Πέντε χρόνια μετά τις εκλογές του 2009 και την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και τον… ερχομό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο ψηφοφόρος καλείται να ρίξει την ψήφο του στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές την άλλη Κυριακή. Για αρκετούς οι εκλογές αυτές θα «στείλουν μήνυμα» και το αποτέλεσμα είναι δυνατόν να ταρακουνήσει την κυβέρνηση. Το θέμα είναι αν θα ταρακουνηθεί τόσο πολύ όσο και το 2009. Κάτι που θα επηρεάσει οπωσδήποτε και την πορεία του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου.

Η πορεία των επιτοκίων των ομολόγων πολύ συχνά φανερώνουν πόσο καλά τα πάει μια χώρα και είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων. Δε χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Αρκεί μια ματιά στο ελληνικό ομόλογο για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

epitokio-omologo-10etes-miniaio-grafima

Για μια 5ετία τουλάχιστον πριν το 2009, το επιτόκιο κυμάνθηκε μεταξύ 3 και 6%. Από το Σεπτέμβρη του 2009 όμως κι έπειτα ακολούθησε μια συνεχόμενη ανοδική πορεία, που οδήγησε φυσικά στο γνωστό κούρεμα ή PSI των ομολόγων. Όλες αυτές οι ιστορίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τι γίνεται από δω και πέρα;

Προβλέψεις για τις εκλογές και τα ομόλογα

Την καλύτερη πρόβλεψη για τις εκλογές δίνουν φυσικά όπως πάντα οι αποδόσεις και τα στοιχήματα των εκλογών. Με την απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει αισθητά από τις αρχικές που ανακοίνωσαν οι εταιρίες στοιχημάτων, είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να προβλέψει καλύτερα ποσοστά για το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

[quote type=”center”]Τι θα συμβεί με τα ομόλογα όμως;[/quote]

Υποθέτω πως ένα από τα σενάρια που έρχονται πρώτα στο μυαλό, είναι ότι μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ταράξει τα νερά της πολιτικής σκηνής. Από ό,τι διαβάζουμε, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα διάλυσης της κυβέρνησης! Προφανώς ένα τέτοιο σενάριο θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο γράφημα του ομολόγου.

Εφόσον η κατάσταση παραμείνει ως έχει, λογικά τα επιτόκια δε θα επηρεαστούν σημαντικά.

Τι λέει η τεχνική ανάλυση του 10ετούς ομολόγου;

Ο Μάιος προμηνύεται… θερμός, κρίνοντας από το πράσινο ανοδικό candlestick που βλέπουμε να σχεδιάζεται στο γράφημα. Το επιτόκιο έχει ήδη ανέβει 100 πόντους (δηλαδή από 6 πήγε σχεδόν 7%) αυτό το μήνα. Αν πράγματι υπάρξει αποσταθεροποίηση, το «κερί» πιθανότατα να μεγαλώσει περισσότερο.

Πώς θα ερμηνευθεί τεχνικώς μια τέτοια άνοδος του επιτοκίου;

Θα λέγαμε πως το επιτόκιο βρίσκει «στήριξη» στο 6% (τι είναι τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης;) και πλέον η 2ετής πτώση του να τερματίζεται. Κάτι που φάνηκε να συμβαίνει στο 10% και στο 8% το 2013, αλλά τελικά η πτώση εξακολούθησε. Αυτή τη φορά όμως η στήριξη θα σημειωθεί σε ένα άλλο σημαντικό επίπεδο. Αυτό του επιπέδου αντίστασης του 2009.

Μια τέτοια αντίδραση του ομολόγου ενδεχομένως να δώσει τροφή σε όσους προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Τροφή όμως έδωσε και η άνοδος του επιτοκίου αυτή τη βδομάδα, εξαιτίας της οποίας οφείλεται και η άνοδος του Μαΐου. Άνοδος, που σχολιάστηκε από μεγάλη μερίδα του εγχώριου αλλά και ξένου Τύπου την Πέμπτη συγκεκριμένα.

epitokio-omologo-10etes-evdomada-grafima

Δύο αιτίες για την άνοδο δόθηκε από τους αναλυτές. Στο εξωτερικό η άνοδος ερμηνεύθηκε ως προάγγελος προβλημάτων για την κυβέρνηση λόγω των εκλογών. Στην Ελλάδα αιτία αποτέλεσε η αναδρομική φορολόγηση αλλοδαπών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που προωθεί το Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όποια κι αν ήταν η αιτία, παραβλέφθηκε ένα σημαντικό γεγονός. Ότι η «αναρρίχηση» και το “ξεπούλημα” των ομολόγων όπως χαρακτηρίστηκε, δεν ήταν αποτέλεσμα επενδυτικών κινήσεων αποκλειστικά και μόνο της Πέμπτης. Εκτός κι αν είμαι ο μοναδικός που βλέπει σημαντική κινητικότητα ήδη από τη Δευτέρα στο παραπάνω γράφημα.

Ή μήπως δεν ακούσατε τίποτα για το χρηματιστήριο αυτή τη βδομάδα;

xrimatistirio-ellada-genikos-deiktis

Ο όγκος μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά τις μέρες εκείνες που οι τιμές των μετοχών έπεφταν κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Η «ξαφνική» αυτή αντίδραση από τη Δευτέρα στα ελληνικά ομόλογα, το «gap up» που τυπώθηκε την Πέμπτη και η επιβεβαίωση του επιπέδου στήριξης αποτελούν όλα σημάδια ανόδου. Σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενδεχομένως να έχουμε μπροστά μας μια εκρηκτική συνταγή!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.