Netherlands_SpainΔύο είναι τα δεδομένα στον αγώνα του Soccer City Stadium. Πρώτον, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης θα κατακτήσει το τρόπαιο ευρωπαϊκή ομάδα εκτός της Ηπείρου. Δεύτερον, όποια από τις Ολλανδία και Ισπανία βγει νικήτρια  στο Johannesburg, θα ανέβει για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου!

Και αν οι Ολλανδοί έχουν εμπειρία από τέτοιου είδους τελικό, για τους Ισπανούς θα είναι η πρώτη φορά που θα ζήσουν ανάλογες στιγμές. Οι “Oranje” δεν τα κατάφεραν ούτε το 1974 (2-1 από τη Δυτική Γερμανία) ούτε το 1978 (3-1 στην παράταση από την Αργεντινή) και ελπίζουν να μην τριτώσει το κακό. Από την άλλη, οι “Furjas Rojas” είχαν φτάσει μέχρι την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 και η φετινή τους πορεία αποτελεί ήδη ανεπανάληπτη επιτυχία. Πόσο μάλλον εάν καταφέρουν να κατακτήσουν και το τρόπαιο στη Νότια Αφρική.

Ο Paul, το περίφημο χταπόδι, έδειξε Ισπανία. Το ίδιο και όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, που δίνουν φαβορί για την τελική επικράτηση την ομάδα του Vicente del Bosque. Όχι και τόσο άδικα. Μετά την ψυχρολουσία της πρεμιέρας, και την ήττα 1-0 από την Ελβετία, οι πρωταθλητές Ευρώπης αργά αλλά σταθερά βρήκαν το ρυθμό τους. Οι νίκες επί της Ονδούρας (2-0) και της Χιλής (2-1) τους έφεραν στους “16” και από εκεί και μετά υπερκέρασαν τα εμπόδια της Πορτογαλία (1-0) και της Παραγουάης (1-0) για να φτάσουν στον ημιτελικό με τη Γερμανία.

Μπορεί να επικράτησαν των “πάντσερ” μόλις με 1-0, χάρη σε μια κεφαλιά του Carles Puyol, ωστόσο ήταν ολοκληρωτική η υπεροχή τους στον αγωνιστικό χώρο και, εάν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική τους προσπάθεια, θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε πιο άνετη νίκη.

Φυσικά, οι παίκτες του Bert van Marwijk έχουν διαφορετική άποψη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό έχοντας πετύχει μόνο νίκες! Νίκες και στην προκριματική φάση, αλλά και στα τελικά του Μουντιάλ. Και γενικά μέσα στο 2010 δεν έχουν παραχωρήσει ούτε ισοπαλία. Το κατάλαβαν πολύ καλά Δανοί (2-0), Ιάπωνες (1-0) και Καμερουνέζοι (2-1) στη φάση των ομίλων και από εκεί και πέρα Σλοβάκοι (3-2) και Βραζιλιάνοι (2-1).

Στον ημιτελικό, η Ουρουγουάη αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, αλλά όχι τόσο ώστε να αφήσει εκτός διοργάνωσης την παρέα των Wesley Sneijder και Arjen Robben. Οι δυο τους, μαζί με τον αρχηγό Giovanni van Bronckhorst – που παίζει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των “Oranje” – έστειλαν τους Λατινοαμερικάνους στον μικρό τελικό.

Το ευχάριστο για τους δυο προπονητές είναι πως δεν έχουν προβλήματα να επιλύσουν. Οι Gregory van der Wiel και Nigel de Jong εξέτισαν και επιστρέφουν για τους Ολλανδούς. Ερωτηματικό για τον Del Bosque αποτελεί η χρησιμοποίηση του Pedro ή του Fernando Torres στην αρχική ενδεκάδα.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).