Η InvestCorp συμφώνησε στην πώληση του 75% του Skrill (πρώην MoneyBookers) έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αγοραστής; Η CVC Capital Partners που 4 μήνες πριν είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Betfair έναντι 750 εκατ. λιρών. Θυμίζω ότι το επενδυτικό fund ελέγχει τη Formula 1 και τη Samsonite μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το Reuters, η πώληση ανακοινώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Η InvestCorp θα διατηρήσει περίπου το 25% του Skrill και θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Η InvestCorp αρχικά κατέβαλε 105 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον έλεγχο της Skrill το 2007. Τότε η εταιρία Skrill, ένα από τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, είχε έσοδα της τάξης των 7,8 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να ανέρχονται στα 3,7 εκατομμύρια. Σήμερα απασχολεί 700 εργαζομένους, τα ετήσια έσοδά της αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 55 εκατομμύρια.

[box type=”info”]EBITDA: Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization. Στα ελληνικά: λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.[/box]

Το Skrill ιδρύθηκε το 2001 και είναι διαθέσιμο σε 200 χώρες, προσφέροντας ηλεκτρονικές πληρωμές σε τουλάχιστον 40 νομίσματα σύμφωνα με την InvestCorp. Τον Ιούλιο του 2012 επέκτεινε τις δραστηριότητές της αγοράζοντας την Αυστριακή paysafecard.com έναντι 140 εκατ. ευρώ.

Πιο συμφέρουσα η αγορά της Skrill από εκείνη της Betfair;

Για να βρω την απάντηση, θα πρέπει να ανατρέξω στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών.

Βρίσκω λοιπόν ότι τα ετήσια EBITDA της Betfair ανήλθαν περίπου στα 70 εκατ. λίρες (82 εκατ. ευρώ). Η προσφορά της CVC Capital ήταν τότε 750 εκατ. λίρες (875 εκατ. ευρώ), δηλαδή σχεδόν το δεκαπλάσιο του EBITDA.

Στην περίπτωση του Skrill, το τίμημα της αγοράς του 75% της εταιρίας είναι πάνω από το 10πλάσιο του EBITDA (55 εκατ. ευρώ). Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι η αγορά κρίνεται ακριβότερη από την προσφορά για εξαγορά της Betfair. Από την άλλη όμως η επένδυση σε μια εταιρία στοιχημάτων όπως είναι η Betfair, σίγουρα έχει μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με μια εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών. Ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο που η Betfair αποχωρεί από διάφορες Ευρωπαϊκές αγορές διαδικτυακού τζόγου, εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών που δρομολογούν οι χώρες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς του online στοιχήματος. Συν τοις άλλοις, ο νέος φόρος της Αγγλίας θα αποτελέσει ένα ακόμα εμπόδιο στη μελλοντική στρατηγική της Betfair.

Η περίπτωση της πώλησης του ΟΠΑΠ

Φυσικά ήταν αδύνατο να μη γίνει και η σύγκριση με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο Emma Delta.

Καθώς φέτος άλλαξε το φορολογικό καθεστώς των εταιριών παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα (30% φόρος στα μεικτά έσοδα), θα λάβω υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Εκεί παρατηρώ ότι τα EBITDA του ΟΠΑΠ έφτασαν τα 57 εκατ. ευρώ.

Θα κάνω την παραδοχή ότι στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν τα EBITDA και τα επόμενα 3 τρίμηνα του έτους. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί σε μια βδομάδα που ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ τα κέρδη εξαμήνου.

Αυτό σημαίνει προβλεπόμενα ετήσια EBITDA για τον ΟΠΑΠ της τάξης των 230 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεντρώνω όλα τα ποσά κι έχουμε:

  • Skrill: EBITDA 55 εκατ. ευρώ, αγορά 75% έναντι 600 εκατ. ευρώ.
  • Betfair: EBITDA 82 εκατ. ευρώ, προσφορά 875 εκατ. ευρώ.
  • ΟΠΑΠ: εκτιμώμενο EBITDA 230 εκατ. ευρώ, αγορά 33% έναντι 650 εκατ. ευρώ.

Σε ποια εξαγορά θα θέλατε να συμμετείχατε εάν είχατε τη δυνατότητα (και το χρήμα) να το κάνετε; Ποιας εταιρίας θα προτιμούσατε να είχατε τον έλεγχο; Σας είχα ξαναρωτήσει μάλιστα όταν έκανα τη σύγκριση των προσφορών μεταξύ Betfair και ΟΠΑΠ. Πείτε μου στα σχόλια παρακάτω.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version