέκα, είκοσι, τριάντα φορές σε αποδόσεις μεγαλύτερες του 10,0 και του 20,0; Όταν έχετε χάσει δέκα συνεχόμενα στοιχήματα, η ψυχολογία και μόνο θα σας σπρώξει προς τα στοιχήματα, που φαίνονται πιο πιθανά να επαληθευτούν.

Στοιχηματίζοντας πλέον σε αποδόσεις του 1,50, του 2,10 και του 2,80 δε θα χάσετε 50 συνεχόμενα στοιχήματα. Είναι (σχεδόν) αδύνατο. Οπότε όχι, το 2% που προτείνει η σωστή διαχείριση χρημάτων δεν αφορά τους πιο άτυχους ανθρώπους στον κόσμο!

Αφορά όλους τους ανθρώπους και δίνει απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα.

Είναι κερδισμένη η στρατηγική σας;

Αυτό το ερώτημα θα μπορέσετε να απαντήσετε, ρισκάροντας 2% του κεφαλαίου σας το μέγιστο. Πριν εξηγήσουμε το γιατί, ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση.

Η διαχείριση χρημάτων δεν αφορά μονάχα τα του στοιχήματος. Ναι, βρίσκεστε σε ένα blog για αυτό, αλλά αύριο μεθαύριο ίσως να σκεφτείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στις μετοχές και το χρηματιστήριο. Γιατί όχι να καθίστε σε ένα τραπέζι πόκερ; Γενικά, με όποιο τυχερό παιχνίδι κι αν ασχοληθείτε, ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει στο ακέραιο. Και θα δείτε παρακάτω γιατί.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ σε αυτή τη μικρή γωνιά του ίντερνετ, έχουμε κατηγορίες για τα παραπάνω… «παιχνίδια».

Κλείνω την παρένθεση και προχωρώ με ένα παράδειγμα για το στοίχημα.

Έχω 500 ευρώ κεφάλαιο και ποντάρω 10 ευρώ ανά στοίχημα. Πόσο είναι το μακροχρόνιο καθαρό μου κέρδος; Πόσα περιμένω να κερδίσω από αυτό το στοίχημα;

Edge, πλεονέκτημα, expected value. Όπως θέλετε, πείτε το. Μιλάω για το καθαρό μακροχρόνιο κέρδος που έχετε, αν ποντάρετε στο κορώνα/γράμματα σε απόδοση 2,20.

Δέκα τοις εκατό. Τόσο κερδίζω στο παραπάνω στοίχημα, αν μου το προσέφεραν. Κάτι που έχουμε πει στο value betting.

Όμως, ας πάρουμε την άσχημη πλευρά. Να έχω μειονέκτημα 10% ανά στοίχημα! Μην ξαφνιάζεστε, ΤΟΣΟ μειονέκτημα έχετε οι περισσότεροι πάνω κάτω. Είναι ισοδύναμο με το να ποντάρετε στο 1,80 στο κορώνα γράμματα, να ποντάρετε με απόδοση 3,60 σε ένα γεγονός με πιθανότητα επαλήθευσης 25%!

Κάνοντας τη… «σούμα», ποντάρω το 2% των 500 ευρώ κεφάλαιο που διαθέτω, άρα 10 ευρώ ανά στοίχημα, το οποίο έχει μειονέκτημα 10%. Άρα χάνω 1 ευρώ ανά στοίχημα!

Το ‘πιασες; Από μαθηματικής πλευράς, το κεφάλαιό σου θα αντέξει 500 στοιχήματα αντί για 50!

Μην περιμένεις όμως να παίξεις 500 στοιχήματα για να αντιληφθείς ότι είσαι άσχετος από στοίχημα! Και το γεφύρι της Άρτας έπεφτε και το ξανάχτιζαν, αλλά δεν το χτίζουν μέχρι σήμερα. Έψαξαν και βρήκαν τι έφταιγε. Μην κολλάς σε μια χαμένη στρατηγική αν βλέπεις το κεφάλαιό σου να μειώνεται αργά και βασανιστικά. Ακόμα και να την ποντάρεις… ανάποδα, δεν είναι η λύση! Το 10% μειονέκτημα δε θα γίνει 10% πλεονέκτημα.

Αν τώρα κατά μέσο όρο τα στοιχήματά σου έχουν πλεονέκτημα αντί για μειονέκτημα, ο ρυθμός αύξησης του κεφαλαίου σου έχει να κάνει με το μέγεθος του πλεονεκτήματος αυτού. Έτσι κι αλλιώς, στοιχηματίζεις με σταθερό ποντάρισμα και καλά κάνεις! Οπότε αν μετά από 500 στοιχήματα, το κεφάλαιό σου έχει διπλασιαστεί, στοιχηματίζεις με 10% πλεονέκτημα!

Τόσο απλό. Γι’ αυτό στοιχηματίζουμε το 2% του κεφαλαίου μας.

Όχι, δεν είναι για να υπολογίζουμε το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Είναι γιατί το πραγματικό μακροχρόνιο καθαρό κέρδος ή ζημία μας είναι πολύ μικρότερο από το ποντάρισμά μας. Κι όσο μικρότερο είναι το ποντάρισμά μας, τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να δοκιμάσουμε μια στρατηγική.

[quote type=”center”]Το «δύο τοις εκατό επί του κεφαλαίου» ποντάρισμα μας αγοράζει χρόνο![/quote]

Η εφαρμογή του απλού αυτού κανόνα στο χρηματιστήριο

Μίλησα νωρίτερα για την ευρεία εφαρμογή αυτού του κανόνα της διαχείρισης χρημάτων. Ας δούμε στα γρήγορα κι ένα παράδειγμα στο χρηματιστήριο, για να αντιληφθούμε πόσο μοιάζουν όλα τα… «τυχερά παιχνίδια».

Στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με γλυκοκοιτάει μια μετοχή των 10 ευρώ. Έχω και πάλι 500 ευρώ κεφάλαιο. Θέλω και πάλι να ρισκάρω το 2% των χρημάτων μου. Άρα ποντάρω 10 ευρώ μάξιμουμ.

Το ποντάρισμα στο χρηματιστήριο είναι αμέσως ανάλογο του stop loss. Εξ ου και η σημασία του στο trading.

Αν λοιπόν αγοράσω στα 10 ευρώ, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ορίσω μια τιμή όπου θα κλείσω τη θέση, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δηλαδή, αν η μετοχή κατρακυλήσει, αν η πρόβλεψή μου για άνοδο πέσει έξω, αν χάσω το στοίχημα.

Αν δεν ορίσω ένα stop loss, το ρίσκο μου είναι προφανώς δέκα ευρώ. Άρα πρέπει να αγοράσω… μία μετοχή. Μα έχω 500 ευρώ, ποιος παίζει με δεκάευρα στο χρηματιστήριο; Θα αγοράσω 50 μετοχές. Ταυτόχρονα, θα κερδίσω και το βραβείο του πιο ηλίθιου επενδυτή.

Αντί για 2% τώρα έχω ρισκάρει το 100%. Ναι, ξέρω, «μα θα πουλήσω αν πέσει». Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Επειδή λοιπόν θέλω να γίνω καλύτερος επενδυτής και διαχειριστής ρίσκου, ορίζω τυχαία ή όχι τα 9,50 ευρώ ως το stop loss μου. Πολύ ωραία, τώρα ρισκάρω 0,50 ευρώ ανά μετοχή και τα 10 ευρώ μέγιστου ρίσκου ανά στοίχημα που μου επιτρέπει το κεφάλαιό μου, με οδηγεί στην αγορά 20 μετοχών.

20 μετοχές. Ούτε μία, ούτε και 50! Τώρα η άνοδος έχει μεγαλύτερο αντίκρυσμα από… ένα σακουλάκι σπόρια, ενώ η πτώση απλά θα μου χάσει το 2% του κεφαλαίου μου και δε θα με βάλει φυλακή.

Αν τώρα έχω 10% μειονέκτημα στο trading, επειδή για παράδειγμα ενημερώνομαι πολύ αργά για τις εξελίξεις ή δεν κατανοώ τα οικονομικά αποτελέσματα, θα χάνω 1 ευρώ ανά trade. Αν είμαι καλός κι έχω 10% πλεονέκτημα, θα κερδίζω 1 ευρώ ανά trade. Ακριβώς ότι συμβαίνει και στο στοίχημα δηλαδή.

Αρκεί να χρησιμοποιώ stop loss και να κάνω σωστή διαχείριση χρημάτων στο χρηματιστήριο.

Κλείνοντας, ας υποθέσω ότι ποντάρω το 20% του κεφαλαίου μου. Με δέκα τοις εκατό μειονέκτημα, θα χάνω το 2% των χρημάτων μου σε κάθε στοίχημα. Τότε πράγματι, το κεφάλαιό μου θα αντέξει για 50 στοιχήματα. Έχοντας όμως «καβάτζα» για 5 μόλις στοιχήματα, θα προλάβω άραγε να διαπιστώσω αν όντως έχω τόσο μειονέκτημα;

Όχι. Όχι μόνο δε θα προλάβω, αλλά ακόμα και πλεονέκτημα να έχω, η κακή διαχείριση χρημάτων θα με στείλει αδιάβαστο. Ας κάνω λοιπόν τη χάρη στον εαυτό μου κι ας ακολουθήσω έναν τόσο απλό κανόνα: να ποντάρω το 2% του κεφαλαίου μου σταθερά σε κάθε στοίχημα. Τόσο δύσκολο είναι πια;

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

12 Comments

  1. καλο μηνα & καλες βουτιες !!

    Αυτη τη φορα δεν θα γραψω σεντονι γιατι το γραψες εσυ. Απλα αποδυκνυεται περιτρανα οτι η κακη διαχ.χρηματων ειναι η βασικη αιτία των περισσοτερων για συνεχεις/νεςς καταθεσεις. Μεχρι και βιντεο εβαλες και ειμαι σιγουρος πως κατι εμεινε απο ολα αυτα…….

    Εκτος απο “αγορά χρονου” πρωτιστως εχουμε παντοτε διαθεσιμο backup/κεφαλαιο για τα επομενα “χτυπηματα” πονταρωντας ΜΕΧΡΙ 2%.. Οπως και στο στοιχημα ετσι και στον πολεμιστη/στρατιωτη οι σφαίρες ειναι το διαθέσιμο/υπολοιπο κεφαλαιο του……

    • Φίλε Δημήτρη πολύ ενημερωτικό το άρθρο σου για την διαχείριση των χρημάτων στο χρηματιστήριο.Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα ήταν το ίδιο όπως στο στοίχημα.Θέλω να σου θέσω ένα συγκεκριμένο ερώτημα για να σιγουρευτώ ότι κατάλαβα αυτά που είπες στο άρθρο σου.Έχοντας 50000 δολάρια αρχικό κεφάλαιο και παίζοντας μέσο όρο 10 μετοχές ταυτοχρόνως πόσα χρήματα πρέπει να ποντάρω στην κάθε μετοχή και τι ποσοστό stoploss βάζω?

      • Εφόσον έχουμε 50.000 αρχικό κεφάλαιο, θα πρέπει να ρισκάρουμε 1.000 ανά trade το μέγιστο. Έχοντας αυτό κατά νου, το ποσοστό του stop loss μπορεί να παίζει, μεταβάλλοντας όμως τον αριθμό των τεμαχίων που παίζουμε ανά μετοχή. Αν δηλαδή ρισκάρουμε δύο δολάρια stop loss, θα παίξουμε 500 τεμάχια τη συγκεκριμένη μετοχή. Αν ρισκάρουμε 5 δολάρια, τότε 200 και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία σε τι ποσοστό πτώσης αντιστοιχεί το stop loss όσον αφορά τη διαχείριση του κεφαλαίου, εκείνο που μετρά είναι πόσα δολάρια ανά μετοχή (τεμάχιο) ρισκάρουμε.

        Με δεδομένο λοιπόν ότι έχουμε ένα κεφάλαιο που μας επιτρέπει να παίζουμε ακόμα και 50 μετοχές ταυτόχρονα, οι 10 μετοχές δεν αποτελούν πρόβλημα. Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των trades, καλά είναι να υπολογίζουμε ξανά το 2% του κεφαλαίου, ώστε να αυξομειώνουμε τον αριθμό τεμαχίων που κάνουμε trading ανά μετοχή.

        • Δημήτρη,αν κατάλαβα καλά γράφεις εδώ ότι
          “Δεν έχει σημασία σε τι ποσοστό πτώσης αντιστοιχεί το stop loss όσον
          αφορά τη διαχείριση του κεφαλαίου, εκείνο που μετρά είναι πόσα δολάρια
          ανά μετοχή (τεμάχιο) ρισκάρουμε” Σε προηγούμενο άρθρο σου σχετικά με το 2% στην διαχείριση του κεφαλαίου,συμπεραίνω ότι στα 1000 δολλάρια trade με 50000 κεφάλαιο,το stop/loss θα είναι 2% του 1000 δηλαδή 200 δολλάρια ανά trade!Τα έχω καταλάβει σωστά ή μου διαφεύγει κάτι?Το stop loss που αναφέρεσαι θα είναι κινούμενο (trailling) stop loss ή σταθερό stop loss από την τιμή αγοράς του?

          • Έχουμε κεφάλαιο 50Κ. Ρισκάρουμε 2%, ήτοι 1Κ. Εντοπίζουμε μετοχή αξίας $5. Επόμενη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι ΠΟΥ θα βάλουμε το stop loss. Στο 4.90; Στο 4.80; Στο 4; Ας πούμε στο $4. Άρα ρισκάρουμε 1 δολλάριο στη μετοχή. Σύμφωνα με το 1Κ που ρισκάρουμε ανά trade, θα κάνουμε χίλιες μετοχές trading. Θα χρειαστούμε 5Κ κεφάλαιο για την τοποθέτηση ωστόσο.

            Αν βάζαμε stop loss τα $4.50, τότε θα παίρναμε 2,000 μετοχές, με 10Κ κεφάλαιο. Μισό δολάριο πτώση, κλείνουμε τη θέση, μείον ένα χιλιάρικο το κεφάλαιό μας. Neeeext.

            Στο παράδειγμά σου, το “άρα 200 τεμάχια” συνεπάγεται ότι αποδέχεσαι ότι θα βγεις με ζημία μόνο αν μηδενιστεί η τιμή της μετοχής.

            Το stop loss είναι σταθερό, μέχρι να χτυπήσει η τιμή-στόχος, οπότε και ακυρώνεται. Αν κάνουμε scale out, το stop loss μετακινείται στο break even όταν χτυπήσει η πρώτη τιμή-στόχος και στη συνέχεια μετατρέπεται σε trailing, αναλόγως τη στρατηγική που ακολουθούμε στην εναπομείνουσα ανοιχτή θέση μας.

          • Δημήτρη ξεκινάω με 50000 κεφάλαιο το χωρίζω σε 50 ίσα κεφάλαια γιατί οι μετοχές που σηνήθως έχω ξεπερνάνε τις 20 και είναι μαζεμένες άρα δεν θέλω να βάζω πάνω από 1000$ ανά trade γιατί μου μαζεύοντε πολλές μετοχές και δεν θα έχω κεφάλαιο για άλλες.Μου δίνουν σήματα εισόδου γύρω στις 50 μετοχές το χρόνο και σε συχνότητα 3 τον μήνα,όπως καταλαβαίνεις στο παράδειγμα που μου έδωσες είναι για όποιον θέλει να κάνει ένα trading και αφού ολοκληρώσει την πώληση να πηγαίνει στε άλλο.Μπορείς να μου ξανακάνεις το ίδιο παράδειγμα όταν ταυτοχρόνως παίρνω ας πούμε 20 μετοχές σε μία μέρα με 50000 κεφάλαιο?Συγνώμη που σε μπέρδεψα τόσο.

          • Πάλι δεν το διατύπωσα σωστά,έχω 20 μετοχές αγορασμένες με 1000 δολάρια η κάθε μία αφού έχω σπάσει το κεφάλαιο μου σε 50 ίσα μέρη των 1000 δολαρίων,άρα έχω άλλα 30000 δολάρια απέξω που περιμένουν άλλα σήματα αγορών,πόσο % χασούρας επιτρέπεται με βάση το κεφάλαιο μου και των αγορών μου σε κάθε μετοχή που έχω?Τώρα πρέπει να κατάλαβες καλύτερα την ερώτησή μου.

          • Εάν το ότι αγόρασες με 1.000 δολάρια κάθε μετοχή, σημαίνει ότι θα φτάσεις να χάσεις και 1.000 δολάρια στη μετοχή (να μηδενιστεί δηλαδή η τιμή της), τότε σωστά ρισκάρεις το 2% του συνολικού σου κεφαλαίου. Αν όμως υπολογίζεις να “βγεις” αν χάσεις το 50% της κάθε μετοχής, τότε θα πρέπει να αυξήσεις τη θέση σου στις 2.000 ευρώ ανά μετοχή.

            Το κεφάλαιό σου υπαγορεύει πόσο “επιτρέπεται” να χάνεις ΑΝΑ trade (2%) και το stop loss του κάθε trade υπαγορεύει πόσα ΤΕΜΑΧΙΑ πρέπει να τοποθετηθείς.

            Όταν βάζεις ένα στοίχημα, ρισκάρεις ολόκληρο το ποσό, εξ ου και το 2% του κεφαλαίου ισούται με το ποντάρισμα. Στο trading όμως και με τη βοήθεια του stop loss, το ρίσκο μας είναι διαφορετικό από το ποντάρισμα/τοποθέτησή μας.

            Εφόσον πάντως ακολουθήσεις τη μέθοδό σου, “επιτρέπεται” να χάσεις όλο το χιλιάρικο ανά μετοχή! Το δύσκολο φυσικά είναι τι κάνεις αν ΟΛΕΣ αρχίσουν να πέφτουν (κάτι όχι και τόσο απίθανο) και βλέπεις το κεφάλαιό σου να ολισθαίνει γρήγορα. Πότε/πού κλείνεις τις θέσεις τότε;

            Κι εκεί έρχεται και πάλι το stop loss που πρέπει από ΠΡΙΝ να έχεις ορίσει.

          • Δημήτρη τελικά αυτό που κατάλαβα από τη συζήτησή μας είναι ότι ο καθένας ορίζει το stoploss που μπορεί να υποστεί,αυτό κατάλαβα τελικά δεν υπάρχει συγκεκριμένος μπούσουλας όπως είναι στο στοίχημα όπως καλά το ανάφερες πριν.Τότε επειδή αυτό το 2% δεν είναι τυχαίο και μπορώ να σου πω ότι το έχω πάντα σαν μπούσουλα,θεωρώ ότι δεν θα με πείραζε να έχανα το 2% των 1000 ευρώ,δηλαδή 200 ευρώ, αν όλα πάνε στραβά,θα έχω χάσει το 20% του trade μου αλλά θα έχω προστατεύσει το υπόλοιπο 80% αρκεί να έχω πειθαρχία σε αυτό.Μάλλον σε αυτό καταλήγω,

          • Ξαναδές λίγο τα νούμερα που γράφεις.

            Το 2% ρίσκο ανά trade αναφέρεται στο συνολικό κεφάλαιο. Αυτό θα σου επιτρέψει θεωρητικά να δεχθείς 50 χαμένα trades στη σειρά! Στην ουσία τα 50 αυτά trades “αέρα”, σου επιτρέπουν να επιβιώσεις από ένα αρνητικό variance, αλλά και να τεστάρεις τη στρατηγική σου.

            Η απόφαση της διαχείρισης κινδύνου είναι φυσικά δική σου, αλλά η παραπάνω είναι και η προτεινόμενη επιλογή από την κοινότητα των traders.

          • Λάθος κατάλαβα από την αρχή.Η προτεινόμενη επιλογή από την κοινότητα των traders είναι να βάζουμε πόσο % stop loss επί του κεφαλαίου? Δηλαδή στα 1000$ ανά trade πόσο % επιβάλεται το stop loss με κεφάλαιο 50000?

  2. Φυσικά δεν είναι δύσκολο να ποντάρεις το 2% του κεφαλαίου σε στοίχημα.Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να υπάρχουν και άλλοι 2 κανόνες μαζί με την διαχείριση κεφαλαίου.
    1.Να έχεις βρει ένα σύστημα που να αποδίδει
    2 Να μπορείς να ελέγχεις την ψυχολογία σου (δηλαδή τον φόβο σε σερί αποτυχιών και την απληστία σε σερί επιτυχιών)
    Συγχαρητήρια γενικά για τα άρθρα σου κάνεις πολύ καλή δουλειά.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version