Τις τελευταίες ημέρες πλήθος χρηματοδοτήσεων έχουν δεχθεί νεοφυείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων όπως λέγονται. Το πιο γνωστό εξ αυτών, το Bitcoin, λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Ανάμεσα στα startups που ξεχώρισαν είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε Bitcoin με το όνομα Case, η Chain Inc. και η Abra, όμως ίσως το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στους χρηματοδότες βρίσκεται και η… NASDAQ Inc.!

Ο CIO λοιπόν της NASDAQ, Brad Peterson, πιστεύει ότι μια πλατφόρμα με βάση το Bitcoin είναι πιθανό να φανεί χρήσιμη κατά την επαλήθευση και καταγραφή των συναλλαγών. Ο ίδιος και η ομάδα του χτίζουν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το blockchain για να παρακολουθούν τις συναλλαγές που αφορούν μη-διαθέσιμες για το κοινό, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες. Επιπλέον όμως είπε ότι το Bitcoin είναι ικανό να φτιάξει από την αρχή τις χρηματαγορές, συμπεριλαμβανομένου του Nasdaq!

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, δεν προκαλεί εντύπωση που η NASDAQ Inc επένδυσε, μαζί με τη VISA Inc. και την Citi Ventures στο Chain. Η εταιρία αυτή επιτρέπει σε προγραμματιστές και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και να λειτουργήσουν δίκτυα κρυπτονομισμάτων, μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνται συναλλαγές. Η χρηματοδότηση έφτασε τα 30 εκατ. δολάρια, κάτι που φυσικά χαροποίησε ιδιαίτερα τον CEO της Chain, Adam Ludqwig.

Την ίδια στιγμή, στα 12 εκατ. δολάρια έκλεισε και η χρηματοδότηση της Abra. Η εφαρμογή για έξυπνες συσκευές της εταιρίας θα επιτρέπει τους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμούν. Οι χρήστες θα καταθέτουν χρήματα στην εφαρμογή της Abra, τα οποία θα αποθηκεύονται στη συσκευή τους και θα μπορούν να στέλνουν σε οποιοδήποτε άλλο χρήστη.

Πού κολλάει το Bitcoin;

Μα, από την πρώτη στιγμή που θα φορτώνεται η εφαρμογή με χρήματα (είτε μέσω τραπεζικής μεταφοράς, είτε μέσω των Abra Tellers – κάτι σαν ανθρώπινα ΑΤΜ!), αυτομάτως θα μετατρέπονται σε Bitcoin! Θα παραμένουν μάλιστα σε αυτή τη μορφή, όσο διακινούνται ηλεκτρονικά, παρόλο που οι χρήστες θα βλέπουν κανονικά νομίσματα στην οθόνη τους! Όπως ήταν επόμενο, ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τον τρόπο που θα καταπολεμήσει η Abra τη σημαντική διακύμανση στις τιμές του Bitcoin.

Η διακύμανση και μια πρόβλεψη για την τιμή του Bitcoin

Ευτυχώς η Abra δεν λειτουργούσε το 2013, όταν η διακύμανση των τιμών έφτασε στο απόγειο! Τότε, όπως πολλοί θα ακούσατε, η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια για να εκτοξευθεί σε λίγες μόνο εβδομάδες ακόμα και πάνω από τα 1.000! Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το Bitcoin έπεσε στα 500, προκαλώντας… καρδιακά επεισόδια σε όσους εμπλέκονταν στο trading του! Από εκεί κι έπειτα διατήρησε πτωτική τάση για να φτάσουμε στο 2015 και να παρακολουθούμε την τιμή του να κινείται μεταξύ $200 και $300.

bitcoin-chart
Το 2-ετών γράφημα του Bitcoin [πηγή: TradingView]

Από το παραπάνω γράφημα νομίζω είναι εμφανής η στήριξη που έχει συναντήσει το Bitcoin στα διακόσια δολάρια. Αν κοιτάξουμε στο αριστερό τμήμα του γραφήματος, θα δούμε ότι την άνοιξη του 2013 εκεί περίπου ήταν και η σημαντικότερη αντίσταση που βρήκε, πριν την ξεπεράσει τελικά έξι μήνες αργότερα.

Με αυτό το σκεπτικό, δύσκολα προβλέπω να δούμε το Bitcoin να συναλλάσσεται κάτω από τα $200. Είναι πιθανότερο να διασπάσει την αντίσταση των 300 δολαρίων, παρά να κατρακυλήσει χαμηλότερα. Άλλωστε με όλες τις ειδήσεις να είναι ευνοϊκές για το κρυπτονόμισμα, ακόμα και όσον αφορά τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του (π.χ. διακοπή πληρωμών μέσω Paypal στην Ταϊβάν), θα πρέπει να χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη προς το Bitcoin για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εδώ έκλεισε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin και η μεγαλύτερη ηλεκτρονική μαύρη αγορά διακίνησης ναρκωτικών και παρόλα αυτά οι εταιρίες συνεχίζουν να επενδύουν στις Bitcoin startups. Για φανταστείτε να υιοθετήσει ο Nasdaq σε κάποιες αγορές του το Bitcoin

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.