Δεδομένου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής υπολογίζει σε έσοδα της τάξης των 3 δις συνολικά από τις 4 εταιρίες, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Pokerstars δε θα έχει τελικά προβλήματα στην καταβολή προστίμων. Αν και σίγουρα η κατάσταση είναι σοβαρότερη από την περίπτωση του Party Poker το 2006, κατά την οποία ο συνιδρυτής της Anurag Dikshit συμφώνησε στην καταβολή $300εκ. ενώ η εταιρία ζημιώθηκε κατά $105εκ το 2009, το Pokerstars με καθαρά κέρδη $1.34εκ. τη μέρα για το 2009 και 2010 μοιάζει να διαθέτει το απαραίτητο αποθεματικό για να ξεπεράσει την κρίση. Όμως μήπως τα νούμερα δε λένε όλη την αλήθεια;
Πλέον μετά την Μαύρη Παρασκευή η εικόνα του online poker έχει αμαυρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι πιθανοί μελλοντικοί πελάτες των εταιριών διαπίστωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως είχαν δίκιο να φοβούνται να καταθέσουν χρηματικά ποσά σε online εταιρίες πόκερ και γενικότερα τζόγου, όταν από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χιλιάδες Αμερικάνοι παίκτες να μην έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Οι περισσότεροι δύσκολα θα ξαναδούν τα χρήματά τους, με μόνη ελπίδα να υπάρχει από την Pokerstars η οποία ήταν και η μοναδική που επέτρεψε τις αναλήψεις χρημάτων το Μάιο προς τους Αμερικάνους παίκτες. Παρόλα αυτά η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει κλονιστεί, με απτά παραδείγματα τη μειωμένη συμμετοχή στο φετινό περσινό WSOP ενώ και το Greek Cup 2 που ολοκληρώθηκε στο Λουτράκι συγκέντρωσε 270 παίκτες χωρίς να γίνει sold out (300 max), σχεδόν τον ίδιο αριθμό με το GPC του Μαρτίου 2011. Το Party Poker την ίδια στιγμή συνεχίζει τις προωθητικές ενέργειες με διάφορα μπόνους για να προσελκύσει τους παίκτες που ψάχνουν νέο σπίτι, με αποκορύφωμα την απαλλαγή προμήθειας από το buy-in στα τουρνουά! Η αύξηση παικτών που έχει δει μέχρι στιγμής εκτιμάται στο 20%, δείγμα της μεγάλης δυναμικότητας των παικτών εκ των Η.Π.Α. αλλά και του φόβου που είναι διάχυτος στο χώρο του online poker.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η διαφήμιση των μεγάλων εταιριών πόκερ στην Αμερικάνικη χώρα υπολογίζεται στα $200εκ. το χρόνο. Προφανώς τα έσοδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν αξιοσέβαστα και παρείχαν την απαραίτητη ώθηση για χορηγίες και διοργανώσεις επίγειων τουρνουά. Προσωπικά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το Pokerstars ως εργοδότης έχει αρχίσει να καθυστερεί τις πληρωμές των συνεργατών του, ενώ έχει περιορίσει και τα διάφορα budgets για προώθηση του brand. Ίδωμεν…
Άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο pokerunion.gr στις 7 Νοεμβρίου 2011.