Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για το στοίχημα στο ίντερνετ και τον τζόγο γενικότερα στην Ευρώπη, έπεσα πάνω στην κεντρική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στον τζόγο συγκεκριμένα. Εκεί διαβάζουμε τα εξής αδιάσειστα στοιχεία (προέρχονται από την European Commission, πόσο πιο επίσημα πια;):
- Η αγορά του τζόγου (επίγειου και διαδικτυακού) στην Ευρώπη εκτιμάται στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αναφέρεται στα μεικτά ετήσια έσοδα όλων των εταιριών παροχής τυχερών παιγνίων.
- Η αγορά του τζόγου σημειώνει ανάπτυξη 3% κάθε χρόνο. Δηλαδή περίπου 2,5 δις ευρώ το χρόνο επιπλέον έσοδα.
- Η αγορά του διαδικτυακού τζόγου αναπτύσσεται ταχέως, κατά 15% κάθε χρόνο.
- Τα μεικτά ετήσια έσοδα του online τζόγου ανήλθαν στα 9,3 δις ευρώ το 2011. Είχα γράψει παλαιότερα για τα αντίστοιχα στοιχεία του Ελληνικού online τζόγου συγκεκριμένα.
- Τα μεικτά ετήσια έσοδα του διαδικτυακού τζόγου προβλέπονται να φτάσουν τα 13 δις ευρώ το 2015.
- 6,8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές συμμετέχουν στον online τζόγο. Υποθέτω πως το νούμερο αναφέρεται στο 2011.
Θαρρείς και ήμουν προφήτης στο χθεσινό μου… παραλήρημα, όταν επιτέθηκα σε εκείνους που παρουσιάζουν τον online τζόγο σαν τη μεγαλύτερη πληγή μετά τις 10 πληγές της Αιγύπτου. Σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα παρόμοια άρθρα απείρου κάλλους.
Φυσικά δεν έχω στόχο κανέναν συγκεκριμένα, αλλά ούτε και θα σε παραπέμψω σε κάποιο από αυτά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαφημίσω κείμενα που δημοσιεύθηκαν για δημιουργία εντυπώσεων. Βασικά όμως, δε θέλω να χάσεις τον πολύτιμό σου χρόνο και ταυτόχρονα θέλω να ενημερωθείς σωστά.
Ας αφήσουμε το στοίχημα στο ίντερνετ κι ας δούμε το μερίδιο του ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή αγορά του τζόγου
Συνδυάζοντας τα παραπάνω στοιχεία με τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2012, μπορούν να βγουν μερικά συμπεράσματα. Εκείνο όμως το συμπέρασμα στο οποίο θα σταθώ, είναι το μερίδιο του Ευρωπαϊκού τζόγου που κατέχει ο ΟΠΑΠ. Τουλάχιστον όσον αφορά το 2012.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν το 2011 όπως είπα. Με δεδομένη την αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση, θα υποθέσω πως το 2012 η αγορά του τζόγου στην Ευρώπη ανήλθε στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζω ότι το νούμερο αφορά τα μεικτά έσοδα των εταιριών, όχι τον τζίρο των στοιχημάτων.
Τα μεικτά έσοδα (Gross Gaming Revenue – GGR εν συντομία) είναι τα χρήματα που απομένουν στα ταμεία των εταιριών στοιχήματος, πόκερ, online καζίνο κι οποιουδήποτε άλλου τυχερού παιχνιδιού αφού πληρωθούν οι παίκτες. Εάν δηλαδή στοιχηματίστηκε 1 εκατομμύριο ευρώ σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου κι επιστράφηκαν στους παίκτες οι 900.000 (εξαιτίας της γκανιότας), τα έσοδα της εταιρίας είναι 100.000 ευρώ. Ο τζίρος φυσικά ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρίες στοιχημάτων αφορά τα μεικτά αυτά έσοδα (GGR).
Στα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2012, οι πωλήσεις (δηλαδή ο τζίρος) ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ετήσια μεικτά έσοδα (GGR) άγγιξαν τα 1,3 δις ευρώ. Το συγκεκριμένο νούμερο δεν θα επηρεαστεί από τον παραπάνω φόρο που θα επιβληθεί στα έσοδα του 2013, αφού τα έσοδα αυτά είναι προ φόρων ούτως ή άλλως.
Υπενθυμίζω ότι τα στοιχεία προέρχονται από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ και την επίσημη ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα παραπάνω:
[quote type=”center”]Ο ΟΠΑΠ κατείχε το 1.5% μερίδιο της Ευρωπαϊκής αγοράς του τζόγου το 2012.[/quote]
Βλέπεις; Θα μπορούσα να γράψω ότι ο ΟΠΑΠ κατείχε μόλις το 1.5% του Ευρωπαϊκού τζόγου. Ακόμα και στον τίτλο θα μπορούσα να γράψω ότι μόλις 7 εκατ. Ευρωπαίοι παίζουν στοίχημα στο ίντερνετ. Αλλά τότε θα δημιουργούσα εντυπώσεις. Για αυτό συγκράτησε την παραπάνω πρόταση με μεγάλα γράμματα όπως και τον αρχικό τίτλο του άρθρου. Ο καθένας από εκεί και πέρα ας ερμηνεύσει όπως θέλει τα στοιχεία που παραθέτω.
Ιδιωτικό και κρατικό μονοπώλιο στην Ευρώπη. Γίνεται;
Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων από κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χάρτη του τζόγου). Εκεί λοιπόν διαβάζω το εξής:
[quote]Some Member States have monopolistic regimes run either by a public or a private operator on the basis of an exclusive right.[/quote]
Η Ευρώπη αναγνωρίζει πως κάποια κράτη-μέλη της έχουν μονοπωλιακά καθεστώτα που ελέγχονται είτε από κρατικούς είτε από ιδιωτικούς φορείς με βάση τα αποκλειστικά δικαιώματα [παροχής υπηρεσίων τυχερών παιγνίων].
Δεν το λέω εγώ, το γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τόσο το κρατικό μονοπώλιο στον τζόγο, όσο και το ιδιωτικό μονοπώλιο; Εσείς πώς ερμηνεύετε την παραπάνω πρόταση; Πείτε μου στα σχόλια παρακάτω.