skepsi-xrimataΞεκίνησε το Copa America και ήδη τα δύο μεγάλα φαβορί στραβοπάτησαν με την έναρξή του. Ακόμα και στο παιχνίδι της Paraguay με το Ecuador, είχαμε μια μικρή έκπληξη, αφού το Ecuador κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στην πιο ισχυρή Paraguay. Χρειάζεται υπομονή και προσοχή από την πλευρά μας μέχρι οι ομάδες να βρουν τα πατήματα τους για να δούμε τελικά ποιες και γιατί, θα πρέπει να εμπιστευτούμε. Σε συνέχεια του τελευταίου κειμένου σχετικά με τα δύο ίσως πιο σημαντικά κομμάτια ενός επιτυχημένου sports trader, θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου κάνοντας αναφορά σε μερικούς άλλους εξίσου σημαντικούς τομείς που θα πρέπει να δοθεί έμφαση από όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν μια καριέρα στο χώρο του στοιχήματος.

Γνώση των βασικών αρχών

Ακούγεται απλοϊκό αλλά πολλοί είναι οι traders (ειδικά νέοι), οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν απλές αρχές των αγορών. Μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αγοράσουν χαμηλά και να πουλήσουν ψηλά ή ότι το 1.11 που είχε προχθές η Brazil δεν ήταν value bet, αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν θέματα όπως το γρήγορο κλείσιμο μιας ζημιογόνας θέσης, το scratching, το τι κάνεις όταν είσαι στη ουρά και μπροστά σου υπάρχουν κάποιες χιλιάδες Ευρώ κ.ο.κ. Θέματα τα οποία λίγοι τα δίνουν σημασία, ενώ αυτοί που τα κατέχουν σίγουρα έχουν ένα καλύτερο μέλλον και φυσικά bank account στη διάρκεια του στοιχηματικού αγώνα. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις βασικές αρχές των αγορών και σίγουρα θα κάνετε λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια του στοιχηματικού πολέμου.

Πλάνο Στοιχηματισμού ή Trading

Πειραματισθείτε με διάφορες τεχνικές, οι οποίες ομολογώ ότι θα πρέπει να είναι όσο πιο απλές γίνονται. Η πολυπλοκότητα δεν οδηγεί πουθενά. Οι μεγαλύτερες ιδέες ξεκίνησαν από κάτι πραγματικά απλό και εν συνεχεία αναπτύχθηκαν σε κάτι το εξαιρετικό. Οι καλύψεις στη στοιχηματική αρένα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και απλές για να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε οποιοδήποτε συνθήκη και αν βρεθείτε.

Διαχείριση χρημάτων

Πολλή ηλεκτρονική και μη μελάνι έχει χυθεί για τη συγκεκριμένη ενότητα και όχι άδικα. Δε θέλω να σημειώσω τίποτα αφού μπορείτε να βρείτε αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα στο διαδίκτυο. Απλώς θα ήθελα να τονίσω ότι το παρόν αποτελεί ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατέχει καλά ο εν δυνάμει παίκτης του στοιχήματος. Διαφορετικά η αποτυχία είναι μονόδρομος.

Ανάληψη ευθυνών και λάθη

peitharxia-timoriaΕίναι σημαντικό να γνωρίζει ο παίκτης ότι η ενασχόληση με το στοίχημα και το trading εμπεριέχει τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο της ήττας, αφού αυτή είναι δεδομένη. Δεν γίνεται να κερδίζουμε συνεχώς. Ωστόσο, ο περιορισμός της απώλειας και η σπουδή από τα λάθη μας είναι αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Αρκεί να έχουμε προετοιμάσει το μυαλό μας για τις απώλειες αλλά και τα λάθη που θα υποπέσουμε, με το σωστό τρόπο έτσι ώστε να προχωράμε σοφότεροι αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Τέλος η ανάληψη ευθύνης είναι κάτι το προαπαιτούμενο. Θα πρέπει ο παίκτης να σταματήσει να κατηγορεί την αγορά, η τον παίκτη που έβαλε/έφαγε το γκολ στο 96’, γιατί απλά η επιλογή των στοιχημάτων γίνεται καθαρά με δίκη μας ευθύνη. Ο καθένας θα πρέπει να βρει την εσωτερική του ισορροπία, πάνω από όλα, έτσι ώστε να μαθαίνει από τα λάθη του και να βασίζεται πάνω στα δικά του στοιχηματά προσόντα.

Καταγραφή και ανάλυση

Τεράστιο κεφάλαιο για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά. Ο φίλος μου ο Jim Makos έχει δείξει το δρόμο σε παλαιότερο άρθρο του και καλό είναι να τον ακολουθήσουν όσοι φυσικά ενδιαφέρονται για την επιτυχία της πορεία τους στο στοιχηματικό στίβο.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσω ότι όλοι μας θα πρέπει συνεχώς να βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση και εκμάθηση νέων θεμάτων σχετικά με το στοίχημα και το trading, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση και εκμάθηση του ίδιου μας του εαυτού. Αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας.

Πεδία ενδιαφέροντος του αποτελούν κυρίως η συμπεριφορική χρημαοτοικονομική και νευροοιονομική, που ως αποτέλεσμα έχει στην αναζήτηση δωρεάν πληροφοριών αλλά και προσωπικών απόψεων σχετικά με την ψυχολογία των επενδύσεων, κυρίως σε τυχερά παίγνια όσο και σε αγορές όπως αυτών των Ισοτιμιών Νομισμάτων (Forex) και των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures).