Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει το ΑΜΚ και είναι μέσω αυτής που το FCPAOK.net έγραψε ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το 90% του ΠΑΟΚ. Το υπόλοιπο 10% ανήκει στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ σύμφωνα με το άρθρο. Κι ερωτώ: πώς γίνεται να αποκτήσει κανείς τέτοιο πακέτο, αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΜΚ; Όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη εταιρία.
Με γνωρίζετε. Δεν ασχολούμαι με ομάδες, δεν έχω κάποια «αγαπημένη», δε με αφορούν οπαδικές συζητήσεις. Μακριά από μας. Από την άλλη, με συναρπάζουν οι συζητήσεις περί επιχειρηματικότητας, οι οικονομικές αναλύσεις, η επόμενη μεγάλη ιδέα (next big thing), το επόμενο startup που θα κατακτήσει τον κόσμο. Έτσι, μου έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο άρθρο ως προς την οικονομική του πλευρά και θα ήθελα και τη δική σας γνώμη.
Αλλά ας εξηγήσω λίγο τη δικιά μου και πώς μου γεννήθηκε η απορία.
Ξεκίνησα να διαβάζω το άρθρο από τον… πιασάρικο τίτλο. Καλή δουλειά έκανε εκεί ο διαχειριστής του FCPAOK. «Πόσα έχωσε ο Σαββίδης μέχρι σήμερα» κλήθηκε να απαντήσει ο αρθρογράφος. Συνολικά, έκανε μια αρκετά αναλυτική καταμέτρηση των χρημάτων, που κατέληξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα ταμεία της ομάδας του ΠΑΟΚ. Μιλάμε τελικά για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν η αναφορά στις ΑΜΚ. Τρεις στον αριθμό. Υπόψιν, δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου το θέμα κι οποιαδήποτε άποψη μου δημιουργήθηκε, προέρχεται από την ενημέρωση του κειμένου. Σύμφωνοι, δέχομαι ότι πιθανόν να μην είναι το πιο αντικειμενικό άρθρο, αφού εμφανίζεται σε σελίδα του ΠΑΟΚ.
Μήπως όμως είναι τα άρθρα που εμφανίζονται στα μεγάλα media;
Διαβάζω λοιπόν ότι ο Σαββίδης ξεκίνησε δίνοντας ένα δάνειο αρχικά το καλοκαίρι του 2012. Ως δάνειο φυσικά θα το παρακάμψω. Δεν παίρνει κανείς μετοχές δίνοντας… δάνειο.
Τον Αύγουστο (υποθέτω του 2012) ο Σαββίδης παίρνει το 51% του ΠΑΟΚ μέσω ΑΜΚ, δίνοντας 10 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί επόμενη ΑΜΚ το Φεβρουάριο του 2012. Εδώ προφανώς πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, εκτός αν ο χρόνος κυλάει… ανάποδα! Θα υποθέσω ότι μιλάμε για το Φεβρουάριο του 2013. Στη δεύτερη αυτή ΑΜΚ, ο Σαββίδης δίνει άλλα 15 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά και πλέον ελέγχει το 74% του ΠΑΟΚ.
Όλα αυτά, πάντα σύμφωνα με το άρθρο.
Το Δεκέμβριο (του 2013; μάλλον) βάζει άλλα 5 εκατ. ευρώ στην τρίτη ΑΜΚ και αποκτά το 90%! Μέσω των τριών αυτών ΑΜΚ, ο Σαββίδης σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κατάφερε να αποκτήσει «όσες μετοχές μπορούσε, αφού το 10% της ΠΑΕ ανήκει στον ερασιτέχνη εκ του νόμου».
Ας τα συνοψίσω.
- Ο Σαββίδης το 2012 ασχολείται με τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά. Δεν έχει καθόλου μερίδιο της ΠΑΕ.
- Το ανώτερο ποσοστό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που μπορεί κανείς να αποκτήσει είναι 90%. Το 10% ανήκει στον ερασιτέχνη βάσει νόμου.
- Ο Σαββίδης αποκτά το 90% μέσω τριών ΑΜΚ, πληρώνοντας συνολικά 30 εκατ. ευρώ.
Κατά την άποψή μου, τα παραπάνω δε στέκουν από οικονομικής άποψης. Κι αυτό, διότι δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό μιας εταιρίας, μόνο μέσω ΑΜΚ. Εκτός πια κι αν οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν… ψίχουλα! Γιατί όμως;
Ας πούμε τι συμβαίνει σε μια ΑΜΚ με πολύ απλά λόγια.
Μια εταιρία, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια, οργανώνει ΑΜΚ. Αυτό σημαίνει ότι εκδίδει νέες μετοχές και καλεί επενδυτές να τις αγοράσουν. Εκδίδοντας νέες μετοχές, αυτομάτως σημαίνει ότι μειώνεται το ποσοστό ιδιοκτησίας των ήδη μετόχων. Αν για παράδειγμα είχα το 100% του ΠΑΟΚ έναντι 1.000 μετοχών, εκδίδοντας νέες 1.001 μετοχές πουλάω το 50-κάτι% του ΠΑΟΚ.
Δεν πουλάω τις μετοχές μου, πουλάω τη συμμετοχή στην εταιρία. Βρίσκω συνεργάτες/επενδυτές που πιστεύουν στην ιδέα μου, στην εταιρία μου.
Τώρα η εταιρία έχει 2.001 μετοχές.
Εκδίδω ακόμα 1.800 μετοχές στη δεύτερη ΑΜΚ, τις οποίες αγοράζει ο αρχικός επενδυτής (στην περίπτωση του ΠΑΟΚ αυτός είναι ο Σαββίδης). Έτσι τώρα εγώ έχω 1.000 μετοχές κι ο επενδυτής 2.801 – οπότε έχει το 74% της εταιρίας. Στην τελευταία ΑΜΚ εκδίδω ακόμα 6.199 μετοχές, που καταλήγουν κι αυτές στον αρχικό επενδυτή.
Η μετοχική σύνθεση της εταιρίας τώρα είναι 1.000 μετοχές για εμένα και 9.000 για τον επενδυτή. Άρα, 10 και 90% μετοχική σύνθεση αντίστοιχα για τον καθέναν μας.
Εγώ τώρα βρίσκομαι στη θέση του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Έχω το 10% του ΠΑΟΚ σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση. Ο Σαββίδης ήρθε κι απέκτησε περίπου το υπόλοιπο 90%.
Πού είναι το λάθος;
Μερικές απορίες: Πριν την πρώτη ΑΜΚ ο ΠΑΟΚ ανήκε εξ ολοκλήρου στον ερασιτέχνη; Δεν υπήρχαν άλλοι μέτοχοι; Ποιο ποσοστό κατέχουν αυτοί τώρα μετά τις τρεις ΑΜΚ; Ο ερασιτέχνης έχει 10%, ο Σαββίδης 90%. Αν δεν πούλησαν μετοχές οι υπόλοιποι μέτοχοι, τι ποσοστό είναι δυνατόν να κατέχουν σήμερα;
0,50%; 0,35%; Τόσο μικρό που.. χάθηκαν λόγω στρογγυλοποίησης;
Αν δεν υπάρχουν άλλοι μέτοχοι, η υπόθεσή μου είναι βεβαίως λάθος. Πάω πάσο. Αν υπήρχαν/υπάρχουν όμως, η ερώτησή μου είναι η εξής: Πώς γίνεται ο Σαββίδης να απέκτησε το μέγιστο 90% του ΠΑΟΚ αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΜΚ, χωρίς κάποιος από τους μετόχους να πουλήσει μετοχές; Σωστά τα έγραψε ο αρθρογράφος του FCPAOK.net;
Οι απαντήσεις και οι παρατηρήσεις σας στα σχόλια που ακολουθούν. Οπαδικές κι ανώριμες συμπεριφορές σβήνονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
1 Comment
Να σου πω την αλήθεια, τώρα μόλις το διάβασα. Δίχως να ξέρω πολλά από καταστατικά εταιρειών-συλλόγων, το δεδομένο είναι πως ένα ποσοστό 10% των εισπράξεων από τα εντός έδρας παιχνίδια πηγαίνει στον ερασιτέχνη. Το ότι έχει ο ερασιτέχνης 10% των μετοχών, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω πώς προέκυψε αλλά φυσικά μπορεί να γίνει.
Φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο για το τι έγιναν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Δεν υπήρχε κανένας; Πού είναι οι μετοχές του ΠΑΟΚ, που μεταξύ μας τις ψάχνουν ακόμη από την εποχή του Μπατατούδη. Ακόμη και με τον Ζαγοράκη στην προεδρεία, μετοχές δεν φάνηκαν πουθενά. Αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Επίσης και έχεις δίκιο ότι είναι παράξενο που… με δάνειο κάποιος αποκτά μετοχές. Φυσικά ουδείς πρόκειται να μας εξηγήσει επακριβώς τι συνέβη, αλλά η πρώτη φορά θα είναι;;;