Λίγοι σύλλογοι έχουν “χτυπηθεί” τόσο σκληρά όσο η Juventus τον Ιούλιο του 2006. Εκείνη την εποχή, η μόλις εστεμμένη πρωταθλήτρια Ιταλίας καταδικαζόταν σε υποβιβασμό στη Serie B ενώ της αφαιρέθηκαν και οι δυο τελευταίοι τίτλοι, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στο σκάνδαλο “Calciopoli”.

Juventus-2012-titlos-protathlima-panigyrismoi

Τα έξι χρόνια που πέρασαν της “χάρισαν” πολύ πόνο. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Η νίκη επί της Cagliari στην Τεργέστη, σε συνδυασμό με την ήττα της AC Milan στο ντέρμπι με την Inter Milan, της χάρισαν το 30ο (για τους οπαδούς) πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Σε όλες εκείνες τις ημέρες της… κολάσεως, ο σύλλογος όχι μόνο γεύτηκε την αφάνεια της Serie B, αλλά και δυσκολεύτηκε αφάνταστα να αφήσει το στίγμα του τόσο στο ιταλικό όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Προπονητές ήρθαν κι έφυγαν, παράγοντες το ίδιο, καθώς οι “bianconeri” έψαχναν τη σωστή ισορροπία, την κατάλληλη χημεία, η οποία θα τους έφερνε ξανά στην κορυφή.

Τα συν και τα πλην των επιλογών μικρή σημασία έχουν πλέον. Αυτό που μετράει είναι ο χαρακτήρας που έδειξε ο σύλλογος – ειδικά τους 12 τελευταίους μήνες. Εχοντας τερματίσει δυο διαδοχικές χρονιές στην έβδομη θέση, λίγοι θα πόνταραν τον το περασμένο καλοκαίρι πως η «Juve» θα τερμάτιζε φέτος πρώτη. Και πως, μάλιστα, θα ήταν αήττητη έπειτα από 37 αγωνιστικές στη Serie A. Η “γηραιά κυρία”… ξανάνιωσε. Και θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα.

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ 2006

luciano-moggi-juventusΣτις 2 Μαΐου το ιταλικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από τα νέα πως οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών της Νάπολης ανακάλυψαν συζητήσεις της εταιρείας μάνατζερ GEA World στις οποίες προσπαθούσαν να επηρεάσουν αποφάσεις διαιτητών αλλά και να “ορίσουν” συγκεκριμένους ρέφερι σε αγώνες. Κύριο πρόσωπο των συνομιλιών, ο γενικός διευθυντής της Juventus, Luciano Moggi. Στις 14 Μαΐου, η «Juve» κερδίζει 2-0 την Reggina στο Μπάρι και κατακτά το 29ο Scudetto στην ιστορία της, ωστόσο τα στοιχεία που συνεχίζουν να βγαίνουν είναι επιβαρυντικά για τους “bianconeri”.

Τον Ιούνιο, ο Γενικός Εισαγγελέας Stefano Palazzi ζητά την “εσχάτη των ποινών” για τη Juventus: υποβιβασμό στη Serie B, αφαίρεση έξι βαθμών και απώλεια των τίτλων των περιόδων 2004/05 και 2005/06. Και στις 14 του μήνα, το δικαστήριο αποδέχεται την πρόταση του Palazzi, αφαιρώντας 30 (!) βαθμούς από τη Juventus – στην έφεση “έπεσαν” στους 17. Ακολουθεί γενική… έξοδος από το Τορίνο και μόνο οι Gianluigi Buffon, Alessandro del Piero, Pavel Nedved και Mauro Camoranesi – με προπονητή τον Didier Deschamps – μένουν για να πιουν το πικρό ποτήρι της Serie B. Που ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, με τη Juventus να μένει στο 1-1 με τη Rimini εκτός έδρας! Η… επιστροφή οκτώ βαθμών στις αρχές του Δεκέμβρη, φέρνει τους “bianconeri” σε θέση ισχύος, όμως δυο παίκτες της ομάδας Νέων, οι Alessio Ferramosca και Ricardo Neri, χάνουν τη ζωή τους σε μια παγωμένη λίμνη για να κλείσει το 2006 με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

ΤΟ 2007 ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Στις 19 Μαΐου η Juventus επικρατεί 5-1 της Arezzo εκτός έδρας (με τους Del Piero και Giorgio Chiellini να σκοράρουν από δυο φορές – και σφραγίζει την επιστροφή της στη Serie A – και μάλιστα ως πρωταθλήτρια – με τρεις αγωνιστικές να απομένουν. Με το ίδιο σκορ επικράτησε της Livorno στις 25 Αυγούστου, στο πρώτο παιχνίδι της νέας σεζόν, στα μεγάλα σαλόνια, με τον νέο προπονητή, Claudio Ranieri, να κάνει ιδανικό ντεμπούτο. Στις 4 Νοεμβρίου, οι “bianconeri” αντιμετωπίζουν την πρωταθλήτρια Inter Milan – μεγάλη ευνοημένη του “Calciopoli” – και αποσπούν ισοπαλία 1-1 χάρη σε γκολ του Camoranesi. Στον δεύτερο γύρο, θα περάσουν νικηφόρα από το San Siro…

ΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ 2008

alessandro-del-piero-juventusΗ σεζόν ολοκληρώνεται στις 17 Μαΐου και η “γηραιά κυρία” τερματίζει στην τρίτη θέση, κατακτώντας ένα εισιτήριο για το Champions League, έπειτα από απουσία δυο ετών. Ο Del Piero ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ στη Serie A, μόλις 12 μήνες μετά την επιτυχία του στη Serie B! Στις 13 Αυγούστου οι “bianconeri” εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League, χάρη στο 4-0 επί της Artmedia Petrzalka. Και στις 5 Ιανουαρίου, με τον Del Piero να σκοράρει δις, η Juventus κερδίζει για δεύτερη φορά τη Real Madrid, παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης.

ΤΟ ‘09 ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

Ωστόσο, η Juventus αποκλείεται από την Chelsea στις 10 Μαρτίου, με τον Didier Drogba να ισοφαρίζει στο 83ο λεπτό στο Stadio Olimpico και τους “blues” να προκρίνονται στα προημιτελικά με συνολικό σκορ 3-2. Στις 18 Μαΐου, μετά από ένα σερί επτά αγώνων χωρίς νίκη, ο Ranieri βλέπει την πόρτα της εξόδου και τη θέση του παίρνει, για τα δυο τελευταία παιχνίδια της σεζόν, ο Ciro Ferrara. Οι νίκες επί των Siena και Lazio χαρίζουν στη «Juve» τη δεύτερη θέση και στον πρώην κεντρικό αμυντικό της, τη θέση του πρώτου προπονητή για την επόμενη περίοδο.

Στην οποία η Juventus ξεκινάει με αρκετά νέα ονόματα στο ρόστερ και τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η εύκολη επικράτηση επί της AS Roma τη δεύτερη αγωνιστική, ήταν καλός οιωνός. Και στις 5 Δεκεμβρίου οι “bianconeri” επικρατούν 2-1 της Inter Milan, με γκολ των Chiellini και Claudio Marchisio, αποκτώντας προβάδισμα τεσσάρων βαθμών έναντι της ομάδας του Jose Mourinho. Η οποία στο τέλος θα κάνει το treble (Serie A, Coppa Italia και Champions League).  Η Juventus θα αποκλειστεί από το Champions League από τη φάση των ομίλων, μετά το διασυρμό 4-1 από την Bayern Munich στο Τορίνο…

ΤΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ 2010

Μετά την έξοδο από την Ευρώπη, η «Juve» συμπληρώνει έξι ήττες σε επτά αναμετρήσεις. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ferrara και την πρόσληψη-σοκ του Alberto Zaccheroni. Ομως ο αποκλεισμός από τη Fulham στους 16 του Europa League και οι δυο σερί ήττες στο τέλος της σεζόν, φέρνουν και το τέλος του Zaccheroni, με τους “bianconeri” στην έβδομη θέση!

Στη θέση του έρχεται ο Luigi del Neri που οδηγεί, με τέσσερις νίκες, τη Juventus στους ομίλους του Europa League, αλλά εκεί οι έξι (!!!) ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς φέρνουν τον αποκλεισμό.

ΤΟ 2011 ΤΟΥ… ΓΗΠΕΔΟΥ

Ο διασυρμός από την Parma, η βαριά ήττα από τη Napoli και η έβδομη (ξανά) θέση στη Serie A, φέρνουν στις 31 Μαΐου τον Antonio Conte στον πάγκο της Juventus. Και τον Andrea Pirlo από την AC Milan. Νέα εποχή, όπως και νέο γήπεδο, το Juventus Stadium, το οποίο αντικατέστησε το παλιό Stadio Delle Alpi. Στο φιλικό με την Notts County, ο Luca Toni είναι αυτός που “εγκαινιάζει” το γήπεδο. Και στις 2 Δεκεμβρίου, με δυο γκολ του Marchisio, η Juventus επικρατεί 2-0 της AC Milan με επιβλητική εμφάνιση.

ΤΟ 2012 ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

juventus-panigyrismoi
Η νίκη επί της Atalanta ολοκληρώνει ένα αήττητο πρώτο μισό της σεζόν για τη Juventus, η οποία παίρνει τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Το αήττητο διευρύνεται και στο San Siro, στις 25 Φεβρουαρίου, έπειτα από ένα επεισοδιακό παιχνίδι κόντρα στη AC Milan.  Και κόντρα στους “rossoneri”, στις 20 Μαρτίου, οι “bianconeri” καταφέρνουν να προκριθούν στον τελικό του Coppa Italia, χάρη σε τέρμα του Mirko Vucinic στην παράταση! Πέντε ημέρες αργότερα, ο Del Piero σημειώνει το πρώτο του γκολ στο νέο γήπεδο, η Juventus κερδίζει 2-0 την Inter Milan και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον Scudetto.

Στις 6 Μαΐου, η νίκη 2-0 επί της Cagliari, σε συνδυασμό με την ήττα της AC Milan στο Derby Della Madonina με 4-2 από την Inter Milan, δίνει στη Juventus το 28ο (τουλάχιστον με βάσει τις δικαστικές αποφάσεις) πρωτάθλημα της ιστορίας της! Ο Vucinic άνοιξε το σκορ, ενώ ο Michele Canini σημάδεψε σε λάθος εστία. Τα νέα από το San Siro, όπου ο Diego Milito πετύχαινε χατ-τρικ, έβαλαν… φωτιά στο Stadio Nereo Rocco. Οπως και το 2006, έτσι και το 2012, το πρωτάθλημα ήρθε σε ουδέτερο γήπεδο.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε και στα ΣΠΟΡ του Βορρά.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).