Αν έχετε – ακόμα – χρήματα στην τράπεζα, θα έχετε αναρωτηθεί αν θα ήταν καλύτερα να τα στείλετε σε τράπεζα του εξωτερικού. Σε ποια; Τι εγγύηση μου προσφέρει μια τράπεζα εξωτερικού; Πόσο εύκολο είναι να ανοίξω έναν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλη χώρα; Αυτά είναι τα συνήθη ερωτήματα όσων προσπαθούν να «σώσουν» τα Ευρώ τους, φοβούμενοι την αλλαγή στο εθνικό μας νόμισμα που θα συνδυαστεί φυσικά με άμεση υποτίμηση και απώλεια αγοραστικής δύναμης. Εφόσον τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζα εξωτερικού και το Ευρώ παραμένει ως υπαρκτό νόμισμα της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα οι καταθέτες θα είναι ασφαλείς. Όμως ποια θα είναι η επιρροή μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο ίδιο το Ευρώ σε σχέση με το Αμερικάνικο δολλάριο; Ας δούμε την ισοτιμία ευρώ δολλαρίου σήμερα στο παρακάτω γράφημα.
Μέχρι στιγμής η οικονομική κρίση της Ευρώπης δε φαίνεται να επιδρά θετικά στην αξία του Ευρώ. Αντιθέτως το δολλάριο συνεχώς ενισχύεται έναντι του Ευρωπαϊκού νομίσματος. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο η ισοτιμία ευρώ δολλαρίου έχει κατρακυλήσει από το 1.50 στο 1.24 (σήμερα μόλις!) και ήδη πολλοί αναλυτές γράφουν για τη διάσπαση της πολύ σημαντικής στήριξης του 1.25. Εγώ πάλι έγραφα για πιθανή πτώση του Ευρώ στο 1.21 πριν 2 μήνες περίπου, όταν και θα «έπρεπε» να είχαμε κάνει τα Ευρώ μας δολλάρια κοντά στο 1.33. Τώρα όχι μόνο δε θα ανησυχούσαμε για επιστροφή στη δραχμή, αλλά θα είχαμε πολλαπλασιάσει το κεφάλαιό μας χαζεύοντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Το δολλάριο μοιάζει πιο ασφαλής επένδυση, ακόμα και τώρα που πλησιάζει στο χαμηλό του 1.19 κινδυνεύοντας να πουλάμε τα Ευρώ μας χαμηλά!
Αλήθεια, έχετε δει την πορεία του Ευρώ σε σχέση με το νόμισμα της Ιαπωνίας; Ίσως η λύση να είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση τελικά!
2 Comments
Ναι αλλά πράγματι, πόσο εύκολο είναι να ανοίξεις λογαριασμό σε ξένη τράπεζα ή να αρχίσεις να αλλάζεις τα ευρώ σου σε δολλάρια ή γιεν;
Ανοίγεις νέο λογαριασμό σε διαφορετικό νόμισμα και μεταφέρεις τα Ευρώ σου εκεί. Δεν ξέρω, φαντάζομαι. Εναλλακτικά υπάρχουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες.