Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με τον Radamel Falcao στα… τελευταία λεπτά να ολοκληρώνει την μετακίνησή του στη Manchester United. Ηταν και η τελευταία σε αυτή την περίοδο για τον πλέον δυνατό ατζέντη του ποδοσφαίρου, τον Jorge Mendes που… τα κατάφερε ξανά!
Κι ενώ κάποιοι σύλλογοι θα είναι ικανοποιημένοι με τις δουλειές που έκαναν στο παζάρι και κάποιοι άλλοι θα ήθελαν κάτι περισσότερο, ο Mendes ήταν με διαφορά ο μεγαλύτερος κερδισμένος της μεταγραφικής περιόδου, καθώς ήταν υπεύθυνος για μερικές από τις σπουδαιότερες οικονομικά μεταγραφές που ολοκληρώθηκαν.
Ενας απογοητευμένος – και μάλλον αποτυχημένος – ποδοσφαιριστής που δούλευε σαν DJ, που στη συνέχεια είχε στο όνομά του ένα βίντεο κλαμπ και ένα νάιτ κλαμπ έξω από τη Λισσαβόνα, ο Mendes ξεκίνησε να πουλάει διαφημιστικό υλικό έξω από τα γήπεδα που φιλοξενούσαν μικρούς συλλόγους της Πορτογαλίας και τελικά κατάφερε να αναπτύξει στενή φιλία με τον Nuno, τον νυν τεχνικό της Valencia. Η μετακίνηση του τερματοφύλακα στην Ισπανία το 1997, είχε τη συμμετοχή του Mendes σε μεταγραφή για πρώτη φορά. Ωστόσο έκτοτε, οι συμφωνίες που έκανε για ποδοσφαιριστές του απέφεραν εκατομμύρια.
Ο Mendes είναι ο μάνατζερ του Jose Mourinho και η σχέση του με τον προπονητή της Chelsea είδε αρκετούς παίκτες, που έχει υπό την επίβλεψή του ο υπάλληλος της εταιρείας Gestofute (όπως οι Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Maniche και Tiago), να μετακομίζουν στο Stamford Bridge κατά την πρώτη θητεία του. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Real Madrid (όπου οι Angel Di Maria, Fabio Coentrao και Ricardo Carvalho πήγαν στο Santiago Bernabeu για να συναντήσουν τους άλλους πελάτες του Mendes που ήταν ήδη εκεί, τους Cristiano Ronaldo και Pepe, επίσης κατά την θητεία του Mourinho).
Ο Mendes συνδέθηκε άρρηκτα με τις “τρελές” δουλειές που έκανε η Monaco το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι Falcao, James Rodriguez, Joao Moutinho και Carvalho μετακόμισαν στο σύλλογο της Ριβιέρα.
Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, ο Mendes έκανε αναμφισβήτητα την καλύτερη… μπάζα της καριέρας του. Ο Πορτογάλος “έστειλε” τον James από τη Monaco στη Real Madrid για 80 εκ. ευρώ, πήρε ένα 10% από την μετακίνηση του Di Maria από τη Real στη Manchester United που κόστισε περίπου 75 εκ. ευρώ ενώ έβγαλε σημαντικά κέρδη και από τις μεταγραφές του Diego Costa στην Chelsea (έναντι 35 εκ. ευρώ) και του Eliaquim Mangala στη Manchester City (έφτασε τα 53 εκ. ευρώ καθώς οι Πορτογάλοι έπρεπε να πληρώσουν 30,5 εκ. ευρώ σε τρίτους που κατέχουν τα δικαιώματα του παίκτη). Ενας άλλος από τους πελάτες του, ο Αργεντινός αμυντικός Ezequiel Garay, πήγε στη Zenit από την Benfica για περίπου 15 εκ. ευρώ.
Στη συνέχεια, και καθώς η μεταγραφική περίοδος έφτανε στο τέλος της, ο Mendes διαπραγματεύτηκε με αρκετούς συλλόγους για τον Falcao. Ο ατζέντης ήλπιζε να στείλει τον Κολομβιανό επιθετικό στη Real Madrid, ωστόσο πιο πολύ ενδιαφερόταν ο ποδοσφαιριστής παρά ο σύλλογος. Μάλιστα, ο πρόεδρος Florentino Perez άρχισε να… θυμώνει με τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα του ατζέντη, φτάνοντας στο σημείο να πει σε φίλους του: “Εάν φέρω τον Falcao, θα πρέπει να κάνω πρόεδρο τον Mendes!”.
Στο φινάλε, ο Falcao κατέληξε στη United, αρχικά με τη μορφή δανεισμού – αρκετά καλοπληρωμένου πάντως, αφού στοίχισε περίπου 10 εκ. ευρώ. Επομένως, παρά το ότι ο 48χρονος Mendes δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την επιθυμία του πελάτη του για να τον πάει στη Real, χρήματα έβαλε στο πορτοφόλι του. Και, συνολικά, ο ατζέντης συγκέντρωσε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τις μετακινήσεις των πελατών του αυτό το καλοκαίρι. Για μια ακόμη φορά, ο Mendes ήταν ο μεγάλος – και πραγματικός – νικητής των μεταγραφών.