Ήμουν ο πρώτος ανεπίσημος odds compiler της Ελλάδας, το 1985. Την εποχή εκείνη υπήρχαν ήδη Εγγλέζικες εταιρείες που προσέφεραν στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένας. Υπήρχε το ΠΡΟΠΟ που είναι αμοιβαίο στοίχημα και σκέφτηκα ότι για να αντιμετωπίσει κανείς το ΠΡΟΠΟ πρέπει να ξεκινήσει κανείς λογαριάζοντας με μαθηματική ακρίβεια τα odds, προτού προχωρήσει σε οτιδήποτε άλλο. Ο κάθε ένας που ασχολείται πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου αν θέλει να είναι σοβαρός. Είτε πρόκειται να παίξει ο ίδιος, είτε να κάνει lay, είτε να πει στην εταιρεία στοιχήματος «αφεντικά ρίξτε αυτή την τιμή γιατί θα μας φάνε».
Πως επιτυγχάνεται αυτό ; Κατ’ αρχή πρέπει να έχει κανείς το σχετικό λογισμικό που παράγει odds με βάση της βαθμολογίες, τέρματα υπέρ-κατά και ότι άλλο λαμβάνει υπ’ όψη του ένα τέτοιο λογισμικό. Τον παλιό καιρό είχαμε 13 παιχνιδάκια και όλη την εβδομάδα στη διάθεση μας να τα δούμε, αλλά τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι αγώνες είναι καθημερινοί και είναι εκατοντάδες, θέλει λοιπόν αυτοματισμό η όλη εργασία.
Θα μου πείτε, τι με νοιάζουν εμένα οι εκατοντάδες αγώνες; Πέντε θέλω να παίξω. Ορθότατον και λογικότατον, γιατί όποιος παίζει επί παντός επιστητού, απλά ταλαιπωρεί την κατάσταση και τρώει κουβά. Αλλά, ανάμεσα στις εκατοντάδες ποιές είναι οι στοιχηματικές ευκαιρίες, η πεντάδα που ψάχνουμε; Δεν το ξέρουμε εκ των προτέρων και γι αυτό κάπου πρέπει να υπάρχουν επεξεργασμένα όλα.
Υπάρχουν στο διαδίκτυο τέτοια προγράμματα, τα οποία ας μην τα αναφέρω ονομαστικώς τώρα, αλλά βλέπω μετά λύπης μου τα εξής άσχημα πράγματα: Πρώτον τα εγκαταλείπουν. Βλέπεις κάτι ωραίες ιστοσελίδες και μετά από λίγο ανακαλύπτεις ότι είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και ένα-δύο χρόνια. Δεύτερον δε βλέπω πουθενά να γίνεται χρήση πραγματικών benchmarks. Η θεωρία της πληροφορίας κατά Wiener μας προσφέρει αυτά τα benchmarks αλλά δεν την ξέρουν φαίνεται…
Έστω όμως ότι κάναμε αυτό το κομμάτι της εργασίας με κάποιο ικανοποιητικό τρόπο. Τελειώσαμε ; Πάμε να παίξουμε; Μάλλον όχι. Για να σε πάρουν οι εταιρείες για odds compiler σου ζητάνε τα παραπάνω αλλά σου ζητάνε να έχεις και ευελιξία, και να βλέπεις τις κινήσεις της αγοράς. Αυτό τι σημαίνει; Βασικά σημαίνει να ενημερώνεσαι για πράγματα και καταστάσεις εκτός προγράμματος. Θυμόσαστε όταν ο Αναστόπουλος τα είχε χαλάσει με τη μις Ελλάς, κάπου στα eighties; Ο Ολυμπιακός έμεινε στο χι εκείνη την εβδομάδα! Πως όμως θα το πετύχεις;
Κάποια πράγματα μεταδίδονται στο διαπασών και τα μαθαίνουμε. Προχωράμε έξω από τον φούρναρη της γειτονιάς μας και έχει ανοιχτό το ραδιοφωνάκι και ακούμε. Δεν μπορεί όμως να δουλέψει κανείς έτσι, με το τυχαίο ζάπινγκ. Πρέπει κανονικά εγώ αυτή τη στιγμή να πάω στα «νέα από το στρατόπεδο της Σέλτικ» (π.χ.), να διαβάσω και μετά θα μπορώ να λέω ότι είμαι ενημερωμένος. Μπορεί να μην έχει συμβεί κάτι σοβαρό που να ανατρέπει το βασικό προγνωστικό, μπορεί όμως και να έχει συμβεί. Γι αυτό το λόγο οι εταιρείες μοιράζουν τη δουλειά. Δεν μπορεί ένας να παρακολουθεί τα πάντα και υποχρεωτικά θα υπάρχει ένας «Σκωτσέζος», ένας «Γερμανός», ένας «Έλληνας» και ούτω καθ’ εξής.
Μία άλλη μέθοδος που εξοικονομεί χρόνο είναι οι tipsters. Κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγων benchmark πάντως, αλλοιώς είμαστε έρμαια της τύχης. Εγώ δεν εμπιστεύομαι ποτέ κανέναν αν δεν τον έχω μετρήσει κάπως. Μπορεί να αποδειχθεί Πυθία, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και παράφρων. Που να το ξέρω εγώ; Έχω προσωπικούς φίλους που σέβομαι τις γνώσεις τους όπως και άλλους που ξέρω ότι είναι ανίδεοι.
Βλέπετε λοιπόν ότι το στοίχημα είναι πολύ πιό δύσκολη δουλειά απ’ ότι η οποιαδήποτε δουλειά που κάνετε εσείς, ακόμα και αν είσαστε καθηγητές πανεπιστημίου. Καθόλου παράλογο αν το σκεφτείτε, αφού ο στόχος σας είναι να κάνετε τους μπουκ να πληρώσουν !