Ιδέα Συστήματος
Η ιδέα για το νέο σύστημα στοιχήματος μπορεί να γεννηθεί είτε όσο σερφάρουμε στις εκατοντάδες αποδόσεις στοιχημάτων στο διαδίκτυο, είτε όταν είμαστε μακριά από τον υπολογιστή. Πόσες φορές δεν αφαιρούμαστε σκεπτόμενοι «τι θα γινόταν αν» και «κι αν δοκίμαζα να»; Επιστρέφουμε με όρεξη στον υπολογιστή, ξεκινάμε να αναλύουμε τις πιθανές κινήσεις μας και είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε το ζεστό χρήμα στις αγορές σίγουροι πως το νέο μας σύστημα θα μας κάνει πλούσιους. Ήρεμα, αυτοσυγκράτηση, είμαστε ακόμα στην αρχή, λίγη υπομονή. Άλλωστε, ποιο σύστημα ακριβώς, ακόμα είναι μια ιδέα!
Συλλογή πληροφοριών
Η ιδέα για το νέο σύστημά μας στο στοίχημα βασίζεται σε κάποια δεδομένα. Ποντάρω όταν μπει γκολ, κλείνω με trading όταν η απόδοση ανέβει 10 τικς, στοιχηματίζω σε αγώνες που η γηπεδούχος ομάδα έχει κερδίσει τους τελευταίους 5 αγώνες, αγοράζω και πουλάω αποδόσεις στο [intlink id=”4584″ type=”post”]χρηματιστήριο στοιχήματος[/intlink] σύμφωνα με τεχνική ανάλυση. Διαπιστώνει κανείς πως υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την απόφαση ενός στοιχήματος. Άρα δεν στοιχηματίζουμε τυφλά, ακολουθούμε κάποιους κανόνες που αξιοποιούν ορισμένα δεδομένα. Αυτές τις πληροφορίες πρέπει να τις συλλέξουμε και να τις αναλύσουμε εκ των προτέρων ώστε να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί κατά την εφαρμογή του συστήματος. Για τους επόμενους 100 αγώνες λοιπόν, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των αποδόσεων αναλόγως την ιδέα του συστήματός μας και σημειώνουμε αποτελέσματα κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να αξιοποιήσει το σύστημα, ή θα μας φανεί χρήσιμο.
Κανόνες Συστήματος
Η ιδέα για το σύστημα πρέπει να πάρει σιγά σιγά σάρκα και οστά θεσπίζοντας κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε πιστά. Το σύστημα στοιχήματος αποτελείται κυρίως από αυτούς τους κανόνες. Στοιχηματίζουμε όταν συμβεί το Α, κλείνουμε με ζημία στο Β, κερδίζουμε όταν γίνει το Γ κ.ο.κ. και κάπως έτσι διαγράφεται ο σκελετός του συστήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε στο προηγούμενο βήμα, τώρα καλούμαστε να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας με τη μορφή κανόνων. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τώρα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς κατά την εφαρμογή του συστήματος η ψυχολογική πίεση κι ο χρόνος θα ενεργούν εις βάρος μας.
Εικονικά Χρήματα
Στα χρηματιστήρια το λένε paper trading, εδώ ας το πούμε paper betting. Με άλλα λόγια εφαρμόζουμε το σύστημά μας με εικονικά χρήματα. Έστω ότι ξεκινούσαμε με ένα κεφάλαιο 1000 ευρώ, τι θα κάναμε στους 100 αυτούς αγώνες; Πώς θα κυμαινόταν το κεφάλαιό μας, ποιο θα ήταν το μεγαλύτερο [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink]; Τι αποφάσεις θα έπρεπε να είχαμε πάρει, πόσο θα ήταν το μεγαλύτερο κέρδος και ζημία; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα έρθουν από την εφαρμογή του συστήματος με εικονικά χρήματα. Αποφύγετε τα εξής [intlink id=”1448″ type=”post”]6 συστήματα πονταρίσματος[/intlink]!
Forward Testing και Καταγραφή
Οι 100 αγώνες είναι σχετικά λίγοι. Ας εφαρμόσουμε το σύστημα με εικονικά χρήματα και πάλι στους επόμενους 100 αγώνες που θα γίνουν – forward testing. Πιθανόν τα αποτελέσματα να παραμείνουν στα ίδια πλαίσια, μπορεί όμως να βρεθούμε προ εκπλήξεως! Με την [intlink id=”1794″ type=”post”]καταγραφή σε Excel[/intlink] θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία του συστήματος στο στοίχημα και θα έχουμε πάντα πληροφορίες στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε στο μέλλον.
Βασικοί Υπολογισμοί Στατιστικών Μεγεθών
2 βασικά στατιστικά μεγέθη θα χρειαστούν για να διαπιστώσουμε την κερδοφορία του συστήματος. Η μέση τιμή κέρδους/ζημίας και το ποσοστό επιτυχίας. Για τον υπολογισμό του πρώτου παίρνουμε το άθροισμα των κερδών όλων των κερδισμένων στοιχημάτων (π.χ. 600 ευρώ) και το διαιρούμε με τον αριθμό των ίδιων στοιχημάτων (π.χ. 50 αγώνες). Το πηλίκο αυτό (12 ευρώ) το διαιρούμε με τη μέση τιμή των πονταρισμάτων. Δεδομένου ότι το [intlink id=”1442″ type=”post”]σταθερό ποντάρισμα[/intlink] είναι το προτεινόμενο σύστημα πονταρίσματος, θα διαιρέσουμε το πηλίκο με το ποντάρισμα (π.χ. 10 ευρώ). Στο παράδειγμα αυτό η μέση τιμή Κ/Ζ προκύπτει 1.2.
Το ποσοστό επιτυχίας είναι φυσικά το πηλίκο των κερδισμένων στοιχημάτων δια το σύνολο των αγώνων. Στο παράδειγμα είναι 50 διά 100, ή 50%, ή 0.50. Το γινόμενο του ποσοστού επιτυχίας επί τη μέση τιμή Κ/Ζ πρέπει να είναι μεγαλύτερο της μονάδας για ένα κερδισμένο σύστημα: στο παράδειγμα 1,2 επί 0.50 προκύπτει 1,1.
Εξομοίωση Συστήματος
Η παραπάνω εικόνα προκύπτει εάν εισάγουμε τα προαναφερθέντα στατιστικά μεγέθη του συστήματος στον [intlink id=”2703″ type=”post”]εξομοιωτή απόδοσης για σύστημα στοιχήματος[/intlink]. Διαπιστώνεται πως για τυχαίες 100 δοκιμές του συστήματος και ποντάροντας 10 ευρώ ανά στοίχημα, στα επόμενα 385 στοιχήματα ο παίκτης ενδεχομένως να χάσει από 330 ευρώ και να κερδίζει 950 ευρώ! Αυτά είναι τα δυο όρια στα οποία θα κινηθεί το κεφάλαιό του. Είναι όμως πιο πιθανό το κεφάλαιό του να βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα μεταξύ των δυο αυτών ορίων. Από το γράφημα προκύπτει πως 10 από τις 100 δοκιμές περίπου κατέληξαν σε ζημία παρόλο που μιλάμε για κερδισμένο σύστημα! Αυτό σημαίνει πως κατά 10% ο παίκτης θα χάσει χρήματα με το κερδισμένο σύστημά του στα επόμενα 385 στοιχήματα! Για αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλο δείγμα, αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στο σύστημα. Όσο συλλέγονται αγώνες, πληροφορίες και δεδομένα, το Κέρδος/Ζημία και το Επιτυχίες% θα μεταβάλλονται και καλό θα είναι να επισκεπτόμαστε τον εξομοιωτή απόδοσης για να ελέγχουμε την πορεία του συστήματος.