Η καταγραφή των στοιχημάτων μας είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε ως σοβαροί παίκτες του στοιχήματος. Ωστόσο, χωρίς την ανάλυση της βάσης δεδομένων που δημιουργήσαμε, ο κόπος μας δεν έχει αντίκρυσμα. Ας δούμε λοιπόν την ανάλυση των στοιχημάτων που μου έστειλε ο φίλος και συνεργάτης, Κώστας Βρουλής.

Ο Κώστας καταγράφει τα στοιχήματά του από το 2007 παρακαλώ! Μπορεί να μην είναι πολλά, 1.639 για την ακρίβεια, δεν παύει όμως να είναι αξιέπαινη η καταγραφή τους. Πόσοι από εσάς έχουν τέτοια επιμονή αλλά και υπομονή, αφού όταν χάνουμε στο στοίχημα, το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι να καταγράψουμε τις ζημιές μας!

Ο Κώστας στοιχηματίζει αποκλειστικά στο Πάμε Στοίχημα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε του στοίχημα αποτελείται συνήθως από μια τριάδα αγώνων, άλλοτε λιγότερων κι άλλοτε περισσότερων. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάθε αγώνα σαν ξεχωριστό στοίχημα, αν και το ιδανικό θα ήταν να αναλύσουμε τις στήλες αντί για ένα «παρολί» στοίχημα. Καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί, ας δούμε αρχικά πώς τα πηγαίνει το 2015.

Τα γραφήματα και η ανάλυση που ακολουθεί, βασίζονται στον εξομοιωτή συστήματος που θα βρείτε στο ΣτοίχημαOnline. Σύμφωνα με εκείνον, μπορούμε να δημιουργήσουμε εικονικούς παίκτες (δοκιμές), που ακολουθούν το ίδιο σύστημα με εμάς. Έτσι, είμαστε σε θέση να δούμε πόσο τυχεροί ή άτυχοι σταθήκαμε, αλλά και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη μέθοδό μας.

2015: Μια δύσκολη χρονιά

Αυτή είναι η πορεία που θα διέγραφαν 10… Κώστηδες, αν ακολουθούσαν τη μέθοδό του. Προφανώς, δεν έχει τύχη η μέθοδός του, με μέση απόδοση 4,92 και μόλις 10,64% επιτυχίες.

Με κοντά στα 300 στοιχήματα φέτος, η χρονιά δεν πηγαίνει καλά για τον Κώστα, στοιχηματικώς. Δεν είναι τόσο ότι χάνει χρήματα, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο χάνει: για κάθε ευρώ που ποντάρει, χάνει σχεδόν το μισό! Ακόμα και η σκληρή γκανιότα του Πάμε Στοίχημα δε δικαιολογεί ένα τέτοιο νούμερο. Ή μήπως όχι;

Αν ο Κώστας έπαιζε μονά αποδεκτά στοιχήματα, κάτι πολύ σπάνιο στην εταιρία του ΟΠΑΠ, θεωρητικά θα είχε ένα μειονέκτημα της τάξης του 10 με 15%. Τόσο περίπου είναι η γκανιότα της εταιρίας, ενώ ακόμα και στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, η επιστροφή στους παίκτες (payout) είναι κοντά στο 85% για το στοίχημα – και πολύ μικρότερο για το σύνολο των προσφερόμενων παιχνιδιών.

Παίζοντας όμως τριάδες, τετράδες ή κάποιο σύστημα/παρολί, το μειονέκτημα μεγενθύνεται αφού το payout πολλαπλασιάζεται. Αν δηλαδή επιστρέφεται το 90% στον Κώστα ανά στοίχημα, για μια τριάδα αυτό γίνεται 0,729%. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Κώστας θα έπρεπε να χάνει 0,27 λεπτά για κάθε ευρώ που ποντάρει.

Με βάση τα παραπάνω, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ίσως ο Κώστας στοιχηματίζει σε τετράδες ή ακόμα μεγαλύτερα παρολί, κάτι το οποίο του στοιχίζει. Ακόμα και αν ένα σύστημα με έξι αγώνες περιέχει τριάδες και τετράδες που θα αποφέρουν κέρδος, δεν παύει να έχει στήλες για πεντάδες συν φυσικά την εξάδα. Για αυτό είπα νωρίτερα, ότι θα έπρεπε να είχαμε τα δεδομένα ανά στήλη.

Σημειώνω εδώ ότι δεν γνωρίζω καθόλου πώς στοιχηματίζει ο Κώστας. Στην ουσία η παρούσα ανάλυση θυμίζει πώς διαβάζουμε το χέρι του αντιπάλου στο… πόκερ!

Ας δούμε όμως πώς τα πηγαίνει συνολικά από το 2007.

The big picture: Μια κερδισμένη στρατηγική

Σε σύνολο 1,639 στοιχημάτων, ο Κώστας κερδίζει στη θεωρία 0,01 λεπτό για κάθε ευρώ που βάζει. Έχει δηλαδή πλεονέκτημα περίπου 1% (0,6% προ στρογγυλοποίησης). Τι συμπέρασμα βγάζουμε με τα αντικρουόμενα αυτά δεδομένα;

Καταρχήν, από το παραπάνω γράφημα των 100 δοκιμών (κάθε μία είναι ένας ξεχωριστός Κώστας), βλέπουμε την τυχαία κατανομή των αποτελεσμάτων, όπως εξηγήσαμε στο πρόσφατο βίντεο. Θα έλεγα ότι οι νικητές και οι χαμένοι είναι μοιρασμένοι, κάτι που δεν μας εκπλήσσει με δεδομένη την ελάχιστη κερδοφορία της στρατηγικής.

Επίσης, προσέξτε τη διακύμανση των εκατό, διακριτών κεφαλαίων. Ίσως να μην είναι τόσο φανερή, αρκεί όμως να δούμε το μέγιστο κέρδος και ζημιά που θα μπορούσε να επιδείξει ο Κώστας. Κάτι που οφείλεται βεβαίως στη μικρή επαλήθευση των σημείων (16,23%) και κατ’ επέκταση, στις κατά μέσο όρο μεγάλες αποδόσεις (6,20).

Το καλύτερο που θα είχε να επιδείξει ο Κώστας θα ήταν να είχε κερδίσει 302 μονάδες στο πέρας των 8 αυτών ετών, ή να έχει χάσει 173. Θεωρείστε κάθε μονάδα ίση με ένα ποντάρισμα. Αν δηλαδή, ο Κώστας πόνταρε 10 ευρώ ανά στοίχημα, στην καλύτερη περίπτωση θα κέρδιζε 3.020 ευρώ και στη χειρότερη, θα έχανε 1.730.

Μόνο που στην πραγματικότητα ο Κώστας έχασε τρία χιλιάρικα!

Με 8 ευρώ μέσο όρο πονταρίσματος, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε ζημίες της τάξης των 300+ μονάδων. Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν τόσο έξω τα μαθηματικά και η στατιστική; Είναι τόσο απρόβλεπτη η χασούρα που εμφανίζει ο Κώστας;

Η αλήθεια πίσω από τα νούμερα

Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πλεονέκτημα του σταθερού πονταρίσματος, ιδιαίτερα στα πρώτα μας βήματα. Το απλό αυτό σύστημα πονταρίσματος είναι πολύ χρήσιμο για να αξιολογήσουμε τη στρατηγική μας, αλλά κυρίως αποτελεί την αλφάβητο της διαχείρισης χρημάτων. Και είναι αυτή στην οποία ο Κώστας δεν τα πήγε καλά, όπως άλλωστε οι περισσότεροι παίκτες του στοιχήματος.

Ας εξηγήσουμε γιατί.

Περιγράψαμε ήδη το χειρότερο σενάριο για τον Κώστα. 173 μονάδες, μόνο που ο Κώστας έχασε πάνω από 300. Επαναλαμβάνω πως οι 300 χαμένες μονάδες είναι πραγματικά ευρώ.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη βάση δεδομένων του Κώστα, αποκαλύπτει πως στοιχηματίζει με διάφορα πονταρίσματα. Άλλοτε ποντάρει 3 ευρώ, άλλοτε 13 κι άλλοτε… 45! Παρουσιάζει μάλιστα ενδιαφέρον πως το μέγιστο ποντάρισμα διατηρείται σε εφάμιλλα μεγέθη όλες τις χρονιές (περίπου 30 ευρώ) εκτός του 2014 που ήταν breakeven χρονιά για το φίλο μας. Αν και ο μέσος όρος πονταρισμάτων καταλήγει στα 8 ευρώ, αυτό δε σημαίνει ότι ο Κώστας είναι πιστός στο σταθερό ποντάρισμα. Κάθε άλλο μάλιστα!

Όπως κι άλλοι παίκτες, πιθανολογώ πως τα μεγαλύτερα πονταρίσματά του γίνονται στα πιο «σίγουρα» στοιχήματα και ρισκάρει τα λιγότερα ευρώ, όταν πηγαίνει για κάποια έκπληξη – μεγάλες αποδόσεις ή/και πεντάδες, εξάδες κ.α. Καθώς όμως χάνει τις διπλάσιες από το αναμενόμενο μονάδες, αυτό με κάνει να υποπτεύομαι ότι τελικά χάνει τα σίγουρα και κερδίζει τα αναπάντεχα στοιχήματα.

Ποια είναι η (εύκολη) λύση για την περίπτωση του Κώστα; Να ποντάρει ένα σταθερό ποσό σε κάθε στοίχημα. Είτε πρόκειται για μια δυάδα με απόδοση 2,40, είτε για μια τριάδα εκπλήξεων με συνολική απόδοση 15,0, θα πρέπει να ακολουθήσει το σύστημα σταθερού πονταρίσματος.

Οι συμβουλές μου για τον Κώστα

Κλείνοντας την ανάλυση των στοιχημάτων που κατέγραψε ο Κώστας σε βάθος οκτώ ετών, ας δούμε τι έχω να του προτείνω:

  1. Να στοιχηματίζει το ελάχιστο δυνατό συνδυασμό αγώνων και να αποφύγει τετράδες, πεντάδες κι άλλα παρολί, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα «σύστημα» στο Πάμε Στοίχημα. Αυτό επίσης θα τον αποτρέψει να ποντάρει στον ίδιο αγώνα μεγαλύτερο ποσό, κάτι που συνεπάγεται όταν ποντάρουμε σε σύστημα (ένα σύστημα τετράδες για παράδειγμα έχει 4 τριάδες, στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος αγώνας πάνω από μία φορά).
  2. Να ποντάρει ένα σταθερό ποσό. Με δεδομένο ότι μπορεί να χάσει 173 μονάδες, το μέγιστο ποσό που θα πρέπει να ποντάρει θα είναι το 0,5% του κεφαλαίου του αντί του γνωστού 2%, ώστε να αντέξει η «κάβα» στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Με 200 μονάδες κεφάλαιο πλέον δε θα τον επηρεάσει μια αναμενόμενη πτώση των 100, όταν δηλαδή θα χάσει το μισό του κεφάλαιο – κάτι που ΟΝΤΩΣ θα συμβεί σύμφωνα με τα στατιστικά της μεθόδου του. Άλλωστε, το άσχημο στοιχηματικό 2015 αποτελεί την τρανή απόδειξη για αυτό!
  3. Να ποντάρει στα ίδια σημεία αλλά σε μεγαλύτερες αποδόσεις. Εφόσον ήδη ποντάρει σε μεγάλες αποδόσεις (μ.ο. 6,20), δεν έχει παρά να συγκρίνει αποδόσεις διαφόρων εταιριών στοιχημάτων και να πετυχαίνει ακόμα μεγαλύτερες. Αν το 6,20 γίνει 6,40, θα τετραπλασιάσει το μακροχρόνιο θεωρητικό κέρδος του! Αν μάλιστα καταφέρει να αγγίξει το 7,00, ο Κώστας θα κερδίζει 13 λεπτά για κάθε ευρώ που ποντάρει, με το ίδιο ακριβώς σύστημα!
  4. Να ποντάρει σε μονά αποδεκτά στοιχήματα. Εκμεταλλευόμενος τη σύγκριση των αποδόσεων, θα έχει την ευκαιρία να αποφύγει τις τριάδες και να επιλέξει μονές αποδεκτές επιλογές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των επιτυχιών του, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη διακύμανση του κεφαλαίου του. Με απλά λόγια, το καλύτερο και χειρότερο σενάριο θα είναι πια παρελθόν και η άνοδος του κεφαλαίου θα είναι πολύ ομαλότερη.

Για οποιονδήποτε άλλο παίκτη, μια τελευταία συμβουλή θα ήταν να καταγράφει τα στοιχήματά του. Φυσικά για τον φίλο Κώστα με την Ιώβια υπομονή δε χρειάζεται καν να το αναφέρω! Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προσθέτει πολλές σειρές στο φύλλο Excel που μου έστειλε. Αρκεί να μην τον επηρεάσει η κακή φετινή πορεία.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

6 Comments

  1. Nikos Klapsinos on

    Καπως ετσι “την πάτησα” και εγω. Ειχα μικρότερο κέρδος από το αναμενόμενο επειδή (ετσι ετυχε) τα χαμένα μου στοιχήματα ειχαν πονταριστεί με μεγαλύτερο μεσο ποντάρισμα από τα κερδισμένα. Και αυτό επειδη δεν υιοθετησα flat stake. Γιατί;
    Αν εχω κάβα π.χ. 1000 μονάδες, το ποντάρισμα μου θα είναι 20 μονάδες το στοίχημα (2%). Και επειδή θεωρουσα “ανηκουστο” να παίρνει ενα στοιχημα του 2,00 20 μονάδες και ένα στοίχημα του 10,00 επίσης 20 μονάδες, δεν εφαρμοσα flat stake. Ναι αλλα επιασα ένα στοιχημα του 9,00 και καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν παιζόταν με 20 μονάδες και όχι με 5.Ναι, αλλα αν εχανα 4-5 τετοια στη σειρα; Τι θα έλεγα;
    Πρέπει να βρεθεί λοιπόν μία λύση. Το flat stake με 20 μονάδες εμενα δεν με κανει να νιωθω ανετα για όλα τα bets. Ετσι και κρατησω το πονταρισμα μου σε υψηλές αποδόσεις θα πέσει τετοιο drawdown που θα αναγκαστω να σταματησω το παιχνίδι.
    Οπότε ή κάνουμε για όλα τα στοιχήματα το ποντάρισμα π.χ. 1% (10 μονάδες δηλαδή, αλλα για όλα) ή βάζουμε κάτι σαν δύο “σκαλες” πονταρίσματος, μία για τα “κανονικά” και μία για τα πιο risky στοιχήματα, που να μην απέχουν όμως πολύ. Δηλαδή όχι πχ 20 μονάδες και 5 μονάδες για απόδοση 2,00 και απόδοση 10,00 αντιστοιχα, αλλα πχ 13 μοναδες και 7 μονάδες ή κάτι τέτοιο.
    Θα ήθελα τη γνωμη σας.

    • αν επαιζες σε πιο κοντινες αποδοσεις θα ταιριαζε το ιδιο πονταρισμα εδω εκ των πραγματων πρεπει να βαλεις 2 σκαλες-κλιμακες οπως μας εχει γραψει και ο τζιμακος. Μια για τα πιο ζεστα κ μια για τα πιο risky. Στο παραδειγμα σου (με κεφαλαιο 1000) θα ταιριαζε μια σκαλα του 8 κ μια του 16 ή μια του 6 και μια σκαλα του 12 κ οχι παραπανω.

      Εναλλακτικα τα παιζεις ΟΛΑ με 1% κ εισαι πολυ safe (οσο μπορει να ειναι κανεις) στη διαχειριση κεφαλαιου αλλα ουτε ποσοστο παραπανω. Εγω μια κινουμαι με κλιμακες και μια με το 1% επειδη δοκιμαζω διαφορα πραγματα (πειραματικα π.χ. κορνερ, καρτες κλπ) συνηθως ομως πονταρω με σκαλες με μεγιστο το 2 με 2.5%.

      Στο (συγκεκριμενο) παραδειγμα σου το 8 & 16 ειναι safe οπως και το 6 & 12 με καβα 1000 μοναδες. Το μικροτερο για τις μεγαλυτερες αποδοσεις κ.ο.κ. Αν δοκιμαζεις πραγματα καλυτερα παιζε τα ολα με 8-10 μοναδες δηλαδη με 1%

      • κατι αντιστοιχο μπορεις να κανεις 8 & 16 ή 6 κ 12 η ΟΛΑ με 1% δηλαδη με 8-10 μοναδες

        εδω και το παλιο αρθρο περι κλιμακες

        http://www.stoiximaonline.com/2012/10/syxnes-erotiseis-stoixima-trading/

        ΑΡΑ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Π.Χ. 2% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ;

        Η σύντομη απάντηση είναι όχι αν και το σταθερό ποντάρισμα προτιμάται. Μπορούμε να ορίσουμε μια κλίμακα, ανάλογα με την οποία να στοιχηματίζουμε. Ας πούμε πώς ο Χ έχει ως κεφάλαιο 1000 ευρώ. Άρα το μέγιστο ποντάρισμά του είναι 20 ευρώ. Μπορεί να ορίσει π.χ. 4 ποσά στοιχημάτων ανάλογα με το πόσο σίγουρος είναι για το στοίχημά του. Αυτά μπορεί να είναι 5/10/15/20 ευρώ ή οποιαδήποτε άλλη αναλογία. Ωστόσο ποτέ δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

          • Χμ, αφού έγραψα το παραπάνω σχόλιο, διάβασα και την υπόλοιπη κουβέντα σας. Ο Δημήτρης κάλυψε αρκετά θέματα. Εν κατακλείδι, εφόσον δε ρισκάρετε πάνω από το 2% του κεφαλαίου σας, δεν πρέπει να φοβάστε. Ακόμα καλύτερα αν πράγματι το κάνετε 1%. Αν και πάλι χάσετε, δε φταίνει οι μεγάλες αποδόσεις, αλλά γενικά το σύστημά σας.

    • Στο πόκερ, τα πιο εύκολα λεφτά να βγάλει κανείς είναι τα scared money. Αν ο παίκτης “φοβάται” να παίξει/χάσει, είναι το πιο εύκολο θύμα. Ναι, οι μεγάλες αποδόσεις δε θα επαληθεύονται τόσο συχνά όσο οι μικρές. Ναι, αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στη διακύμανση του κεφαλαίου σου. Ναι, μια λύση είναι να εφαρμόσεις “σκάλες” στο ποντάρισμά σου. Κάτι όμως που θα κάνεις κι όταν εφαρμόσεις το κριτήριο Κέλλυ. Μια άλλη λύση είναι να κατεβάσεις γενικά το flat ποντάρισμα στο 1% και να αντέξεις μια μεγάλη αρνητική διακύμανση. Θυμήσου ότι αν όντως το σύστημά σου είναι κερδισμένο κι εφαρμόζεις σωστή διαχείριση κεφαλαίου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, ακόμα και σε διψήφιες αποδόσεις.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version