Χθες το πρωί η UEFA έδωσε στο φως της δημοσιότητας τη λίστα των ευρωπαϊκών συλλόγων που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Η ανακοίνωση των 23 ομάδων των οποίων τα έσοδα από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περυσινής σεζόν θα παρακρατηθούν, έφερε αναταραχή στις τέσσερις γωνιές της ηπείρου.

platini-financial-fair-play

Σύλλογοι όπως η Atletico Madrid, Malaga, Fenerbahce και Sporting Lisbon έχουν διορία ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή για να εξηγήσουν στο σώμα γιατί δεν έχουν πληρώσει παίκτες, άλλους συλλόγους ή φόρους. (Διαβάστε για την ΑΕΚ και το Financial Fair Play)

Αυτό είναι το… πρώτο αίμα, στον μακρύ και αδυσώπητο πόλεμο που φαίνεται πως έχει ανοίξει και στον οποίο οι νομικοί και οι λογιστές θα παίζουνε μεγαλύτερο ρόλο από ότι οι κεντρικοί αμυντικοί ή οι εξτρέμ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ CFCB

Το γεγονός πως η Atletico Madrid, κάτοχος του Europa League και προσφάτως θριαμβεύτρια του ευρωπαϊκού Super Cup είναι στη λίστα, θα έκοψε την ανάσα πολλών ακόμη συλλόγων.

Atletico-Madrid-xreos-la-liga

Στην Ισπανία, όπου η οικονομική κρίση απειλεί να στραγγαλίσει τους πάντες πλην της Real Madrid και της Barcelona, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο φόβος για το τι συνέπειες μπορεί να φέρει το “μωρό” του Michel Platini, το Οικονομικό Σώμα Ελέγχου της UEFA (Uefa Club Finance Control Body, ή απλά CFCB).

barcelona-esoda

Στην “μπλε” πλευρά του Μάντσεστερ, δηλαδή τη City, αλλά και στην Chelsea, γίνεται πλέον αντιληπτό πως οι σπατάλες πρέπει να κοπούν.

Στο Παρίσι και τη Ρωσία, τις νέες “Μέκκες” για παίκτες και ατζέντηδες που αναζητούν εκεί σιγουριά στις πληρωμές, θα υπάρξει μια μεγάλη δόση… φρεναρίσματος.

Και για τον Arsene Wenger, τον άνθρωπο που αφομοίωσε το Financial Fair Play (FFP) από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε, θα έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ PLATINI

Το FFP είναι το μεγαλεπήβολο πλάνο του Platini, στο οποίο οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα πρέπει να περιορίσουν τα χρέη τους σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Την τριετία 2011-2014, κανένας σύλλογος δεν μπορεί να χάσει περισσότερα από 39,5 εκατομμύρια λίρες. Το ποσό αυτό, για το διάστημα 2014-2017 περιορίζεται στα 26,3 εκ. λίρες και στη συνέχεια, υπάρχει η ελπίδα, πως δεν θα υπάρχει καθόλου χασούρα.

FFP-ayksisi-esodon

Εάν όχι, η τιμωρία είναι απλή: οι σύλλογοι που θα έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με τους κανόνες, θα αποκλείονται από το Champions League και το Europa League. Και την πρώτη στιγμή που θα εφαρμοστεί αυτή η ποινή, θα είναι η στιγμή που το σχέδιο του Platini θα έχει πάρει σάρκα και οστά.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που δεν το έχουν πάρει στα σοβαρά, τουλάχιστον όχι ακόμη…

uefa-success

ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ PSG ΚΑΙ ZENIT

Η Paris Saint-Germain που ανήκει σε όμιλο εταιρειών του Κατάρ είναι ένας νέος σύλλογος με λαμπρή ιστορία, αλλά θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μειώσει τα έξοδα μέχρι το 2014, όπως απαιτεί η UEFA, έχοντας ξοδέψει περίπου 120 εκ. λίρες για να αποκτήσει παίκτες όπως οι Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva και Ezequiel Lavezzi αυτό το καλοκαίρι.

PSG-Player-Trading

Παρομοίως, η Zenit St Petersburg – της οποίας η μέση προσέλευση θεατών στους αγώνες ήταν κατά περίπου 3.000 μικρότερη σε σχέση με της Reading την περασμένη σεζόν – μόλις πριν λίγες μέρες ξόδεψε 64 εκ. λίρες για τους Hulk και Axel Witsel.

Αυτές δεν είναι ενέργειες από συλλόγους που βλέπουν τον… Αρμαγεδδώνα να έρχεται.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΗΣ MALAGA

Το παράδειγμα της Malaga είναι αυτό στο οποίο ο Platini αναφέρεται ξανά και ξανά.

Στην περίπτωση της Malaga, η απάντηση είναι απλή στο γιατί το όνομά της είναι στη λίστα των συλλόγων των οποίων τα έσοδα παρακρατήθηκαν: επειδή ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης, σεΐχης Abdullah bin Nasser al-Thani της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, φαίνεται πως έχασε το ενδιαφέρον του για την ομάδα κι έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Ο Santi Cazorla ξεπουλήθηκε στον Wenger και την Arsenal για… ένα κομμάτι ψωμί, προκειμένου να πληρωθούν οι υπόλοιποι παίκτες.

FFP-Ayksisi-misthon

Σύλλογοι όπως η Chelsea, η Manchester City, η PSG και η Malaga ανήκουν όλες σε ιδιοκτήτες που τους έχουν υπερχρεώσει και ίσως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Sepp Blatter στην καρέκλα της FIFA, δεν θα το ανεχτεί αυτό.

Ακόμη καμιά ομάδα δεν έχει αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, εάν η Atletico Madrid δεν καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς τη χασούρα της, εκτός από τον αποκλεισμό της από το φετινό Europa League – με ό,τι έσοδα αυτό συνεπάγεται – θα απολέσει και τα 7,9 εκ. λίρες που της αντιστοιχούν από την περυσινή πορεία ως την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Platini και η CFCB καραδοκούν…

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).